VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Mediesveriges fetaste

Om du råkar äga en apparat som är avsedd för tv-mottagande förväntas du betala 2 340 kronor om året för vidare befordran till de tre public service-företagen SVT, SR och UR. I förfjol betydde det i SVT:s fall 4,6 miljarder kronor.

Men så får vi saker för pengarna också. SvD:s Elias Björkman har tittat igenom höstens repertoar och upptäckt bland annat Duellen, där kändisar ska gissa vem som går segrande ur olika angelägna strider som till exempel dragkamp mellan tio skolbarn och "Sveriges starkaste man". Andra kändisar ska emigrera, vilket onekligen är en uppiggande tanke, men tyvärr verkar det bara vara tillfälligt. I en annan programserie ska Henrik Schyffert umgås med svin och sedan ha ihjäl dem.

Fyra och en halv miljard räcker även till en del inköp, dramaproduktion, ett dejtingprogram med präster samt sist men inte minst Sveriges fetaste hundar. En furstlig present till licensbetalarna från Mediesveriges fetaste katter.

 

 

 

Försvarspolitiken: försynta små steg hjälper dåligt mot sjumilakliv

De breda uppgörelserna om försvaret blir allt smalare. Fem av åtta riksdagspartier var med 2015 och under gårdagens överenskommelse finns bara fyra signaturer efter att Kristdemokraterna hoppat av. Ska man leta ljuspunkter kan man konstatera att skälet till att Liberalerna och KD inte är med på noterna är att de anser att regeringen inte tar frågan på tillräckligt stort allvar och skjuter till nog med medel, och man kan med stor säkerhet anta att även Moderaterna kommer att opponera mot den överenskommelse de just har ingått när det drar ihop sig till valrörelse 2018. Sista meningen i uppgörelsen lyder: "Denna överenskommelse innebär inget hinder för partierna att redovisa ambitioner och förslag inför kommande valperiod."

Att Moderaterna skulle nöja sig med uppgörelsen och låta L, KD och SD stå för kraven på fortsatt försvarsförstärkning verkar inte så vidare troligt.

Mot den bakgrunden kan man förstås fråga sig varför Moderaterna är med och sanktionerar regeringens aktuella försvarspolitik, och varför de gick in i förhandlingarna med ett bud från i somras som var lägre än vad regeringen till sist har gått med på? Som Liberalernas Allan Widman och KD:s mIkael Oscarsson skriver i SvD: "Den främsta anledningen till dessa ständigt otillräckliga skedmatningar av försvaret är den märkliga förhandlingsteknik som Moderaterna utvecklat. Den består i att man har utgångsbud som regeringssidan redan från början är beredd att acceptera." Det är helt enkelt svårt att förstå hur M resonerar.

Vad som är desto lättare att begripa är att summan av kardemumman blir att politiken ännu en gång har försummat att på allvar ta itu med problemen. Som försvarsbloggaren Wiseman påpekar innebär beskedet från i går ingen ambitionshöjning utan bara att man till sist under stora åthävor anslår de resurser som krävs för att förverkliga det otillräckliga försvar som redan har beställts. För några år sedan sade man: "Det här försvaret ska vi ha." I går tillade man: "Och, ok då, vi är väl beredda att betala för det." Detta kan möjligen imponera på en eller annan underinformerad medborgare här hemma men näppeligen på Ryssland, Nato och andra som vi borde sätta oss i respekt hos. På några års sikt ter sig läget ytterst besvärligt; då behöver stora vapensystem moderniseras och till detta finns ännu inga pengar aviserade.

Gårdagens besked innebär ett tillskott till försvaret. I så måtto är det en rörelse i riktig riktning. Men hur värdefullt är det egentligen med halvhjärtade små steg åt rätt håll när dem vi har att mäta oss med tar till sjumilakliv?

 

 

 

Med reservdelar ska #svfm byggas

Nu är det klart att försvaret får mer pengar. Inte en dag för tidigt, men än finns tid för vådaskott om man inte ser till att planera långsiktigt.

Först tillkom 500 miljoner kronor avsedda för mer försvarssatsningar i år. Nu har S, MP, M och C (KD hoppade av, eftersom summan som nu fastslås inte anses stor nog) kommit överens om ytterligare 2,7 miljarder per år (2018-2020). Det är lätt att ropa ”äntligen!”, men man frågar sig också: Är detta tillräckligt?

Det behöver minst sagt både lappas och lagas efter åratal av misskötsel av vårt svenska försvar. Det saknas materiel, det saknas vapen, det saknas manskap.

Därför är en stor pengapåse en välbehövlig åtgärd. Samtidigt är det svårt att bara tillföra en stor pengasumma till en myndighet. Risken är att påsen tar slut snabbare än problemen är lösta. Vem ser till att rätt åtgärder görs?

I överenskommelsen avslutar man med den käcka formuleringen att detta ”innebär inget hinder för partierna att redovisa ambitioner och förslag inför kommande valperiod”. Gott så! Ambitioner och kloka förslag är just vad försvaret och hela samhället behöver.

Så det är bra att man stärker samverkan och organisation på Gotland. Det är bra att det görs förbättringar inom exempelvis förbandsverksamhet och beredskap, underhåll och mängdmateriel, reservdelar och ledningsmateriel. Bra att lastbilar, terrängfordon och specialfordon står på listan.

För detta och mycket mer behövs för vårt kraftigt nedbantade försvar där till och med reservdelar står på listan över nödvändiga åtgärder.


Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.