VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Om FP inte hade bytt Rojas och Sabuni mot Ullenhag...

Liberala Nyhetsbyråns chef Svend Dahl har tänkt efter och lagt om kurs och skriver sedan ett bra tag nyanserade och mycket läsvärda artiklar om integration och migration, där frågornas komplexitet tas på allvar. Det senaste exemplet hittar man i Liberal Debatt, där Dahl resonerar kring Liberalernas misslyckande på detta fält. Under första halvan av 00-talet gjorde partiet betydande intellektuella landvinningar tack vare Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni, men när det blev borgerlig regering blev man skotträdd och stod inte på sig.

I stället för Rojas och Sabunis balans mellan öppenhet och stramhet, rättigheter och skyldigheter, kom partiet att identifieras med Erik Ullenhags propagandistiska snällism, som hellre sopade problem under matten än tog tag i dem på allvar. Nu börjar Liberalerna leta sig tillbaka till där man stod för ett decennium, menar Dahl, men mycket tid har gått förlorad. Sverige har hamnat i ett knepigare läge, Sverigedemokraterna har kunnat växa sig stora och Liberalerna har hamnat i bakvatten. "Klart är att svensk politik hade kunnat se väldigt annorlunda ut om Liberalerna för tio år sedan förmått hålla fast vid integrationsfrågorna", konstaterar Dahl.

Att gråta över spilld mjölk är inte så värst meningsfullt. Men man - och då innefattas inte bara de organiserade Liberalerna - kan vara uppmärksam så att man inte gör om samma misstag.

Jag intervjuade Mauricio Rojas i samband med att han lämnade riksdagen 2008.

 

 

 

 

 

 

 


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Familjen Shtisel - Säsong 2

Den prisbelönta dramaserien om den religiöst ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem återkommer nu med nya avsnitt. Och som vanligt står far och son, Shulem och Aktiva, Shtisel i centrum för handlingen.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.