VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Får det mänskliga mötet plats i telefonen?

Uppradade på bussens sittplatser trängs telefon efter telefon i handen på människorna. Ibland är jag också slav under dem. Ibland studerar jag dem. Och skräms? Skäms ibland då jag inte har en bok att väga upp detta nya med det ”gamla”, traditionella. Eller är det kanske just läsning dessa telefonanvändare ägnar sig åt? E-böcker? Ljudböcker? Men jag ser rätt sällan hörlurar kopplade till dem.

Vi tycks inte längre rädda för strålningen och den eventuella påverkan mobilanvändandet kan ha på våra huvuden. Den sitter ju ändå mest klistrad i handen.

Svepande tar vi oss fram genom vardagen. Dejtar, läser mejl, spelar färgglada glitterspel. Pokémon var något barn sysslade med när jag var yngre. Nu är det för gemene (vuxne) man att förlusta sig i. Barnasinnet finns uppenbarligen kvar, och det är väl bra?

Men det finns annat som blir lidande. Författaren Merete Mazzarella skrev nyligen att ”ett bra samtal behöver ingen smiley”, om hur mobiler och sociala medier tillåter oss att kommunicera med omvärlden mer eller mindre konstant – men det sker till bekostnad av det levande samtalet (SvD 8/3 2017).

”Nuförtiden tittar en genomsnittlig vuxen amerikan på sin telefon en gång per sex och en halv minut” och även om föräldrar läxar upp barnen med begränsad skärmtid kan de själva sitta med telefonerna vid middagsbordet.

Hur går det med bildningen då? Finns det plats för den bland apparna på telefonen?

”När vi går på teater, läser en bok, lyssnar på musik eller spelar fotboll befinner vi oss i samma mellanområde som det lilla barnet när det samtidigt skapar och finner moderns bröst, och spädbarnstidens erfarenheter är avgörande för att den vuxne ska kunna njuta av dessa aktiviteter”, skriver Helena Granström i en understreckare i SvD från 2014, med liknande resonemang som Mazzarella för kring vikten av det mänskliga mötet in real life. Sedan de smarta telefonerna effektiviserade vår vardag har vi fått förvånansvärt lite tid över för annat.

En del lyfter fram uppsidorna; att vi är för upptagna med våra skärmar att vi inte har tid för gamla dåligheter som alkohol och slagsmål. Gott så, men om vi blir olyckliga av frånvaron av det mänskliga mötet är väl risken att det ändå är ditåt det barkar?

Det finns självfallet massor med fördelar med tillgängligheten och den uppsjö av kommunikation, (ut)bildning och information vi kan plocka från den smarta tekniken. Men vi är också ensammare än aldrig förr. Vi skapar illusioner av samtal och umgänge genom våra smarta telefoner – och samtidigt är just riktiga mänskliga relationer så centralt för vår existens. Så låt oss samlas kring ett samtal om detta. IRL.

Sea_of_phones.jpg


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Familjen Shtisel - Säsong 2

Den prisbelönta dramaserien om den religiöst ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem återkommer nu med nya avsnitt. Och som vanligt står far och son, Shulem och Aktiva, Shtisel i centrum för handlingen.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.