VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

Axess magasin

Tema: Postmodernism i Putins tjänst

Inget är på riktigt

Vi måste hålla huvudet kallt

Ledare

En alltför tydlig signal om försvaret

Samhälle

Berlins nygamla slott plus

Moder Europa

Frizon

Kariktatyrens uppgång och fall

Civilisation

Den omstridde Tranströmer

Inträdet i atomåldern plus

Recension

Allmänt påbjuden glömska plus

 
Axess blog
 

Hellre inspireras än kvoteras

 
IMEDIA  

Om behovet av låg skatt

Moderater kräver rätt till månggifte

Rättviseräknare olaglig?

Statsvetare: Därför rasar stödet för S

Vad är egentligen ett museum?

SVT i allmänhetens (o)tjänst

 
Martin Borgs har gjort en landsomfattande undersökning av hur politiker använder våra skattepengar. Hans bok "365 sätt att slösa med dina skattepengar" har fått stort genomslag och hans komiska dokumentärfilm "Någon annan betalar" har slagit tittarrekord. I samband med att Axess TV visar Martin Borgs dokumentärfilm sänds även Studio Axess med PJ Anders Linder i samtal med upphovsmannen.
Uppmarschen till 2016 års amerikanska presidentval har börjat, och trots att det är mer än 25 år sedan Ronald Reagan lämnade Vita huset svävar hans ande fortfarande över politiken. Kandidaterna måste förhålla sig till hans idéer om låga skatter och begränsat statsmakt. SvD:s USA-korrespondent Karin Henriksson, som just kommit ut med en biografi över Reagan, diskuterar hans gärning och betydelse med programledaren PJ Anders Linder.

Se hela utbudet på webben!

Få Axess TV Live, Axess Play och tidskriften Axess - Allt i ett paket!
Just nu: 49 kr för två månader. Ingen bindningstid!
Klicka bara här!

Familjen Shtisel. Del 3 av 12

...
Del 3 av 12. Königsbergs broar: Akiva ratas av Elisheva och träffar istället Esti. Shulem uppmanar honom att förlova sig och minns sin avlidna fru Devorah. Giti, vars man har övergivit henne, letar efter arbete utanför grannskapet.

I partiets tjänst

...
På 1970-talet knöt Socialdemokraterna till sig konstnärer och författare och genomförde ett maktskifte i kulturlivet. Banden mellan partiet och kulturen är fortfarande starka.

Skottland under romarriket. En militär utmaning

...
Var de forntida skotska stammarna för mycket för romarna? Eller ansågs Skottland helt enkelt inte värt att erövra? Arkeologen Fraser Hunter skildrar tre århundraden av kontakter och konflikter med de romerska inkräktarna. Berättelsen där en supermakt står mot folkstammar och krigsherrar har fascinerande moderna paralleller.

Moder Europa

...
Ingen tvivlar på att Angela Merkel är Europas ledande politiker. Däremot råder oklarhet över vad som är kärnan i hennes politik.

Kungliga kusiner i krig del 2 av 2. Ned i avgrunden

...
När nya allianser mellan Europas stormakter växer fram har kungahusen en nyckelroll. Vi får följa hur tsar Nikolaj II, kejsar Vilhelm II och Georg V, agerade under de desperata juli- och augustidagarna 1914. Och vi får även följa de tragiska följderna av kung Georg V:s vägran att ge sin kusin och nära vän tsar Nikolaj II asyl i England efter den ryska revolutionen.

Historien går igen

Dagens ryska manipulationer och mytbildningar följer ett mönster som går tillbaka till Lenin. Då som nu vill makten definiera verkligheten.

Mästaren och Margarita . Del 7

...
Del 7 av 10. Efter flygtur på kvastskaft landar Margarita bland satyrer och häxor som hälsar henne som en drottning. Under en våldsam dionysisk ritual invigs hon som häxa. Nu stundar en bal med gäster från dödsriket.

Språket som storpolitik

Trots regimens lögner finns ett formidabelt kulturellt kapital i den ryska litterära traditionen från Pusjkin till Solzjenitsyn. Det är det kapitalet som inger hopp för ryska språket och för Ryssland.

Den matematiska världen. Del 1 av 3: Magiska siffror

...
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.

Manipulera mera

...
Den ryska regimens mål är att underminera västs enighet. Både för att bevara den egna makten och för att försvaga Europa och USA.

Nelson - med egna ord. Hans liv genom hans brev

...
Lord Horatio Nelson, Storbritanniens störste sjöhjälte, var även en flitig brevskrivare. Med breven som bas visar denna dramadokumentär Nelson som skicklig pr-makare, karriärist och manipulatör. Men de avslöjar också hur den passionerade kärleksaffären med Emma Hamilton för alltid förändrade hans liv.

Drottningens trädgård. Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: fullt av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården får både nytta och nöje.

Familjen Shtisel. Del 2 av 12

...
Del 2 av 12. Varken modig eller vacker: Änkan Elisheva går med på att träffa Akiva, hennes sons lärare. Akivas syster Giti upptäcker att hennes man har försvunnit i Argentina. Deras far, Shulem, smyger med sitt förhållande med Aliza, skolans sekreterare.

Vi måste hålla huvudet kallt

Risken finns att vetskapen om de ryska avsikterna skapar uppgivenhet och rädsla. Sverige måste hävda sina värderingar och lugnt och metodiskt stärka sitt försvar.

Hjälpsamhetens vetenskap. Människa och altruism

...
Dokumentärfilm som utforskar medkänslans vetenskap i kölvattnet av den asiatiska tsunamin. Pianolärinnan Charlotte Eaton är en av alla som arbetar med att hjälpa de drabbade efter en Tsunami. Bland de medverkande: professorna Richard Dawkins, Herbert Gintis, Lynn E O´Connor. Finns det en vetenskap om hjälpsamhet?

Museers hemligheter. Del 1 av 6: Hemligheter i Vatikanstatens museer

...
Del 1 av 6. I detta avsnitt granskar vi taket till Sixtinska kapellet och upptäcker hemligheten bakom Michelangelos geni och varför han bråkade med påven. Vi avslöjar den censor som satte fikonlöv på penisar och får tillgång till det hemliga Vatikanarkivet för att ta reda på sanningen bakom Tempelriddarna. Vi får också reda på varför en forskare i Vatikanen tog en mumie till sjukhus.

Mästaren och Margarita . Del 6

...
Del 6 av 10. Filmatisering från 2005 av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita".

Inget är på riktigt

...
Ryssland driver en postmodernistisk informationskrigföring mot väst. Allt går ut på att förvirra och fördunkla.

Global Axess: Civilisation. Den goda friheten

...
Jack Fuller, författare från Australien, beskriver för Paulina Neuding hur civilisationen bör innebära en god och ambitiös användning av friheten.

En alltför tydlig signal om försvaret

Den som tycker att elementarpartikelfysik och tjeckisk grammatik är för enkelt och banalt för att väcka intresse kan med fördel sätta tänderna i försvarets ekonomi.

Asiens genier. Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Genialitet och talang i dagens företag står under påverkan av urgamla kulturella traditioner. Skillnaden mellan framgång och misslyckande kan oftast förklaras av ett samhälles kultur, infrastruktur och attityder. Genialitet är oftast en fråga om samarbete för att uppnå kreativitet och innovationer.

Du får inte plats

...
Digitaliseringen har klippt av banden mellan arbete och plats. Frågan är vad som kan kompensera för den instabilitet som alltmer präglar arbetslivet.

Yes, Prime Minister 2013 - Del 5

...
Del 5 av 6. Vice premiärminister Rory McAlister (Robbie Coltrane) hotar att dra tillbaka sitt partis stöd. Priset för hans lojalitet är massiva eftergifter till Skottland. Men Sir Humphrey finner råd.

Studio Axess - Charly Salonius-Pasternak. Går det att lita på Sverige?

...
Svenskt-finskt försvarssamarbete kan höja tröskeln för en angripare, men utan ett fördrag mellan staterna kommer det finska försvaret inte att lägga det till grund för sin planering. Det är budskapet från Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Det finns större stadga i det finländska försvaret än det svenska, menar Salonius-Pasternak, men även i Finland väntar stora försvarsekonomiska utmaningar.

Den eviga debatten

...
Trots att EU knappt nämns i valkampanjen lurar frågan under ytan. Hur britterna röstar kan avgöra deras framtid i Europa.

Kumbh Mela - hinduernas vallfärd. Odödlighetens triumf

...
För hinduer är Kumbh Mela deras viktigaste vallfärd. Miljontals människor samlas då längs floden Ganges för att renas. När Kumbh Mela firades i Allahabad besöktes staden av 70 miljoner under en två månader lång festival. Ingenstans samlas så många människor samtidigt på en och samma plats.

Mer än ett lyxproblem

...
Depression och ångest är de i särklass vanligaste varianterna av psykisk ohälsa. Båda orsakar så stort hälsoslitage att livslängden kan förkortas lika mycket som den gör av rökning.

Familjen Shtisel - Del 1 av 12

...
Dramaserie i 12 delar. Denna prisbelönta israeliska serie utspelar sig i hjärtat av Jerusalem där vi får följa den ultraortodoxa familjen Shtisel i deras vardag och i sökandet efter kärlek, gemenskap och livsmål.

På spaning efter de smakdomare som flytt

Den 20 december 2014 höll Klas Östergren sitt inträdestal i Svenska Akademien. Vid samma tillfälle höll Kjell Espmark det så kallade "direktörstalet", där han ondgjorde sig över litteraturkritikens marginaliserade ställning i svenska medier.

Det vita gardet - Del 8 av 8

...
Sista delen. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

Rättsskipning för robotar

...
En arbetare vid namn Robert Williams blev i januari 1979 den första människa som dödades av en robot. Han råkade komma i vägen för en industrirobot som följde givna instruktioner.

Jordens hetaste plats. Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

E pluribus unum

I amerikansk samhällsdebatt har länge påpekats att landets elituniversitet åsiktsmässigt står till vänster. Yale, Princeton, Berkeley och så vidare har setts som fristäder för marxister och postmodernister.

Global Axess: Civilisation. 1900-talets sublimationer

...
Karsten Fischer är professor i politisk vetenskap vid Ludwig Maximilians universitet i München i Tyskland. Han samtalar här med Roland P Martinsson om vårt 1900-tal.

Bättre och bättre?

...
I den stämning av doom and gloom som råder i landet sedan den ekonomiska krisen blommade ut för fullt, och framförallt sedan terrorattentaten i början av januari, griper man i Frankrike girigt efter något som kan inge hopp och förtröstan om landets framtid.

Asiens genier. Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Hårt arbete och ständig övning spelar en viktig roll för att åstadkomma något som kan betecknas som genialt. Men för att nå perfektion måste man också göra uppoffringar.

En resa i kulturens Israel. Del 4 av 6: Den ryska rösten i Sion

...
Del 4 av 6. Lizzie Scheja intervjuar poeten Sivan Beskin. Sivan föddes i Vilnius 1976 och flyttade till Israel med sin familj när hon var 14 år gammal. Hon har blivit en betydande röst i det litterära Israel och är en av sin generations mest hyllade poeter.

Viljan att välja väst

I en av Tbilisis parker sitter Ronald Reagan på en bänk. Statyn är en sinnebild av Georgiens frihetligt västvänliga inställning som ännu vägleder landets utveckling.

Musik och monarki - Del 3 av 4: Stor brittisk musik

...
Del 3 av 4. På 1700-talet när Storbritannien blev en stormakt komponerades patriotiska klassiker som God Save the King och Rule Britannia. Men samtidigt var detta en tid då det brittiska kungahuset aldrig varit så svagt och splittrat.

Studio Axess - Maria Rankka. Stockholm - stad i världen

...
Allt fler människor vill bo i de stora städerna, och allt mer av samhällets innovation och entreprenörskap äger rum där. Politiken i städerna är ofta mer inriktad på praktisk problemlösning än på de motsättningar som låser politiken på riksnivå. Kommer Stockholm att kunna fortsätta växa på ett bra sätt och bli ett kraftcentrum som lockar talanger och investeringar till Sverige? Ja, men för att det ska gå bra måste bostadsproblemen lösas och företagen få tillgång till mer medarbetare med rätt sorts utbildning. Det säger vd:n i Stockholms handelskammare, Maria Rankka, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Nabokovs bleka brev

...
Vladimir Nabokovs kärleksbrev till Vera har nu publicerats. Maxim Grigoriev blir inte upphetsad.

Moderskapets ursprung - Är moderskärleken medfödd?

...
Modersinstinkt är ett universellt fenomen men det uppstår inte automatiskt. Det naturliga urvalet, visar primatologen Sarah Blaffer Hrdy, utsätter kvinnor för påfrestningar som påverkar val och attityder gentemot det nyfödda barnet. Idag liksom förr måste kvinnor fatta tuffa beslut inför det annalkande moderskapet. Vad kommer det att "kosta" henne? Vilket stöd kan hon få från sin man?

Politikens nya demografi

...
Nästan hela Sveriges befolkningsökning sker bland dem med utländsk härkomst. En anpassning till den nya demografin blir en ödesfråga för partierna.

För evigt ung - Vetenskapen om människans hud

...
Huden är ett av våra största och viktigaste organ. Den påverkas av vad vi äter, vad vi dricker, hur stressade vi är och vad vi smörjer på den. Huden utsätts för påfrestningar varje dag. Plastikkirurgen Rozina Ali ägnar sitt arbetsliv åt att få den att se frisk ut och kännas fräschare.

Ta inget för givet

...
De brittiska väljarna överger sina gamla lojaliteter och en ny politisk ordning kommer att bli nödvändig när den nationella sammanhållningen börjar vittra. Statsvetaren Tim Bale ser ett nytt politiskt landskap efter valet.

Ursprungskulturernas arv - Del 8: Choque Kirao - Inkarrikets vagga

...
Del 8 av 8. Choque Kirao ligger på 3100 meters höjd i de peruanska Anderna. Det refereras ofta till som "det andra Macchu Picchu" sedan återupptäckten i mitten av 1800-talet. Tack vare de senaste arkeologiska fynden på platsen är den en av de bästa för att komma närmre Inkakulturen, det pre-colombianska Amerikas största imperium.

Mindfulness på 1910-talet

Vi läser böcker och artiklar, går på kurser och låter mobilappar påminna oss om det: att slappna av och göra medvetna pauser i vardagen. Mindfulness har blivit en sorts medicin mot den snabba samtidens stress. Ordet må vara nytt, men innebörden har funnits länge.

Masdar - den gröna staden: Ett miljöföredöme mitt i öknen

...
Att bygga en stad som uteslutande drivs med förnyelsebar energi är en mänsklig och teknologisk utmaning. Masdar, en ökenstad i emiratet Abu Dabi i Förenade Arabemiraten, planeras att inrymma 50 000 innevånare och kommer att bli världens första koldioxidfria stad.

Fåfängans marknad

Feminismens kamp mot orättvisor och förtryck kan säkert leda till ett bättre liv. Men som moralisk vägledare har den sina begränsningar.

Indiens historia: Del 1 av 6 - Indiens rötter

...
Del 1 av 6. Sextio år efter Indiens självständighet ger sig Michael Wood ut på en fascinerande resa genom Indiens historia för att avslöja historien om världens äldsta och mest varierade civilisation, och världens största demokrati. Indiens befolkning kommer vara större än Kinas inom tio år och landets ekonomi förutspås vara större än USA:s under 2030-talet.

"Prisa Putin och köp dollar"

1996 kom den amerikanska mäklaren Bill Browder till Moskva, 28 år gammal. Han skulle snart bli den största utländska investeraren i Ryssland någonsin med sitt bolag Hermitage Capital. Affärsidén var att investera i undervärderade aktier och köpa upp vouchrar, som ryska staten delat ut till sina invånare över 18 år.

Stamcellsrevolutionen - Vad kan vi göra med stamceller?

...
I denna dokumentär får vi följa stamcellsforskningens utveckling från begynnelse till nutid. Ledande forskare intervjuas och vackra, handritade illustrationer bidrar till att vidga förståelsen av hur våra kroppar fungerar.

I den stora oredans tid

...
Allt tyder på att småpartierna får ett större inflytande efter valet. Men samtidigt efterlyser inte väljarna en dramatiskt annorlunda politik.
Axess TV Axess TV Axess Live
05.30
Kungliga kusiner i krig - Ned i avgrunden
När nya allianser mellan Europas stormakter växer fram har kungahusen en nyckelroll. Vi får följa hur tsar Nikolaj II, kejsar Vilhelm II och Georg V, agerade under de desperata juli- och augustidagarna 1914. Och vi får även följa de tragiska följderna av kung Georg V:s vägran att ge sin kusin och nära vän tsar Nikolaj II asyl i England efter den ryska revolutionen.
06.30
Saint-Saëns symfoni nr 3 - Dirigent Paavo Järvi
Violinisten Gautier Capuçon och organisten Thierry Escaich spelar stycken av Camille Saint-Saëns (1835-1921) i denna konsert från 2011.
07.10
Skottland under romarriket - En militär utmaning
Var de forntida skotska stammarna för mycket för romarna? Eller ansågs Skottland helt enkelt inte värt att erövra? Arkeologen Fraser Hunter skildrar tre århundraden av kontakter och konflikter med de romerska inkräktarna. Berättelsen där en supermakt står mot folkstammar och krigsherrar har fascinerande moderna paralleller.
08.10
Indiens historia - Del 4 av 6 Guldåldern
Del 4 av 6. Vid tiden för romarrikets kollaps i väst och det mörka seklet i Europa blomstrade Indiens kultur inom en rad områden. Programledaren Michael Wood visar några av de mest framstående prestationerna i det medeltida Indien; inom astronomin upptäcktes det heliocentriska universum, absoluta nollpunkten och jordens omkrets. De behärskade världens första storskaliga gjutjärnskonstruktion. Delhis järnpelare och deras artiga kultur utgjorde scenen för världens första handbok för sex: Kama Sutra.
09.10
Museers hemligheter - Del 2 av 6: Inne i Louvren
Del 2 av 6. På detta museibesök lär vi oss bland annat hur det gick till när Mona Lisa stals och hur det kommer sig att målningen av Napoleons kröning avslöjar en duk av lögner. Agerade den som mördade en kung ensam eller var det i samarbete med en ondskefull drottning?
10.00
Resa i kulturens Israel - Del 6 av 6: Den israeliska berättelsen förkroppsligad
Del 6 av 6. Lizzie Scheja intervjuar författaren David Grossman. Han föddes 1954. När han var barn gav hans pappa honom en bok av den judiska författaren Sholem Aleichem. Det var den boken som gjorde David fascinerad av litteraturen. Han läste allt han kunde hitta av Sholem Aleichem, en författare som tillhörde en värld som inte fanns längre - den östeuropeiska judiska byn - och som skrev på ett annat språk: jiddisch.
10.30
Jordens hetaste plats - Del 3 av 3
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar de med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.
12.50
Offentliga och privata museer i Sverige - Del 2 av 3: Offentliga och privata museer, bakgrund och utveckling
Del 2 av 3. Talare: Hans Henrik Brummer - Zorngården i Mora och Prins Eugens villa på Djurgården - platser för folkbildning eller enbart attraktioner?; Christina Mattsson - Nordiska museet, en stiftelse med statliga bidrag; Olov Amelin - Kulturellt alibi eller altruistisk kulturgärning - privatfinansiering av museiverksamhet. Moderator: Lotta Gröning.
14.00
Konsten att bevara konst - Del 3 av 3: Arvet bevaras
Del 3 av 3. För att renovera mångfalden av objekt och material krävs en mindre armé av specialister med detaljkunskap om glömda tekniker och tillverkningsprocesser. Höga krav ställs därför på guldsmeder, möbelsnickare, tapetserare, keramiker och alla andra som skyddar och bevarar vårt kulturarv.
14.50
Nelson - med egna ord - Hans liv genom hans brev
Lord Horatio Nelson, Storbritanniens störste sjöhjälte, var även en flitig brevskrivare. Med breven som bas visar denna dramadokumentär Nelson som skicklig pr-makare, karriärist och manipulatör. Men de avslöjar också hur den passionerade kärleksaffären med Emma Hamilton för alltid förändrade hans liv.
15.50
Haydns Parissymfonier - Symfoni nr 82 och 87
Under ledning av Roger Norrington spelar en av Europas mest kända kammarorkestrar, Camerata Salzburg, Haydns Parissymfonier. Här framförs symfoni nr 82 (även kallad "L'ours", Björnen) och nr 87, den sista av Haydns sex Parissymfonier.
16.50
Studio Axess - Martin Borgs
Martin Borgs har gjort en landsomfattande undersökning av hur politiker använder våra skattepengar. Hans bok "365 sätt att slösa med dina skattepengar" har fått stort genomslag och hans komiska dokumentärfilm "Någon annan betalar" har slagit tittarrekord. I samband med att Axess TV visar Martin Borgs dokumentärfilm sänds även Studio Axess med PJ Anders Linder i samtal med upphovsmannen.
17.20
Hjärtesorgens vetenskap - Kan man dö av brustet hjärta?
Hur fungerar egentligen relationerna mellan hjärtat och hjärnan? Kan hjärtat lagra minnen och känslor? Kan psyket orsaka hjärtsjukdom och kan hjärtat dela en del av hjärnans viktiga funktioner? Otroliga historier från hela världen tyder på att hjärtat är ett mycket mer komplicerad och mystiskt organ än man trott.
18.15
Drottningens trädgård - Ett år vid Buckingham Palace
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: fullt av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården får både nytta och nöje.
19.10
Akhenaton och Nefertiti - Egyptens kungliga gudar
Kung Akhenaton avskaffade den traditionella kulten av guden Amun, en direkt provokation mot Egyptens mäktiga prästerskap. Istället skapade han en helt ny religion som dyrkade solguden Aten och kungen själv. Vid Akhenatons sida fanns drottning Nefertiti. Drottningen var betydligt mer framträdande än tidigare kungliga fruar, men var hennes makt verklig eller enbart ceremoniell?
20.00
Elefanternas dagbok
Del 7 av 7. I Tsavo förenas Jonathan Scott med de två nyanlända från barnhemmet. Som avslutning på serien hittas en nyligen räddad pytteliten föräldralös unge vid sin döda mors sida. Michaela Strachan skyndar till flygplatsen för att invänta hans ankomst.
21.00
Familjen Shtisel - Del 3 av 12
Del 3 av 12. Königsbergs broar: Akiva ratas av Elisheva och träffar istället Esti. Shulem uppmanar honom att förlova sig och minns sin avlidna fru Devorah. Giti, vars man har övergivit henne, letar efter arbete utanför grannskapet.
21.50
Noseda dirigerar Parisorkestern - Med musik av Ottorino Respighi
Parisorkestern framför Fontane di Roma (Roms fontäner), en orkestersvit av den italienske tonsättaren Ottorino Respighi, komponerad 1916. De fortsätter med Respighis I pini di Roma (Roms pinjer) från 1924. Dirigent i denna inspelning från 2014 är är Gianandrea Noseda.
22.45
Den matematiska världen - Del 1 av 3: Magiska siffror
Del 1 av 3. Vissa tal är ständigt med oss. Pi beräknar cirklars omkrets och diameter men även mycket annat. Gyllene snittet, fi finner vi i stort sett överallt, bland annat i arkitektur och konst. Talet e används för att beräkna ökning och tillväxt, från ekonomi till radioaktivt sönderfall. Och primtal visar sig vara en del av naturen.
23.45
Mästaren och Margarita - Del 7
Del 7 av 10. Efter flygtur på kvastskaft landar Margarita bland satyrer och häxor som hälsar henne som en drottning. Under en våldsam dionysisk ritual invigs hon som häxa. Nu stundar en bal med gäster från dödsriket.
00.40
Global Axess: Civilisation - Vad gjorde Auschwitz möjligt?
Göran Rosenberg är journalist och författare i Sverige. Han har nyligen utkommit med en bok om Auschwitz. I detta samtal med Jan Mosander ställs den omfattande frågan: Hur var Auschwitz möjligt?
01.10
Yes, Prime Minister 2013
Del 6 av 6. Jim lyckas inte få något lån från Kumranistan och BBC-intervjun ser ut att bli en katastrof. Ska han tvingas avgå?
 
Vill du hellre läsa Axess på din iPad eller dator än på papper? Då kan du köpa magasinet som digitalt lösnummer. Ett nytt nummer finns ute nu, men det går även bra att köpa äldre utgåvor.
Under våra längre programuppehåll på Axess TV spelas en blandning av klassiska favoritstycken. Många tittare hör av sig och vill veta vad det är de lyssnar till så på allmän begäran publicerar vi nu vår tablåmusiklista här.
Brev från TV-tittare
Hej Red. Av samtliga TV kanaler så håller jag Axess som den främsta. Jag är så oändligt tacksam över att ni i största möjliga mån håller er till fakta! Om inte så har ni program som visar på att vår t.ex. bibliska historia ingår mycket myter! Era avslöjande reportage är otroligt intressant och medryckande! Nu uppmanar jag vänner och bekanta att se på Axess TV och vad har hänt, jo, de delar min uppfattning att Axess TV törs man lita på! Bra jobbat tycker jag och kommer att fortsätta med att sprida mitt budskap, vill ni se en sanningsenlig TV kanal så titta på Axess TV! Mvh Arne
Vad betyder de mystiska symboler och siffror som gång på gång dyker upp i vår omgivning? Och vad kan vi lära oss av dem? Med matematikprofessor Marcus Du Sautoy till vår hjälp knäcker vi de dolda koder som ger kunskaper om hur den värld vi lever i fungerar och är uppbyggd.