VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

Axess magasin

Tema: Växtvärk i den högre utbildningen

Satsa på undervisningen

Studenter måste kunna skriva

Vad är högre utbildning?

Ledare

Är det något krut i Dr. Sloan's Liniment?

Samhälle

I korthet

Poltava? Lützen?

Opinion

Det försvar som vi behöver

Civilisation

Henrik VIII regerar än

Sjötermer det sjunger om

Recension

Dag klockan tolv på natten

USA:s överstepräst

Krönika

Håll på traditionen

 
Axess blog
 

Förlegad SVT-norm slutgiltigt upplöst

Sänk skatten istället

 
IMEDIA  

Vem bryr sig om "litteraturkritiken"?

"Detta är inte islam"

Livets förgänglighet

Läx-Rut och alternativkostnader

 
Högskolan har stora kvalitetsproblem. Studenterna har för dåliga förkunskaper, kraven är ofta för låga och finansieringssystemet är utformat så att det blir frestande att godkänna även svaga prestationer. Professor Magnus Henrekson, chef för Institutet för Näringslivsforskning, samtalar med programledaren PJ Anders Linder om hur man kan komma till rätta med problemen. Högskolans lärare behöver få större självständighet. Studenterna behöver lägga fler arbetstimmar per vecka på sina studier. Betyg ska sättas av externa och oberoende bedömare.

Se hela utbudet på webben!

Få Axess TV Live, Axess Play och tidskriften Axess - Allt i ett paket!
Just nu: 49 kr för två månader. Ingen bindningstid!
Klicka bara här!

Stat i staten

...
När Berlinmuren föll var det många som undrade vart alla arbetslösa spioner skulle ta vägen. Det var när Francis Fukuyama i Hegels efterföljd talade om historiens slut och Bill Clinton i segeryran drog igång en expansiv utrikespolitik som med tiden skulle visa sig svår att fullfölja.

Varför drömmer vi? - Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Biomimetik: Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Människan har alltid funnit förebilder i naturen. Fåglarna fick oss att bygga flygplan, men de var långt ifrån lika effektiva och agila som fåglarna. Genom att ytterligare inspireras av fåglarnas vingar blir framtidens flygplan bättre och bättre. Fiskar och spindlar är andra inspirationskällor för att få maskiner och robotar att röra sig bättre.

Obduktion av förhistorien - Del 2: Homo erectus

...
I den andra delen av tre återskapar forensiker hominiden Homo erectus. Homo erectus var väl anpassade för att leva i de hetaste delarna av Afrika, genom sin förmåga att svettas. Svettningar är det mest effektiva sättet att hålla kylan, men det är bara effektivt genom hårlös hud. Så Homo erectus var vår första hårlösa förfader!

Livets mirakler - Del 1: Storleken har betydelse

...
Del 1 av 5. Första delen i denna serie om livet på jorden utspelar sig i Australien där storlekens betydelse utforskas. Gravitation och elektromagnetism har olika inverkar på olika typer av liv: från en bakterie till ett 110 meter högt träd. Krafterna bestämmer form, rörelse och livslängd.

Den verkliga Anne Lister - Inte en kvinna av sin tid

...
Den engelska överklasskvinnan Anne Lister bröt med det tidiga 1800-talets konventioner om kvinnlighet. Hon studerade geologi och ingenjörskonst, besteg berg och var involverad i den industriella revolutionen. Hon var också lesbisk.

Samlande på undantag

...
I många fall är dagens museer snarare utställningslokaler än platser där samlingar görs tillgängliga. Ur ett historiskt perspektiv rör det sig om en kris.

Lyxens historia - Del 2 av 2: Medeltiden

...
Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna spektakulära dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Men med digerdöden inleddes en ny era som frigjorde lyxen från kyrkans makt - den värld av lyx och konsumtion vi nu lever i.

Mot folket, i tiden

Flera franska författare samarbetade med ockupationsmakten under andra världskriget och blev dömda och fördömda. Ändå har en del fortsatt att bli lästa.

Vad skapar ett geni? - Allt finns i hjärnan

...
Föds man till geni? Eller ryms genialiteten inom var och en av oss? Frågan ställs av matematikprofessorn Marcus du Sautoy som i denna dokumentär möter några enastående individer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

...
Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Tillåts Taiwan att blomstra?

...
Taiwans befolkning ser med ökad misstro på Kinas ökade inflytande. Kraven på självständighet och odlandet av en egen nationell identitet utmanar Peking.

Boris Pasternaks brott - Dokumentär om författaren till Doktor Zjivago

...
Boris Pasternak var den revolutionära idealisten som på 1950-talet tog avstånd från tidigare stilgrepp såsom alltför estetiserande och strävade istället efter en klassiskt ren form, som fick sitt främsta uttryck i romanen Doktor Zjivago. Romanen avvisades i Sovjetunionen, och när han tilldelades nobelpriset i litteratur 1958 utsattes han för häftig kritik och tvingades avböja priset. 1988 hade han dock hunnit omvärderas i Sovjet och Doktor Zjivago kunde då även ges ut på ryska.

Chavismens frestelser

...
Mauricio Rojas har varit i Caracas för att fira tjugofemårsminnet av Murens fall och skriver i Axess nr 1/2015 om hur chavismen är på nedgång i ett Venezuela efter åratal av misshushållning och ett snabbt fallande oljepris. För Venezuelas del är festen än en gång slut. Risken för en militärkupp är uppenbar. Peter Landelius skriver om "Chavismens frestelser".

Oj, fel planet - Att leva med Asperger

...
Filmen undersöker hur Aspergervärlden, en ensam och isolerad värld som tidigare var synonym med nördar, nu har blivit en del av den moderna världen tack vare bland annat den digitala utvecklingen. Detta medför ibland vissa utmaningar då majoriteten av befolkningen kan uppfatta personer med Aspergers som envisa, oflexibla, och oförutsägbara.

Brun barndom

Den franske filosofen Pascal Bruckner torde vara välkänd för många av Axess läsare. Sedan slutet av 1970-talet har han skrivit böcker om problemen med så kallad fri kärlek, om klimatfanatiker och om västvärldens missriktade skuldkänslor inför kolonialismen.

Obduktion av förhistorien - Del 1: Neanderthalare

...
Del 1 av 3. Med hjälp av avancerad teknik och världens ledande experters samlade kunskap återskapas en av våra närmaste förhistoriska släktingar: neanderthalaren, Homo neanderthalensis.

Allt är till salu

Utan en muta blir ingenting gjort i Tanzania. Och mest tjänar det politiska systemet på korruptionen.

Seriestart: Det vita gardet - Del 1 av 8

...
Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.

I korthet

Kalla kriget är över, men muskelminnet är kvar av ett kroppsspråk som kanske kan hålla oss utanför konflikter som rasar bortom våra gränser... men knappast från vad vi riskerar att möta hemmavid.

Afrika - Från tjuvjakt till safari: Historien om ett massmord

...
Historien om människan och den afrikanska faunan sträcker sig över 2000 år tillbaka i tiden. Det var först Hannibal och hans elefanter, därefter romarna som påverkade det afrikanska djurlivet negativt med sina cirkusspel som krävde att ett skrämmande antal djur offrades.

Håll på traditionen

Det pågår ett kulturkrig i Europa. Åtminstone är det vad den ryske presidentens lakejer vill ge sken av genom idén om att det råder en civilisationernas dragkamp mellan postmodernism och traditionalism, skriver Joakim Tholén.

Maktens män - Del 7 av 12

...
Den ursprungliga House of Cards. Konflikten mellan premiärministern och kungen når nya höjder då Urquhart anklagar kungen för att försöka få igenom en blodlös kupp.

Det sociala arvet

...
Har du någonsin undrat varför vissa människor är fattiga medan andra är rika? Varför vissa individer, släkter och etniska grupper verkar leva i obotlig misär, medan andra individer, släkter och etniska grupper har det hur bra som helst? Vilka krafter är det egentligen som avgör våra öden?

Historien om NASA - Del 4 av 4: Livet i rymden

...
Del 4 av 4. Efter månlandningen ersätts konkurrens och rivalitet gradvis med samarbete i utforskningen av rymden. Internationella rymdstationen (ISS) är en gemensam angelägenhet för USA, Ryssland, Europa, Japan och Kanada.

En ny bok. Mitt krig mot Putin

...
Niklas Ekdal intervjuar Bill Browder som har utmanat hela det ryska etablissemanget med sin bästsäljande bok "Mitt krig mot Putin: Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa". Intervjun visas otextad på engelska.

Studenter måste kunna skriva

Allt fler högskolestudenter har stora svårigheter att uttrycka sig i skrift. Det är en följd av att läraryrket har devalverats och att skolsystemet intresserar sig för utvärdering mer än kunskap.

Jordens sånger. David Attenborough berättar

...
I Jordens sånger jämför David Attenborough fåglars, valars och apors sånger med människors. Hans förklaring till musikens ursprung är sex. Men om valar och fåglar sjunger för att attrahera honor, komponerade Beethoven av samma skäl? Svaret tycks vara ja.

Studio Axess - Peter Pomerantsev. President Putins propaganda

...
Om moralisk och finansiell bankrutt i rysk Tv-industri. Peter Pomerantsev, författare och Tv-producent från London/Moskva, har just kommit ut med boken Nothing is True and Everything is Possible. I den beskriver han hur korrupt tv- och medieindustrin är i Putins Ryssland. Återigen bedriver Kreml propaganda i stor skala, men nu sker det på ett nytt sätt. Syftet är inte att vinna sympatier utan att skapa misstänksamhet och förvirring. Programledaren PJ Anders Linder samtalar med författaren och filmaren Peter Pomerantsev.

Resa i Grand Canyon - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Dan Snow och en grupp geologer och historiker tar sig vidare längs Coloradofloden i ett försök att återskapa en berömd och farofylld expedition från 1869. De använder sig av tidstypiska roddbåtar och mätutrustning. Men också en 3D-kamera och en kamera från 1800-talet.

Rovdjurens återkomst - Ekosystem i obalans

...
Många menar att fler vilda rovdjur behövs för att få en balans i ekosystemen. Efter att vargar har introducerats i nationalparken Yellowstone har man blivit av med de problem man hade med prärievargar, och skogen, som älgarna gick hårt åt, frodas nu. Väger fördelarna tyngre än nackdelarna när rovdjuren blir fler?

Detta eviga pratande

Högskoleretoriken är full av löften om att kunskap är framtiden i en föränderlig värld. Men ingen kan förutsäga hur utbildningsutbudet ska se ut för att motsvara behoven.

Ursprungskulturernas arv - Del 1: Egypten - världens moder

...
Del 1 av 8. Den moderna människan fascineras av faraonernas civilisation. Samtidigt har de bysantinska, muslimska och koptiska kulturerna blomstrat längs Nilen och bidragit till att forma dagens Egypten.

Kremlin's Weaponization of Media. Seminar with Peter Pomerantsev (in English)

...
Peter Pomerantsev is a Senior Fellow at Legatum Institute, a London-based think tank. Together with Michael Weiss he recently published a report on Putin's media strategy - The Menace of Unreality. Pomerantsev is also the author of Noting Is True and Everything Is Possible.

Satsa på undervisningen

...
Sverige behöver förena den höga kvaliteten i de tidigare elitutbildningarna med de nuvarande massutbildningarna. Ett samarbete mellan Oxford och Uppsala visar hur det kan gå till.

Sanningen om våld - Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.

Sprid inte deras myter

...
En pressad rysk regim försöker dölja sina misstag genom att skylla på en ondskefull omvärld. Historieförfalskningen måste genomskådas.

Timbuktus förlorade bibliotek - En uppenbarelse av visdom

...
Timbuktu var en gång ett lärdomscentrum med fantastiska manuskriptsamlingar och universitet grundade före både Oxford och Cambridge. Författaren Aminatta Forna reser genom Timbuktus vackra landskap för att upptäcka Afrikas äldsta litteratur och undersöka varför den måste förstås och bevaras.

Historien upprepar sig

Finansminister Magdalena Andersson varnar: tillväxttakten revideras ned, arbetslösheten förblir hög och statens finanser går back. Vad vi ser är en svag internationell utveckling som hämmar exportefterfrågan och skapar underskott i statens budget.

Historien om NASA - Del 3 av 4: Katastrof

...
Del 3 av 4. När rymdfärjan Challenger exploderade 1986 var det den största tragedi som drabbat NASA. Alla uppdrag avbröts och NASA:s framtid tycktes oviss. Men rymdfärjorna återupptog sina flygningar och genomförde många lyckade uppdrag. Men när Columbia exploderade 2003 innebar det slutet för rymdfärjorna.

Resebrev från Kiev

...
På en konferens i Kiev samlades historiker, författare och journalister från öst och väst för att visa solidaritet med Ukraina.

Antika världar - Del 6 av 6: Det kristna romarriket

...
Del 6 av 6. Romarikets välstånd gav dess medborgare och undersåtar möjlighet att ställa frågor om livets mening. Kristendomen kunde fylla ett andligt vakuum och Människans stad blev Guds stad.

Studio Axess - Jasenko Selimovic. Ingen integrationspolitik på grund av moderat motstånd

...
Moderaterna ville inte tala om problemen med integrationen. Erkänner man att det finns problem måste man komma med politiska åtgärdsförslag, och i M var man rädd för att dessa skulle skrämma bort väljare. Det säger förre statssekreteraren Jasenko Selimovic (FP) i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Programmet tar också upp frågan om Ukraina. Selimovic ser stora likheter med situationen i Bosnien på 1990-talet och manar EU att föra en fastare politik denna gång, vilket bland annat innebär att hjälpa Ukraina med vapen.

Resa i Grand Canyon - Del 1 av 2: Det ultimata äventyret

...
Del 1 av 2. Dan Snow och en grupp geologer och historiker inleder en 450 kilometer lång resa genom Grand Canyon, ett återskapande av en farofylld expedition från 1869. De följer Coloradofloden i tidstypiska träbåtar och gör fascinerande upptäckter om regionens natur och ursprungsbefolkningens förflutna.

Jerusalems historia - Del 3: Domens dag

...
Del 3 av 3. Sista delen i serien om Jerusalem handlar om hur staden reste sig ur ruinerna efter korstågen och återuppbyggdes som centrum för muslimska pilgrimsfärder. Programledaren Simon Sebag Montefiore förklarar hur staden blev föremål för religiös rivalitet och platsen för en av väldens mest svårlösta konflikter.

Där tillit fattas

...
Albanien ser EU som vägen ur fattigdom och korruption. Men först måste människor börja våga känna förtroende för varandra.

Virusjägarna - En expedition till Amazonas regnskogar

...
Det bästa sättet att bekämpa epidemier, som Spanska sjukan, fågelinfluensan, etc., är att undersöka virusets ursprung, som ofta finns att hitta i de djupa regnskogarna. Det är från dessa platser som dödliga virus som Ebola, AIDS och H5N1 oftast härstammar och det är därför ofta här man hittar sätt att bekämpa virusen.

Det försvar som vi behöver

...
I ett läge när tillståndet i omvärlden inger ökad oro saknar Sverige ett trovärdigt försvar. Men det går att göra något åt bristerna, skriver Johan Wiktorin.

Verkligheten bakom Noas ark - Håller Bibelns berättelse?

...
Vem var Noa? I detta program granskas mytens alla aspekter: arken, djuren, den stora floden och Noa själv. Med hjälp av datorgenererade bilder rekonstrueras dramat och flera överraskande slutsatser kan dras.

Ge professorn makten åter

Den akademiska professionen råder inte längre över sitt yrke. Lärarnas och forskarnas allt mer kringskurna frihet har reducerat deras auktoritet.

JAM - en svensk aviatör - Ett stycke svensk flyghistoria

...
Sten, som är född 1924 i Gringelstad i Skåne, började sin flygarbana år 1941, då han anställdes vid Flygvapnet och flög SAAB B17. År 1945 lämnade han det militära och fick anställning som flygtelegrafist på ABA, sedermera SAS. Där flög han den tysktillverkade Junkers Ju 52. Han bekostade själv en pilotutbildning och blev styrman 1951.

Är det något krut i Dr. Sloan's Liniment?

Utbyggd högskola har blivit politikens motsvarighet till Doctor Sloan's liniment, som ska lindra varje upptänklig samhällelig krämpa, och i förhållande till de stora kostnaderna och de ännu större förväntningarna är detta förbluffande lite diskuterat. Alla gillar mer utbildning, och ju mer utbildning, desto bättre. Eller?

Historien om NASA - Del 2 av 4: Till månen

...
Del 2 av 4. Att få en man på månen ställde NASA och Apolloprogrammet inför enorma utmaningar. Men Neil Armstrong och Buzz Aldrin lyckades med sin uppgift och kunde återvända till jorden. Det var en triumf för mänskligheten.

"Ockupationen måste kosta"

Den israeliska filosofen och fredsaktivisten Avishai Margalit tvivlar på att en tvåstatslösning ska komma till stånd. Problemet, säger han, är att Israel inte drabbas ekonomiskt av ockupationen.

Studio Axess - Mauricio Rojas. Venezuela på väg mot diktatur

...
En gång var Venezuela Latinamerikas rikaste land. Efter många år av hämningslös pengarullning och populism under Hugo Chávez ligger ekonomin i spillror och landet vacklar på konkursens rand. Risken för en militärkupp är överhängande. Det menar Mauricio Rojas, som nyligen besökt landet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
Axess TV Axess TV Axess Live
05.30
Bibelmysterier - Lärljungarna
Del 3 av 9. Lärjungarna tvistade om hur Jesus handskades med problem. De ville ödelägga de byar som vägrat att acceptera dem. De tjafsade om vem av dem som var störst. Detta kanske inte stämmer överens med den traditionella bilden av lärjungarna, men det är den bild som framkommer här.
06.20
Renässansen - Konstens magi
Del 3 av 5. Detta avsnitt i serien om renässansens konst utforskar de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Konstnärerna skänkte sina mecenater bilder som bekräftade deras rikedom och status. Och prinsar med obegränsade resurser öppnade nya möjligheter för ambitiösa konstnärer och arkitekter.
07.20
Yes, Minister - Del 19 av 21
Del 19 av 21. Spikmattan. Jim får jobbet att implementera en integrerad, nationell transportpolicy. Sir Humphrey förklarar att arbetet lätt kan utvecklas till en mardröm för ministern och uppmanar honom att undvika detta.
07.50
Dödade Darwin Gud? - Skapelsen och darwinismen
Darwinismen och religion ses ofta som motstridiga idéer. Enligt Richard Dawkins, känd för sin bok "The God Delusion", finns det en oförsonlig konflikt mellan evolutionsteorin och tron på Gud. Men teologen Conor Cunningham tror att Dawkins misstar sig.
08.45
Lyxens historia - Medeltiden
Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna spektakulära dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Men med digerdöden inleddes en ny era som frigjorde lyxen från kyrkans makt - den värld av lyx och konsumtion vi nu lever i.
09.45
Maktens män - Del 8 av 12
Den ursprungliga House of Cards. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med serien Maktens män som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritannien.
10.45
Haydns stråkkvartetter - Opus 76 no 5
Lindsay String Quartet framför Haydns op. 76 no 5 i d-dur Hob.III:79. Detta stycke tillhör de så kallade Erdödy-kvartetterna, skrivna 1796-1797.
13.00
Renässansen - Ljus och frihet
Del 4 av 5. Det fjärde programmet i serien undersöker den venetianska republikens påverkan på renässansens historia och tittar närmare på hur Venedig tog delar av renässanskonsten som utvecklats i andra delar av Italien och förvandlade dem till ett tydligt venetianskt bildspråk.
14.00
Obduktion av förhistorien - Homo erectus
I den andra delen av tre återskapar forensiker hominiden Homo erectus. Homo erectus var väl anpassade för att leva i de hetaste delarna av Afrika, genom sin förmåga att svettas. Svettningar är det mest effektiva sättet att hålla kylan, men det är bara effektivt genom hårlös hud. Så Homo erectus var vår första hårlösa förfader!
15.00
Den verkliga Anne Lister - Inte en kvinna av sin tid
Den engelska överklasskvinnan Anne Lister bröt med det tidiga 1800-talets konventioner om kvinnlighet. Hon studerade geologi och ingenjörskonst, besteg berg och var involverad i den industriella revolutionen. Hon var också lesbisk.
16.00
Luthersson läser världslitteraturen - Om bröderna Goncourt med Lena Kåreland
Bröderna Goncourt - Edmond (1822-1895) och Jules (1830-1870) - förknippas framför allt med Frankrikes mest ansedda litterära pris, Goncourtpriset, och med sina dagböcker, skrivna för senare utgivning, rika på detaljer och färger, på uppsnappade repliker och exakt skisserade karakteristiker av personer och miljöer.
16.30
Pendereckis sextett - Från Wiens Musikvereinssaal
Den polske kompositören Krzysztof Penderecki komponerade detta kammarmusikstycke år 2000 och här får vi bevittna uruppförandet. Ensemblen består av Dmitri Alexeev (piano), Yuri Bashmet (viola), Paul Meyer (klarinett), Julian Rachlin (fiol), Mstislav Rostropovich (cello) och Radovan Vlatkovic (horn).
17.00
Livets mirakler - Storleken har betydelse
Del 1 av 5. Första delen i denna serie om livet på jorden utspelar sig i Australien där storlekens betydelse utforskas. Gravitation och elektromagnetism har olika inverkar på olika typer av liv: från en bakterie till ett 110 meter högt träd. Krafterna bestämmer form, rörelse och livslängd.
17.55
Det vita gardet
Del 2 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.
18.45
Studio Axess - Så kan den högre utbildningen räddas
Högskolan har stora kvalitetsproblem. Studenterna har för dåliga förkunskaper, kraven är ofta för låga och finansieringssystemet är utformat så att det blir frestande att godkänna även svaga prestationer. Professor Magnus Henrekson, chef för Institutet för Näringslivsforskning, samtalar med programledaren PJ Anders Linder om hur man kan komma till rätta med problemen. Högskolans lärare behöver få större självständighet. Studenterna behöver lägga fler arbetstimmar per vecka på sina studier. Betyg ska sättas av externa och oberoende bedömare.
19.15
Parisorkestern spelar Grieg - Del 1 av 2
Paavo Järvi dirigerar Orchestre de Paris i en inspelning från Salle Pleyel i maj 2012. Stycket som framförs är Edvard Griegs Peer Gynt. Solist är bland annat den svenska sångerskan Ann Hallenberg.
20.00
Varför drömmer vi? - Vad betyder mardrömmen?
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?
21.00
Arkeologins hemliga historia - Del 1 - I tidernas begynnelse
Del 1 av 3. Historikern Richard Miles kartlägger de historiska genombrotten i strävan efter att förstå vår historia. Han inleder serien med att resa 2000 år tillbaka i tiden för att upptäcka hur arkeologin uppstod: genom att försöka bevisa en biblisk sanning. Det visade sig bli en uppgift som snart ledde arkeologerna ut på farligt vatten.
22.00
Vad skapar ett geni? - Allt finns i hjärnan
Föds man till geni? Eller ryms genialiteten inom var och en av oss? Frågan ställs av matematikprofessorn Marcus du Sautoy som i denna dokumentär möter några enastående individer.
23.00
Ursprungskulturernas arv - Del 3: Det grekiska miraklet
Del 3 av 8. Vem kunde ha anat att Grekland skulle komma att bli den mest lysande civilisationens vagga? Dess tankar och idéer, värderingar och uppfinningar har spritt sig genom alla tider.
00.00
Global Axess: Civilisation - Civilisation och krig
Christopher Coker är professor i internationella relationer vid London School of Economics and Political Science. Han samtalar här med Mattias Hessérus om civilisation och krig.
00.30
Biomimetik - Del 1 av 4
Del 1 av 4. Människan har alltid funnit förebilder i naturen. Fåglarna fick oss att bygga flygplan, men de var långt ifrån lika effektiva och agila som fåglarna. Genom att ytterligare inspireras av fåglarnas vingar blir framtidens flygplan bättre och bättre. Fiskar och spindlar är andra inspirationskällor för att få maskiner och robotar att röra sig bättre.
 
Vill du hellre läsa Axess på din iPad eller dator än på papper? Då kan du köpa magasinet som digitalt lösnummer. Ett nytt nummer finns ute nu, men det går även bra att köpa äldre utgåvor.
Under våra längre programuppehåll på Axess TV spelas en blandning av klassiska favoritstycken. Många tittare hör av sig och vill veta vad det är de lyssnar till så på allmän begäran publicerar vi nu vår tablåmusiklista här.
Brev från tittare
När jag var barn så bad jag aftonbön. Denna avslutades alltid med "Bevara.." och så följde en uppräkning av alla släktingar som man ansåg borde bevaras. Skulle jag behållit denna vana med att be aftonbön så skulle Axess TV absolut ha inkluderats. All välgång önskas er! Stort tack för denna utmärkta kanal!
Rysk filmatisering av Bulgakovs roman Det vita gardet
En programserie i nio delar som utforskar viktiga personer och händelser under den bibliska historien. Historiska, arkeologiska och antropologiska bevis ger nya inblickar i dåtidens verklighet.