VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

Axess magasin

Tema: Kommunismen 25 år efteråt

Nostalgitrippen

Tyranniets apologeter

Ledare

M som gapar över mycket

Samhälle

Argentina hoppas på gudagåvor. plus

Italiensk bokföring plus

Frizon

Yeats gyllene triangel plus

Civilisation

Fångad av sin spegelbild plus

Karlfeldt får nytt liv plus

Resa bland ruiner plus

Recension

Den siste magikern plus

Den vertikala järnvägen plus

 
Axess blog
 

Lägg inte ner Medelhavsinstituten

Så blev Håkan Juholt partiledare

 
IMEDIA  

Resumé: Facket rasar på Expressen

Hakelius om kolonialism

Journalistförbundet: höjer medlemsavgiften

Afganistan: opiumrekord

 
Ett kvartssekel efter Berlinmurens fall och Sovjetblockets sammanbrott finns det fortfarande människor som tjusas av kommunismens visioner. Hur kan det komma sig? Och varför är vi i Sverige så överslätande inför dem som ursäktar kommunismen och dess brutala historia? Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med författarna Torbjörn Elensky och Kjell Albin Abrahamson.
Konflikten i Ukraina handlar om maktpolitiska ambitioner i Kreml. Men den handlar också om ukrainska åsiktsskillnader: Hör landet framför allt ihop med Europa i väster eller med Ryssland och Moskva? Frågan har kommit att ställas på sin spets, men den är allt annat än ny. Programledaren PJ Anders Linder diskuteras med historieprofessorn Kristian Gerner och journalisten Richard Swartz.

Köp Axess Magasin som digitalt lösnummer

Vill du hellre läsa Axess på din iPad eller dator än på papper? Då kan du köpa magasinet som digitalt lösnummer. Det nya numret 6/2014 finns ute nu. Det går även att köpa äldre utgåvor. Klicka bara här!

Biomimetik - Del 2 av 4: Att bygga

...
Del 2 av 4. Under miljontals år har djur och växter utvecklat smarta knep för att skydda sig mot ogästvänliga miljöer. Nu söker civilingenjörer och arkitekter inspiration i naturen för att komma fram till miljövänliga lösningar på byggande.

Världens gång

På grund av tryckeribranschens närmast sydländska arbetstakt är det möjligt att Skottland har hunnit lämnat Storbritannien och att Sverige har fått en regering när dessa rader når er. Låt mig i så fall vara den förste som beklagar båda dessa besked, om än i efterhand.

Mysteriet Taj Mahal - Guds tron

...
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.

Brev för nattduksbordet

Madame de Sévigné skrev på 1600-talet ett antal brev som nu hör till den franska litteraturens klassiker. Hon blandade högt och lågt på ett sätt som fortfarande är underhållande.

Hur gör hajar? En expedition till Rangiroa

...
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.

Makten framför allt

Nordkorea har mot alla odds lyckats överleva och bevara sitt politiska system. Förklaringen ligger i en blandning av självvald isolering och hemsnickrad statsideologi.

Akademikers frihet pressas

...
Kollegialitet är kärnan i verksamheten för högskolor och universitet. Nu urholkas den genom att den administrativa hierarkin förstärks.

Konsten att bevara konst: Del 1 av 3 - Skydda våra minnen

...
Del 1 av 3. Konst bevaras med hjälp av vetenskap och teknik. Pigment och metaller och andra material som en gång använts för att gestalta drömmar analyseras och skyddas. En konservator kan på så vis återupptäcka och frambringa det förflutnas färger och former till sin samtid.

Det Elisabetanska England - Del 3 av 3: Nya sköna värld

...
Del 3 av 3. En ny medelklass förvandlar det Elisabetanska England med urbanisering, upptäckter och vetenskapliga genombrott. Det är en gyllne era med Shakespeares dramer och framväxten av ett imperium.

Jordens hetaste plats - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar det med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.

Verdissimo - Verdi 200 år - Med Daniele Gatti

...
Del 2 av 2. Franska nationalorkestern och Choer De Radio France framför några av Verdis mest älskade körstycken och overtyrer. Ur Nabucco framförs Gli arredi festivi och Va, pensiero. Efter overtyren från Les Vêpres siciliennes framförs stycken ur Othello och Aida.

Inspel

J M W Turners sista tio femton år som konstnär är också hans mest inspirerade.

Musik och monarki - Del 1: Kungahus och körmusik

...
Del 1 av 4. Henrik V och Henrik VIII var både kungar och kompositörer. Detta var en tid då den engelska monarkins militära och religiösa ambitioner fick hela Europa att avundas dess musik.

Förbjuden läsefrukt

Inte bara i estetiskt och berättartekniskt hänseende innebar Ulysses något omtumlande nytt inom romankonsten när den efter en rad refuseringar slutligen publicerades 1922 av den parisiska bokhandlaren Sylvia Beach, på hennes för detta ändamål fort tillkomna förlag Shakespeare & Co, med samma namn som bokhandeln.

Engelsbergssamtalen. Ukraina - mellan öst och väst

...
Konflikten i Ukraina handlar om maktpolitiska ambitioner i Kreml. Men den handlar också om ukrainska åsiktsskillnader: Hör landet framför allt ihop med Europa i väster eller med Ryssland och Moskva? Frågan har kommit att ställas på sin spets, men den är allt annat än ny. Programledaren PJ Anders Linder diskuteras med historieprofessorn Kristian Gerner och journalisten Richard Swartz.

Afrika - Från tjuvjakt till safari - Historien om ett massmord

...
Historien om människan och den afrikanska faunan sträcker sig över 2000 år tillbaka i tiden. Det var först Hannibal och hans elefanter, därefter romarna som påverkade det afrikanska djurlivet negativt med sina cirkusspel som krävde att ett skrämmande antal djur offrades.

"Forskning" utan ansvar

Politiker som vill ha en drevfri ministerpost bör satsa på högskolefrågor.

Luthersson läser världslitteraturen. Om Majken Johansson med Jacques Werup

...
Majken Johansson (1930-1993) tillhörde som ung en lärd, intellektualistisk och ultrasofistikerad krets poeter i det tidiga 1950-talets Lund. I debutdiktsamlingen Buskteater uppträder sådana som Gorgias, Sokrates, Luigi Pirandello, Jean Cocteau och Gertrude Stein. Men snart vände Majken Johansson ryggen åt lärdomen, intellektualismen och det ultrasofistikerade.

Varför drömmer vi? Vad betyder mardrömmen?

...
Vad betyder våra drömmar? Först nu har vetenskapen börjat förstå. I denna dokumentär får vi följa en rad fascinerande experiment: från narkolepsi till återkommande mardrömmar. De bidrar alla med ledtrådar till frågan: Varför drömmer vi?

Argentina hoppas på gudagåvor.

Den döda kon ska klara biffen åt Argentina. Inget nytt under solen, kan man tycka. Avlidna nötkreatur är en självklar del av varje lyckat grillkalas vid Rio de la Plata.

Veckans bok - Herman Lindqvist. Del 1 av 18

...
Herman Lindqvist senaste bok handlar om Erik XIV. Gustav Vasas äldste son är nog vår mest missförstådde och baktalade kung. I dag minns vi honom kanske bara som kungen som blev galen, gifte sig med kvinnan av folket, Karin Månsdotter, blev avsatt av sina bröder samt avled av förgiftad ärtsoppa. I Lindqvist nya bok möter vi en renässansfurste i sin helhet.

Tyranniets apologeter

Sverige hyser en välvillig och överslätande inställning till kommunismen. Neutralitetspolitiken och en utbredd konflikträdsla är ett par av förklaringarna.

Visionären Nikola Tesla - Galen vetenskapsman eller geni?

...
Uppfinnaren och vetenskapsmannen Nikola Tesla (1856 - 1943) lade grunden till växelströmsteknik och växelströmsmotorer. Han uppfann radion och hans trådlösa energiöverföring blev en föregångare till internet. Dramadokumentären om Nikola Tesla är som en thriller om vetenskap, pengar och makt.

Det Elisabetanska England - Del 1 av 3: Vanligt folk

...
Del 1 av 3. De flesta Elisabetaner var fattiga. Hur överlevde de i ett ofta hårt och grymt samhälle präglat av religiösa motsättningar?

Jordens hetaste plats - Del 2 av 3

...
Världens hetaste klimat återfinns i Afarsänkan i norra Etiopien. Här ligger medeltemperaturen på 34 grader och på sommaren är det ofta över 50 grader varmt. Trots detta ogästvänliga väder finns här en rik stamkultur och ett unikt ekosystem.

Ett land i förfall

Kinas kommunistparti har fortfarande ett hårt grepp om makten. Men repressionen har lett till kulturell utarmning och ökade protester mot regimen.

Elefanternas dagbok - Del 5

...
Del 5 av 7. Michaela Strachan befinner sig i Nairobi där hon återser Lualeni, den sorgsna föräldralösa elefantungen som såg sin mor dö. Jonathan Scott är tillbaka i Tsavo där Emily, den föräldralösa flockens gamla matriark, har en överraskning till honom.

Nostalgitrippen

Vladimir Putin utnyttjar konservativa och nationalistiska krafter för att stärka sin makt. Samtidigt uteblir uppgörelsen med den kommunistiska eran.

Ätten Stuart - Del 3 av 3: En familj i krig

...
Del 3 av 3. Med den holländska invasionen 1688 blir Vilhelm III av Oranien kung över England, Skottland och Irland. Men de religiösa spänningarna kvarstår och inbördeskrig bryter sedermera ut i Skottland och Irland. Än idag lever britterna med följderna av den tiden.

Problemet är alla offren

...
Kommunismens utopi är skapandet av en ny människa. Men förverkligandet av utopin förutsätter alltid våld mot den som inte fogar sig.

Antikens förlorade städer - Del 3 av 3: Hattusa

...
Del 3 av 3. Från huvudstaden Hattusa styrde hettiterna ett mäktigt imperium. Men för 2500 år sedan gick det förlorat tillsammans med Hattusa. Tack vare modern arkeologi kunde staden återupptäckas.

Vad skapar ett geni?

...
Föds man till geni? Eller ryms genialiteten inom var och en av oss? Frågan ställs av matematikprofessorn Marcus du Sautoy som i denna dokumentär möter några enastående individer.

Lyxens historia - Del 2 av 2: Medeltiden

...
Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna spektakulära dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Men med digerdöden inleddes en ny era som frigjorde lyxen från kyrkans makt - den värld av lyx och konsumtion vi nu lever i.

Savannens rytm - Del 3: Goda grannar

...
Del 3 av 3. Interaktionen mellan djuren på savannen är ofta ofrivillig men lika ofta har man nytta av varandra på olika sätt. Jägare, asätare, fåglar, insekter; alla har de sin bestämda plats i grannsämjan.

Jordens hetaste plats - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Teamet färdas längs den så kallade saltvägen. Här har kameler färdats i tusentals år för att frakta salt från gruvorna i Dallol till marknaderna. Det blir en tredagars kameltur i 43 graders värme.

Judendomen mellan Sion och Diaspora

Den judiska statens roll i judiskt liv debatteras alltmer. Intressekonflikten mellan judisk nationalism och judisk diaspora kan inte längre undertryckas.

Elefanternas dagbok - Del 4 av 7

...
Jonathan Scott samlar höjdpunkterna från de första avsnitten av "Elefanteras dagbok" och återvänder till Afrika för att se hur det gick för de föräldralösa elefanterna. Han får reda på hur det går för Naserian på "barnhemmet". Vi ser vad som händer när den lilla Ndomot återförenas med sin älskade Wendi efter att ha varit separerade i ett år. Hur har det gått för Lualeni? Har tiden läkt hennes känslomässiga sår?

I krigets skugga - Ett samtal om dagsläget

...
Underrättelseexperten Johan Wiktorin samtalar med PJ Anders Linder. Vårt grannland Ryssland agerar militärt mot Ukraina. Flera tusen människor har dött i strid. Ändå har valrörelsen handlat om allt annat än våldet i vår närhet. Det håller inte. Vad ska Sverige dra för lärdomar av kriget? Vilka utmaningar väntar den nya regeringen? Vad krävs för att vi ska få ett fungerande försvar?

Årtusendets kärlekssaga

...
Ömma känslor och lärda intressen förenade filosofen Pierre Abélard med hans privatelev, den älskliga Héloïse. Deras kärlek bar frukt i flera olika avseenden. Carl-Göran Ekerwald gläds åt en ny utgåva av deras frispråkiga brevväxling.

Ätten Stuart - Del 2 av 3: Kung utan krona

...
Del 2 av 3. Karl I förstod inte allvaret med de religiösa motsättningarna i sina tre kungadömen. Ett misslyckande som ledde till inbördeskrig och hans avrättning.

Ingen kunde mer om Ekelöf

Reidar Ekner (1929-2014), som nyligen avled, var framstående inom flera områden. Han

"Anders Borg är min hjälte"

...
Den brittiske journalisten Fraser Nelson följer svensk politik med stort intresse. Han ser ett land som både högern och vänstern kan gilla.

Antikens förlorade städer - Del 2 av 3: Pyramidernas Tucume

...
Del 2 av 3. Med sina 26 kolossala byggnader är Tucume i norra Peru hem till Sydamerikas största samling pyramider. Fram till nyligen genomförda utgrävningar visste man inte varför de byggdes och vilka som bodde där. Blodiga riter och människooffer ledde till att Tucume utrymdes och övergavs.

Suckarnas ­ministär

Inför 2014 års val tippas ministerposter - i händelse av S-seger - gå till en son och en dotter till tidigare S-ministrar, samt sonen till en socialdemokratisk partikassör.

Sanningen om våld - Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.
Axess TV Axess TV Axess Live
05.30
Hur gör hajar? - En expedition till Rangiroa
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.
06.30
Renässansen - Konstens magi
Del 3 av 5. Detta avsnitt i serien om renässansens konst utforskar de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Konstnärerna skänkte sina mecenater bilder som bekräftade deras rikedom och status. Och prinsar med obegränsade resurser öppnade nya möjligheter för ambitiösa konstnärer och arkitekter.
07.30
Konsten att bevara konst - Del 1 av 3 - Skydda våra minnen
Del 1 av 3. Konst bevaras med hjälp av vetenskap och teknik. Pigment och metaller och andra material som en gång använts för att gestalta drömmar analyseras och skyddas. En konservator kan på så vis återupptäcka och frambringa det förflutnas färger och former till sin samtid.
08.20
Familjen Shtisel - Del 6 av 12
Del 6 av 12. Mannen som sköt Liberty Valence: Akiva letar efter någonstans att bo efter att han har blivit utsparkad av sin far. Shulem har dåligt samvete över hur han har behandlat Akiva, både i vuxen ålder och under barndomen. Gitis barn försöker hantera sorgen över att ha en frånvarande far.
09.10
Global Axess: Religion - Del 7 av 15 Är Gud tillbaka?
Författaren och journalisten vid The Economist, Adrian Woolridge, har skrivit bästsäljaren God is Back. Där beskriver han hur Gud är tillbaka i samhället både i form av våldsamma konflikter men också i form av inspirerande amerikansk evangelism och entreprenörsanda. Här berättar Woolridge mer för Niklas Ekdal.
09.40
Studio Axess - 25 år efter murens fall
Ett kvartssekel efter Berlinmurens fall och Sovjetblockets sammanbrott finns det fortfarande människor som tjusas av kommunismens visioner. Hur kan det komma sig? Och varför är vi i Sverige så överslätande inför dem som ursäktar kommunismen och dess brutala historia? Programledaren PJ Anders Linder diskuterar med författarna Torbjörn Elensky och Kjell Albin Abrahamson.
10.10
Det Elisabetanska England - Del 2 av 3: De rika
Del 2 av 3. Den Elisabetanska överklassen och hovet hade sina egna hemliga sociala koder. Detta var en värld full av spioner och intriger där ingen gick säker.
11.00
Axess föredrag om religion
Om Muhammed och monoteismen. Reza Aslan är verksam vid University of California och forskar bland annat kring islam och Mellanöstern.
12.30
Diagnoser - Del 3 av 3 - Del 3 av 3
Del 3 av 3. Talare: Mårten Schultz - Juridiska frågor och vetenskapliga svar: Har juridiken dåligt självförtroende?; Nathan Shachar - Den kemiska obalansens psykiatri - myt eller vetenskap?
13.30
Engelsbergssamtalen - Sven Stolpe och utanförskapet
Sven Stolpe framträdde på 1920-talet som en glänsande stjärna i det svenska kulturlivet. Överallt var han närvarande som förespråkare för en ny generation. Bonniers startade rentav en tidskrift bara för att ge honom en plattform. Men Sven Stolpes fortsatta bana blev en av fortskridande marginalisering. Hur kom det sig? Hur gick bortdrivningen till? Vilka var dess anhalter? Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria, och P J Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin, samtalar med Peter Luthersson.
14.00
Brendel vid flygeln - Tolkningar av Mozart, Schubert och Haydn
I konserten, filmad i Snape Maltings konserthus, framför Brendel tre nyckelverk från sin repertoar: Haydns Pianosonat i ess-dur, Hob XVI/49, Mozarts pianosonat i C-moll, K 457 samt Schuberts Impromptu Nr 3 i G-moll, D899.
15.00
Amerika - en historia om framtiden - Vad är en amerikan?
Del 4 av 4. Simon Schama tittar närmare på konflikten kring invandring i USA:s historia. Vem bör tillåtas komma in i landet och kalla sig amerikan? Han spårar konflikten till grundandet av USA. De första bosättarna var själva invandrare men de såg USA som en huvudsakligen vit och protestantisk nation. Flera historiska händelser kom dock att utmana detta synsätt. Serien är producerad hösten 2008
16.00
Parisorkestern spelar spanskt - En konsert från Salle Pleyel
Parisorkestern spelar Carlos Chávez symfoni nr 2: Sinfonia India, komponerad 1935-36, samt Joaquín Rodrigos Concierto de Aranjuez från 1939. Dirigent Kristjan Järvi leder denna spanskinfluerade afton. På harpa: Xavier de Maistre.
16.45
Axess föredrag om religion
Om Muhammed och monoteismen. Reza Aslan är verksam vid University of California och forskar bland annat kring islam och Mellanöstern.
17.10
Mysteriet Taj Mahal - Guds tron
År 1631 dog Indiens vackra kejsarinna vid födseln av sitt 14:e barn. Hennes man, Shah Jahan, lockades av den mystiska gren av islam som kallas sufism och såg sig själv som Milleniummannen som hade fötts 1000 år efter profeten Muhammed. När han lät bygga Taj Mahal som sin hustrus sista viloplats beordrade han även att det skulle finnas inskriptioner från Koranen som skulle beskriva Paradisets lustgård.
18.00
Medicin vid fronten - Del 2 - Bygga nya liv
Del 2 av 2. Programmet träffar medicinska pionjärer som står bakom de ingrepp som har ökat överlevnadsgraden hos skadade män och kvinnor i fält till över 90 procent; från hudceller som sprejas på för att läka brännskador till innovativa operationstekniker, som att återskapa en hand på nytt genom att använda revben.
19.00
Jordens hetaste plats - Del 3 av 3
Del 3 av 3. I byn Kusra blir Steve och Mukul bjudna till ett bröllop och deltar i en våldsam rugby-match. Hur klarar de av den i hettan? Sedan sammanstrålar de med sina kolleger för att bestiga toppen av vulkanen Erta Ale. Här finns världens äldsta lavasjö, och de möts av en hänförande syn.
20.00
Musik och Monarki - Del 2 av 4: Revolutioner
Del 2 av 4. 1600-talets religiösa konflikter hotade inte bara brittiska monarker och musiker utan också monarkins framtid och brittisk musik. Trots dessa omvälvningar medverkade kungahuset i flera musikaliska genombrott.
21.00
Biomimetik - Del 2 av 4: Att bygga
Del 2 av 4. Under miljontals år har djur och växter utvecklat smarta knep för att skydda sig mot ogästvänliga miljöer. Nu söker civilingenjörer och arkitekter inspiration i naturen för att komma fram till miljövänliga lösningar på byggande.
22.00
Indiens historia - Del 3 av 6 - Krydd- och silkesvägar
Del 3 av 6. Avsnittet täcker de tidiga århundradena efter Kristus. Indien blev under den här perioden en stor spelare i den första världsekonomin. Allteftersom krydd- och sidenvägarna öppnades upp växte den indiska civilisationen tack vare ökad kontakt med omvärlden.
23.00
Elefanternas dagbok
Del 6 av 7. En ny föräldralös elefantunge har räddats i Tsavo, men måste flygas till Nairobi för att överleva. Jonathan Scott ger sig ut med en patrull från David Sheldrick Wildlife Trust för att se vad som görs åt tjuvjakten, medan DSVT:s veterinärer försöker rädda en ung elefant från en snara.
23.50
Veckans bok - Del 2 av 18
Göran Häggs senaste bok handlar om den italienska renässansfamiljen Medici. Släkten regerade Florens bakom kulisserna genom att äga i princip hela näringslivet. Familjen gynnade renässansens filosofer och konstnärer men krossade också sina konkurrenter genom intriger i Macchiavellis anda. Två påvar i släktens femte generation kunde med tiden göra familjen till storhertigar där den siste av dem söp ihjäl sig 1737. Lotta Gröning samtalar med Göran Hägg.
00.20
Verdissimo - Verdi 200 år - Med Daniele Gatti
Del 2 av 2. Franska nationalorkestern och Choer De Radio France framför några av Verdis mest älskade körstycken och overtyrer. Ur Nabucco framförs Gli arredi festivi och Va, pensiero. Efter overtyren från Les Vêpres siciliennes framförs stycken ur Othello och Aida.
01.15
Axess föredrag om religion
Om Muhammed och monoteismen. Reza Aslan är verksam vid University of California och forskar bland annat kring islam och Mellanöstern.
 
Axess
Få Axess TV Live, Axess Play och tidskriften Axess - Allt i ett paket!
Under våra längre programuppehåll på Axess TV spelas en blandning av klassiska favoritstycken. Många tittare hör av sig och vill veta vad det är de lyssnar till så på allmän begäran publicerar vi nu vår tablåmusiklista här.
Professor Kristian Gerner inleder serie om Ryssland i ett samtal med PJ Anders Linder. Del 1 av 5
Se alla sexton föredragen som hölls vid Engelsbergsseminariet 2014 om Religion. Är Gud tillbaka? Kan vetenskapen förklara relationen människa Gud? Sexton olika teman som i högsta grad kan berika våra perspektiv på vår tids kanske mest framträdande fråga.
Majken Johansson (1930-1993) tillhörde som ung en lärd, intellektualistisk och ultrasofistikerad krets poeter i det tidiga 1950-talets Lund. I debutdiktsamlingen Buskteater uppträder sådana som Gorgias, Sokrates, Luigi Pirandello, Jean Cocteau och Gertrude Stein. Men snart vände Majken Johansson ryggen åt lärdomen, intellektualismen och det ultrasofistikerade.
Nu kan du se alla program när det passar dig!
Under minst sju dagar från första visning kan du nu klicka på "Se program" i tablån och se ditt önskade program vilken tid som helst, dygnet runt. Du får bäst kvalitet i sändningen om du använder till exempel Explorer 11 eller Google Chrome.