VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

Axess magasin

Tema: Kreativ kris i ekonomin?

Slut på det goda livet?

Så illa är det inte

Ledare

Lägg energin på individklimatet

Samhälle

O tempora, o mores!

Frizon

När kvinnor tar sig ton

Intervju

Ingen tecknar Sveriges firma plus

Civilisation

Från jägare till hjort plus

 
Axess blog
 

Republikanerna är omsprungna av historien

Public service som stat i staten?

 
IMEDIA  

Alliansfrihet eller ej?

Varför ökar bostadspriser?

Flyktingkrisen: "den stora svarslösheten"

Ringled saknas

Tidningarnas räckvidd minskar kraftigt

 
Inspelat på Bokmässan i Göteborg i september 2014
Relationen mellan USA, Sverige, Finland och NATO är starkare än någonsin. Parterna har bestämt sig för att fortsätta och utveckla samarbetet. Är det transatlantiska säkerhetssamarbetet på väg att förändras? Vilka är de mest signifikanta utmaningarna för NATO och dess partners?

Se hela utbudet på webben!

Få Axess TV Live, Axess Play och Axess Magasins artiklar på webben - Allt i ett paket!
Just nu: 49 kr för två månader. Ingen bindningstid!
Klicka bara här!

Tag vara på chansen!

...
Driftiga och välutbildade entreprenörer från Indien, Kina och Östeuropa har tagit upp konkurrensen med väst. Det skapar stora möjligheter för Sverige. Men ska vi ta vara på dem kan inte skola och studenter nöja sig med det medelmåttiga.

Sanningen om våld. Kan vem som helst bli mördare?

...
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.

Så illa är det inte

Föråldrade metoder gör att vi underskattar innovationsförmågan och inkomstökningarna i ekonomin. Förutsättningarna för ett gott liv är bättre än någonsin. Men det ökade genomslaget för postmodern ideologi föder cynism och en känsla av meningslöshet.

Spionerna från Cambridge. Del 2 av 5

...
Del 2 av 5. Litzi Friedmanns liv är i fara. Kim Philbys starka känslor för henne går inte att ta miste på när han friar och föreslår att de ska gifta sig och fly till Wien tillsammans som man och hustru.

Slut på det goda livet?

...
Särintressena kväver ekonomins dynamik. Innovationskraften sviktar. Om trenden ska vändas behöver de unga stimuleras till djärvhet att skapa nytt. Humanistiska studier och kontakt med världslitteraturens mästerverk kan spela en avgörande roll.

Historien om Armadan. Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

Lägg energin på individklimatet

Två kaptener har under lång tid styrt mot varsin ledstjärna i svensk ekonomi.

Inne i djurens hjärna. Del 1 av 3: Du är vad du luktar

...
Hur är det att vara ett djur? Denna dokumentär som följt djur över hela världen ger både överraskande och avslöjande svar. I detta avsnitt får vi ta del av hur djur, framförallt hundar, utnyttjar sitt luktsinne.

Studio Axess - Carola Lemne. Ökat utanförskap skadar företagsklimatet

...
Om vardagsjobben uteblir kommer utanförskapet att bli ännu större. Det ger upphov till spänningar och problem som gör Sverige till ett sämre land att vara företagare i. Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon konstaterar att regeringen inte lyssnat på näringslivet när man utformat sin budget, uttrycker oro för de sjunkande kunskaperna i matematik och kommenterar rapporteringen om Svenskt Näringslivs kontakter med Sverigedemokraterna. Programledare är PJ Anders Linder.

Tjugofem år senare

...
Efter återföreningen är välståndet i Tysklands östra delar snart ikapp det övriga landets. Men på vissa håll sitter arvet från kommunismen djupt rotat.

Skottland och dess författare. Del 2 av 3: Walter Scott

...
Walter Scott var en flitig författare av romaner om spänning och romantik som blev bästsäljare i både England och Skottland. Men han var också en politisk fixare som bidrog till att skapa myten om ett land med modiga män ständigt klädda i kilt. En myt som Skottland fortfarande försöker befria sig ifrån.

Civilization - är väst historia?. Del 1 av 6: Konkurrens

...
Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?

Rödskäggens vedersakare

...
Svante Nordin har nu utkommit med en biografi över den färgstarke författaren, litteraturkritikern och katoliken Sven Stolpe.

Kina - triumf och kaos. Del 1 - Kejsare

...
Del 1 av 3. Professor Niall Ferguson visar hur den stora kinesiska statsapparaten alltid har uppmanats att förtrycka den individuella friheten och sträva mot enighet. Ferguson undersöker också hur, å andra sidan, en centraliserad kontroll skapar spänningar som hotar att förstöra landet.

Här och nu

...
Jag var 19 år och bodde på Alliance Française på Boulevard Raspail i Paris sjätte arrondissement. Det var fem år efter studentrevolten 1968, men det gick fortfarande att känna av svallvågorna från den historiska majmånaden. Så gott som varje helg drog det ihop sig till konfrontation i Quartier Latin mellan den fruktade kravallpolisen CRS och unga vänsterdemonstranter.

Drottning Viktorias barn. Del 3 av 3: En mor och hennes prinsar

...
Del 3 av 3. Drottning Viktorias söner kämpade för att leva upp till förebilden, den oförvitlige fadern och maken Albert. Viktorias förhållande till den äldste sonen Bertie, som hon anklagade för att ha drivit Albert till hans död genom sina sexuella indiskretioner, var särskilt besvärligt.

Historien om safari. Del 1 av 2

...
Den brittiske skådespelaren Richard E Grant - som växte upp i Swaziland - undersöker safarins kontroversiella historia. Under en livlig och personligt hållen resa visar han hur den afrikanska vildmarkens skönhet blev en lekplats för den vite mannen.

Långvarig söndring

...
Barack Obama installerades i januari 2009 som en hoppets president. Han sade sig vilja bryta med sin företrädares aggressiva och unilaterala utrikespolitik. Fem månader senare höll han ett stort upplagt tal i Kairo. Han önskade öppna USA mot den arabiska och islamiska världen. Hans budskap var fred och försoning.

Den kungliga trädgården. Del 3 av 3: Pompösa trädavenyer på Hampton Court

...
Susanna Popova samtalar med Todd Longstaffe-Gowan som är trädgårds- och landskapshistoriker i England.

Demokrati på reträtt

...
Förhoppningarna om ökad demokrati och frihet har förbytts i pessimism. Frågan är om vi ser ett övergående problem eller trendskifte.

Skottland och dess författare. Del 1 av 3: James Boswell

...
Den brittiske journalisten Andrew Marr porträtterar skotska författare som både utmanat och definierat Skottlands identitet under de senaste tre hundra åren. James Boswell, en osannolik litterär hjälte, slets mellan en patriotisk pliktkänsla och önskan om äventyr och berömmelse på annat håll.

Offermentalitet

...
I och med Sovjetunionens ofattbara blodsoffer satt Josef Stalin med trumf på hand när andra världskrigets segrarmakter skulle dela upp bytet. Övriga allierade tyckte sig ha en skuld att betala. Håkan Arvidsson följer de hårda förhandlingar som utmynnade i en ny världsordning.

Tillbaka från döden

...
I denna dokumentär får vi följa hur man mot alla odds lyckas rädda människor tillbaka till livet. Läkaren Kevin Fong beskriver hur en ung norska som var nedkyld och vars hjärta hade stannat i över tre timmar ändå blev helt återställd. Frystemperaturen hindrade hennes celler från att dö. Läkare använder nu hennes fall för att rädda fler.

Läkande humaniora

"Endast humaniora kan få ekonomin på rätt väg igen", konstaterar man i en färsk larmrapport från en forskargrupp vid Stanford University i USA. De har granskat ekonomiutbildningen vid en rad universitet och handelshögskolor, och dragit slutsatsen att det överlag fanns ett skriande behov av att inkludera humaniora i utbildningen.

Civilisation. Del 8 - Realism inom konst

...
Del 8 av 13. Teleskopet och mikroskopet avslöjade nya världar i rymden och i vattendroppen. Den brittiske historikern Clark tittar närmare på nya upptäckter och metoder inom naturvetenskapen. Upptäckterna fick en återspegling i det holländska måleriets realism.

Ödmjuk till slut

...
Snart fyra år efter Walter Isaacsons stora biografi Steve Jobs presenteras nu en något mer sympatisk och inkännande bild av Apples grundare. I Becoming Steve Jobs söker sig Brent Schlender och Rick Tetzeli bortom skitstövelryktet och fokuserar på hur inte decenniet som persona non grata på Apple utvecklade Jobs till av en av vår tids viktigaste företagsledare.

Drottning Viktorias barn. Del 2 av 3 - Hustyrannen

...
Del 2 av 3. Efter Alberts död klamrade sig Viktoria fast vid sina döttrar samtidigt som hon tyranniserade dem och arrangerade deras äktenskap. Men prinsessorna kämpade emot, fast beslutna att finna kärlek och ett meningsfullt liv.

Vårt nya litterära rum

...
Vår vardag utspelar sig alltmer framför datorer, smarta telefoner och surfplattor. Men vad gör egentligen den digitala berättelsen med oss och vår litteratur?

Hur gör hajar?. En expedition till Rangiroa

...
I hjärtat av Stilla Havet, på paradisatollen Rangiroa i Franska Polynesien finns en fantastisk marinbiologisk mångfald: Tiputa. Där finns en av världens största koncentrationer av grå revhaj, denna fascinerande art som både skrämmer och fascinerar på en och samma gång.

Skymtandets konst

...
Under senare år har författarintervjuerna fått ett uppsving på bekostnad av den seriösa litteraturkritiken.

Bysans - tre städer. Del 2 av 3

...
I det moderna Istanbul undersöker historikern Simon Sebag Montefiore det kristna Bysans sista århundraden. Det var en tid då man pressades av fiender från både öst och väst men ändå upplevde en konstnärlig renässans. Det är också en skildring av hur korsriddarna förstörde staden men hur den ändå fick nytt liv under det ottomanska styret.

En författares bord

...
Trieste är känt för författare som James Joyce, Italo Svevo och idag Claudio Magris. Hur präglar det staden?

Den kungliga trädgården. Del 2 av 3: Det svenska paradiset

...
Susanna Popova samtalar med Göran Alm som är konsthistoriker och före detta direktör för Bernadottebiblioteket.

Världens gång

Sommaren är en skräckens tid, här i Stockholms bättre kvarter. Detta år har inte varit ett undantag.

Sverige är ett Medelhavsland

...
Regeringen har ändrat uppfattning om att erkänna Västsahara. Förbindelserna med Marocko väger allt tyngre.

Den gotiska konsten. Del 3 av 3: Blod till salu

...
Den gotiska skräckfantasin överträffades av första världskrigets reella fasor. Under det 20:e århundradet började ett gotiskt språkbruk alltmer beskriva seklets olika ohyggligheter. Alltifrån Marx analys av den "vampyrliknande" kapitalismen till Conrads mörka vision av imperialismen och Eliots "Det öde landet" tycktes den gotiska berättarformen bättre än någon annan göra den moderna världen begriplig.

Humanitär stormakt?

...
Året 1944 hade Excellensen premiär på biograf Palladium i Stockholm. Regissör var Hasse Ekman och filmen bygger på författaren Bertil Malmbergs pjäs med samma namn.

Fossila skatter - del 2 av 3

...
Del 2 av 3. Dinosaurier med fjädrar: På en fyndort i nordöstra Kina kallad "dinosauriernas Pompeji" finns enastående kvarlevor av befjädrade dinosaurier. Professor Richard Fortey undersöker den befjädrade kusinen till Tyrannosaurus rex.

En mjukare linje

...
Den omstridda Ayaan Hirsi Ali gjorde sig tidigt känd som en hårdnackad islamkritiker. Hon benämnde den religion hon vuxit upp med, och som hon sedan lämnade, som "den nya fascismen". Kritiker som varnar för islamofobi har inte saknats. Men stödet för hennes uppmärksammande av kvinnoförtryck och extrem islamism, samt stödet för hennes rätt att kritisera islam utan att hotas till livet, har även det varit starkt.

Drottning Viktorias barn. Del 1 - De bästa av planer

...
Del 1 av 3. Detta första avsnitt fokuserar på Viktorias stormiga förhållande med prins Albert. Men också på deras försök att uppfostra sina barn och samtidigt rädda monarkin genom att framställa sig som en modern, kunglig familj.

Klockan klämtar för någon annan

Grundstämningen i Sverige är pacifistisk, posthistorisk, som om vi levde i ett permanent undantag. Här behövs knappt militärallianser, vapenindustri eller något vidare försvar, eftersom vi är vänner med alla och inte vill provocera fram dålig stämning.

JAM - en svensk aviatör. Ett stycke svensk flyghistoria

...
Sten, som är född 1924 i Gringelstad i Skåne, började sin flygarbana år 1941, då han anställdes vid Flygvapnet och flög SAAB B17. År 1945 lämnade han det militära och fick anställning som flygtelegrafist på ABA, sedermera SAS. Där flög han den tysktillverkade Junkers Ju 52. Han bekostade själv en pilotutbildning och blev styrman 1951.

Kampen mot barbariet

...
Det går en våg av antisemitism över Frankrike. Men i kampen mot extremism och rasism är landet en förebild.

Bysans - tre städer. Del 1 av 3

...
Simon Sebag Montefiore spårar Istanbuls historia där tre trosinriktningar - hedendom, kristendom och islam - stått i centrum för nästan tretusen år av de mest intensiva politiska och religiösa striderna. Montefiore blottlägger dess grekiska rötter och visar hur Istanbul förvandlades till huvudstaden i ett kristet imperium under kejsar Konstantin.

För stor för att gömmas undan

...
Karl Ragnar Gierow blev känd för allmänheten när han var Svenska Akademiens ständige sekreterare. Som författare har han dock orättvist hamnat i skymundan.

Den kungliga trädgården. Del 1 av 3: Den nationella parken

...
Susanna Popova samtalar med Magnus Olausson som är forskningschef på Nationalmuseet i Stockholm.

Så blev USA världspolis

...
När USA:s säkerhetspolitik lades om uppstod en ny världsordning. Ett hot mot USA:s värderingar blev också ett hot mot dess säkerhet. Trots krigen i Vietnam och Irak består doktrinen om den globaliserade nationella säkerheten.

Anden är ur flaskan

...
Radikalisering av unga och socialt utanförskap går hand i hand. Den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp ser en utveckling som bara blir värre.

Slaget om cyberrymden

...
Datorspelen håller på att ersätta litteraturen som en fantasins kraft i vår syn på krig. Men en dag blir de kanske alltför verklighetstrogna.

Storm på väg

...
För några månader sedan inträffade någonting mycket ovanligt: en säkerhetspolitisk analys publicerad av en amerikansk tankesmedja skapade rubriker i Sverige.

Det omoderna kriget

...
Islamiska staten använder moderna hjälpmedel som sociala medier för att grunda ett omodernt samhälle. Genom sitt extrema våld upprepar de både den förmoderna och den moderna historiens dårskap.

Den kinesiska drömmen

...
Ett allt rikare och mäktigare Kina blir också allt mer repressivt. President Xi Jinpings väldiga ambitioner vilar på osäker grund.
Axess TV Axess TV Axess Live
05.30
Historien om Armadan - Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England
Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.
06.30
Historien om safari - Del 2 av 2
Richard E Grant lär sig om det 20:e århundradets legendariska storviltsjägare som spelade en central roll under safariperioden. Men när Afrikas djurliv minskade växlade intresset över från jakt till naturskydd.
07.20
Parisorkestern spelar nordiskt - Del 2 - Sibelius andra symfoni
Paavo Järvi dirigerar Parisorkestern (Orchestre de Paris) i Jean Sibelius andra symfoni som förmodligen är hans mest populära. Konserten är inspelad i november 2010 i Salle Pleyel.
08.10
Veckans bok - Del 10 av 18 - Trettioåriga kriget
Professor Dick Harrisons nya bok "Ett stort lidande har kommit över oss" är den första boken på svenska som tar ett helhetsgrepp på det väldiga Trettioåriga kriget och inte bara följer ett enda spår. För oss svenskar är trettioåriga kriget förknippat med Gustav II Adolfs död vid Lützen 1632 och de »fornstora dar« då landet blev en stormakt. I Tyskland framställs kriget på ett helt annat sätt. Spanjorerna har sin version, fransmännen sin liksom danskar, holländare, österrikare, schweizare, tjecker, italienare, portugiser, kroater och ungrare. Här berättar Dick Harrisson för Lotta Gröning.
08.40
Det judiska Wien - Seminarium i fem delar. Del 4
Det nya berättandet. Gårdagens värld och Mannen utan egenskaper: Hofnmannsthal, Krauss, Musil, Schnitzler and Zweig. Medverkande: Monica Nagler Wittgenstein, Sara Danius, Sigrid Löffler, Ulrich Weinzierl.
10.00
Engelsbergssamtalen - Efter historiens slut
Ett samtalen om idéutvecklingen i samhället under det senaste kvartsseklet. Medverkande: Professor i idéhistoria Svante Nordin och chefredaktören PJ Anders LInder. Samtalsledare: Docent Peter Luthersson.
10.30
Studio Axess - Ökat utanförskap skadar företagsklimatet
Om vardagsjobben uteblir kommer utanförskapet att bli ännu större. Det ger upphov till spänningar och problem som gör Sverige till ett sämre land att vara företagare i. Det säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon konstaterar att regeringen inte lyssnat på näringslivet när man utformat sin budget, uttrycker oro för de sjunkande kunskaperna i matematik och kommenterar rapporteringen om Svenskt Näringslivs kontakter med Sverigedemokraterna. Programledare är PJ Anders Linder.
13.30
Civilisation - Del 10 - Franska revolutionen
Del 10 av 13. I de eleganta salongerna i 1700-talets Paris fördes artig konversation som kom att bli en förelöpare till upplysningens revolutionära politik. Den brittiske historikern Clark besöker Versailles och hälsar även på i Thomas Jeffersons villa Monticello.
14.20
Skottland och dess författare - Del 2 av 3: Walter Scott
Walter Scott var en flitig författare av romaner om spänning och romantik som blev bästsäljare i både England och Skottland. Men han var också en politisk fixare som bidrog till att skapa myten om ett land med modiga män ständigt klädda i kilt. En myt som Skottland fortfarande försöker befria sig ifrån.
15.10
Maktens män - Del 9 av 12
Den ursprungliga House of Cards. Premiärministern Francis (Ian Richardson) funderar på att dra sig tillbaka i avsnitt 9 av 12.
16.00
Kina - triumf och kaos - Del 2 - Mao-nostalgi
Del 2 av 3. Niall Ferguson frågar sig hur Kina hanterar att leva under ett kommunistiskt system, och samtidigt ha en blomstrande kapitalistisk ekonomi. Raden av revolutioner som iscensattes av Mao Zedong dödade fler människor än Hitler och Stalin tillsammans. Trots det dyrkas denna hårdföra kommunist som avrättade affärsmän som grundaren av den moderna kinesiska superkapitalismen. Hur kommer det sig?
16.50
Egypten under ytan - Del 2 av 2
Med hjälp av avancerad rymdteknik väcks ett forntida Egypten till liv. Nya pyramider, enastående palats och förlorade städer stiger upp ur sanden och låter sig på nytt beskådas i sin fulla prakt, samtidigt som man ser de spännande möjligheter som ligger framför arkeologin.
17.40
Vittnen från Gulag
Del 2 av 3. I Angus Macqueens episka dokumentär ägnas tre timmar åt det ökända Gulag och hur det har påverkat Ryssland. Hör vittnesskildringar från såväl lägrens fångar som fångvaktare.
18.40
Civilization - Är väst historia? - Del 1 av 6: Konkurrens
Jämfört med Mingdynastin under 1500-talet framstod England vid samma tid som primitivt. Men det monolitiska kejsardömet förmådde inte omsätta sin teknologiska överlägsenhet i långsiktig tillväxt. Utveckling och nytänkande kvävdes medan de politiska skiljaktigheterna i Europa uppmuntrade till konkurrens på bred front. Idag har Kina åter övertaget. Är detta slutet på västs övertag?
19.30
Global Axess - Om krig - Del 5 av 18: Den militanta jihadistiska poesin
Elisabeth Kendall är senior research fellow i arabiska och islamiska studier vid universitetet i Oxford. Hennes nuvarande arbete undersöker kopplingarna mellan militant jihadism och konst och litteratur. Kendall har bland annat forskat på ungdomsaktivism och al-Qaida-poeter i Yemen. Här i samtal med Niklas Ekdal.
20.00
Bibelmysterier - David och Goliat
Del 8 av 9. Han var herdepojken som blev kung: David, den hyllade grundaren av det moderna Israel. Det är i alla fall vad traditionen säger. Nu har historiker och arkeologer skalat bort århundranden av mytbildning om denna bibliske hjälte. Mannen som då framträder är så olik historiens David att den frammanar frågan: vem var den riktiga David?
21.00
Sanningen om våld - Kan vem som helst bli mördare?
Vi uppfattar oss som fredliga och laglydiga. Men skulle vi under vissa omständigheter kunna drivas till att döda? I denna dokumentär visas att det finns en skrämmande våldsamhet inom oss alla.
22.00
Hundraårskriget - Del 2 av 3: år 1360-1415
Del 2 av 3. England, hårt drabbat av pest och uppror, förlorar sitt övertag. Tills Henrik V, fast besluten att bevisa sin rätt till kronan, vänder utvecklingen vid slaget vid Azincourt.
23.00
Inne i djurens hjärna - Del 1 av 3: Du är vad du luktar
Hur är det att vara ett djur? Denna dokumentär som följt djur över hela världen ger både överraskande och avslöjande svar. I detta avsnitt får vi ta del av hur djur, framförallt hundar, utnyttjar sitt luktsinne.
00.00
Spionerna från Cambridge - Del 2 av 5
Del 2 av 5. Litzi Friedmanns liv är i fara. Kim Philbys starka känslor för henne går inte att ta miste på när han friar och föreslår att de ska gifta sig och fly till Wien tillsammans som man och hustru.
00.50
Sacharov och det nya Ryssland - Sacharovmuseets chef berättar
Historikern Sergej Lukashevsky är chef för ett av de viktigaste museerna i Ryssland idag; Andrei Sakharov Center i Moskva, som grundades till minne av människorättskämpen och fredspristagaren Andrei Sacharov.
 
Vill du hellre läsa Axess på din iPad eller dator än på papper? Då kan du köpa magasinet som digitalt lösnummer. Ett nytt nummer finns ute nu, men det går även bra att köpa äldre utgåvor.
Under våra längre programuppehåll på Axess TV spelas en blandning av klassiska favoritstycken. Många tittare hör av sig och vill veta vad det är de lyssnar till så på allmän begäran publicerar vi nu vår tablåmusiklista här.
Den brittiske journalisten Andrew Marr porträtterar skotska författare som både utmanat och definierat Skottlands identitet under de senaste tre hundra åren.