VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

Axess magasin

Tema: Sommarjobb för en statsminister

"Sök det komplexa"

"Ta med Merkel till fjällen"

Ledare

En dag av glädje, en dag av elände

Frizon

Familjen som ägde Florens

Civilisation

Identitetskris för biståndet

Recension

Akut hemlängtan

Förlorade illusioner

Radikal elitism

 
Axess blog
 

Vackert vid Vättern när Shachar tog priset

I år har inte Visby varit rosornas stad

 
IMEDIA  

Allt fler säger upp TV-avgiften

Om Israelhat och judehat - Sydsvenskan

Robotar ersätter journalister

Thomas Gür om svensk rasism

Censurera sagor?

Dick Erixon om Bildt i FT

 
valkompassen 2014
Man behöver en modern kompass om man ska hitta rätt i det nya politiska landskapet. Partierna byter åsikt oftare än förr och gamla kartor är inte att lita på. Därför erbjuder vi Axess valkompass. Här tar du ställning till 25 sakfrågor och väljer ut vilka tre frågor av dem som du tycker är särskilt viktiga. Så får du besked om hur nära du ligger de olika riksdagspartierna.
Sommarens läsning är räddad när ännu ett välmatat nummer av Axess har lämnat tryckpressarna! Temat i nummer 5/2014 är "Sommarjobb för en statsminister". Sommaren är för all del kort, men den är lång nog för att Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och andra partiledare, som är sugna på att styra Sverige, ska hinna få nya intryck och fundera på framtiden. Vi har bett 14 insiktsfulla skribenter att ge dem fyra tips var.
Den 18 juni 1864 fattade dåvarande regering beslut om att näringsfrihet skall råda i Sverige. Det var en av flera reformer som skulle komma att förändra landet och dess befolkning radikalt.
Brev från läsare
Hej Axess! Nu i veckan fick jag äran att för första gången läsa Axess. Det var verkligen en trevlig upplevelse. På många plan förgyllde ert magasin min resa mellan Uppsala och Lund och någonstans påmindes jag om hur kul det är att skriva och läsa, tänka och fundera. Stort tack, jag kommer fortsätta läsa Axess så ofta jag kan! Mvh Tobias Lindgren

Köp Axess Magasin som digitalt lösnummer

Vill du hellre läsa Axess på din iPad eller dator än på papper? Då kan du köpa magasinet som digitalt lösnummer. Det nya numret 5/2014 finns ute nu. Det går även att köpa äldre utgåvor. Klicka bara här!

All världens arkitektur - Del 5: Drömmar

...
Del 5 av 8. Shibam, Jemen: en antik stad fylld av värdens första skyskrapor. Santo Domingo, Dominikanska Republiken: staden som kolonialiserades av spanjorerna och är den äldsta staden i Den nya världen. Idag är staden en blandning av många kulturer.

"Gilla inte läget"

En politiker måste hela tiden tänka lite längre och ta tag i utmaningarna som omvärlden erbjuder. Den farligaste frestelsen är att tro att allt är okej som det är.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 3: Påvarna Medici

...
Del 3 av 4. Florens år 1501. 26-åriga Michelangelo skulpterar ett gigantiskt mästerverk som ska komma att symbolisera hans kamp mot den familj som han en gång avgudade. Han uppfostrades sedan tidiga år vid sidan av Medicis arvingar och fick beskåda när de tvingades i exil med ett pris på sina huvuden. Nu söker de en väg tillbaka till makten.

Vetenskapens historia - Del 2: Om vad som skapat världen

...
Del 2 av 6. Michael Mosley visar hur samhället kretsar kring vårt sökande efter hur allt är uppbyggt i den materiella världen. Det här är en historia som sträcker sig ända från alkemisternas hemliga labb och deras jakt på guld, till skapandet av världens första syntetiska färg, lila, ända fram till uppfinningen av transistorn.

Det gick för fort i Ukraina

...
Inbördeskriget är nära i Ukraina och krig mellan Ryssland och Ukraina ett troligt framtidsscenario. Det anser en majoritet (65 procent respektive 77 procent i vardera frågan) av 1 602 ryssar som i slutet av april var med i en enkät gjord av opinionsinstitutet Levada i Moskva.

Mörka sekler - Del 4 av 4

...
I det sista avsnittet blickar Waldemar Januszczak mot norra Europa. Karolinerna såg sig själva som romarnas arvtagare, vilket återspeglades i deras konst. På andra håll konstruerade vikingarna fartyg med intrikata dekorationer och märkte sina territorier med runstenar. På de brittiska öarna skapade irländarna och anglosaxerna dekorerade manuskript och smycken.

Ursprungskulturernas arv - Del 4: Mexiko - Mayaindianernas arv

...
Del 4 av 8. I början av 1500-talet hade Mexiko knappt tio miljoner invånare, men en 3000 år gammal civilisation. När de spanska conquistadorerna invaderade landet slogs två världar samman, samtidigt som arvet från de mesoamerikanska kulturerna bevarades.

Borgar under belägring: Del 3 - Dover

...
Del 3 av 6. Dover Castle byggdes på uppdrag av Kung Henrik II i slutet av 1100-talet. Det byggdes som en mäktig fästning för att skydda regionen Kent, belägen vid det smalaste sundet mellan Storbritannien och kontinenten.

Ställ skolan mitt i byn

Om jag idag ville gå in i politiken och göra det för att så småningom nå toppen, vilken fråga skulle jag satsa på? Vilket sakområde ligger centralt i den politiska debatten?

Fransk musik med algerisk touch - Del 1: Från Cité de la musique

...
Del 1 av 2. Konserten framfördes första gången på Cité de la Musique i Paris. Solister är Raphaël Pidouz och Jean-Marc Philips Varjabedian (från Trio Wanderer). Dirigent är Zahia Ziouani.

Mot en ny drogpolitik

...
Ett seminarium i tre delar med Lotta Gröning som moderator och individuella föredrag. Inspelat på Engelsbergs herrgård januari 2013.

All världens arkitektur - Del 4 av 8: Katastrof

...
Del 4 av 8. Dan Cruickshank besöker San Francisco, en stad som förbereder sig för en nära förestående jordbävning. Dresden är barockstaden som utplånades under andra världskriget, men som nu återuppbyggs för att återfå sin forna glans.

Israel riskerar ökad isolering

...
Israel överskattar sin internationella ställning. Risken ökar att landet alltmer isoleras.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 2: Den magnifike Medici

...
Del 2 av 4. Florens, augusti 1466. Lorenzo de'Medici, den 17-åriga arvingen till dynastin, saboterar en mordkomplott mot sin far och räddar sin familj undan en statskupp. Klanen Medici styr fortfarande Florens, men vidtar extra försiktighetsåtgärder och man väljer ut en lämplig brud åt Lorenzo. Florens verkstäder blomstrar.

Vetenskapens historia - Del 1: Om kosmos centrum

...
Del 1 av 6. Michael Mosley inleder serien med en av de största händelserna i mänsklighetens historia: hur vi kom till insikt om att jorden inte var centrum för allt i kosmos, utan bara en av miljarder kroppar i ett vidsträckt och expanderande universum.

Maktkamp i Östasien

...
En konflikt mellan Japan och Kina om några öar i Östkinesiska havet har lett till ökade spänningar mellan länderna. I kampen om opinionen gäller det att ha rätt maktkampsberättelse.

Människan och jorden: Del 1 - Underjorden

...
Del 1 av 5. I det här avsnittet besöks en kristallgrotta i Mexiko, ett djupt hål i den Iranska öknen och sjutusenåriga tunnlar i Israel. Det handlar om underjorden och varför våra förfäder drogs till förkastningszoner.

Global Axess: Europa i nationalismens tidsålder

...
Avsnitt 10 av 29 i programserie om Europa. Med franska revolutionen kom tanken om nationalism till Europa. Den tyske historikern Peter Alter samtalar här med Thomas Gür om de nya politiska vindar som rörde sig över hela kontinenten mellan åren 1780 och 1830.

Bibelmysterier - Del 7 - Herodes massaker

...
Del 7 av 9. Kung Herodes är ihågkommen som den ondskefulle kungen som brutalt mördade barnen i Betlehem. Han försökte döda den nyfödda Jesus och hans namn har klingat illa ända sedan dess. Men är berättelsen sann? Genomförde verkligen Herodes denna fruktansvärda slakt?

"Läs inga böcker"

Ställ dig andra frågor än du är van vid. Fråga dig vad mänsklig frihet innebär.

Zahia Ziouani - dirigent: Algerisk kvinna i manlig värld

...
Hon är 32 år och har bildat sin egen symfoniorkester i Paris samt är förste gästdirigent i Algeriets nationella symfoniorkester. En mycket traditionell mansdominerad orkester.

Imperiet slår tillbaka

...
Om Vladimir Putins Ryssland mot förmodan gav upp försöken att bemäktiga sig kontroll över Ukraina, skulle det innebära ett fundamentalt brott med drygt ett halvt millennium av (nästan) kontinuerlig rysk imperiepolitik. Så lyder en bärande tes i den holländske forskaren Marcel H Van Herpens påpassligt utkomna Putin's Wars.

All världens arkitektur - Del 3 av 8: Döden

...
Del 3 av 8. Dan Cruickshank besöker platser förknippade med döden i det tredje avsnittet i serien om världens arkitektur. Hatshepsut, Egypten: Den egyptiska drottningens fantastiska grav. Sedlec-ossuariet, Tjeckien: ett kapell dekorerat med människoben.

Scott inspirerade skottarna

Inför folkomröstningen om Skottland har Walter Scott åter blivit aktuell. Hans romaner hade väldiga framgångar i början av 1800-talet och bidrog till skottarnas nationalkänsla.

Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 1

...
Del 1 av 4. Europa år 1400: En kontinent plågad av krig och pest och dominerad av den katolska kyrkan. Men i städerna känner köpmän och företagare att deras värld är på väg att förändras. Ökad handel och välstånd väcker en aptit på upplysning. Klassisk filosofi, poesi, konst och skulptur börjar nå en ny publik. Detta gäller särskilt i kosmopolitiska städer som Florens; familjen Medicis hemstad.

"Bygg en kunskapscivilisation"

Vi behöver en förnyad passion för kunskap. Politikerna måste lyssna på de bråkiga akademikerna.

En kväll på operan - Med Håkan Hardenberger

...
En liveinspelning från The Royal Academy of Arts i London, från 1991. Trumpetaren Håkan Hardenberger och hans unga, svenska landsmän trombonisten Christian Lindberg och pianisten Love Derwinger spelar operastycken specialskrivna för deras instrument.

Pikettys teori leder fel

Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys kritik av kapitalismen har väckt stor uppmärksamhet. Men hans idéer fokuserar ensidigt på fördelningen och inte skapandet av välstånd.

Resebrev från Kiev

...
På en konferens i Kiev samlades historiker, författare och journalister från öst och väst för att visa solidaritet med Ukraina.

Mörka sekler - Del 2 av 4

...
Det andra avsnittet tillägnas "barbarerna". De får ofta skulden för det romerska rikets kollaps, men i själva verket utgjorde de en fascinerande civilisation som stod bakom fantastisk konst. Waldemar fokuserar på hunnerna, vandalerna och goterna. Han följer varje stams resa genom Europa och upptäcker den imponerande konst de producerade på vägen.

Borgar under belägring - Del 1 - Crac de Chevaliers

...
Del 1 av 6. Crac des Chevaliers byggdes av kristna krigsmunkar under 1100- och 1200-talet. Munkarna byggde borgen för att kunna dominera ett av de viktigaste passen i nuvarande Syrien och försvara sig mot muslimska attacker under korstågen. Borgen är en av korsriddarnas främsta; strategiskt placerad på en bergsklippa, med branta väggar, dold vallgrav och dödlig entré.

Pappas pojke och pappas kompis

...
Ett av de mest bejublade talen på republikanernas konvent 2000, där George W Bush formellt blev sitt partis presidentkandidat, hölls inte på scenen i First Union Center i Philadelphia. Det hölls på däcket av USS New Jersey, det fartyg som använts i flest krig och strider av alla fartyg i den amerikanska flottan, och sändes via länk till konventdeltagarna.

Aristoteles lagun - Historien om biologins födelse

...
Inte långt ifrån den turkiska kusten ligger ön Lesbos. Ön delas nästan i två delar av en lagun som tidigare kallades Pyrrha, den vackra lagunen. Det var hit Aristoteles kom för att bo och arbeta för knappt 2 400 år sedan. Det var också här Aristoteles gjorde fantastiska upptäckter om naturen och själva livets vetenskap. Det var här den moderna biologin upptäcktes.

Kvar i trasorna

...
Biografier har skrivits i årtusenden, men beteckningen myntades i tidigmodern tid. Tidigare skrev man en vita - ett liv - och under medeltiden oftast i form av en hagiografi, helgonkrönika. Syftet med biografin var, enligt den amerikanske 1800-talshistorikern Jared Sparks, "att göra rättvisa åt berömmelsen och karaktären hos en man som hade kvaliteter och utförde gärningar vilka gjorde honom enastående och värd att minnas".

All världens arkitektur - Del 2 av 8: Samband

...
Del 2 av 8. Arkitekturhistorikern Dan Cruickshank besöker Brasiliens huvudstad Brasilia; en idealistisk stad byggd av kommunister, som nu är ett tillhåll för rika, samt Damaskus i Syrien: den äldsta kontinuerligt bebodda staden i världen.

Varför skrämmer slöjan?

...
Under senare år har den muslimska slöjan orsakat debatt. Ofta hamnar kvinnornas erfarenhet i skymundan.

Kung Alfred och anglosaxarna - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Michael Wood reser från Devon till Cumbria, Skottland och Rom för att berätta historien om Kung Alfreds barnbarn Athelstans krig, hans lära och lagstiftning. Han visar hur Athelstan skapade ett nationellt mynt och spårar det engelska parlamentets ursprung till kungens nya politik.

"Här finns en nationell identitet"

...
I september röstar Skottland ja eller nej till självständighet. Historikern Tom Devine konstaterar att skillnaderna i politisk kultur blivit allt större.

Louis Langrée dirigerar Parisorkestern - Francks symfoni

...
Den franske dirigenten Louis Langrée, chefsdirigent och konstnärlig ledare för New York Philharmonic, leder Parisorkestern i César Francks symfoni i d-moll.

"Flytta till Rosengård"

I Sveriges kommuner skapas strukturer som dämpar företagande. Politiker måste förstå de lokala villkoren.

Geopolitiken är tillbaka

...
Vladimir Putin drivs av att återta det förlorade inflytandet efter Sovjetunionens fall. Det ställer stora krav på den europeiska sammanhållningen mot Ryssland.

Ställ skolan mitt i byn

Om jag idag ville gå in i politiken och göra det för att så småningom nå toppen, vilken fråga skulle jag satsa på? Vilket sakområde ligger centralt i den politiska debatten?

Demokratins seger och kris

...
Ryssland har chockerat genom att inte följa de "spelregler" västvärlden tror på. Svante Nordin drar paralleller till mellankrigstiden, då Winston Churchill talade för döva öron.

"Rätta till friskolorna"

Friskolornas styrelser ska framhäva skolans uppgift i samhället. De som sitter där ska representera kunskap och kultur.

"Fråga Stoltenberg om Nato"

Både socialdemokrater och moderater måste våga debattera en ny politisk verklighet. Den kommande regeringen måste luta sig framåt, inte blicka tillbaka.
Axess TV Axess TV Axess Live
05.30
Mörka sekler - Del 4 av 4
I det sista avsnittet blickar Waldemar Januszczak mot norra Europa. Karolinerna såg sig själva som romarnas arvtagare, vilket återspeglades i deras konst. På andra håll konstruerade vikingarna fartyg med intrikata dekorationer och märkte sina territorier med runstenar. På de brittiska öarna skapade irländarna och anglosaxerna dekorerade manuskript och smycken.
06.30
Människan och jorden - Del 2 - Vatten
Del 2 av 5. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens.
07.30
Valerij Gergiev och Wienfilharmonikerna - Del 2 - Del 2
Del 2 av 2. Wienfilharmonikerna framför Stravinskijs Eldfågeln under ledning av Valerij Gergiev. Baletten Eldfågeln hade urpremiär i Paris år 1910 och gjorde kompositören känd över en natt.
08.20
Från idyll till idéer - föredrag
Talare: Tommy Möller. Ideologier i hemlöshet. Från ett seminarium i februari 2014.
08.40
Bibelmysterier - David och Goliat
Del 8 av 9. Han var herdepojken som blev kung: David, den hyllade grundaren av det moderna Israel. Det är i alla fall vad traditionen säger. Nu har historiker och arkeologer skalat bort århundranden av mytbildning om denna bibliske hjälte. Mannen som då framträder är så olik historiens David att den frammanar frågan: vem var den riktiga David?
09.30
Vetenskapens historia - Del 2 Om vad som skapat världen
Del 2 av 6. Michael Mosley visar hur samhället kretsar kring vårt sökande efter hur allt är uppbyggt i den materiella världen. Det här är en historia som sträcker sig ända från alkemisternas hemliga labb och deras jakt på guld, till skapandet av världens första syntetiska färg, lila, ända fram till uppfinningen av transistorn.
10.20
Yes, Prime Minister 2013
Del 4 av 6. Just som allt är klart för det stora lånet från Kumranistan kommer ett bakslag: Om inte Jim kan tillhandahålla vissa kontroversiella tjänster går affären i stöpet. Men om han går långivarna till mötes äventyras hans politiska karriär. Hur löser han dilemmat?
10.50
Att finna liv ute i rymden
Del 2 av 2. Tidigare har man trott att det bara kan finnas liv på planeter som är lika långt från sin sol som jorden är, annars är det antingen för kallt eller för varmt för att liv ska kunna existera, men bilder från utkanterna av vårt solsystem får forskarna att omvärdera den bilden.
13.10
Från idyll till idéer - föredrag
Talare: Tommy Möller. Ideologier i hemlöshet. Från ett seminarium i februari 2014.
13.30
Medici - renässansens mäktigaste familj - Del 3: Påvarna Medici
Del 3 av 4. Florens år 1501. 26-åriga Michelangelo skulpterar ett gigantiskt mästerverk som ska komma att symbolisera hans kamp mot den familj som han en gång avgudade. Han uppfostrades sedan tidiga år vid sidan av Medicis arvingar och fick beskåda när de tvingades i exil med ett pris på sina huvuden. Nu söker de en väg tillbaka till makten.
14.30
Borgar under belägring - Del 3 - Dover
Del 3 av 6. Dover Castle byggdes på uppdrag av Kung Henrik II i slutet av 1100-talet. Det byggdes som en mäktig fästning för att skydda regionen Kent, belägen vid det smalaste sundet mellan Storbritannien och kontinenten.
15.15
Global Axess: Europa - Mark Leonard - Ska det nya Europa bära eller brista?
Avsnitt 11 av 29 i programserie om Europa. Mark Leonard, direktör för den första pan-europeiska tankesmedjan, Foreign Policy Center, berättar varför EU-projektet var så revolutionärt, och vilka utsikterna är för dess överlevnad. Här i samtal med Martin Ådahl.
15.45
Brott och straff
Del 5 av 8. Rysk dramaserie från 2007 som bygger på Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Den unge Raskolnikov planerar ett mord på en hatad pantlånerska. Han behöver pengar men vill också förhindra att hans syster gifter sig av ekonomiska skäl. Manus av Mikhail Smolyanitsky. Regi: Dmitri Svetozarov.
16.40
Från idyll till idéer - föredrag
Talare: Tommy Möller. Ideologier i hemlöshet. Från ett seminarium i februari 2014.
17.00
Djurens strategier - På marken eller i träden
Del 2 av 6. Mer om apornas liv och överlevnadsstrategier får vi lära oss i andra delen i denna serie. Både familjebildning och sätt att skaffa föda skiljer sig vida åt mellan olika primatgrupper i olika världsdelar.
18.00
Det vita gardet
Del 3 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.
19.00
Ursprungskulturernas arv - Del 4: Mexiko - Mayaindianernas arv
Del 4 av 8. I början av 1500-talet hade Mexiko knappt tio miljoner invånare, men en 3000 år gammal civilisation. När de spanska conquistadorerna invaderade landet slogs två världar samman, samtidigt som arvet från de mesoamerikanska kulturerna bevarades.
20.00
All världens arkitektur - Del 5: Drömmar
Del 5 av 8. Shibam, Jemen: en antik stad fylld av värdens första skyskrapor. Santo Domingo, Dominikanska Republiken: staden som kolonialiserades av spanjorerna och är den äldsta staden i Den nya världen. Idag är staden en blandning av många kulturer.
21.00
Civilisation - Del 11 - Romantiken: Naturdyrkan
Del 11 av 13. Den brittiske historikern Clark undersöker hur romantikens tro på naturens egen gudomlighet underminerade kristendomens ställning i västerlandets civilisation i sent 1700-tal. Han visar också hur det romantiska synsättet påverkar konsten.
21.50
Framtiden - löfte eller hot? - Biomolekylär revolution
Del 2 av 3. Michio Kaku tittar närmare på utvecklingen inom områdena genetik och bioteknik. Genom att kartlägga den mänskliga arvsmassan kan vi utrota de flesta allvarliga sjukdomar och förlänga vår livslängd med tiotals år. Men möjligheterna väcker också svåra frågor. Kommer vi att skapa en värld uppdelad av genetisk apartheid?
22.50
Omar Khayyam - Ett geni för 1 000 år sedan
Omar Khayyam levde och verkade under 1000-talet, en guldålder av vetenskap och lärande i öst. Han var del i en grupp forskare som påverkades av idéer från antikens Grekland, Indien och Kina. Dokumentären avslöjar hur islam och utveckling inom vetenskap gick hand i hand. Trots Khayyams uppenbara religiösa skepticism är han en viktig person även i nutidens Iran.
23.50
Maktens män - Del 5 av 12
Den ursprungliga House of Cards. Francis Urquhart har nått sitt mål och är nu Storbritanniens premiärminister men minnet av Mattie Storins öde spökar. Han får dock kritik från den nyblivna liberala kungen som anser att Urquharts politik inte har folkets bästa för ögonen.
00.45
Fransk musik med algerisk touch - Från Cité de la musique
Del 1 av 2. Konserten framfördes första gången på Cité de la Musique i Paris. Solister är Raphaël Pidouz och Jean-Marc Philips Varjabedian (från Trio Wanderer). Dirigent är Zahia Ziouani.
 
Axess
Få Axess TV Live, Axess Play och tidskriften Axess - Allt i ett paket!
Under våra längre programuppehåll på Axess TV spelas en blandning av klassiska favoritstycken. Många tittare hör av sig och vill veta vad det är de lyssnar till så på allmän begäran publicerar vi nu vår tablåmusiklista här.
Nu kan du se alla program när det passar dig!
Under minst sju dagar från första visning kan du nu klicka på "Se program" i tablån och se ditt önskade program vilken tid som helst, dygnet runt. Du får bäst kvalitet i sändningen om du använder till exempel Explorer 11 eller Google Chrome.
Författaren och journalisten Nathan Shachar talar om den äldsta bilaterala relation som vi känner till: den mellan judar och greker.
Brev från tittare
Skönt att ni finns som en motpol till allt urvattnat och glättigt bland tv-kanalerna. Har tänkt det många ggr men nu sätter jag det på pränt också! Per Arne
Avsnitt 11 av 29 i programserie om Europa. Mark Leonard, direktör för den första pan-europeiska tankesmedjan, Foreign Policy Center, berättar varför EU-projektet var så revolutionärt, och vilka utsikterna är för dess överlevnad. Här i samtal med Martin Ådahl.
Brev från tittare
Så då har jag återigen hamnat framför ett program som fångat mig. Det handlade om något så alldagligt som kartor, men redan efter fem minuter letade jag efter penna och papper för att kunna anteckna saker som jag ville läsa mer om. En bra kanal, som jag kommer tala gott om! Avslutningsvis, den som ansvarar för programinköpen hos er borde få en tårta! Tack! Mvh/ Mikael