VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

"Fria medier är omistliga för alla demokratier"

"Donald Trump tycks vilja bekämpa den fria pressen även som president. Medierna bör svara med att göra ännu bättre journalistik."

"Det är också viktigt att nyhetsjournalisters eventuella personliga antipatier mot presidenten inte tillåtas färga bevakningen. Att som SVT:s utsände i Washington närmast behandla Trump-supportrar som hedningar i behov av frälsning, är att spela dem som ser pressen som fienden rakt i händerna (något som Alex Schulman skrivit väl om). Räkna med att sådana journalistiska magplask kommer att utnyttjas av dem som vill se medierna försvagade även i Sverige."

"Fria medier är omistliga för alla demokratier. Men dess ställning kan aldrig tas för given."

Expressen

DN:"Populismens lockelse är enkel"

"Populismens lockelse är enkel. Inför stagnerande löner och sjunkande livskvalitet är människor frustrerade, desto mer som deras ledare hela tiden säger att allt bara blir bättre. Då stiger populisten fram, lovar att få ordning på allting och försvara ”folkets” intressen (fast i realiteten bara någras) och vinkar med något som är mer attraktivt än genomförbara lösningar: syndabockar. Högst upp på syndabockslistan står ”eliterna” – etablerade politiska partier och företagsledare. I stället för att skydda ”folket” från ekonomiska påfrestningar och osäkerhet frodas denna grupp på folkets plågor..."

Dagens Nyheter

The Times: om the "Davos Man"

"Thomas Mann, the German Nobel laureate and author of The Magic Mountain, made Davos famous for its mystical and curative powers. Today, Davos is synonymous with a different cult: that of the business celebrity. Elites from every industry and country will do anything to be seen there each January when the World Economic Forum conducts its annual meeting.

Delegates pay nearly $50,000 just to be invited. It has become the hub of political, economic, cultural and every other kind of elite power. “Davos Man” has emerged as a sort of Übermensch who can transform the world. Nietzsche would be proud.

But this week the global elite convenes for a wake. They will be shedding tears while drinking schnapps..." skriver The Times.

The Times

DN: regimen i Peking blir bara råare

"När Donald Trump intar Vita huset och EU delas är det lätt att sätta sitt hopp till Kina. Men det råder inga tvivel: regimen i Peking blir bara råare. Och svensken Gui Minhai sitter fortfarande fängslad."

Dagens Nyheter

Löfven och Andersson i Davos: vill sprida den svenska modellen

"DAVOS Statsminister Löfven och finansminister Magdalena Andersson deltar i Världsekonomiskt forum i Davos några dagar denna vecka. Här vill de sprida den svenska och nordiska modellen till andra länder på plats."

"Många tittar på Sverige och vad vi åstadkommit med ökad sysselsättning, minskad arbetslöshet, investeringar i bostäder och välfärd. Våra idéer har fått stöd från flera håll här i Davos, hävdar han."

Svenska Dagbladet

Plikten att hylla Sverige - Images of Sweden

”Debatten rasar om utlandets bild av Sverige. Men Stefan Löfven och de andra folkvalda borde i stället fokusera på att sköta verklighetens Sverige.”

”Stefan Löfven kritiserar författaren Katerina Janouch för hennes svarta skildring av Sverige i tjeckisk tv. Att statsministern så exempellöst tar en författare i örat har förstås gjort många bestörta. Men särskilt förvånande är det inte. Regeringen är uppenbarligen djupt engagerad i Sverigebilden.” skriver Ann-Charlotte Marteus i Expressen. Expressen

Sverigebilden utomlands har alltid spelat en stor roll för ett litet land som Sverige. Ax:son Johnsonstiftelsen har följt Sverigebildens utveckling sedan 1999 genom att bjuda in bland annat utländska Sverigekännare för att berätta om hur de ser på Sverige. Mestadels har det handlat om hyllningar och om dessa kan man läsa i följande böcker och se på Axess TV:s hemsida:

Axess

Axess

Axess

Axess

Axess

Axess

Axess

 

Tidigare i IMEDIA:

Matilda Molander om Oxfams DN-debattartikel

Skånskan minskar med 15 tjänster

Zygmunt Bauman död

Lena Andersson om vår tid


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Sverige och Finland – ett nytt säkerhetsläge?

Ett seminarium om Sveriges och Finlands nationella säkerhet i en snabbt föränderlig geopolitisk miljö. Hur har säkerhetsläget förändrats? Vad kan vi vinna på ett avtal om svensk-finskt partnerskap? Är medlemskap i Nato ett alternativ? Från ett seminarium på Hotel Kämp i Helsingfors den 22 januari 2016.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.