VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

"Kasta ut datorerna ur klassrummen"

"Nu vill Skolverket öka antalet datorer i skolan, samtidigt som evidens visar att teknik i klassrummet missgynnar inlärningen. Ska vi höja kunskapsresultaten borde vi i stället kasta ut datorerna ur klassrummet, skriver sommarkolumnisten Isak Skogstad." i GP.

GöteborgsPosten

 

Richard Appelbom: Upp till bevis Macron

"Jag minns ett seminarium då en rådgivare till en tidigare president, som trodde att mötet var off the record, sa att den franske presidenten var en vald diktator, och att det var en bra sak. Så nu är det upp till bevis för Macron. Kommer han att lyckas bättre än tidigare presidenter med att minska fackförbundens makt, få ordning på statsfinanserna och begränsa den offentliga sektorn?"

VLT

”SVD:s kritiker kan ha rätt om Dylans tal”

”SvD:s Erika Hallhagen kallade Bob Dylands kritikerrosade Nobelföreläsning för ett "halvtimmeslångt högstadiearbete" i en uppmärksammad krönika i förra veckan. Nu kan hon få rätt. Det amerikanska nätmagasinet Slate avslöjar nämligen att litteraturpristagaren kan ha plagierat delar av sin Nobelföreläsning från en läxhjälpssajt.”

Medievärlden

Medierna och förtroendet

"En ny undersökning från Institutet för Mediestudier visar att just invandring är den fråga där läsarna har absolut lägst förtroende för mediernas bevakning."

"Branschtidningen Medievärlden publicerade exempelvis för drygt två år sedan en artikel som hette ”SD:s lögner och svaren alla journalister bör ha koll på”. I efterhand är det en märklig läsning. Under vad som sägs vara ”grova lögner” som ”punkteras” listas exempelvis att invandringen 2013 uppgick till 116 000 personer (vilket den gjorde), att invandrare är överrepresenterade vad gäller brott (vilket de är) och att hälften av svenskarna tyckte att det var en dålig idé att öka invandringen (vilket de gjorde). Alla korrekta svar låg några klick bort hos myndigheter och forskningsinstitut. Detta alltså i en branschtidning för journalister."

Svenska Dagbladet

Ola Wong om svensk kulturpolitik

"Om SD säger att jorden är rund tänker jag inte börja hävda att den är platt. .... Det ger SD möjlighet att ta över populära frågor genom att markera närvaro."

"Svensk kulturpolitik har sedan 70-talet präglats av ökad politisering och centralisering, och borgerliga regeringar har inte ändrat på det. Alla partier, inklusive Fi, säger att de vill ha "armlängds avstånd" mellan konstnärer och politiker, men har ändå sina favoritåsikter som de vill att kulturarbetarna ska propagera för i utbyte mot bidrag ("goda" åsikter upphör på ett magiskt sätt att vara politik)."

Svenska Dagbladet

 

Rivningen vid Stureplan

"Oljepengar, bjudluncher, hemliga rivningsplaner, arga kändisar och expolitiker som förvandlats till lobbyister. Här är historien om hur ett bolag från Förenade Arabemiraten fått Stockholmspolitikernas gehör för en radikal ombyggnad av Sturekvarteret."

Svenska Dagbladet

Tidigare i IMEDIA:

Varning för Macron

Göran Rosenberg om platsens betydelse


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Familjen Shtisel - Säsong 2

Den prisbelönta dramaserien om den religiöst ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem återkommer nu med nya avsnitt. Och som vanligt står far och son, Shulem och Aktiva, Shtisel i centrum för handlingen.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.