VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

IMEDIA

Här tipsar Forum Axess redaktion om aktuellt i media och ger i förekommande fall sina kommentarer.

Rinkeby får betydelse för Sverigebilden

"Kravallerna i Rinkeby har blivit världsnyheter – och utnyttjas av flera högerextrema sajter som argument för att Trump hade rätt i sin kritik av Sverige.

”Det verkar som att mainstreammedia (tillsammans med flera kändisar och svenska politiker) tvingas be president Trump om ursäkt än en gång”, skriver en blogg." 

"Händelserna får nu stor uppmärksamhet bland medier världen över. Washington Posts artikel om upploppet är tidningens mest lästa artikel under tisdagen. På New York Times är det ordkriget efter Trumps Sverige-kommentarer som lockar mest läsning – men det är Rinkeby-kravallerna som ligger i topp på tidningens sajt. Kravallerna har också fått amerikanska International Business Times att ställa sig frågan om ”Donald Trump hade rätt om Sverige?”. skriver SvD.

Svenska Dagbladet

Björn Wiman: "Journalistiken behöver dig mer än någonsin"

"Även om krisen (som bekant) är ett konstant tillstånd inom journalistiken, finns det dessbättre också vissa saker som aldrig går ur tiden. Detta är särskilt glädjande att konstatera en vecka då reportrar från Washington Post, precis som i fallet med Watergateskandalen, har fått marken att gunga under fötterna på USA:s president. Avslöjandet som tvingade den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn att avgå visade att den klassiska kombinationen av goda källor och fri journalistik har kvar sin slagkraft också i trumpismens tidsålder."

Dagens Nyheter

S tappar 9% i glesbygden

"S blir i allt större utsträckning ett storstadsparti. S har tappat från 37 till 31 procentenheter i "övriga landet" och i glesbygden är raset från 40 till 31 procent, hela nio procentenheter.

Det är den enda signifikanta förändringen i glesbygdsopinionen sedan valet förutom C:s framgångar - C har ökat från 7 till 11 procent.

S har dessutom en annan opinionsutmaning att hantera. S når mycket låga tal för väljarsympatier bland unga väljare.

I gruppen väljare 18-29 år når M 29 procent i Novus januarimätning, medan S når 16 procent. De unga överger Stefan Löfven."

Dalarnas Tidning

Sifos väljarbarometer februari 2017: SD 33% i Skåne

"S uppgång kom av sig
Socialdemokraternas uppgång i januari kom av sig i februari då resultatet stannade på 27,3 procent. Partiet går idag bäst bland äldre kvinnor (41,5%). S väljarförluster går fortfarande fräst till M och SD,men i februari ser vi en ökning i övergången till Centern. ...

Kd nära 4 procent

Kd återhämtar sig och får en signifikant uppgång och når 3,9 procent
SD 33 procent i Skåne

SD får 16,5 och når nya rekord i Skåne (exklusive Malmö Stad) där man når 33 procent av väljarna, vilket innebär att man är största parti i regionen."

Kantar Sifo

Centern ökar med väljare från Socialdemokraterna

"Centerpartiet får i mätningen 11,8 procent, den högsta siffran partiet har haft i en Sifo-mätning sedan 1990. Samtidigt backar Socialdemokraterna med drygt två procentenheter till 27,5 procent.

– Det nya är att Socialdemokraterna har en väljarström som går till Centerpartiet. Den har ökat med en hel procentenhet sedan i januari, säger Toivo Sjörén till SvD."

"Anmärkningsvärt i mätningen är även att Sverigedemokraterna utkristalliserar sig som Skånes största parti. 31 procent av alla skåningar utanför Malmö skulle enligt mätningen rösta på partiet om det var val i dag."

Expressen

Kan motståndet mot nya fula hus bero på att de förfular?

"I Karlskrona har den föreslagna nybyggnationen av tre huskroppar i nymodernistisk arkitektur på Kilströmskaj, delvis i en helt annan skala än övrig bebyggelse inom världsarvet örlogsstaden Karlskrona, rört upp starka känslor.

Kritiken mot båda dessa byggen kan slarvigt avfärdas som Nimby; "Ja, någonstans behöver det väl byggas, men inte här!"

Men tänk om de folkliga opinionerna inte handlar om bostadsegoism? Tänk om de snarare handlar om att allmänheten är missnöjd med hur det som politikerna, stadsplanerarna och arkitekterna vill bygga i högt älskade stadsmiljöer ser ut? Att det helt enkelt tycker att förslagen, på vanlig svenska, förfular."

Blekinge Läns Tidning

 

 

Tidigare i IMEDIA:

TV4 förbättrar resultatet

DN: Uppblåst statistik om återvinning


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Sverige och Finland – ett nytt säkerhetsläge?

Ett seminarium om Sveriges och Finlands nationella säkerhet i en snabbt föränderlig geopolitisk miljö. Hur har säkerhetsläget förändrats? Vad kan vi vinna på ett avtal om svensk-finskt partnerskap? Är medlemskap i Nato ett alternativ? Från ett seminarium på Hotel Kämp i Helsingfors den 22 januari 2016.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.