VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Bengt Westerberg vill se samarbete med S

Annie Lööfs framgångar öppnar för nya regeringsalternativ efter nästa val. Det anser den tidigare partiledaren Bengt Westerberg, som nu uppmanar Centern och Liberalerna att hålla dörren öppen för att regera med S.

Valet i Holland visar på faran att samarbeta över blockgränserna. Socialdemokraterna har gått från 38 mandat till 9 och liberalkonservativa Mark Mutte tappar 9 mandat men lär ändå bli största parti med 33 mandat. Wilders ökade med "endast" 5 mandat och fick 20 mandat i valet i Holland och blir näst största parti.

Centerns gamla samarbete med S höll på att leda till partiets utplåning under Olof Johansson.  Det har tagit många år för Centern att komma tillbaka och har idag 12% lite mindre än hälften av vad Thorbjörn Fälldin hade som bäst på sin tid 1973, 25,1%. Risken med samarbete är inte minst att kärnväljare lämnar för ytterkantspartierna. 

Samarbete är således inte riskfritt och en taktisk seger kan i längden leda till långsiktigt, verkligt nederlag. MP har mer än halverats i Sverige och har idag 3,1% efter deltagandet i samarbetsregeringen.

Dagens Industri

Telegraaf

Aftonbladet


Studio Axess

Programserie med PJ Anders Linder som programledare

Global Axess: Geopolitikens återkomst

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Spioneriets historia och framtid

I sex program intervjuar Niklas Ekdal sex olika experter på spioneriets och säkerhetstjänsternas historia och framtid. Intervjuerna spelades in i Oxford den 18 mars 2016.

Kapitalismens betydelse

Sveriges samhälls- och välståndsutveckling 1850-2016

Johan August Gripenstedts näringsfrihetsreformer 1864 brukar betraktas som en milstolpe i den svenska kapitalismens utveckling och tillika startskottet för en lång period av ekonomisk välståndsutveckling. Vilken betydelse har kapitalismen haft för den svenska välståndsutvecklingen sedan näringsfrihetens införande? Vilka nya problem och samhällsutmaningar har den skapat i Sverige?

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Familjen Shtisel - Säsong 2

Den prisbelönta dramaserien om den religiöst ortodoxa familjen Shtisel i Jerusalem återkommer nu med nya avsnitt. Och som vanligt står far och son, Shulem och Aktiva, Shtisel i centrum för handlingen.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.

Global Axess: Religion

Om samhälle, människor och tro

Global Axess 2014 omfattar femton avsnitt som alla handlar om religion i världen, historiskt och i dag. Vilka roller spelar religion i nutida och dåtida samhällen? Religion i förhållande till mänskliga förhållanden och religion som individuella erfarenheter. För att förstå på vilka sätt religion betyder något och varför vi är religiösa kan vi också se religion i perspektiv av nutida politik. Inspelat vid Engelsbergsseminariet i juni 2014 och producerat av Svenska Filmbolaget samma år.