VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fackböcker 2016

Omskakande skildring av självmordet

Av Hugo Lagercrantz

Albert Camus menade att det bara finns en allvarlig filosofisk fråga att avhandla - frågan om självmordet. När man har beslutat sig för om livet är värt att leva besvarar man nämligen också filosofins mest grundläggande fråga. Suicid är också ämnet för Niklas Ekdals bok: Hur jag dog. Och fick klart för mig hur allt hänger ihop.

Men trots självmordets fundamentala betydelse tystas frågan ständigt ned. Att någon tagit livet av sig nämns nästan aldrig i tidningarnas dödsrunor. Det är därför så befriande att läsa Niklas Ekdals bok.

Historien om hur det gick till är numera ganska välkänd. Författaren har drabbats av djup depression efter en hjärnskakning. En dag efter nästan ett års lidande åker han hiss ned till källaren, där han intar så många tabletter han hittat hemma. Hans sambo och polisen söker först förgäves efter honom. Tack vare att en äldre polisman föreslår att de ska leta i närheten av bostaden hittas Niklas medvetslös och förs till Södersjukhuset där han räddas till livet. Just vid Södersjukhuset etablerade läkaren Georg Matell under 1970-talet en unik medicinsk intensivvårdsavdelning, som specialiserade sig på att rädda personer som försökt ta sitt liv.

Men den här boken är inte bara en sjukjournal utan innehåller också återblickar på författarens uppväxt, fisketurer med pappan som var skolrektor; första jobbet på Vimmerby tidning, fantastiska år på Expressen innan dess upplaga rasade, FN-soldat i Libanon och sedan krigsrapporter i Sarajevo och Kuwait. Innan dess har Niklas Ekdal gjort värnplikt som jägarsoldat i Arjeplog, lärt sig arabiska, jobbat i Försvaret. Under tio är var han politisk redaktör på Dagens Nyheter varvid han träffar alla möjliga celebriteter alltifrån George Soros och Simon Peres till David Bowie. Han är en våra främsta kommentatorer av samtiden, betydligt mer givande att läsa än sina efterföljare på DN. Kanske den ende som skulle kunna ha konkurrerat med Tony Judt om han skrivit på engelska.

Men så drabbas Niklas Ekdal av CTE – kronisk traumatisk encefalopati efter att en annan spelare kolliderat med honom i en fotbollsmatch. Jag glömmer aldrig en föreläsning av en amerikansk neurokirurg, som visade magnetkamerabilder av hjärnan hos amerikanska fotbollsspelare med CTE. När en runningback bryter sig igenom motståndarlagets försvar utsätts skallen för en våldsam kraft vid kollisionerna. Trots de kraftiga hjälmarna drabbas flera av dessa spelare av CTE och tar senare livet av sig. Men Niklas Ekdal överlever sitt suicidförsök. Det tar dock lång tid innan han återhämtar sig. Alla möjliga behandlingsstrategier prövas. Till slut föreslår hans sambo som är läkare elbehandling, det som tidigare kallades för elchock. Det förefaller vara effektivt.

Att den här boken är så viktig är framförallt alla fakta om självmord som Ekdal presenterar. Exempelvis tog fler veteraner livet av sig efter Vietnamkriget än de cirka 60 000 amerikanska soldater som dödades i själva kriget. Tjugo gånger fler människor dör av suicid än av mord och dråp i Sverige varje är. Dödsfallen i trafiken uppgår till en sjättedel av suicidfallen, men det satsas årligen 150 miljoner kronor för trafiksäkerhet jämfört med futtiga tre statliga miljoner för att förebygga suicid. Bara från Golden Gate-bron i San Francisco har över tusen människor hoppat för att suicidera. Någon vecka innan jag fick denna bok i min hand promenerade jag till en hög bro i Bristol i England för att titta på utsikten. Vid mitten av bron var en skylt uppsatt med telefonnummer till en samaritisk organisation att ringa till om man var trött på livet. Kanske vi behöver sådana skyltar också i Sverige på broar och järnvägsövergångar.

Ekdal kommenterar stort och smått som hänt sedan han föddes under 1960-talet, oftast intresseväckande och adekvat. Det enda jag saknar är lite mer om bokens objekt – den mänskliga hjärnan. Det nämns att vi har hundra miljarder celler i hjärnan, men det rör sig faktiskt om nästan tusen miljarder varav cirka 86 miljarder är nervceller – medvetandets atomer. Den fundamentala frågan om de kemiska och fysiologiska mekanismerna bakom vår livsvilja kunde kanske ha berörts lite mer i denna annars viktiga och omskakande bok.

Hugo Lagercrantz, Senior professor vid Karolinska institutet. Författare till boken Mitt medvetande (Atlantis 2015), som delvis handlar om depression och suicid i hans familj.

Mest lästa just nu

1) Normlöshet som fattigdomsfälla av Joel Halldorf

2) "Arabiska är sexigt i Israel nu" av Paulina Neuding

3) Förödande flathet av PJ Anders Linder

4) En identitetskris av Tommy Möller

5) Alla begär ordet av Torbjörn Elensky

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Spaning över kontrasternas Indien av Emil Uddhammar

2) Den femte drottningen av Carina Burman

3) Inga experiment av PJ Anders Linder

4) Jag är lagom tolerant av Thomas Engström

5) Är det kris för kvinnligheten? av Annika Borg

NR 9 2016

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...