VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Resebrev från Delhi

Av Louise Belfrage

Vintermånaderna i Delhi är inget för astmatiker.

Så fort man vaknar fylls näsan med skarp röklukt. Ett smutsbrunt lock ligger ovan hustaken. Luftföroreningarna är 16 (!) gånger högre än rekommenderad maxnivå, den sämsta mätningen på decennier, enligt WHO. En kombination av omfattande sopbränder, olagligt svedjebruk och miljoner hushåll som eldar med ved och kodynga gör Delhi till världens mest hälsovådliga stad. Man får kippa sig igenom dagen.

Den usla luften och dödsfallen den orsakar har emellertid hamnat i skuggan av premiärminister Narendra Modis drastiska avskaffande av 86 procent av landets kontanter. Alla 500- och 1 000-rupeesedlar drogs plötsligt in i november, till ett sammanlagt värde av 210 miljarder dollar. Den s k demonitariseringen anses nödvändig för att komma åt obeskattade tillgångar, korruption och förfalskade sedlar. Indierna fick fram till nyår på sig att växla in sina besparingar, men det krävdes tillgång till bankkonto och giltigt id-kort. Många kunde därför inte erhålla sin lön och varken betala mat, hyra eller skolavgifter. Digitala betalningslösningar tog snabbt fart, men likaså kritiken och svartväxlingen.

Modi har gått till val på att en gång för alla modernisera Indien. Förutom storstädning bland sedlar och omkalibrering av femtio tusen bankomater innebär regeringens program ofantliga investeringar i infrastrukturen, utbildningssystemet, järnvägar och försvar. I ett land med 1,3 miljarder invånare får politiken gigantiska proportioner. Grundläggande behov som toalett saknas av halva befolkningen. 300 miljoner indiska hem har ingen tillgång till el. Det gäller att ligga i. År 2019 ska 60 miljoner utedass stå färdiga. Enligt rapporter kopplas 7 000 hus, om dagen, upp till elnätet.

Historiskt sett har moderniseringsivern på subkontinenten gått i vågor. Gandhi ville få folk att sätta sig vid spinnrocken igen. Ett av de mer framgångsrika moderniseringsprojekten påbörjades för över 100 år sedan när kronkolonins huvudstad flyttades från det rebelliska Calcutta, den indiska elitens och nationalismens centrum, till Delhi.

Mellan 1912 och 1930 skapades istället New Delhi av Edwin Lutyens. Han var dåtidens mest ansedda arkitekter och gift med lady Emily Lytton, dotter till tidigare vicekung lord Lytton. Söder om det gamla Delhi byggdes rader med vitkalkade bungalower med lummiga trädgårdar för kolonialadministrationen. Runt om lades breda avenyer med specialplanterade träd (britterna ratade dem som fäller sina löv) för att skugga och rama in perspektiven. India Gate, krigsminnesmärket över de indiska soldater som stupade i första världskriget, placerades på ena sidan av Rajpath, den ceremoniella axeln som blev den nya stadens mittpunkt. Kronan på Lutyens verk blev vicekungens residens, numera presidentens boning Rashtrapati Bhavan. Ofattbara 130 hektar mark omgärdar detta neobarockpalats på 340 rum med inslag av indisk arkitektur. Lutyens, som var känd för sina ordlekar, roades dock inte av återkommande krav på en mer inhemsk design: ”They want me to do Hindu. Hindon’t, I say!”

Trots Lutyens förakt för indisk kultur går det inte att bortse ifrån att han gav Indien en modern och storslagen huvudstad. Med New Delhi lyckades han skapa en nationell arkitektur präglad av en välavvägd blandning av europeisk form och indiskt innehåll. Om Modis hårdföra förändringspolitik blir lika lyckosam och bestående får framtiden utvisa. Vinterluften kan bara bli bättre om Delhiborna får elektricitet och slipper elda så förtvivlat.

Mest lästa just nu

1) Dumskallarnas sammansvärjning av Håkan Tribell

2) En känsla av någon av Fredrik Johansson

3) Ängsligt mellan raderna av Olle Lidbom

4) Staten det var vi av Gunilla Kindstrand

5) Socialism som evangelium av Annika Borg

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Ängsligt mellan raderna av Olle Lidbom

2) Vedumsbakat av PJ Anders Linder

3) Jag saknar snuskhumorn av Wilhelm Behrman

4) Försjunken i Goethe av Johan Frostegård

5) Den femte drottningen av Carina Burman

NR 2 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...