VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Författarna och Donald Trump

Av Charlotta E Lindell

Vad säger det litterära USA om sin nye president, Donald Trump? Den brittiske journalisten och författaren Robert McCrum reste till USA för att ta reda på hur sex kända amerikanska författare ser på samtidens och framtidens USA. Intervjuerna sändes nyligen i programserien "America Rewritten" på BBC Radio 4.

 

Marilynne Robinson, som den tidigare presidenten Barack Obama håller högt, säger: ”Ärligt talat är jag på sätt och vis glad att det här bisarra har hänt. Trump har tagit oss till ett läge som gör att vi måste tänka igenom många grundläggande saker om hur vi ska gå vidare.”

Richard Ford har tidigare sagt att det var omöjligt att Donald Trump skulle väljas till president. ”Det faktum att jag hade så fullständigt fel har fått mig att tvivla på vad jag överhuvudtaget förstår gällande mitt land”, säger han till McCrum.

Kriminalromanförfattaren Walter Mosley ser Trumps seger som ett ”nödvändigt felsteg”. Han menar att många av dem som röstade på Trump gjorde det i protest: ”Invånarna i södra och mellersta delarna av USA är trötta på att betraktas som korkade lantisar.”

Ariel Levy – som tror att Hilary Clinton hade blivit en ”fantastisk president” – håller med och betonar hur viktigt det är för författare att fortsätta att skriva. Den nya verklighet som Trumps politik innebär kommer att ge förnyad kraft, menar hon.

Malcolm Gladwell för resonemang om faran med att Trump har stött bort svarta och latinamerikaner, samt underrättelsetjänsten CIA.

”Det är inga hopplösa typer som arbetar för CIA. De är smarta och sitter på alla rikshemligheter och kan lätt fälla en makthavare”, menar Gladwell som också slår fast ”att den senaste tyrannen vi hade i USA var Joe McCarthy. Han var framgångsrik men enbart i det korta perspektivet. Samma kommer att gälla för Trump.”

Lionel Shriver är kritisk till Trump men respekterar honom som president nu när han är vald. Shriver har, som hon uttrycker saken, ”gott hopp om att vi ska klara oss genom de här fyra åren och att vårt samhällssystem kommer att överleva”. Hon tillägger att det enda hon kommer att kunna få ut av Trump är underhållning: ”Det är kanske inte så bra men på ett sjukt vis tycker jag att det ska bli kul att följa honom.”

Mest lästa just nu

1) Dumskallarnas sammansvärjning av Håkan Tribell

2) En känsla av någon av Fredrik Johansson

3) Ängsligt mellan raderna av Olle Lidbom

4) Staten det var vi av Gunilla Kindstrand

5) Socialism som evangelium av Annika Borg

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Ängsligt mellan raderna av Olle Lidbom

2) Vedumsbakat av PJ Anders Linder

3) Jag saknar snuskhumorn av Wilhelm Behrman

4) Försjunken i Goethe av Johan Frostegård

5) Den femte drottningen av Carina Burman

NR 2 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...