VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Forum Axess tillgängliggör Ax:son Johnsonstiftelsens verksamheter genom seminarier, böcker, en vetenskaplig tidskrift inom humaniora och samhällsvetenskap, teveprogram och andra medier.

lördag 19 april
05.30
Jorden - vår planet - Oceanerna
Del 4 av 5. Vad händer med de stora haven på jorden? Våldsamma vågor, enorma tidvattenshål, globala strömmar och framtida faror i samband med klimatförändringar. Vad händer?
06.30
Våldets rötter - Del 13 - Terrorn och utopierna
Avsnitt 13 av 16 i programserie om våldets rötter. Författaren Thomas Gür intervjuar Karl Schlögel, tysk historiker och författare. Schlögel undervisar i Östeuropeisk historia vid flera olika europeiska universitet. Trots framgång i forskningen om Stalins tid de senaste årtiondena återstår många frågor. Karl Schlögel samtalar med Thomas Gür om terror, våld och utopier under Stalins tid.
07.00
Geniala uppfinningar - Del 1 av 4: Energi och elektricitet
I första delen berättar Michael Mosley och hans team om en handfull extraordinära uppfinnare och uppfinningar som bidrog till att bygga den moderna världen genom att förstå och använda ström. Från Drax, Storbritanniens största kraftstation, berättas den fascinerande historien om ångmotorn, den elektriska generatorn och ångturbinen.
08.00
Luthersson läser världslitteraturen - Om Bertil Malmberg med Nathan Shachar
Bertil Malmberg (1889-1958) är en av den svenska litteraturens ensammaste och mest särpräglade andar. Han är till stor del formad av erfarenheter som inte har varit gängse bland kollegerna hemmavid, i det kaotiska München under första världskrigets slut och fram genom 1920-talet, med krigsinvalider, rådsrepublik och nazistiskt kuppförsök.
08.30
Fri invandring - hot eller möjlighet? - Föredrag
Ulf Rinne. A Brief History of German Immigration. Från ett seminarium på Engelsbergs herrgård i mars 2013.
08.50
Global Axess: Civilisation - USA:s makt
Philip Bobbitt är professor i federal rättsvetenskap och chef för Nationella Centret för Säkerhet vid Columbia University i USA. Han berättar för Paulina Neuding om USA:s makt i världen, som blir allt mer ifrågasatt.
09.20
Veckans bok - Det nya Afrika
Den afrikanska kontinenten rymmer i dag världens snabbast växande ekonomier. Fattigdomen sjunker, antalet demokratier ökar, krig och konflikter minskar. En växande medelklass driver på utvecklingen. Det byggs sjukhus, vägar, shoppinggallerior och universitet.
09.50
Skills for jobs - Seminar with CSR and Microsoft
Learning is the new currency. Are we successful in educating and preparing our young people with the skills they will need for future success in work and life in a rapidly changing technological world?
12.50
Fri invandring - hot eller möjlighet? - Del 3
Del 3 av 5. Talare: Catherine de Wenden, Mique Angel Essomba - "Building bridges, breaking borders: Two decades of migration processes in Spain", Andras Kovats - "From Transition to Transit - migration and society in contemporary Hungary".
13.50
Med ubåt under Arktis - Om expedition Nautilus
Sir Hubert Wilkins var en av tidernas mest framgångsrika polarfarare. År 1931 försökte han för första gången i historien, med sin expedition Nautilus sig på det djärva försöket att nå Nordpolen med ubåt.
14.45
Arkeologins hemliga historia - Del 3 - Historiens makt
Del 3 av 3. Historikern Richard Miles kartlägger de historiska genombrotten i strävan efter att förstå vår historia. Miles undersöker hur historikernas fokus under 1900-talet skiftade från civilisation och kungar till jakten på den vanliga människan, mot en bakgrund av vetenskap och konkurrerande politiska ideologier.
15.45
Det lilla universum - Jakten på universums byggstenar
På toppen av ett berg på Kanarieöarna inhämtar en underlig maskin strålning från några av universums mest avlägsna och omvälvande händelser. Det är i själva verket ett teleskop som är okulerat till världens största mikroskop. Vetenskapsmän använder denna enorma maskin för att hitta universums minsta byggstenar.
16.40
Studio Axess - Har liberalismen segrat ihjäl sig?
Liberal demokrati har blivit ett självklart ideal för människor över hela världen. Ändå finns många som använder "liberal" som ett skällsord. Varifrån kommer denna fientlighet? Författaren Per Svensson, aktuell med en bok om liberalismen, samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
17.15
Barenboimgala - Konsert från Staatoper Unter den Linden
På nyårsafton 1997 dirigerade Daniel Barenboim en galakväll med musikunderhållning, magiker, dansare och fyrverkeri. Höjdpunkterna under denna glittrande kväll visas i den här galakonserten, med musik av Nicolai, Mozart, Saint-Saens, Tjajkovskij, Sjostakovitj, Johann Strauss II, Weill, Kollo och Lincke.
18.15
Familjen Shtisel - Del 4 av 12
Del 4 av 12. Underbarn: Akivas mormor ordnar en överraskningsfest för sig själv. Zvi-Arye kämpar med några möss. Giti och Akiva hittar nya arbeten.
19.05
Elefanternas dagbok - Livet i en riktig STOR-familj
Del 1 av 7. För en elefantunge betyder familjen allt och att förlora sin mamma är det värsta som kan hända. På David Sheldrick Trust i Kenya vårdas föräldralösa elefanter av hängivna skötare som fungerar som deras surrogatmödrar. Men kommer de någonsin över förlusten och kan de möta de utmaningar som det innebär att ta sig tillbaka till livet i det vilda?
20.00
Ondskans psykologi - Hur skapas en mördare?
De är charmiga, de ljuger utan några som helst skrupler och är kapabla till att manipulera sin omgivning. Psykopater mördar och våldtar utan att känna ånger och kan ändå uppfattas som världens trevligaste personer. Vad försiggår egentligen i deras hjärnor? Programmet handlar om frågan som har gäckat neuroforskare och rättspsykiatrer i alla tider.
21.00
Det vita gardet
Sista delen. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget.
22.00
Fri invandring - hot eller möjlighet? - Föredrag
Ulf Rinne. A Brief History of German Immigration. Från ett seminarium på Engelsbergs herrgård i mars 2013.
22.20
Livets mirakler - Vad är liv?
Del 2 av 5. I det andra avsnittet reser filmteamet till världens mest vulkanaktiva region, Eldringen i Sydostasien, för att utforska den tunna gräns som skiljer livet från döden. Frågan som ställs i avsnittet är: vad är livet?
23.15
Yes, Prime Minister - Del 6 av 16
Del 6 av 16. En seger för demokratin: När Jim uppmanas att vidta åtgärder för att förhindra att ett land inom samväldet ska tas över av Marxister drabbar han för första gången som premiärminister samman med Utrikesdepartementet.
23.50
Hundraårskriget - Del 1 av 3: år 1337-1360
Del 1 av 3. Edward III river den medeltida regelboken och krossar Frankrike i Slaget vid Crécy med sina långbågeskyttar. Hans son, den Svarta Prinsen, genomför en terrorattack och får Frankrike att falla.
00.40
Renässansen - Konstens magi
Del 3 av 5. Detta avsnitt i serien om renässansens konst utforskar de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Konstnärerna skänkte sina mecenater bilder som bekräftade deras rikedom och status. Och prinsar med obegränsade resurser öppnade nya möjligheter för ambitiösa konstnärer och arkitekter.

Axess Live Välkommen till Axess Live!

Nu kan du se Axess TV Live här på webben! Första månaden gratis!

Axess Live kan du se hela Axess TV:s tablå och på Axess Play kan du se utvalda program när som helst. Du får båda tjänsterna genom att betala 49 kronor per månad eller teckna en prenumerationAxess magasin. Då får du både magasin och TV Live och Play.

Du betalar med ditt kontokort och får omedelbart tillgång till Axess Live, Axess Play och alla artiklar i Axess magasin som publicerats på hemsidan. Registrera dig idag så bjuder vi på en extra månad. Det finns ingen bindningstid utöver den månad du redan betalat för.

Hundraårskriget - Kriget som aldrig tog slut

Del 1 av 3: år 1337-1360

Del 1 av 3. Edward III river den medeltida regelboken och krossar Frankrike i Slaget vid Crécy med sina långbågeskyttar. Hans son, den Svarta Prinsen, genomför en terrorattack och får Frankrike att falla.

Personlig integritet

Ett aktuellt seminarium - del 1 av 2

Håller vi på att avskaffa den personliga integriteten alldeles på egen hand? Under ledning av Lotta Gröning hålls föredrag och samtalas om personlig integritet i historien, i vår tid och i framtiden. Medverkande: Dick Harrison, historiker, Olle Abrahamsson, rättschef vid Justitiedepartementet, Krister Thelin, domare och hovrättslagman samt Anna Skarhed, justitiekansler.

Från idyll till idéer - Del 2 av 3

Partierna aktar sig för att störa väljarna med nya idéer, men att det är vindstilla idag behöver inte betyda att det blir stiltje i morgon. Vilka idéer hör morgondagen till? Ett seminarium från Engelsbergs herrgård, februari 2014. Moderator är PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess magasin.

Svensk skola - elit eller medelmåtta?

Krävs en elitsatsning på utbildning för att klara världskonkurrensen? Det är en av frågorna som ställs på detta seminarium inspelat på Engelsbergs herrgård i oktober 2012. Medverkande är bland andra utbildningsminister Jan Björklund och Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

Luthersson läser världslitteraturen

Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap, tidigare kulturchef i Svenska Dagbladet och vd för Bokförlaget Atlantis, idag verksam vid Ax:son Johnsonstiftelsen, samtalar med kunniga gäster om världslitteraturens stora författarskap och personligheter.

Future of Places

Konferens om hur dagens stadsplanering kan utvecklas så att den sätter människan i centrum snarare än tekniska system, arkitektur och trafiklösningar. Samtalen ägde rum på Norra Latin i Stockholm 24-26 juni 2013.

Tyskland inför framtiden - seminarium

Seminarium hållet i Engelsberg 2013