Veckans bok - Lars Anders Johansson
Del 11 av 14
Lars Anders Johansson är trubadur och ansvarig för kulturfrågor på tankesmedjan Timbro. Han är nu aktuell som redaktör och medförfattare i antologin Varken bildning eller piano - vantrivs borgerligheten i kulturen? där sju författare tar sig an frågan om borgerlighetens till synes komplicerade förhållande till kulturlivet. Pianon skänks bort mot att människor fraktar bort dem från våra hem. Vad får det för effekter på vårt kulturliv när platt-TV:n fått ersätta de klassiska instrumenten? Om det diskuterar han med Lotta Gröning.
Producerat av Svenska Filmbolaget på Bokmässan i Göteborg 2015.
Del 14 av 14
Merete Mazzarella är född 1945 i Helsingfors och numera bosatt i både Ekenäs och Helsingfors. Hon är pensionerad från arbetet som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitetet och medverkar som kritiker och kolumnist i en rad tidningar, bland annat Hufvudstadsbladet, Vasabladet, Upsala Nya Tidning och Sydsvenskan. Hon är aktuell med Solkattens år där hon skriver om att leva lyckligt omfamnad av den sena kärleken i en värld som är allt annat än trygg och stabil. Hon resonerar kring trohet och svek, yngre och äldre generationer och följer världshändelserna med stigande oro. På ett känsligt och analytiskt sätt dokumenterar Merete Mazzarella året fram till sjuttioårsdagen - och berättar mer om livets stora frågor för Lotta Gröning.
05 okt, 2015
Del 13 av 14
Anders Rydell är författare, journalist och kulturchef för Hallpressens tidningar. Han debuterade 2008 och har sedan dess utkommit med en rad uppmärksammade böcker. Nu är han aktuell med Boktjuvarna: jakten på de försvunna biblioteken som handlar om den okända berättelsen bakom bokbålen i 1930-talets Tyskland - ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Anders Rydell har rest i tjuvarnas spår på jakt efter de försvinna biblioteken för att ta reda på vart de stulna böckerna tog vägen och vilka som en gång ägde dem. Han berättar mer om sin resa i samtal med Lotta Gröning.
05 okt, 2015
Del 12 av 14
Författaren Karin Tegenborg Falkdalen är filosofie doktor i idéhistoria och arkivchef. 2010 utkom hon med den kritikerrosade boken Vasadöttrarna och hon är nu aktuell med Vasadrottningen: en biografi om Katarina Stenbock 1535-1621. Boken skildrar Katarina Stenbocks långa och innehållsrika liv och hur hon efter makens bortgång skulle få uppleva Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen. Karin Tegenborg Falkdalen berättar mer ur Vasadrottningens liv för Adam Cwejman.
05 okt, 2015
Del 10 av 14
Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och folkbildare. 2011 utsågs hon till hedersdoktor vid Uppsala universitets historisk-filosofiska fakultet. Nu är hon aktuell med boken Käraste Herman - Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala var ledare för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-1935. Han hyllade Hitler, ville se ett Sverige med nästan bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor och han utvecklade metoder för rasundersökning som senare kom att användas inom SS. Maja Hagerman berättar mer om detta obehagliga kapitel i historien under ett samtal med Lotta Gröning.
05 okt, 2015
Del 9 av 14
Bengt Ericson är en av Sveriges mest erfarna journalister och författare och nu aktuell med boken Den härskande klassen. En bok om Sveriges politiska elit. Något har gått snett med vår svenska demokrati. Går det verkligen att lita på våra makthavare? De som idag ofta betraktar sig själva som yrkesproffs snarare än valda till förtroendeuppdrag. Bengt Ericson pekar på svängdörren som uppstått mellan partierna och pr-branschen - om det talar han med Adam Cwejman.
05 okt, 2015
Del 8 av 14
Catarina Lundström är historiker och skribent med en gedigen bakgrund inom kulturarvsfältet. Hon arbetar som regional biblioteksutvecklare i Östersund och är nu aktuell med boken Den goda viljan. Om Kvinnliga missionärer och koloniala möten i Tunisien och västra Jämtland. I boken står möten mellan olika religioner och kulturer i fokus - mellan kristna och muslimer, samer och svenskar och kvinnor med olika bakgrund. Men hur jämlika var dessa möten egentligen? Gjorde deras arbete någon skillnad och vad kan vi lära oss av dessa möten idag? Detta diskuterar hon med Adam Cwejman.
05 okt, 2015
Del 7 av 14
Ikea säljer inte bara design. Ikea säljer också Sverige och Skandinavien. Sara Kristoffersson är författare och professor på Konstfack. Hon är först med att granska det ömsesidiga beroendet mellan Ikea och Sverige, och i hennes bok Ikea. En kulturhistoria får vi titta närmare på marknadsföringen för bokhyllan "Billy" och soffan "Tylösand". Men är det Ikea som behöver Sverige eller Sverige som behöver Ikea? Om det pratar hon med Adam Cwejman.
05 okt, 2015
Del 6 av 14
Mikael Holmström är en av Sveriges främsta säkerhetspolitiska reportrar. Han har varit verksam 25 år vid Svenska Dagbladet och sedan 2015 vid Dagens Nyheter. Han är sedan 2007 ledamot både i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och Kungliga Örlogsmannasällskapet. För sin bok Den dolda alliansen. Sveriges hemliga Nato-förbindelser tilldelades Mikael Holmström 2012 års Guldspade. Boken har nu släppts i utökad version och han talar om det nya kalla kriget som brutit ut 2014 efter Rysslands annektering av Krim, här med PJ Anders Linder.
05 okt, 2015
Del 5 av 14
Vad är egentligen medvetandet? Det är en av de svåraste frågor man kan ställa, menar barnläkaren och forskaren Hugo Lagercrantz. I boken Mitt medvetande. Memoarer skriver han om sitt eget medvetande, om hur det formats av arv och miljö - och om upptäckten vilken stress det är för oss människor att födas. I boken tecknar han också bilden av det akademiska livet, av sjukvårdsdebatten som engagerat honom och sitt tidiga äktenskap med Rose. Här i samtal med Lotta Gröning.
05 okt, 2015
Del 4 av 14
Johan Tralau är statsvetare vid Uppsala universitet och forskar om den politiska filosofins ursprung i antikens Grekland, om 1600-talstänkaren Thomas Hobbes och om bordsskick. Han har skrivit boken Monstret i mig. Myter om gränser och vilddjur och möter där förutom kentaurer och bevingade lejon även fornnordiska vargmän, labyrinter och en flod som rinner åt fel håll. Ur allt detta framträder en insikt: att myten övar oss i att leva med vår aggressivitet och vårt begär, att leva som civiliserade människor. Om det talar han med PJ Anders Linder.
05 okt, 2015
Del 3 av 14
Under 2013 fylldes världens media av avslöjanden från den avhoppade IT-teknikern Edward Snowden. Rapporteringen visade ett omfattande övervakningsnät och att de som låg bakom var underrättelsetjänst i samarbete med telekomföretag och IT-jättar. Professor Wilhelm Agrell är historiker med inriktning på freds- och konfliktvetenskap samt verksam i ämnet underrättelseanalys vid Lunds universitet. I samtal med Lotta Gröning talar han om den globala övervakningens framväxt och sin aktuella bok Vem kan man lita på?
01 okt, 2015
Del 2 av 14
Katarina Tracz är chef för den utrikes- och säkerhetspolitiska tankesmedjan Frivärld och International Research Fellow vid the McCain Institute for International Leadership i Washington DC. Hon är aktuell med boken Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön där hon beskriver den senaste tidens säkerhetspolitiska utveckling i Östersjöområdet. Östersjön var tidigare känt som en mönsterregion. Men så kom våren 2014 och idag kretsar diskussionen om europeisk och amerikansk säkerhet till stor del kring hur Norden och Baltikum kan försvaras. Hon samtalar om det aktuella säkerhetsläget med Lotta Gröning.
01 okt, 2015
Del 1 av 14
"Den som ska hinna röka fyra paket cigaretter om dagen måste börja arbeta tidigt och sluta sent." Så lyder ett av Peter Wallenbergs valspråk som handlade om den kaotiska värld som ständigt krävde arbete och närvaro. Författaren och journalisten Ronald Fagerfjäll är aktuell med boken Den förlorade sonens återkomst. Peter Wallenberg 1926-2015. Han har arbetat vid bland annat Affärsvärlden och Dagens Industri och har tidigare gett ut Företagsledarnas århundrade, ett standardverk i tre volymer. I Den förlorade sonens återkomst tecknar han ett porträtt av en man som i 33 år var makthavare för den dynasti som mer än någon annan i Europa påverkat sin nations näringsliv. Om det samtalar han med PJ Anders Linder.
01 okt, 2015