VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Så gör djur

Jag har ett rikt inre liv. Jag kan ha ont, jag kan drömma, jag kan luras, jag kan skämmas. Jag är övertygad om att samma sak gäller för alla människor. Men vad gäller om djuren? Kan en häst skämmas? Kan en kråka luras? Kan en fisk ha ont? Kan en bläckfisk drömma?

Kristendomens koder - Del 5 av 6: Mirakler

...
Del 5 av 6. Även i vår moderna tid letar människor världen över efter mirakler. I detta program presenteras bland annat kejsar Konstantins vision vid milviska bron på 300-talet f Kr. Men också hur Jesu uppståndelse påverkade Franciskus av Assisi. En annan viktig fråga är sambandet mellan helgon, pilgrimsplatser och mirakler.

Den lilla människans maktlöshet

I Hackendahl ger sig aldrig visar Hans Fallada sin förmåga att porträttera människor som faller offer för omständigheterna.

Grundämnenas gåta - Del 2 av 3: år 1859-1902

...
Del 2 av 3. Under en helg 1868 utarbetade den unge ryske kemisten Dmitrij Mendelejev det periodiska systemet: indelningen av grundämnena efter deras atomnummer. Men denna ordning slås i bitar när den polska forskarstudenten Marie Sklodowska Curie upptäcker radioaktivitet.

Bilder utan fäste

Oförmågan att skapa mentala bilder har först nu börjat uppmärksammas. Men vad som orsakar aphantasia och hur hjärnan påverkas är ännu okänt.

Början och slutet för universum - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Professor Jim Al Khalili förs oss in i en avlägsen framtid för att undersöka hur universum når sitt slut. Sker det med en smäll eller med ett kvidande? Universum visar sig vara mer mystiskt än någon kunnat ana.

Det behövs ett systemskifte

...
Konkurrens mellan oberoende institutioner skapar förutsättningar för ett fritt och vitalt kulturliv.

Kaliforniens "Galapagos" - Del 3 av 3: Paradisets återkomst

...
Del 3 av 3. Långvarig och intensiv exploatering har varit förödande för de känsliga kaliforniska kanalöarnas ekosystem. För att återfå balansen påbörjas en omfattande restaureringsplan, men den är föremål för många kontroverser.

Nabokov och Sverigebilden

Den som vill diskutera Sverigebilden kan få oväntad hjälp av Vladimir Nabokovs klassiker Pale Fire.

På tal om språk - Del 2 av 2: Wales och Hawaii

...
Del 2 av 2. Programledaren Bob Holman undersöker hur det walesiska språket har tagit sig tillbaka från utrotningens rand. Språket hawaiianska försvann nästan helt när önationen blev USA:s femtionde delstat, men på senare år har det fått revansch.

Det allseende samhället

Etikern Susanne Wigorts Yngvesson skriver i förordet till sin nya bok att den egentligen aldrig kommer att bli färdig, utan att den är en kommentar i ett flöde av nya kunskaper och erfarenheter.

Att lära av historien - Del 8 av 10: Aspirerande Romarriken

...
Den brittiske historikern, författaren och TV-producenten Tom Holland berättar om hur Ryssland, Kina och till och med den Islamiska Staten återuppväcker antikens Rom. Och varför USA behöver mer optimism.

Hyllning till den outtömlige Bergman

...
Bokförlaget Norstedts har slagit på stort i samband med årets Ingmar Bergman-jubileum – det är trots allt 100 år sedan han föddes. Det handlar om sex digra volymer, mest bestående av tidigare icke bokutgivna skrifter av Bergman.

Början och slutet för universum - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Professor Jim Al Khalili förs oss in i en avlägsen framtid för att undersöka hur universum når sitt slut. Sker det med en smäll eller med ett kvidande? Universum visar sig vara mer mystiskt än någon kunnat ana.

Klanen Kennedys krönikör

Klanen Kennedy blev hans öde. På en fest hos en kolumnist i Georgetown strax efter andra världskriget stötte han ihop med John F Kennedy och gav en första rapport hem till sina föräldrar: ”Kennedy verkade uppriktig och inte ointelligent, men lite grann åt det konservativa hållet.” Själv var han ett ungt stjärnskott, nyss utnämnd till docent i historia.

Brittiska imperiet - Del 5 av 5

...
Del 5 av 5. Det brittiska imperiets erövringar kombinerades med önskan om att förbättra resten av mänskligheten. Dess missionärer, särskilt i Afrika, var övertygade om att de kunde och skulle styra världen. BBC-journalisten Jeremy Paxman följer i legendarerna David Livingstones och Cecil Rhodes fotspår.

Flytta på er! Här kommer JAG!

...
Den stora utställningen har gått vilse i sina ambitioner. 100 % kamp är en identitetspolitisk fanfar i Musei-Sverige. Helst hade jag velat gå till Historiska museet med morfar.

Grundämnenas gåta - Del 1 av 3: år 1754-1806

...
Del 1 av 3. När engelsmannen Joseph Prietsley och fransmannen Antoine Lavoisier upptäcker en ny gas kallad syre kullkastas de rådande teorierna om kemi. Därmed inleds också jakten på nya grundämnen.

Ge mig klingande tal!

...
Önskan inför valet: Politiker som kan uttrycka sig korrekt och kan hålla tal. Är det för mycket begärt?

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 1 av 6 - säsong 2

...
Del 1 av 6. Will gör allt för att öka sin familjs sociala ställning, så när en morisk prins kommer till staden planerar han att använda honom för att imponera på adeln. Men saker går väldigt fel när en näsduk hamnar i orätta händer.

Hopp om slut på spenatskräcken?

Stadslollans morsa Ines, hon som jobbade på Salong Mona på Folkungagatan, varnade sin dotter. Flickan hade låtit sig förföras av tidskriften Land och fått för sig att dra ut bortom tullarna, och det tyckte inte Ines var någon vidare bra idé: ”Du vet inte vilka faror som hotar en stackars tjej så fort hon kommer ut i spenaten. Det kan betyda ett öde värre än döden att lämna storstadens trygghet.”

Historisk Axess - Del 5 av 5: Upptäckten av världen

...
Någon världskarta förelåg inte fix och färdig i tidernas begynnelse. Vad gjorde att kunskaperna formligen exploderade under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal? Martin Neuding Skoog, fil dr i historia vid Stockholms universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.

Den kinesiska idén - Seminarium från 14 maj 2018

...
Den kinesiska civilisationen är en av de äldsta i världen. Dess inverkan på världsscenen har varierat kraftigt under årtusendena. I perioder har man utgjort världens centrum – vid andra tillfällen har man vänt sig inåt eller varit satt under hårt tryck utifrån. I dag är man tillbaka med full kraft.

På tal om språk - Del 1 av 2: Australien och Wales

...
Del 1 av 2. Bob Holman möter Charlie Mangulda, en aboriginsk sångare som är den enda personen i världen som talar språket amurdag. När Charlie är borta kommer språket att försvinna med honom, förutom i anteckningsböcker och inspelningar. Med lingvisten Nick Evans flyger Bob till Goulburn Islands utanför norra Australien. Där möter de en grupp på 400 personer som talar tio olika språk.

En stillsam anarkist

Dora Carringtons porträtt av Lytton Strachey visar honom i liggande ställning med en bok som tycks omslingrad av hans långa fingrar. Detta, tänker säkert de som ser målningen på utställningen ”Bloomsbury spirit” på Artipelag utanför Stockholm, är en fridens man.

Att lära av historien - Del 7 av 10: Har USA lärt sig av misstagen från Vietnamkriget?

...
Fredrik Logevall, Professor vid Harvard Kennedy School, diskuterar om senare amerikanska administrationer lärde sig av misstagen som gjordes i samband med Vietnamkriget. I samtal med Peter Robinson.

Varma hjärtan, kallt kosmos

På ett försättsblad i den lilla samtalsboken finns det berömda fotot på vårt solsystem, översänt från rymdfarkosten Voyager 1, där vårt jordklot skymtar som en knappt urskiljbar liten ljusblå prick bland alla stjärnor.

Början och slutet för universum - Del 1 av 2

...
Den största av alla vetenskapliga frågor: Hur uppstod Universum? Professor Jim Al Khalilis experiment visar oss vad som inträffade en miljondels sekund efter dess tillblivelse.

Pojkdrömmar och kallhamrad logistik

”Men vad är det fråga om?” muttrar vår taxichaufför när vi för tredje gången blir omdirigerade av ett par säkerhetsvakter. I detta bättre villakvarter i Bonns utkanter har skymningen just funnit sig till rätta.

Brittiska imperiet - Del 4 av 5

...
Del 4 av 5. BBC-journalisten Jeremy Paxman fortsätter sin resa runt det forna brittiska imperiet. Han besöker Jamaica där plantageägare gjorde sig förmögenheter på socker och slavar. Färden går sedan till Calcutta där brittiska köpmän blev Indiens nya prinsar. Jeremy tar sig också till Hong Kong där en gång den brittiska opiumhandeln hotade att förvandla Kina till ett land av drogmissbrukare.

Rädslans bondfångare

Hur har du det med ditt dåliga samvete? Känner du skuld som europé, eftersom vi byggt vårt välstånd på rofferi, massakrer och kolonialism? Känner du skuld som vit, eftersom de rasistiska strukturerna präglat vår kultur så djupt?

Heliga Birgitta - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. I detta delvis dramatiserade porträtt av Heliga Birgitta får vi följa hennes liv i Rom, där hon bodde de sista 25 åren av sitt liv. Intervjuer med bland andra professor Alessandra Bartolomei, expert på medeltida kvinnlig mysticism, samt kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.

Trumps maktspråk blir begripet

Samma vecka som Donald Trump blev vald till president i USA befann jag mig i Israel.

Sista delen: Onedinlinjen - säsong 2

...
Del 14 av 14. James utmanar Daniel Fogarty på en kappsegling från Foochow till Liverpool. Mycket står på spel: vinnaren tar över Onedinlinjen.

En central centraleuropé

I Den stumme profeten skildrar Joseph Roth den kaotiska mellankrigstidens revolutionsrörelser.

Kaliforniens "Galapagos" - Del 1 av 3: Paradisets evolution

...
Del 1 av 3. För 13 000 år sedan kom chumash-indianerna till kanalöarna ca fyra mil utanför Kaliforniens kust. De trodde at tde hade hittat paradiset. Resurserna både på land och i havet var i det närmste oändliga i förhållande till deras behov, tills de första europeiska bosättarna kom till platsen...

Med känsla för det bisarra

Med anledning av att Muriel Spark skulle ha fyllt 100 i år ges hennes romaner ut igen.

Guldrush i Himalaya - Ett mödosamt sökande

...
I en avlägsen del av Nepal lämnar varje vår tiotusentals män, kvinnor och barn sina byar på jakt efter Yartsa gunbu (larvsvamp), en mystisk kombination av växt och insekt. I kinesisk medicin betingar den ett kilopris högre än guld. Men att hitta dessa gömda skatter är ett farofyllt, ibland livsfarligt, uppdrag.

Universalsnillet

Närmare en renässansens högborg än Florens under andra halvan av 1400-talet kan du inte komma. Digerdöden, som hade härjat 100 år tidigare, hade visserligen drabbat hårt och kraftigt minskat stadens folkmängd. Men nu var den förödelsens tid förbi.

Att lära av historien - Del 6 av 10: Hur lära av historien?

...
Niall Ferguson, författare och professor i ekonomisk historia, diskuterar med journalisten Peter Robinson hur man lär av historien. Vad kan USA och Kina lära av det brittiska imperiet och vad hade Mark Zuckerberg kunnat lära sig om nätverk om han hade gått på Fergusons historiekurs när han var Harvardstudent?

Skogstokigt?

Allt fler skogsavverkningar stoppas för att skydda växter och djur. Frågan om balansen mellan miljöhänsyn och skogsägarintressen har skapat förvirring.

Vem var Axel Ebbe? Film av Jan Troell och Jan Hemmel från 2016

...
Ett porträtt av sekelskiftesmänniskan, kvinnokarlen och konstnären Axel Ebbe. Nästan alla skånska städer har sina Ebbeverk. Ändå har vi inte vetat så mycket om denna mångsidigt begåvade konstnär. Nu träder han fram genom otaliga brev: Från ungdomens sökande, genom konststudier och utställningsmödor till hans kvinnohistorier och äktenskap.

Spöket i spegeln

...
En av det tjugonde århundradets skarpaste – och skarpast klädde – tänkare var polacken Leszek Kołakowski. Även om han insåg det hopplösa i att motsätta sig modernitetens framfart, var det just den som var det rörliga målet i många av hans essäer. Vad är det för fel på traditionerna, familjen, konsten, Gud?

Axess lunchseminarium - Inflation i rättigheter

...
Begreppet rättigheter har fått en framträdande plats i debatt och politik. Politiska åsikter och intressen formuleras allt oftare i termer av absoluta och globala rättigheter. Det skapar friktion med en demokrati som bygger på kompromisser och fungerar inom ramen för nationalstater. Har rättighetstänkandet gått för långt? Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, inleder ett samtal som modereras av PJ Anders Linder.