VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sökandet fortsätter

Vart är vi på väg? Regeringsbildningscirkus, check. Fritt fall istället för fungerande Svenska Akademien och Nobelpris i litteratur, check.

Storbritanniens gömda konst - Del 3 av 3: Belfast

...
Del 3 av 3. Konstdetektiverna granskar verk av Pieter Brueghel den yngre på Ulster Museum i Belfast. Kan de möjligen vara mer värdefulla än vad man hittills har ansett? De tar också ställning till en tavla som är så kontroversiell att den inte kan visas för allmänheten.

Vägar bort från Gud

Någon gång i mitten av 1930-talet diktade frälsningssoldaten Ejnar Westling från Ljusdal följande: ”Har du kvar din barnatro ifrån hemmets lugna bo?”

Veckans bok - 2018: Besvärliga människor. Svenska entreprenörer under 400 år

...
Del 10 av 16. Entreprenörer ser inte bara nya möjligheter; de tar också vara på dem. Det svenska välståndet är i hög grad resultatet av att egensinniga och driftiga personer har utmanat det bestående och utvecklat smartare och effektivare varor, tjänster och affärsidéer. I sin nya bok Besvärliga människor berättar Anders Johnson om 400 år av svenskt entreprenörskap.

Back to basics

...
Forskning visar lärarens betydelse för kunskapsinhämtning. Det är dags att rensa ut progressiva pedagogiska metoder och införa lärarledd undervisning.

Den mångtydige Machiavelli - Del 1 av 8: Harvey Mansfield

...
Del 1 av 8. Harvey Mansfield är Professor of Government vid Harvard och har skrivit många böcker om Machiavelli. Här intervjuas han av den brittiske journalisten Iain Martin. Varför anser Mansfield att Machiavelli är den moderna statsvetenskapens fader? Vilka är de politiska dygderna? Avslutningsvis; varför är män utan sysselsättning ett problem och vad har detta för samband med Trumps presidentskap?

Titta djupt i glaset

...
Tro inte att vinet kommer från ett slott bara för att det står château på etiketten, förmanar Mats-Eric Nilsson i sin nya bok Château vadå. Det okända fusket med ditt vin.

Livet i den atlantiska skogen - En sydamerikansk nationalpark

...
I Serra do Mar i Brasilien ligger en av Atlantskogens största områden med djurarter som sällan ses på tv, som miniatyrgrodan, en av världens minsta ryggradsdjur, och den utrotningshotade fågelarten östlig krontyrann. Fler än hundra djurarter visas i detta program.

Tänk på Tyskland

Om man vill orientera sig om läget i omvärlden är det ibland lätt att få intrycket att Sverige utgör USA:s 51:a delstat.

Engelskans olika världar - Del 3 av 3: Engelskans framtid

...
Del 3 av 3. För nya generationer över hela världen kommer engelskan att vara det viktigaste eller till och med enda språket för kommunikation. Hur kommer dessa nya generationer att påverka användningen av engelska i den digitala tiden? I detta avsnitt möter vi författare i Sydafrika som väljer att skriva på lokala språk, och globala medieproducenter som berättar om svårigheterna att ta sig in på marknaden på andra språk.

Moralfilosofi och marknad

...
Adam Smith dyker upp lite varstans denna höst. Norsk politiks grand old man, Kåre Willoch, hänvisar flera gånger till den skotske upplysningsfilosofen i samtalsboken Alt med måte, som jag skriver lite mer om på sidan 19 i detta nummer av Axess.

Det glömda Ober Ost - En tysk koloni i Östeuropa

...
För de flesta är västfronten synonym med första världskriget medan striderna på östfronten tycks närmast bortglömda. Men under kriget i Östeuropa uppstod den tyska kolonin Ober Ost som helt och hållet stod under militärt styre. Denna dokumentär presenterar den ockuperade regionen med unikt arkivmaterial och nya filmsekvenser.

Ombytta roller - säsong 3: Del 1 av 7

...
Del 1 av 7. Audrey är arg på Richard för att han inte sponsrar välgörenhet. Men när han försöker blidka henne blir istället resultatet att hon ofrivilligt sponsrar hans företags nya produkter.

Sjungande skönhet

Utanför Stadsbiblioteket i Göteborg står Karin Boye staty, men det är framförallt genom sina ord hon finns kvar i vår tillvaro. Ett bevis på det är Lindelöws nyutgåva av hennes tredje roman Kris (publicerad första gången 1934).

Storbritanniens gömda konst - Del 2 av 3: Aberdeenshire

...
Del 2 av 3. Haddo House ligger inbäddat i skotska Aberdeenshires natur. Det har varit hemvist åt premiärministrar och aristokrater men huserar också här några förlorade mästerverk?

Shakespeare vår samtida

Förra året satte det New York-baserade amerikanska teaterkompaniet The Public Theatre upp Shakespeares pjäs Julius Caesar. När Gregg Henry, som spelade Caesar, gjorde entré i kostym med lång röd slips och blond Wall Street-frisyr gick ett sus genom publiken.

Romanovs storheter - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. När den sextonårige Mikael Romanov tog över tronen 1613 inleddes ett över trehundraårigt styre med närmast oinskränkt makt. I denna första del får vi följa den hänsynslöse Peter den store och hans ihärdiga ansträngningar att modernisera Ryssland. Men allt var inte politik och maktkamp. Tsarfamiljen Romanov var även entusiastiska anhängare av konst och kultur.

En elit blir till

...
Efter andra världskrigets slut var Frankrike i behov av en förnyad ämbetsmannakår som var obefläckad av åren med Pétain och samarbetsregimen i Vichy. Det behövdes en ny elit som kunde ta sig an förvaltningens högsta positioner och leda landet. För att utbilda denna elit beslutade general Charles de Gaulle den 9 oktober 1945 att inrätta L’École National d’Administration (ENA).

De svenska historiedagarna i Visby - Del 1 av 10: En historisk exposé av vårt militära försvar och dess omvärld

Förre överbefälhavaren Sverker Göransson gav en tydlig bild av det bekymmersamma försvars – och säkerhetspolitiska läget när han inledningstalade vid De svenska historiedagarna 2018.

Krisens hemliga historia

Den 20 september 2008 är inte ett datum som har ristats in i det kollektiva historiska minnet. Den lördagsmorgonen talade USA:s finansminister om för kongressen att om de inte gjorde något snabbt riskerade världsekonomin att kollapsa ”inom 24 timmar”. Chefen för centralbanken Federal Reserve, Ben Bernanke, varnade i sin tur kongressledarna i ett privat samtal att om de inte godkände långtgående åtgärder ”kommer vi inte att ha någon ekonomi på måndag”.

Hagia Sophia - Den orubbliga helgedomen

...
I över 1500 år har Hagia Sophia bevittnat imperiers uppgång och fall, och sin omvandling från kyrka till moské. Idag är Hagia Sophia ett sekulärt museum, öppet för alla och en av Istanbuls mest besökta platser.

Skvaller från det stora seklet

Madame de Sévignés brev till sin dotter ger en levande bild av 1600-talets Frankrike. Sévigné är en första klassens berättare.

Robotarnas tid - Del 1 av 6: Humanoider som vi

...
Del 1 av 6. De ser ut som vi och rör sig som vi. Och snart bor de hos oss. Möt världens första babyrobot som kan växa och anpassa sig till sin miljö, precis som en riktig baby. REEM Service Robot är redo att börja användas som guide på offentliga platser. ECCERobots anatomi är direkt inspirerad av människokroppen, komplett med muskler och senor. Men vilka konsekvenser får det när maskinerna ser mänskliga ut?

Slaget vid Bannockburn - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Arkeologerna Neil Oliver och Tony Pollard försöker att hitta platsen för ett av de mest avgörande händelserna i brittisk historia: slaget vid Bannockburn 1314. På jakt efter det verkliga och ihopdiktade slaget tar de hjälp av både datorer och gamla hederliga spadar.

Bananernas förbannelse

...
I början av 1900-talet framstod Honduras som modellen för en dysfunktionell ”bananrepublik”. Fortfarande är det en av de våldsammaste platserna på kontinenten.

Studio Axess Idéspecial - Steven Pinker

...
Professor Steven Pinker är känd för en bred publik och har skrivit flera böcker på temat evolutionspsykologi och lingvistik. I sin senaste bok ”Upplysning nu” slår Pinker ett slag för upplysningens grundidéer och argumenterar för att världen, trots allt, bara blir allt bättre. Här intervjuas han av Erik Thyselius.

Storbritanniens gömda konst - Del 1 av 3: Swansea

...
Del 1 av 3. I ett museum i Swansea förvaras allt från uppstoppade duvor till en polisbil. Men kan konstdetektiverna Bendor och Jacky hitta ett förlorat mästerverk värderat till flera miljoner pund?

Men vad är freden värd?

Det är inte alls konstigt att Sydkoreas president Moon Jae-in är beredd att offra mycket, både i politiskt kapital och ekonomiska resurser, för fred med Nordkorea.

Verkligheten bakom Doktor Zjivago - Sanningen överträffar dikten

...
Doktor Zjivago är en av det 20:e århundradets mest kända kärlekshistorier, som de flesta kommer ihåg från filmen. Men Boris Pasternaks bok som den baseras på har en verklighetsbakgrund värdig intrigen i en storsäljande Hollywoodfilm.

En hjältes testamente

...
Hans begravning i Washingtons imposanta katedral lördagen den 1 september följdes av miljoner välden runt via allehanda laptoppar, paddor och CNN. Den tog sin tid, nästan tre timmar, för talarlistan var lång, från dotter Meghan med tårarna strömmade längs kinderna till presidenterna Bush den yngre och Obama, samt en rad senatorskolleger och gamla vänner, som John McCain hade många av. Allt inramat av de fagraste amerikanska tongångar.

Engelskans olika världar - Del 2 av 3: Ett globalt språk

...
Del 2 av 3. Globaliseringen har stor inverkan på kommunikation inom arbetsplatsen. Den drivs ofta av amerikanska multinationella företag. Vad får detta för sociala, kulturella och politiska konsekvenser?

Den sociologiske essäisten

I år är det 100 år sedan Georg Simmel dog. Han räknas till de klassiska sociologerna, även om han är svårare att placera än Marx, Weber och Durkheim.

Den keltiska gravens gåta - En 2500 år gammal, kunglig grav

...
För 2500 år sedan grundade en dynasti keltiska prinsar de första städerna i norra Europa. Det var en gyllene era med intensiv handel och korskopplingar mellan keltiska, etruskiska och grekiska kulturer. Tack vare en nyligen upptäckt keltisk grav med välbevarade och rika fynd i Lavau i östra Frankrike är det nu möjligt att spåra det stora keltiska inflytandet över hela Europa.