VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Rationalitetens rötter i religion

...
Liberalismen genomgår just nu sin kanske största kristid någonsin. Naturligtvis har den varit utmanad och hotad, hatad och föraktad, från både höger och vänster, även tidigare i historien.

Terrordåd genom tiderna - Del 5 av 6: Skeppet

...
Del 5 av 6. När den amerikanska flottans fartyg USS Cole attackerades av terrorister dog sjutton sjömän. USA lade snabbt skulden på Abd al-Rahim al-Nashiri, medlem av al-Qaida. Han hölls fängslad i fyra år och togs sedan till fängelseön Guantanamo Bay och har ännu inte åtalats. Enligt hans advokat är detta ett exempel på en skådeprocess där utgången redan är avgjord. Kan rättvisa skipas när amerikanska myndigheter lovar de dödas anhöriga att de ska få sin hämnd?

Skäl för pessimism

I Karel Čapeks roman Salamanderkriget, som nyligen återutgivits, hotas mänskligheten av salamandrar.

Mytens makt - Del 2 av 6: Mytens budskap

...
Del 2 av 6. Bill Moyers och Joseph Campbell jämför skapelsemyter i Bibeln med andra myter.

Till vilket pris som helst?

Nationalekonomi genomsyrar på många sätt vårt samhälle. Ändå hör man sällan om nationalekonomin som verktyg för självhjälp, vilket jag gärna ändrar på.

Kalla krigets jetflyg - Del 1 av 2: Jetmotorer som framtidshopp

...
Del 1 av 2. Storbritannien befann sig i ekonomisk kris efter andra världskriget. Men uppfinningen av jetmotorn och utvecklingen av en jetflygsindustri gav hopp för framtiden.

Slutspel

...
Hur ska mänsklighetens historia tecknas? Sett till de senaste årens bokutgivning tycks frågan ha vunnit ny aktualitet.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 4 av 4

...
Del 4 av 4. Historikern Bettany Huges färdas längs Nilen för att uppleva landet som det en gång var under faraonernas tid. Hon har nu nått resan slut, södra Nilens. Bettany besöker ett tempel helgat åt krokodilernas gud där arkeologer har upptäckt en gigantisk och flera tusen år gammal stentavla med hieroglyfer från tiden innan templet byggdes.

Jihad mot etablissemanget

...
Donald Trumps första ämbetsperiod går mot sitt slut. Den har varit speciell. För att förstå den måste man se fenomenet Trump ur olika perspektiv. Karin Henriksson begrundar hur det blev som det blev och hur det kan bli sedan.

En ny bok - Genusdoktrinen

...
Universitet och högskolor ska jämställdhetsintegreras. Det har regeringen bestämt. Projektet låter harmlöst – vem är emot jämställdhet? – men i realiteten innebär det att hela den svenska högskolevärlden kollektivansluts till en radikal och kontroversiell genusideologi. Utrymmet är minimalt för ifrågasättande och konstruktiv diskussion och ambitionerna sträcker sig långt bortom administration och arbetsmiljö.

Det finns alltid hopp

...
Till minne av Jackie Jakubowski (1951-2020) återpublicerar Axess denna intervju mellan honom och Mats Wiklund från nr 9/2015.

Med jaget som huvudperson

Autofiktion har blivit allt mer populärt. Men det finns moraliska dilemman med genren.

Rädda stören - En förhistorisk fisk och dess dyra rom

...
Den gigantiska stören är en förhistorisk fisk och en av vår planets mest utrotningshotade arter. Marinbiologen och fotografen Rory Moore försöker rädda den och ger sig ut på en expedition som tar honom från Azerbajdzjan till Wisconsin.

Towern bakom kulisserna - Del 3 av 4 - Den viktorianska eran

...
Del 3 av 4. Följ med Towerns "korpmästare" till jobbet, samt general Nicholas Houghton, som är konstapel i Towern. Dessutom tar vi en titt på originaldokumentet som avslöjar hur brutalt Guy Fawkes torterades.

Livet någon annanstans

Jag märker det hos mig själv, jag märker det hos många andra, jag ser det i krönikor, läser det i uppdateringar på sociala medier: tonen när vi pratar om våra barn.

Legendariska monument - Del 1 av 4: Trädgårdar

...
Del 1 av 4. I det makalösa slottet i Fontainebleau med sina vackra omgivningar samspelar historia med konst och litteratur. Men under århundraden var det även skådeplatsen för såväl politiska som erotiska intriger.

Revolutionen passerar Stockholm

...
Våren 1917 färdades Vladimir Iljitj Lenin genom Sverige på väg till Ryssland och Petrograd.

Mytens makt - Del 1 av 6: Hjältens äventyr

...
Del 1 av 6. Sagor om hjältars heroiska äventyr har varit en väsentlig del i alla kulturer, långt innan medeltida riddare började hugga huvudet av drakar.

När allt avstannar

Ljuden från människans aktiviteter har sjunkit undan och tystnaden har lägrat sig över huvudstaden. Fåglarnas skri och kvitter hörs fritt och ljudligt. Det syns inte ett flygplan på himlen. Sikten är fri och gatorna väntar tålmodigt på sina enstaka besökare. Knopparna får brista i lugn och ro denna vår.

Världens makalösa broar - Del 4 av 6: Brooklynbron

...
Del 4 av 6. Brooklynbron i New York sträcker sig över East River och sammanbinder Manhattan och Brooklyn. När den invigdes 1883 var den världens största hängbro. Dess tillkomst är typisk för New York: stora summor, girighet, korruption, död och tragedi.

Fler dör av krossat hjärta

...
Diner safari. Så kallades reportage gjorda efter presidentvalet 2016, i vilka journalister gav sig av på upptäcktsfärder till kaféer, diners, i amerikanska småstäder. Där träffade man människor som känt sig bortglömda och trotsigt hade röstat på den Donald Trump som lovade att han skulle Make America Great Again.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 3 av 4

...
Del 3 av 4. Historikern Bettany Huges resa längs ned Nilen tar henne till Luxor, ”världens största utomhusmuseum”. Hon besöker Konungarnas dal där faraonerna begravdes, bland andra Tutankhamun.

Man älskar den gamle skurken

Som litteraturhistoriker är Georg Brandes numera föråldrad. Men han är fortfarande inspirerande som litteraturkritiker och kulturpolitiker.

Matador - Del 10 av 24: I dessa tider

...
Del 10 av 24. Det hemliga förhållandet mellan bankdirektör Varnæs och Ulla Jacobsen avslöjas genom byskvaller. Ulla bryter kontakten med Varnæs och börjar jobba på Omegnsbanken. Skjold Hansens dotter Iben kommer hem från Tyskland och kastar blickar på Kristen Skjern som har börjat träffa Elisabeth Friis igen. Jørgen Varnæs har åter ekonomiska problem och säljer grunden till sitt sommarställe till Viggo Skjold Hansen. Daniel Skjern, utledd på läxor, flyr hemmet men hittas på kvällen i morfars stall.

En historia om känslor

...
Teologers arbete skulle vara så mycket enklare om ateisterna vore amoraliska egoister.

Allt är inte kommunikation

Svenska språkvårdare har en liberal inställning till förändringar. En förklaring till detta finns i en debatt från 1800-talet.

Hotet från vraken - Oljan från andra världskrigets vrak är en tickande bomb

...
Utspridda över världens alla hav ligger tickande bomber: 6 300 rostiga vrak som sjönk till botten under andra världskriget. Som miljöhot är det betydligt mer omfattande än alla hittillsvarande oljeutsläpp. 15 miljoner ton olja beräknas kunna läcka ut från fartygen. Det finns fortfarande tid att handla men den politiska viljan är än så länge svag.

En dag bland livets alla dagar

...
Octavio Paz essäer är en veritabel skattkista att ösa ur. Nu har ett urval av dem kommit på svenska.

Towern bakom kulisserna: Del 2 av 4 - Tudortiden

...
Del 2 av 4. Chris börjar sin karriär som Beefeater på Towern. Vi får veta mer om Anne Boleyns liv bakom murarna.

En värld av igår

...
Kosmopoliten och författaren Stefan Zweig gick under med den europeiska civilisation som han så starkt bekände sig till. På humanismens ruiner gick det inte längre att vara idealist.

Terrordåd genom tiderna - Del 3 av 6: OS

...
Del 3 av 6. När den palestinska terroristgruppen Svarta september mördade israeliska idrottsmän i olympiabyn i München 1972 övergick tv-bevakningen från OS-evenemang till gisslankris. Terroristernas mål var att rikta världens uppmärksamhet mot palestiniernas situation, men hela tiden gjordes avvägningar och kalkyler av krisen politiska följder.

Alla dessa kriser

...
Förmågan att hantera kriser är avgörande för en regerings trovärdighet och varumärke. Vi lever i en tid av ständiga kriser.

Flygets historia - Del 7 av 7: 1945 - 1975

...
Del 7 av 7. Flyget upplever en ny era där högsta hastighet sätts i centrum. Att spränga ljudvallen blir därför en global målsättning. Något som slutligen amerikanen Chuck Yaeger lyckas med 1947. Flyget blir nu en masstransport med allt större flygplan och allt fler passagerare.

Le grand plan

...
För att befästa sin roll som världsstad måste Paris växa. Dess nya stadsplan är ett grandiost projekt med globala ambitioner.

Världens makalösa broar - Del 3 av 6: Ironbridge

...
Del 3 av 6. Iron Bridge i engelska Shropshire, invigd 1781, var världens första bro helt i järn och många av den tidens ingenjörer trodde inte att den kunde byggas. Men Thomas Telford överbevisade dem.

Rädslan urholkar själen

Den ryska regimen håller befolkningen i schack med repression och våld. Få vågar säga ifrån i ett land där rättsväsendet är på maktens sida.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Historikern Bettany Hughes fortsätter sin resa längs Nilen, floden som gjorde den egyptiska civilisationen möjlig. Hon besöker enorma katakomber i öknen där tiotusentals mumifierade djur lämnades som offer. Och hon går in i de vackra gravkammare som fick Howard Carter, Tutankhamuns upptäckare, att intressera sig för Egypten. Resan slutar vid de enastående tempelruinerna i Dendera där Kleopatra sägs ha förfört Caesar.

Såsom i en spegel

...
Att prestigelöst sänka garden inför det främmande men lockande i kulturmöten är lättare sagt än gjort. Öppenhet kan bli komplicerat.

Matador - Del 9 av 24: Flyttcirkus

...
Del 9 av 24. Pigan Agnes och järnvägsarbetaren Lauritz Jensen gifter sig och flyttar ihop. Mads Skjern börjar bygget på sin konfektionsfabrik i Korsbæk men fru Fernando Møhge går med stöd av Viggo Skjold Hansen till kommunen för att få stopp på det. Den tyske flyktingen Herbert Schmidt kommer till Korsbæk och flyttar in hos Lauritz och Agnes.

Biologin står i vägen

Normkritiska genusperspektiv avvisar biologiskt bestämda beteendeskillnader mellan män och kvinnor. Men verkligheten är mer komplicerad.

Livet innanför rustningen - Smeder återskapar medeltida rustningar

...
Under medeltiden var en riddares rustning skillnaden mellan liv och död. Men hur var det att leva bakom metall, och hur stark var rustningen? Skyddade den verkligen mot armborst, musköter och andra vapen? Det enda sättet att ta reda på saken är att återskapa en rustning och se om den står emot kulan från en musköt.

Se om ditt eget hus

...
Migration kan inte uteslutande vara Europas skyldighet. En bättre värld är bara möjlig om var och en tar ansvar för sitt eget land och sin egen region.

Towern bakom kulisserna: Del 1 av 4 - Medeltiden

...
Del 1 av 4. Towern i London är ett av Londons mest kända historiska monument. Det är också ett av dess äldsta, 900 år. I detta avsnitt börjar vi med de första fyrahundra åren: kungligheter, mord och mysterier.

Filosofen på landsvägen

...
Under pesten i Lund på 1700-talet bedrev filosofen Andreas Rydelius sin undervisning utomhus.

Terrordåd genom tiderna - Del 2 av 6: Baren

...
Del 2 av 6. När president Charles de Gaulle ger den franska kolonin Algeriet oberoende utför den nationalistiska terrororganisationen OAS ett attentat riktat mot de Gaulle. En OAS-veteran som deltog i planeringen av attentatet intervjuas om hur han nu ser på organisationens verksamhet. Inspirerar OAS ideologi dagens högerextremistiska organisationer?

Win-win med gin!

...
Jag njuter av att stå i köket. Dofterna, smakerna, den taktila stimulansen i mötet med råvarorna. Matlagningskonsten som en sinnlig kontrast till skrivandet och abstraktionerna, och sannolikt det närmaste en hobby eller ett hantverk jag någonsin kommer att hamna.

Flygets historia - Del 6 av 7: 1941 - 1945

...
Del 6 av 7. Vid andra världskrigets utbrott 1939 blir flyget ett strategiskt verktyg för samtliga krigförande länder i Europa, Stillahavsområdet och Ryssland. Att höja planens prestanda prioriteras. Stridsplan och bombflyg försedda med kulsprutor, kanoner och sirener är nu i luften dagligen.

Världens makalösa broar - Del 2 av 6: Sydney Harbour Bridge

...
Del 2 av 6. Sydney Harbour Bridge är världens högsta och bredaste bågformade stålbro och förbinder Sydneys norra förorter med centrum. När den byggde band den inte bara samman en stad som delades av vatten utan också av kulturella skillnader.

Krisberedskap i kris?

...
Coronakrisen satte gamla försvarspolitiska antaganden i gungning. Sverige kan inte räkna med att få hjälp av andra utan att först stärka sin egen förmåga.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Historikern Bettany Huges tar sig på en 1500 kilometer lång resa längs Nilen, från dess mynning till Egyptens södra gräns. Hon börjar i Kairo.

Klarar Modi krisen?

Narendra Modis populistiska hindunationalism har försvagat det sekulära Indien. Men coronaviruset riskerar att leda till en politisk katastrof.

Matador - Del 8 av 24: Det kommer främmande

...
Del 8 av 24. Den internationellt kände konstnären Ernst Nyborg kommer till Korsbæk där han har en utställning. Byråsekreterare Lund dras med stora ekonomiska problem och byter från Korsbæk Bank till Omegnsbanken, men Mads Skjern behöver honom vid köpet av en kommunal tomt. Jørgen Varnæs har återigen ekonomiska svårigheter.

Business as usual?

...
Löften om en ljus ekonomisk framtid för Indien har inte infriats. Eftermälet till premiärminister Modis reformprogram är misslyckanden och brutna löften.

En oplanerad vildmark - The Leslie Street Spit

...
Det finns en stryka och uthållighet på de mest osannolika platser i naturen. Det visar denna dokumentär mycket tydligt.

En global spelare

...
Under premiärminister Modi har indisk utrikespolitik blivit mer aktiv och inflytelserik. Men på senare tid har omvärldens bild av Indien försämrats.

Låt staten träda fram och retirera

...
Gång efter annan har staten fått sina fiskar varma. Det har intellektuella av de mest skiftande kulörer sett till. Liberalen Frédéric Bastiat beskev staten som ”det stora påhitt i vilket alla försöker att leva på alla andras bekostnad”, Tolstoj såg staten som en konspiration för att exploatera och korrumpera medborgarna och Freiedrich Nietzsche såg i staten ”det kallaste av alla kalla monster”.

Filantropen Albert Kahn - Bankiren som dokumenterade världen

...
Albert Kahn var en bankir, filantrop och pacifist som mellan 1909 och 1931 skickade ut fotografer över hela världen för att dokumentera mänskliga aktiviteter och konst. Resultatet är enastående: en samling på 70 000 fotografier och 100 timmar film. Allt i färg.

Folkviljan hotar

I februari annonserades en parlamentarisk utredning för att se över den svenska grundlagen. Det handlar inte om någon stor grundlagsrevision – men den är principiellt intressant. Inte för vad den ska göra, utan för hur den presenteras och vilka förväntningar som ställs på den.

Terrordåd genom tiderna - Del 1 av 6: Hotellet

...
Del 1 av 6. Den 22 juli 1946 utsattes lyxhotellet King David Hotel i Jerusalem för ett bombattentat och 91 människor fick sätta livet till. Vilka kontakter hade terroristgruppen bakom attentatet, Irgun, med irländska IRA? Tre döttrar till tre män som deltog i sprängningen av hotellet ser tillbaka på attentatet.

In vino veritas

Det finns trender och åsiktskorridorer på de flesta områden. Den svenska krogscenen är inget undantag. Sedan några år är ”naturliga viner” rättesnöre i många vinpaket. Men vad är naturvin egentligen?

Poeten bakom slöjan - Saudisk kvinna ställer upp i arabvärldens största poesitävling

...
Saudiska Hissa Hilal deltar i tv-programmet ”Million's Poet”, arabvärldens största poesitävling dominerad av män. Som första kvinna når hon finalen och kritiserar i sina poem - i direktsändning inför 75 miljoner tittare - det patriarkala arabiska samhället. Vi får aldrig se Hissa Halils ansikte. Det är, liksom hela hennes övriga kropp, täckt och hennes man bestämmer allt. Hur blev hon poet och hur vågade hon gå upp på scenen och riskera sitt liv?

Valhänta inför livet

Var lugn, mitt barn, det finnes ingenting, och allt är som du ser: skogen, röken och skenornas flykt.

Världens makalösa broar - Del 1 av 6: Golden Gate-bron

...
Del 1 av 6. När Golden Gate-bron invigdes 1937 blev den nästan omedelbart betraktad som ett mästerverk – ett av ”den moderna världens underverk” med världens längsta hängbrospann på 2 737 meter. Varje år drar den till sig tio miljoner turister. Ingenjören Rob Bell berättar hur Golden Gate-bron byggdes.