VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det sker inte här

Försvarsövningen Aurora har nyligen avslutats när Axess kommer ut. Inför övningen har den lilla ljudliga minoritet som är motståndare fått en oväntat stor plats i medierna. Övningen har av dess belackare kallats omstridd och för en ”krigsövning” som leder till ökad spänning i närområdet.

Nepals kung och gudinna - Politik och monarki i Nepal

...
I århundraden har en ung nepalesisk flicka dyrkats som inkarnationen av gudinnan Taleju. Hon är Kumari, den levande gudinnan, beskyddare av kung och nation. Varje år går kungen till hennes tempel för att välsignas och erhålla ytterligare ett år på tronen. Men år 2007 var det osäkert om den impopuläre kung Gyanendra, som ställt sig bakom en misslyckad statskupp och som nu saknade all makt, skulle gå till templet. Nepals politiker förberedde val och införande av republik. Om kungen avstod från hennes välsignelse kunde det uppfattas som en abdikering. Frågan var om Kumari skulle låta sig dras in i det politiska spelet.

Det heliga krigets lockelse

...
Varför lämnar många ungdomar familj och trygghet i väst för att ansluta till IS och kampen för ett kalifat? Vilken roll spelar religionen? Två franska forskare ger två olika förklaringar. Eli Göndör presenterar och jämför.

Jordbrukets historia - Del 1 av 4: Mjölk

...
Del 1 av 4. Mjölk har alltid varit en våra viktigaste livsmedel. Dess produktion, distribution och försäljning har genomgått en revolution sedan 1930-talet. Vi får följa två mjölkbönder i södra England och hur de har valt att anpassa sig till tidens skiftande krav.

I stim, skov och kaskad

...
På sociala medier pågår en ständig kamp om språklig hegemoni. Spela därför inte efter trollens spelregler. Det enda man kan göra är att vara så saklig och transparent som det bara går.

De stora filosoferna - Del 1 av 15: Platon

...
Del 1 av 15. Progamledaren Bryan Magee och professor Myles Burnyeat samtalar om den grekiske filosofen Platon, 428 f Kr – 358 f Kr. Platon är den förste västerländske filosof vars verk har stått sig genom tidevarven.

Min kväll med John le Carré

...
Spionromanens mästare John le Carré har kommit ut med en ny roman där gamla bekanta dyker upp. Åter påminns vi om att historien alltid hinner ikapp.

Studio Axess - 2017/16 - Widar Andersson: Den omistliga arbetarkonservatismen

...
Chefredaktören för Folkbladet (S), Widar Andersson, diskuterar socialdemokratiska idétraditioner med programledaren PJ Anders Linder. Han konstaterar att partiet i dag saknar vital interndebatt och att man försöker få varje fråga att bli del av en stor höger-vänster-konflikt. Vad gäller läget efter valet 2018 säger han att allt annat än en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister skulle förvåna oerhört mycket.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 6 av 13: Patriotism och religion i italienska stadsstater

...
Del 6 av 13. Maurizio Viroli är professor i politisk teori vid Princeton University och Università di Bologna. Han berättar om de italienska stadsrepublikerna under medeltiden och hur uppfattningen om dem ändrades från avskyvärda tyrannier till demokratiska idealsamhällen genom åren. Thomas Gür intervjuar.

Glöm inte Aten och Jerusalem

I tillkomsten av en litterär kanon får inte urvalet begränsas till svenska författare. Och politiker måste hållas på armlängds avstånd.

Expedition Burma - Del 3 av 3: Burmas tiger

...
Del 3 av 3. Expeditionen beger sig in i norra Burmas snåriga djungler. Där hoppas de att hitta det mest utrotningshotade djuret av dem alla - tigern.

Frankensteins mönster

...
Kulturvård och kulturinstitutioner nedmonteras och politiserats. Kunskapsföraktet och drömmen om den alltigenom goda människan gör oss kulturellt urarva.

Drottningens trädgård - Ett år vid Buckingham Palace

...
Bakom murarna till Buckingham Palace ligger drottningens trädgård: full av fantastiska växter, fåglar och insekter. I denna dokumentär får vi följa verksamheten i trädgården under ett helt år. Förutom intervjuer med biologer och trädgårdsmästare visas också hur de kungliga familjerna under århundradens lopp har använt sig av trädgården för både nytta och nöje.

Danska lärdomar

Motiven för att skapa en svensk kulturkanon är flera och beror på avsändaren. Vi kan dra nytta av hur Danmark gick till väga.

Den antika världens genier - Del 1 av 3: Indiens Buddha

...
Historikern Bettany Hughes reser till Indien, Grekland och Kina på spaning efter den antika filosofins jättar. Hon börjar med Buddhas revolutionära idéer.

Våga vårda värden

...
Det är dags att göra upp med ängsligheten kring kultur och kulturarv. Prioritera historiskt djup över samtidsrelevans.

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 4 av 6

...
Del 4 av 6. Shakespeare har avslutat sina sista sonetter och anar att världsberömmelse nu väntar. Men vad kommer Anne, hans hustru, att tycka om att så få av hans 154 nya kärlekspoem handlar om henne?

I ett främmande land

Kulturarvspolitiken har gradvist skiftat perspektiv. Från landskap, minneskultur och gamla byggnader till identitetspolitik.

Bioterrorism - Det osynliga hotet

...
Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot.

Lära sig eller tycka till?

Steget kan tyckas långt från cigarrettdimma över franska cafébord till varmluftsmoln i svenska klassrum, men faktum är att gårdagens galliska filosofi numera ekar i folkhemmets skolor.

Mannen bakom Narnia - Ett porträtt av författaren C.S. Lewis

...
C.S. Lewis är mest känd som mannen bakom de bästsäljande Nariniaböckerna. Men han var också en världsberömd kristen författare som tillbringade hela sitt liv vid Oxforduniversitetet. Hans privatliv, avslöjar den engelske författaren A.N. Wilson, var höljt i dunkel.

Studio Axess - 2017/15 - Benjamin Dousa. Nya M-ledningen måste sudda bort svekkänslan

...
Det har stått Moderaterna dyrt att partiet inte har gjort allt man kunnat för att få genomföra sin politik. Förtroendet är svårt skadat och måste byggas upp på nytt, och detta är den nya partiledningens klart viktigaste uppgift. Det säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till programledaren PJ Anders Linder i ett samtal som också tar upp klassresor, migration och lag och ordning.

Ta godhetskommandot

Varje präst som tjänstgjort som jourhavande präst har tagit emot samtal från människor med självmordstankar. Samtalen är anonyma och den som ringer vet att det han eller hon berättar om sig själv stannar hos den präst som lyssnar.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 5 av 13: Ande, gud och kung

...
Del 5 av 13. 5. I västerlandet förknippar många hinduismen med Mahatma Gandhi och hans budskap om ickevåld och tolerans. Men hinduismen är en mycket mer mångfacetterad religion, säger Jessica Frazier. Skapelseberättelserna är många och olika. Men en sak förenar alla hinduer. Det gudomliga markeras av en plats. Platsen är den gud man tillber. Detta kan delvis förklara hinduers våld mot muslimer, när båda religionernas företrädare gör anspråk på samma plats.

Här är gudagott att vara

Gluntarnas skapare Gunnar Wennerberg fyller 200 år.

Expedition Burma - Del 2 av 3: Betydelsefulla skogar

...
Del 2 av 3. För att få vetskap om vilka djur som lever i Burmas skogar tar sig expeditionen in i bergen. Här spanar man efter okända och sällsynta djurarter.

Revolternas dynamik

Marx och Engels hävdade, som bekant, att ”historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp”.

Historien om Armadan - Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Del 1 av 3. Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

Poesi på flaska

Fråga: Hur skaffar man sig en liten förmögenhet i krogbranschen? Svar: Man börjar med en stor!

Art Nouveau - Del 3 av 3: Wien

...
Del 3 av 3. I slutet av 1800-talet gjorde konstnärer i Wien uppror mot etablissemanget med sin egen, erotiskt laddade, variant av Art Nouveau. Men de, till exempel Gustav Klimt, Josef Hoffman, Koloman Moser och Egon Schiele, hade också ett socialt budskap.

Försök till liv

...
Paul Valéry borde bli Frankrikes president. Det hävdade motståndsmannen Jean Moulin, i en diskussion om hur Frankrikes institutioner skulle utformas efter andra världskriget.

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 3 av 6

...
Del 3 av 6. Den unge Shakespeare blir inbjuden till lord Southampton. Men hur ska den outbildade landsortskillen klä sig? Och kan han verklige lita på tipsen från rivalen Sir Robert Greene?

Den förbisedda mitten

...
Joan Williams inleder sin senaste bok med följande: ”Min svärfar åt blodsoppa under uppväxten.” Hon började skriva det som ursprungligen var tänkt som en tidskriftsessä under valnatten i november 2016, då det stod klart att Hillary Clinton skulle förlora och att Donald Trump skulle ta över presidentämbetet.

Grundämnenas gåta - Del 3 av 3: år 1910-1960

...
Del 3 av 3. Den unge brittiske fysikern Harry Moseley använder nyligen upptäckta röntgenstrålar för att undersöka atomernas inre struktur. Samtidigt skapar en ung kemist, amerikanen Glenn Seaborg, det nya grundämnet plutonium. Och därmed förändras världen för all framtid.

En dikt och ett misstag

Ovidius verk Fasti, som nu har kommit på svenska, ger ovärderlig kunskap om romerska kulter och seder.

Konstnären Churchill - Blod, svett och olja

...
Den respekterade BBC-journalisten Andrew Marr skildrar konstnären Winston Churchill. Han intervjuar Churchills släktingar och beskriver beröringspunkterna mellan Churchills privata passion för måleri och hans offentliga liv som politiker och statsman.

Studio Axess - 2017/14 - Annika Nordgren Christensen. Renoveringen av försvaret har bara börjat

...
Storövningen Aurora har gått bra och mött positivt gensvar hos svenska folket. Försvaret tillförs ökade resurser. Men vi får inte glömma att det hela startar från en starkt nedpressad nivå och att det inte är vår egen nära historia, utan läget i omvärlden, som vi måste mäta oss emot. I själva verket fortsätter glappet att öka mellan Sverige och våra potentiella motståndare. Det konstaterar försvars- och säkerhetsanalytikern Annika Nordgren Christensen i samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Den svenska modellen

...
I samband med en Amerikaresa på 1850-talet utbrast Fredrika Bremer: ”Vilket strålande nytt Skandinavien kan inte Minnesota bli!”

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 4 av 13: Legitimitet för staternas hierarki

...
Del 4 av 13. 4. Carlos Escudé är en latinamerikansk statsvetare som bland annat har varit rådgivare till Argentinas regering i utrikesfrågor, och myntat begreppet “perifer realism”. I det här programmet analyserar han hierarkin mellan stater, med utgångspunkt från innehav av massförstörelsevapen, i ett samtal med Niklas Ekdal.