VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hotet från vraken - Oljan från andra världskrigets vrak är en tickande bomb

...
Utspridda över världens alla hav ligger tickande bomber: 6 300 rostiga vrak som sjönk till botten under andra världskriget. Som miljöhot är det betydligt mer omfattande än alla hittillsvarande oljeutsläpp. 15 miljoner ton olja beräknas kunna läcka ut från fartygen. Det finns fortfarande tid att handla men den politiska viljan är än så länge svag.

Ett samspel i kropp och själ

...
Arv och miljö, förnuft och känsla, kropp och själ är inte åtskilda utan sammanvävda. Själsliga aktiviteter äger rum i vår fysiska hjärna som ständigt utvecklas och förnyar sig.

Det glömda Ober Ost - En tysk koloni i Östeuropa

...
För de flesta är västfronten synonym med första världskriget medan striderna på östfronten tycks närmast bortglömda. Men under kriget i Östeuropa uppstod den tyska kolonin Ober Ost som helt och hållet stod under militärt styre. Denna dokumentär presenterar den ockuperade regionen med unikt arkivmaterial och nya filmsekvenser.

Utanför och innanför

...
Reaktionerna inför pandemin aktualiserar debatten om experter kontra allmänhet. Men situationen är alldeles för komplex för en sådan tudelning.

Fyra kapitel ur brittisk historia - Del 4 av 4: Andra världskriget

...
Del 4 av 4. Tony Robinson skildrar vanliga människors liv under Storbritanniens dramatiska historia. Den här gången handlar det om andra världskriget.

Kontrollapparaten

...
Den kinesiska regimen driver en global desinformationskampanj. Kritiska länder utsätts för hot och påtryckningar.

Svarta Havets hemligheter - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. En av världens största marina arkeologiska expeditioner inleds med upptäckten av ofattbart välbevarade skeppsvrak. Här inleds berättelsen om det unika och mystiska Svarta havet.

Demagogins kultur

Ibland slås man av hur oöverstigligt det måste vara att vara kulturchef på en stor dagstidning. Kanske inte främst själva chefandet – även om det säkert har sina utmaningar. Kulturredaktioner verkar bestå av personer med tämligen dynamiska och inte bara lättstyrda personligheter. Möjligen en utmaning för modern managementteori. Eller för en cirkusdirektör.

Kampen mot tuberkulos - Tio miljoner nya fall om året

...
Mer än 100 år efter Robert Kochs upptäckt av tuberkulos börjar kampen mot sjukdomen på nytt. Enligt Världshälsoorganisationen rör det sig om tio miljoner nya fall globalt per år. Bara i Östeuropa ligger siffran på tiotusentals fall. Hur hanterar sjukhus och hälsovårdsmyndigheter de nya utmaningarna?

Vägen till världsstaten

...
Såhär skrev Ernst Jünger till sin bror Friedrich Georg 1920: ”Jag tror att samtalen är vår mest betydande insats; tyvärr lämnar de inte några monument efter sig, som litteraturen eller måleriet.”

Kustarkeologerna - Del 1 av 3: Northumberland

...
Kustarkeologerna Tori och Alex följer Northumberlands kustlinje. De undersöker den tragiska historien bakom en fransk fiskebåts förlisning 1913 och upptäcker ett samhälle som blomstrade under medeltiden.

Förspillda år

Jag har varit på Thielska galleriet. Äntligen har jag varit där. Jag kom nämligen att tänka på alla konstmuseer i världen som man inte kan besöka längre på grund av pandemin, och så kände jag mig så förfärligt nedslagen.

Gulag - Livet i de sovjetiska lägren: Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Efter Josef Stalins död och Nikita Chrusjtjovs avslöjanden om hans terror började Gulag-lägren gradvis tömmas på fångar. När Aleksandr Solzjenitsyns Gulagarkipelagen publicerades 1973 blev omvärlden slutligen medveten om de sovjetiska fånglägren och vad som hade pågått där. Men efter kommunismens fall vill ryska makthavare vända blad. Spåren från Gulag försvann efter hand från landskap och minne.

Engelskans olika världar - Del 1 av 3: Hur blev engelskan ett världsspråk?

...
Del 1 av 3. Engelskans globala frammarsch väcker frågor om kulturell identitet och det brittiska koloniala arvets påverkan. I Indien talas det av politiker och byråkrater medan bilden är mer komplicerad i Sydafrika. Samtidigt har andra språk påverkat engelskans utveckling.

Bakom galler

...
Omar Bashir ska överlämnas till internationella brottsmålsdomstolen, anklagad för folkmord. Men än är inte sista ordet sagt.

Det vilda Europa - Del 2 av 4: Livet på fälten

...
Del 2 av 4. Den franska landsbygden har ett rikt och varierat djurliv. Men när skördetiden kommer står existensen på spel för fasanen. Och hur lyckas rävar, igelkottar och kaniner överleva i en miljö som kläms mellan jordbrukets och ekologins krav?

Fysiker är också människor

...
Att populärvetenskapliga författare ger sig i kast med filosofiska frågor är inget ovanligt. En vanlig uppfattning – tydlig hos sådana anglo-amerikanska giganter som Stephen Hawking och Brian Greene – är att vetenskapen, och i synnerhet fysiken, är i färd med att avtäcka verklighetens sanna natur bakom sinnevärldens bedrägliga skenbilder.

Veckans bok - 2019: Historien om New York

...
Del 7 av 22. Författaren Henrik Berggren växte upp på Manhattan. I ”Historien om New York” skildrar han initierat och personligt en trolös stad, som genom århundraden omskapar sig själv och sina relationer till världen. Henrik Berggren intervjuas av Gunilla Kindstrand.

Romantisk som staden han älskade

...
Woody Allens film Manhattan inleds med huvudpersonen Isaac Davis voice-over. Med en karaktäristisk blandning av iver och ängslan prövar tv-komikern olika öppningsfraser till en roman som ska behandla förfallet bland samtidens värderingar.

Neandertalarnas historia - Europas första nomader

...
Franska och engelska arkeologer tar med oss på en fascinerande resa där vi följer de gåtfulla neandertalarna i deras fotspår. Färden går från Kanalöarna till södra England och vidare till Tyskland och Frankrike.

Mat som religion

...
Utbudet av matvaror är närmast oändligt. En del människor blir därför trygga av strikta kostråd.

Slaget om månen - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Under 1960-talet gjorde USA en totalsatsning för att infria president Kennedys löfte om att sända en man till månen. Den 20 juli blev Neil Armstrong den första människan att gå på månen.