VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Förrådd av sitt land

I John le Carrés roman Mullvaden (Tinker, tailor, soldier, spy) frågar George Smiley ut den man som förnedrat honom privat och professionellt. Bill Haydon, högt placerad i den brittiska underrättelsetjänsten, har i årtionden spionerat för ryssarna. Han har sålt ut sitt land och visar inte en tillstymmelse till ånger.

Poeten bakom slöjan - Saudisk kvinna ställer upp i arabvärldens största poesitävling

...
Saudiska Hissa Hilal deltar i tv-programmet ”Million's Poet”, arabvärldens största poesitävling dominerad av män. Som första kvinna når hon finalen och kritiserar i sina poem - i direktsändning inför 75 miljoner tittare - det patriarkala arabiska samhället. Vi får aldrig se Hissa Halils ansikte. Det är, liksom hela hennes övriga kropp, täckt och hennes man bestämmer allt. Hur blev hon poet och hur vågade hon gå upp på scenen och riskera sitt liv?

Jakten som kulturarv

Nu pågår den svenska jaktsäsongen, vilket är betydelsefullt i ett land med cirka 300 000 jägare. Själv minns jag känslorna efter att ha fällt mitt första vilt, en blandning av allvar, lättnad och tacksamhet.

Legendariska monument - Del 4 av 4: Fresker

...
Del 4 av 4. Människans första konstnärliga uttryck var målningar på sten. Lascauxgrottan, antikens Rom och Michelangelo uppvisar teknik och konstnärlig känslighet som bevarats genom årtusendena.

Sinne för skönhet - Del 1 av 6: Skönhetens historia

...
Del 1 av 6. Varifrån kommer skönhet? Svaret på frågan kan spåras till en stenyxa betraktad som världens äldsta konstverk. I detta avsnitt lär vi oss att kultur och skönhet utgår från människan själv och att skönhet har antagit många former under århundradena.

En lång historia

...
Liberalismens rötter sträcker sig längre tillbaka än liberalismen själv. Föregångare till liberalismen fanns redan innan begreppet hade formats.

Slaget vid Bannockburn - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Robert Bruces överväldigande seger över engelsmännen i slaget vid Bannockburn för sjuhundra år sedan är en arkeologisk gåta. Slaget blev avgörande för grundandet av Skottland som självständig nation. Men var utkämpades det?

Rätten att vara obekväm

I sin nya bok angriper Bret Easton Ellis upplysta, liberala eliter. Underhållningsvärdet är högt.

Vietnamkriget - Del 9 av 10: Maj 1970 - mars 1973

...
Del 9 av 10. President Richard Nixon bli återvald i en jordskredsseger. Han tillkännager att Hanoi har accepterat villkoren för en fredsöverenskommelse. Amerikanska krigsfångar återvänder till ett starkt polariserat land.

När Postnord skjuter brevduvor

I slutet av september kom ”nyheten”: Postnord kompenserar fallande brevvolymer med att höja portot. Nu går det verkligen undan!

Flygets historia - Del 7 av 7: 1945 - 1975

...
Del 7 av 7. Flyget upplever en ny era där högsta hastighet sätts i centrum. Att spränga ljudvallen blir därför en global målsättning. Något som slutligen amerikanen Chuck Yaeger lyckas med 1947. Flyget blir nu en masstransport med allt större flygplan och allt fler passagerare.

Hellre hederlig än moralisk

...
Den nyligen avlidne György Konrád hade en osedvanlig intellektuell integritet.

Det kidnappade Europa

...
Som en märklig ironi ser Régis Debray det, att de tolv stjärnorna i EU-flaggan ursprungligen är en kristen symbol, hämtad från Johannes apokalyptiska uppenbarelser.

Veckans bok - 2019: Tänkandets maskineri. När AI lär från hjärnan

...
Del 8 av 22. Utvecklingen går fort när det gäller AI och datorernas möjligheter att kopiera den mänskliga hjärnan. Medvetandet finns redan i datorerna liksom sociala relationer. För att hantera den nya tekniken krävs kunskap och det är bråttom. Martin Ingvar ger ett scenario där AI kan slå sönder både demokratin och äganderätten. Lotta Gröning intervjuar.

Moderna tider

...
I början av 1970-talet hade vi en ganska färgstark lärare i fysik på läroverket i Norrköping som kallades Slaktarn. Han bar alltid en vit rock med några rostfläckar.

En resa genom Sahara - Del 3 av 3: Niger

...
Del 3 av 3. I århundraden var ökenstaden Agadez knutpunkten mellan Västafrika och Medelhavet, början på resan genom Sahara. Men nu har Niger, under press från Bryssel, satt stop för transport av immigranter. Trots löften och ekonomiskt stöd från EU har få nya jobb tillkommit.