VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Lucia med komplikationer

...
På senare år har luciafirandet allt oftare föranlett svarta rubriker. I en skola nekas en pojke att vara lucia, medan en annan tillåter det. I ett luciatåg förbjuds tomtar och på ett annat håll ställer man in luciatåget i kyrkan. Ibland har det urartat i gräl och hot.

Gauguin - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Gauguin var inte bara en stor målare utan också musiker, skulptör, keramiker, grafiker och journalist. I denna dokumentär gör Waldemar Januszczak upp med myterna kring Gauguin, bland annat anklagelser om sexuella övergrepp och rasism. Vi får följa honom från en idyllisk och bortglömd barndom till en förfärlig död på Marquesasöarna. Men vi får också ta del av fantastiska mästerverk från museer och gallerier världen över.

Tusenåriga kloster - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Vilken roll har klostren spelat för politik, kultur och nationell sammanhållning? I denna dokumentär får vi följa deras utveckling i Storbritannien under tusen år, från uppgång till fall. Vi börjar på Irlands östkust där de brittiska öarnas äldsta kloster, Skellig St Michael, ligger.

Vår tids dogm

Att se mörkt på samhällsutvecklingen är inte pessimism. Det är realism.

Mot brott och slöseri

Inte bara jul och sylvester utan hela valåret 2018 står för dörren när dessa rader fästs på pränt. Realisten i mig säger att man följaktligen bör rusta sig mentalt för en lång tid av ”Ni är en samhällsfara! Nej, det är ni som är” och ett evigt återkommande ”Ha, ni vet inte hur ni ska bilda regering. Ha, det vet inte ni heller!”, men min inre idealist är ännu inte helt utslagen utan hoppas på aningen fler teman än så.

De stora filosoferna - Del 9 av 15: Hegel och Marx

...
Del 9 av 15. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee.

Sida vid sida

Den senaste tidens politiska diskussion i Sverige och i många andra länder har haft en förenklad syn på samhälle och företagande som två väsentligt skilda företeelser som utgångspunkt. Genom en sådan konstlad indelning av samhället och ekonomin i olika arenor kan man skapa uppseendeväckande konflikter och braskande rubriker.

Den kreativa renässansen - Del 4 av 4

...
Del 4 av 4. Renässansen slutade överraskande i vansinne och förvrängning. Det var en period av krig, förvirring och mörker som perfekt skildrades av Leonardo da Vinci, Hieronymus Bosch, Arcimboldo, Palissy och El Greco.

Själv är bäste dräng

När jag blev ombedd att recensera John Hunters biografi över Samuel Smiles hade jag en ytterst vag minnesbild av denne Smiles. En litteratör i det viktorianska England tyckte jag mig minnas, men säker var jag inte.

När Sverige blev rikt - Del 3: Den svenska modellen 1920-1970

...
Del 3 av 4. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet.

Intellektuellt övervåld

...
Under en taxifärd blir Albert Einstein ombedd av sin chaufför att förklara relativitetsteorin. Doktor Einstein, som råkar vara på gott humör, går lugnt och sansat igenom sina idéer om tid, massa och ljusets hastighet i vakuum. Föga förvånande begriper hans åhörare ingenting.

Familjen Shtisel - Säsong 2 - Del 8 av 12

...
Del 8 av 12. Kaufman förbjuder Akiva att sova i studion. Shulem presenterar sin fästmö för sin mor. Gitis son blir inte antagen på en prestigefull Yeshiva.

Lever vi nutida?

Det finns en del att reta sig på nuförtiden. Det verkar även den nye Moderatledaren Ulf Kristersson tycka. I sitt installationstal efterlyste han mindre gnäll och fler vuxna i den politiska debatten.

Munken som enade Europa - Columbanus välgärningar

...
Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen.

En saltstänkt tradition

1500-talsförfattaren Luís de Camões Lusiaderna har en ställning i den portugisiskspråkiga litteraturen som kan jämföras med Don Quijotes i den spanskspråkiga. Men den senaste svenska översättningen kom i mitten av 1800-talet.

Krigare i historien - Del 6 av 6: Rikard Lejonhjärta

...
Del 6 av 6. År 1192 står den kristna hären inför ett nederlag mot Saladin i kampen om det heliga landet. Rikard Lejonhjärta satsar då allt i slaget om den palestinska hamnstaden Jaffa. Attacken med bara en handfull riddare och några hundra infanterister leder till seger. Han är nu sinnebilden av den ädle krigarkonungen.

Luthersson läser världslitteraturen - Om Emilia Fogelklou

...
Emilia Fogelklou (1878–1972) är en särpräglad, djupt imponerande och orättvist förbisedd svensk författare. Hennes vetgiriga, nyfikenhetsdrivna författarskap spänner över skilda genrer. Hon är en pionjär inom religionspsykologisk forskning och en rese som existensfilosofisk betraktare. Hon har skrivit mäktiga levnadsteckningar över Birgitta, Franciscus och William Penn samt inte minst kväkaren James Nayler.

Bomben tickar för May

...
Många konservativa brexitanhängare anser att Storbritannien sitter med trumf på hand i förhandlingarna med EU. De hade gärna velat lämna unionen redan igår – utan något avtal – och vissa anser att det är kontinentala européer som borde betala notan för skilsmässan, inte tvärtom.

Moralens väktare

...
En hund som kronvittne i ett mordmål och saligförklaring av en polismördare, var kan något sådant förekomma?

Veckans bok - Biskop Lewi Pethrus

...
Joel Halldorf skriver om Lewi Pethrus och Pingströrelsen och tecknar ett porträtt av en folkrörelsemänniska som bygger ett kristet imperium jämförbart med Per Albins Folkhemsbygge. Levi Petrus var en missionär som predikade kärleken i allt utom synden. Joel Halldorf intervjuades av Lotta Gröning under bokmässan i Göteborg 2017.

Tysk vurm för England

Theodor Fontanes 1800-talsroman Stechlin ger en underhållande beskrivning av det nyligen enade Tyskland.

Global Axess 2017: Nationer, stater och imperier - Del 13 av 13: Flaggornas betydelse i en nationalistisk tid

...
Del 13 av 13. Varför finns det en sådan patriotisk laddning i en färgad tygbit? Tim Marshall, under många år utrikeskorrespondent för Sky News, blev tidigt intresserad av flaggornas betydelse i politiken. Flaggan har inget eget budskap. Det är vi som laddar flaggan med tradition, nationalkänsla och stolthet, menar Tim Marshall. Den svarta IS-flaggan skrämmer vettet ur fienden, mer än de soldater som rycker fram under sitt banér.

Vårt förakt för svaghet

...
De räknas i hundratusental, flyktingarna som har landstigit på den lilla italienska ön Lampedusa. Varje dag, år efter år, har de rangliga gummibåtarna med de tätt packade människorna kommit. Men alla har inte nått land, trots otaliga lyckade räddningsaktioner till havs.

Andrew Carnegie - Makten till freden

...
Andrew Carnegie föddes fattig i Skottland, emigrerade till USA på 1840-talet och var vid slutet av 1800-talet världens rikaste man. Carnegie kritiserades för sina hårda affärsmetoder men är numera synonym med filantropisk verksamhet. Han lade ned väldiga summor på utbildning och bibliotek men var också djupt involverad i ansträngningar att uppnå global fred. Men det första världskriget krossade hans dröm.

Många bäckar små...

...
New Yorker-journalisten Lawrence Wrights intresse för Mellanöstern började med att han vapenvägrade. Istället för att strida i Vietnam fick Texasbon undervisa i engelska vid Amerikanska universitetet i Kairo.

Familjen Shtisel - Säsong 2: Del 7 av 12

...
Del 7 av 12. Under förberedelser för sitt bröllop med Menukha minns Shulem sin döda frus födelsedag. Ruchama återvänder till sina föräldrar och Akiva lämnar hemmet och möter ett förlorat barn.