VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Efterapningens belöning

En av de mest omvälvande böcker som någonsin publicerats är On the Origin of Species (Om arternas uppkomst), som i sin första upplaga kom ut år 1859. I den föreslår författaren, som förstås är Charles Darwin, en process som skulle kunna förklara uppkomsten av jordens miljontals växt- och djurarter, var och en försedd med speciella anpassningar för ett liv kännetecknat av ideliga svårigheter av alla de slag.

Expedition Burma - Del 2 av 3: Betydelsefulla skogar

...
Del 2 av 3. För att få vetskap om vilka djur som lever i Burmas skogar tar sig expeditionen in i bergen. Här spanar man efter okända och sällsynta djurarter.

En annan frälsning

Ronny Ambjörnsson visar i sin klassiska studie hur skötsamheten blev en väg till självständighet för arbetarna.

Tysklands konst - Del 1 av 3: Rhendalen

...
Del 1 av 3: Med sitt överflöd av rikedomar och myter var Rhendalen en skattkammare för medeltida konst. Tack vare Gutenbergs tryckpress, tillverkad i Rhenstaden Mainz på 1440-talet, blev det möjligt att också reproducera konst.

Säg ifrån och ge honom en örfil!

Paris 1984. Min och min väninnas reskassa hade inte heller denna gång räckt till ett bra franskt hotell, men rummen var tillräckligt rena och läget vid Luxemburgträdgården perfekt. Dessutom fanns ett handfat på rummet och ett stort badrum i korridoren. Störningsmomentet var dock mannen i rummet intill.

Historien om Armadan - Del 1 av 3: Tolv dagar att rädda England

...
Del 1 av 3. Sommaren 1588 var England hårsmånen från en katastrof. Nyupptäckta dokument om spanska armadan avslöjar ett förlorat tillfälle som kunde inneburit slutet på den engelska Tudortiden.

Ensam i en absurd värld utan Gud

...
60 år har gått sedan Albert Camus tilldelades Nobelpriset i litteratur, men fortfarande är han påtagligt aktuell och närvarande. Liksom ständigt omskriven på nytt. Lena Kåreland undersöker ett tidlöst författarskap och ett tidstypiskt främlingskap.

Vår farliga jord - Del 1 av 3: Eld

...
Del 1 av 3. Helen Czerski undersöker två av vår planets hetaste naturfenomen: blixtnedslag och vulkanutbrott.

En nördig vinterresa

...
Operasångaren och historikern Ian Bostridges skildring av Schuberts Winterreise är ett ymnighetshorn av brokiga läsefrukter.

Jack London - ett amerikanskt äventyr: Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. När Jack London dog vid fyrtio års ålder 1916 var han världens mest lästa författare. Hans liv var som hans böcker: fyllt av äventyr, resor och dramatik men också av personliga tragedier. Jack London var intensivt upptagen av sin samtid – allt tycktes intressera honom. Men han brände ljuset i båda ändarna.

Kroppsklockan klämtar för dig

...
Somliga fenomen i vår omvärld skulle det tyckas oförnuftigt att försöka sätta sig över. Ta gravitationen, till exempel. Att trotsa tyngdlagen i vardagliga situationer slutar i allmänhet i någon form av platt fall, kroppsskada eller hånfulla kommentarer från omgivningen.

Robotarnas tid - Del 3 av 6: Upptäckarrobotar

...
Del 3 av 6. Robotar kan utföra uppgifter i de mest ogästvänliga och farliga miljöer som vore omöjliga för människor att vistas i. Men finns det risker med att låta robotarna ta över så många uppgifter som tidigare var förbehållna människor?

I en muntlig tradition

...
I år är det 50 år sedan Martin Luther King mördades. Hans storhet som talare hängde samman med hans förmåga att låna av andra.

Den sanna historien om Napoleon - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Från korsikansk arméofficer av låg grad till Förste Konsul i Frankrike. Vi får följa Napoleons militära triumfer i Italien, Egypten och på gatorna i Paris samt militärkuppen som lyfte honom till toppen. Men under ytan fanns hos Napoleon hela tiden en känslighet som med tiden skulle visa sig vara hans akilleshäl.

Den narcissistiska eliten

...
På 1990-talet skildrade Christopher Lasch den ökande klyftan mellan folket och de nya, globaliserade eliterna. Beskrivningen framstår idag nästan som profetisk.

Expedition Burma - Del 1 av 3: Den asiatiska elefanten

...
Del 1 av 3. I västra Burma döljer sig den asiatiska elefanten - en nationell ikon. Denna förhistoriska gigant är utrotningshotad men Burmas stora och djupa skogar är nyckeln till dess överlevnad.

Lång näsa

Berättelsen om Pinocchio handlar i grunden om faran med en progressiv barnuppfostran. Den svenska skolans kvalitetsfall visar att barn måste följa vuxenvärldens råd och uppmaningar.

Hagia Sophia - Den orubbliga helgedomen

...
I över 1500 år har Hagia Sophia bevittnat imperiers uppgång och fall, och sin omvandling från kyrka till moské. Idag är Hagia Sophia ett sekulärt museum, öppet för alla och en av Istanbuls mest besökta platser.

Skrämmande dagar framför oss

...
Vem som helst kan när som helst avlyssna och filma vad andra säger och gör. Därmed skapas en ny ensamhet grundad i misstro och rädsla inför andra människor.

Att vara eller inte vara Shakespeare: Del 4 av 6 - säsong 2

...
Del 4 av 6. Shakespeare uppfann en fantastisk ny dramatisk form: musikalen. Problemet är att han behöver ta hjälp av sin tids främste låtskrivare, Thomas Morley, som har sina egna idéer.

Bysans - tre städer: Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Simon Sebag Montefiore spårar Istanbuls historia där tre trosinriktningar - hedendom, kristendom och islam - stått i centrum för nästan tretusen år av de mest intensiva politiska och religiösa striderna. Montefiore blottlägger dess grekiska rötter och visar hur Istanbul förvandlades till huvudstaden i ett kristet imperium under kejsar Konstantin.

Terrorns stereotyper

...
Medier ger bilden av Centralasien som en drivbänk för terrorister. Radikaliseringen och våldsbenägenheten sker istället utomlands och hänger samman med marginalisering och utanförskap.

Jack London - ett amerikanskt äventyr: Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Jack London gick i livets hårda skola. Han var luffare, guldgrävare och äventyrare innan han - självlärd och socialist - vid 25 års ålder tog USA med storm med sina böcker om vildmark och farofyllda bedrifter. En arvtagare till Mark Twain och föregångare till Ernest Hemingway, som förändrade amerikansk litteratur.

Ett drama utan slut

...
Vad hände då projektet att bryta Katalonien ur Spanien kraschade i höstas? Spaniens förklaring, att separatismen var dömd på förhand att misslyckas, är osann. Separatisternas förklaring, att Spanien krossade upproret med våld och brutalitet, är lika tokig. Nathan Shachar försöker förklara vad som verkligen hände.

Robotarnas tid - Del 2 av 6: Bioinspirerade robotar

...
Del 2 av 6. Mänskligheten hämtar ofta inspiration hos naturen för att lösa komplexa problem. Nu är det robotmakarnas tur att återskapa några av naturens smarta lösningar. Insekter har inspirerat flera typer av drönare. Under vattnet möter vi robotar inspirerade av fiskar och amfibier.

Tekniken är vårt öde

Den blixtrande utvecklingen inom AI och robotteknik inger både hopp och farhågor. Litteraturvetaren och författaren Svante Lovén är ambivalent inför en utveckling som inte låter sig hejdas.

Mästerverk: Den mystiska födelsen

...
Den mystiska födelsen av Botticelli är möjligen det vackraste av alla konstverk föreställande Jesu födelse. Det målades i Florens omkring år 1500 under en särskilt turbulent period i stadens historia. Den härskande familjen Medici hade drivits i exil, den franska armén förberedde en attack på staden där pesten härjade och människor svalt.

Den leende roboten

...
Robotar kan vara roliga. Samtidigt är det svårt att tänka sig att de skulle kunna programmeras för att få känsla för tillvarons absurditeter. Frågan är om en robot kan ha humor.

Medicinska pionjärer - Del 1 av 3: Operationsrobotar

...
Del 1 av 3. Sjukhus och läkarvetenskap genomgår stora tekniska förändringar. Och på frågan om hur medicinsk praktik utövas om hundra år svarar många "robotar". Men man behöver inte vänta så länge. Robotarna är redan här och opererar oss.

Vännen som vet allt

...
En digital vän, ständigt närvarande och oerhört trevlig, gör sig snart oumbärlig. Men den har alltid dubbla lojaliteter.

Petra - Den förlorade staden

...
I över tusen år var staden Petra okänd för omvärlden innan den återupptäcktes på 1800-talet. Nu försöker arkeologer och skulptörer lista ut hur den kunde byggas, med dåtidens enkla verktyg. Den är inte bara ett formidabelt byggprojekt, invånarna hade även tillgång till vatten i badhus och fontäner. Hur var detta möjligt i ett av jordens kargaste klimat?

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 3 av 6 - säsong 2

...
Del 3 av 6. Will måste skriva en romantisk berättelse som ska utspela sig på en exotisk plats. Kate har fallit för Marlowe, och han är passande nog på väg till en exotisk plats. Tag plats, Verona nästa!

In med humanisten

...
Artificiell intelligens får inte överlåtas åt ingenjörerna. Kanske kan AI överbrygga den urgamla klyftan mellan humaniora och naturvetenskap.

Meningen ligger i livet

...
Konstruktionen av tänkande maskiner visar hur litet vi vet om oss själva. Vi måste kunna föreställa oss andra former av liv som är helt skilda från vårt eget.

Grundämnenas gåta - Del 2 av 3: år 1859-1902

...
Del 2 av 3. Under en helg 1868 utarbetade den unge ryske kemisten Dmitrij Mendelejev det periodiska systemet: indelningen av grundämnena efter deras atomnummer. Men denna ordning slås i bitar när den polska forskarstudenten Marie Sklodowska Curie upptäcker radioaktivitet.

Fåfäng flykt från skrivhäftenas gudar

Försvarsberedningen lägger ribban högt när de kallar sin rapport om totalförsvaret 2021–2025 för ”Motståndskraft”, för om det är något som rapporten kartlägger är det vårt samhälles sårbarhet och bristande förmåga till uthålligheten under press. Rubriken skulle lika gärna kunna vara en galghumoristisk beskrivning av sakernas nuvarande tillstånd.

På tal om språk - Del 2 av 2: Wales och Hawaii

...
Del 2 av 2. Programledaren Bob Holman undersöker hur det walesiska språket har tagit sig tillbaka från utrotningens rand. Språket hawaiianska försvann nästan helt när önationen blev USA:s femtionde delstat, men på senare år har det fått revansch.

En svensk spion tiger

Chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), generalmajor Gunnar Karlson, brukar på olika vis framhålla att det ofta är bättre att erkänna att man inte vet något än att till varje pris uttrycka en uppfattning.

Robotarnas tid - Del 1 av 6: Humanoider som vi

...
Del 1 av 6. De ser ut som vi och rör sig som vi. Och snart bor de hos oss. Möt världens första babyrobot som kan växa och anpassa sig till sin miljö, precis som en riktig baby. REEM Service Robot är redo att börja användas som guide på offentliga platser. ECCERobots anatomi är direkt inspirerad av människokroppen, komplett med muskler och senor. Men vilka konsekvenser får det när maskinerna ser mänskliga ut?

Hur vi blev vi

Alltings början? Menar han allvar? Jodå, det gör han, den gode sociologen, vetenskapsjournalisten och Frankfurter Allgemeine-utgivaren Jürgen Kaube, som under just titeln Die Anfänge von allem skrivit en bok som på ett både underhållande och intellektuellt uppfordrande vis förmedlar kunskap om människans allra tidigaste historia.

Kristendomens koder - Del 6 av 6: Ett heligt öde

...
Del 6 av 6. Under sina tvåtusen år har kristendomen skakats av flera schismer. På 1000-talet splittrades den kristna kyrkan i två delar: den västliga katolska och den östliga ortodoxa. På 1500-talet uppstod en splittring i väst mellan protestanter och katoliker. Men varför uppstod reformationen? Och hur påverkades den kristna konsten och teologin?

När kunskap blev suspekt

Oavsett vem man frågar är de flesta överens om att den svenska skolan har problem. Visst, den senaste Pisamätningen visade att elevernas resultat inte längre sjunker som en sten, men vi är långt ifrån att vara den ledande kunskapsnation som våra politiker ofta talar om.

Kaliforniens "Galapagos" - Del 3 av 3: Paradisets återkomst

...
Del 3 av 3. Långvarig och intensiv exploatering har varit förödande för de känsliga kaliforniska kanalöarnas ekosystem. För att återfå balansen påbörjas en omfattande restaureringsplan, men den är föremål för många kontroverser.

Den välsignade trögheten

När de flesta är överens om vägen framåt är det skittråkigt med maktdelning. Lockes och Montesquieus gamla principer bromsar och irriterar. Vadå ett helt svenskt riksdagsval mellan förslag till grundlagsändring och fullbordat faktum? Vadå en beslutsam minoritet i USA:s senat kan sätta sig på tvären för viktiga reformer?

Colosseum - Arenans hemligheter

...
Colosseum var det antika Roms arkitektoniska mästerverk. Dess harmoniska proportioner dolde avancerade byggnadsmetoder. Under sin storhetstid gav den plats för spektakulära föreställningar, masslakt av djur och slavar, samt 50 000 jublande åskådare. Nutidens forskare undersöker om det kan stämma att man till och med vattenfyllde arenan för att iscensätta sjöslag.