VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Frågetecken kring Fronten

...
Nationella fronten formar sig ständigt efter sin epok och dess rädslor. Partiets grundare använde ligistfasoner, hans dotter och efterträdare har försökt polera fasaden. Margareta Melén begrundar populisthögerns baksmälla efter presidentvalet i Frankrike.

Veckans bok - Kalle Anka på kräftskiva. Berättelser från landet utan kultur

...
Del 5 av 17. Adan Cwejman intervjuar Dan Korn, folklivsforskare, författare och rabbin. I boken "Kalle Anka på kräftskiva" tar han upp fenomenet med förnekelsen av den svenska kulturen. Ett, får vi veta, ytterst svenskt fenomen med en lång historia. För många svenskar har svensk kultur, enligt Korn, varit svårgreppbar, skamfull eller helt frånvarande.

Vinnaren som blev förlorare

...
Amerikanska vägval inom utrikespolitiken brukar tilldra sig stort intresse. Det är förstås inte någon tillfällighet. USA bär sedan andra världskriget upp det internationella systemet, i betydelsen att det är amerikansk ekonomisk, militär, och därmed även politisk makt som under årtionden har tillhandahållit en grundläggande ram för de internationella relationerna.

De stora filosoferna - Del 4 av 15: Descartes

...
Del 4 av 15. Den franske filosofen René Descartes betraktas som den moderna filosofins fader. Programledaren Bryan Magee och Cambrigdeprofessorn Bernard Williams diskuterar hans verk och inflytande.

Vänstern drar gränsen

Vänsterhegemonin på kultursidorna betraktas som självklar. Konservativa skribenter tillåts bara inom de gränser som vänstern bestämmer.

Drottning Victoria med egna ord - Del 2 av 2: Frigörelse

...
Del 2 av 2. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap.

Hämnden är inte ljuv

...
Det kan kännas bra att vedergälla en oförrätt men ofta mår man sämre än innan den utkrävdes. Upprättelse, försoning och förlåtande kan förbättra både mental och fysisk hälsa – och självkänslan.

Klipporna berättar - Del 1 av 3: USA

...
I Nine Mile Canyon i Utahs ökenområde har arkeologer dokumenterat nästan 10 000 målningar av ursprungsbefolkningen. Paleontologen Paul Bahn och forskningsledaren Jean-­Loïc Le Quellec hjälper eftervärlden att tolka de fantasieggande lämningarna.

Musiken lämnade inte hans berättelser

...
Felisberto Hernández, som har fått klassikerstatus i sitt hemland Uruguay, utövade ett avgörande inflytande på latinamerikanska författare som Julio Cortázar och Gabriel García Márquez.

Vikingar - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Med vikingarnas omvändelse till kristendeomen öppnas dörren till Europas högre stånd och nya vanor. Vikingatiden går nu mot sitt slut.

Talanglöst

...
Sverige har allt att vinna på att dra till sig högkvalificerade migranter. Men byråkratisk stelbenthet och höga skatter gör att de söker sig till andra länder.

Axess lunchseminarium - Lillebror ser dig

...
Den nya tekniken innebär att man när som helst kan bli fotograferad och inspelad. Bild och ljud kan distribueras blixtsnabbt och utnyttjas som sensation eller i komprometterande syfte. En obetänksam replik i ett privatsamtal kan plötsligt hamna mitt i offentligheten och förstöra en karriär eller rentav ett liv.

När folket försvann

...
Socialdemokratins hegemoni byggde på etnisk homogenitet och en stark nationalstat. När de förutsättningarna upphörde blev svensk politik alltmer vansklig.

Sinne för skönhet - Del 5 av 6: Falsk skönhet

...
Del 5 av 6. Mer än femtio procent av all konst på marknaden är förfalskningar. Och det kan mycket väl vara en optimistisk uppskattning. Men konstvärlden har alltid varit full av bedrägeri och falskhet. Och vad kan man säga om porträtt av prominenta personer som ger en föga realistisk bild av deras ”skönhet”?

En förtroendefråga

...
Sveriges Radio och Sveriges Television åtnjuter fortfarande stort förtroende. Men det finns en grupp som misstror public service.

Magnifika städer - Del 1 av 4

...
Inom loppet av några decennier – genom global handel och finansiella tjänster – utvecklades Amsterdam till den första ”världsstaden”. Allt tog sin början år 1585.

Gå till jobbet

...
Colum McCann är skeptisk mot författarskolor men understryker att det krävs hårt arbete för att bli diktare.

Revolution och romantik - Del 2 av 3: Det pratas om revolution

...
Del 2 av 3. På 1800-talet var musik en revolutionär kraft som kunde förändra världen. Marseljäsen inspirerade till folkresningar och Chopins lyriska pianostycken uttryckte starkare än ord det polska folkets kamp mot utländskt förtryck. I Tyskland och Italien bidrog operor till att ge bränsle åt politiska och nationalistiska upprorsstämningar.

Sivan-Divan sjunger ut

...
Hovsångerskan Siv Wennberg ser tillbaka på en karriär med tvära kast. Snart kommer filmen som ger den osminkade bilden av hennes liv.

Drottning Victoria med egna ord - Del 1 av 2: Ofrihet

...
Del 1 av 2. Bilden av drottning Victoria som en kraftig, svartklädd matrona motsägs av den unga, passionerade och romantiska kvinna som hon var under första delen av sitt liv. Hon var en flitig dagboksskriverska och kommenterade allt från storpolitik till familjeskvaller. Mycket av vad hon skrev förstördes efter hennes död, men det som återstår av hennes egna ord röjer en kvinna i betydande kontrast till hennes offentliga framtoning.

Våga vara liberal

...
När politiken i de liberala demokratierna blir tröttare och trögare påverkas även det internationella systemet negativt.

Kampen om Vita huset - Del 6 av 6: Clinton mot Bush 1992

...
Del 6 av 6. Valkampanjen 1992 mellan Bill Clinton och George H.W. Bush präglades från början av skandaler och dramatik. Clintons blixtrande snabba och aggressiva kampanjorganisation bildade skola. När väl president Bush, som länge ägnade sig åt sitt ämbete, drog i gång sin kampanj var det för sent.

Vikingar - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. I detta avsnitt lämnar vi Skandinavien och tar oss till Ryssland, Turkiet och Irland för att spåra början på ett enormt handelsimperium. Det är så långt från yxbeväpnade krigare som man kan komma.

Den kosmopolitiska historicismens elände

...
Historicismen lever vidare i idén om den ödesbestämda globaliseringen. Dess dogmatiska drag bidrar till en illiberal motreaktion.

Onedinlinjen - säsong 2: Del 6 av 14

...
Del 6 av 14. James räddar en skeppsbruten som har en märkvärdig historia att berätta. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet.

Utan ordning och reda

...
Den liberala internationalismen som garanterade demokrati och ekonomisk öppenhet är i kris. Kan en bredare koalition av stater återskapas som är villiga att samarbeta inom en reformerad världsordning?

Sinne för skönhet - Del 4 av 6: Skönhetens baksida

...
Del 4 av 6. Historien visar att skönhet inte alltid förknippats med perfektion och extas utan också tagit sig skrämmande och makabra uttryck. Historien visar också på förbindelselänken mellan makt och skönhet. Såväl Napoleon som Hitler och Stalin utnyttjade konst i propagandasyfte.

Inga kompromisser

...
Växande krav på absoluta rättigheter tömmer demokratin på innehåll. Juridiken tar över.

Politiskt förfall utan medborgerlig dygd

Som den förste i raden av talare tog Maurizio Viroli till orda. Det var rätt man på rätt plats.

Wien genom tiderna - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Samtidigt som det habsburgska imperiet gick mot sitt slut blomstrade Wien. Det var en tid då Freuds teorier slog igenom och konstnärer som Klimt och Schiele banade vägen för modernismen. Men på Wiens gator rörde sig också Stalin och Hitler.

En fest för livet

I min kokbokshylla i köket i Washington står naturligtvis Julia Childs Mastering the Art of French Cooking. Just denna upplaga trycktes inför 40-årsdagen av första utgåvan 1961.

De stora filosoferna - Del 2 av 15: Aristoteles

...
Del 2 av 15. Programledaren Bryan Magee och den amerikanska professorn Martha Nussbaum diskuterar Aristoteles, 384 f Kr - 322 f Kr. Denne grekiske filosof var student till Platon och lärare till Alexander den store.

Flykten från friheten

Mitt starkaste minne av den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov är från en tv-intervju med journalisten Dmitrij Gordon från 2008. Inte minst slogs jag av hur makalöst intelligent Nemtsov verkade.

Den antika världens genier - Del 1 av 3: Indiens Buddha

...
Historikern Bettany Hughes reser till Indien, Grekland och Kina på spaning efter den antika filosofins jättar. Hon börjar med Buddhas revolutionära idéer.

Mer hygge och mindre brexit

Mitt framför kassan på bokhandelsdisken ligger en hög av Margareta Magnussons oundvikliga skrift om döstädning: The Gentle Art of Swedish Death Cleaning.

Storbritanniens glömda byar - Del 3 av 7: Sydvästra England

...
Del 3 av 7. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in.

Bröder vid skiljeväg

Muslimska brödraskapet (MB) har blivit ett begrepp som nästan varje människa kan associera till en rörelse eller organisation som på något sätt har med islam att göra. Värre blir det när man ska diskutera detaljerna om vad det är för slags organisation.

Vikingar - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. De flesta vet att vikingarna kom från Skandinavien. Men vilka var deras förfäder? Svaren kan sökas i kvarlämningar som ger ledtrådar till ett mystiskt och avlägset förflutet.

Bland zombier och vrålapor

För några månader sedan avslutade jag mitt Twitterkonto. Det har varit en fascinerande upplevelse, eller icke-upplevelse, snarare. Och även en icke-upplevelse ger sina avtryck.

Kelterna - Del 2 av 6

...
Del 2 av 6. De fyra kvarvarande keltiska hemländerna – Skottland, Irland, Wales och Bretagne – utforskas: deras ursprung och utveckling.

Krusningar i rymden

...
Den 14 september 2015 klockan 11.50 svensk tid klirrade det till praktiskt taget samtidigt i två enorma forskningsinstrument på 300 mils avstånd från varandra i helt olika ändar av USA. Instrumenten hade konstruerats för att påvisa gravitationsvågor.

Mannen bakom Narnia - Ett porträtt av författaren C.S. Lewis

...
C.S. Lewis är mest känd som mannen bakom de bästsäljande Narniaböckerna. Men han var också en världsberömd kristen författare som tillbringade hela sitt liv vid Oxforduniversitetet. Hans privatliv, avslöjar den engelske författaren A.N. Wilson, var höljt i dunkel.

Uppkopplade och olyckliga

Dina barn måste älska Ipad? New York Times-journalisten Nick Bilton ställde frågan till Apples grundare Steve Jobs vid den tid då denna produkt var så ny att ordet surfplatta ännu inte var uppfunnet. Bilton framhåller att han förlorade talförmågan när han fick det överraskande svaret: De har aldrig testat den. Anledningen? De fick helt enkelt inte.

Wien genom tiderna - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. När hotet från osmanerna upphörde återuppbyggdes Wien och habsburgarna var fast beslutna att låta deras stad bli den mest skimrande i världen. Från att ha varit ett fort förvandlades den till en kulturens huvudstad och drog till sig musiker som Mozart, Haydn och Beethoven.

Undergången är nära

Nyligen presenterade regeringen ett lagförslag om att kriminalisera sexköp utomlands. När reportern påpekade för Morgan Johansson att vi i så fall blir det enda landet i världen med en sån lag svarade han:

De stora filosoferna - Del 1 av 15: Platon

...
Del 1 av 15. Progamledaren Bryan Magee och professor Myles Burnyeat samtalar om den grekiske filosofen Platon, 428 f Kr – 358 f Kr. Platon är den förste västerländske filosof vars verk har stått sig genom tidevarven.