VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Friheten står på spel

...
Kulturskapare anpassar sig till politiska påbud – och stympas.

Storbritanniens gömda konst - Del 1 av 3: Swansea

...
Del 1 av 3. I ett museum i Swansea förvaras allt från uppstoppade duvor till en polisbil. Men kan konstdetektiverna Bendor och Jacky hitta ett förlorat mästerverk värderat till flera miljoner pund?

Var är nyfikenheten?

Man lär sig oftast nya saker genom att ha fel. Vi behöver fler berättelser om folk som ändrar sig och drar lärdomar om varför de hade fel.

Kunglig samling bakom kulisserna - Del 2 av 4: Samlingen växer

...
Del 2 av 4. När Karl I avrättades spreds de brittiska kungliga konstsamlingarna för vinden. Men sakta men säkert inköptes nya verk medan andra återlämnades. En enastående pånyttfödelse ägde rum med införskaffande av mästerverk och fantastiska skatter.

Bildsättarnas epok

Samhällsdebatten handlar alltmer om bilder och narrativ. Sättet hur verkligheten beskrivs blir viktigare än vad som faktiskt händer i den.

Skådespelare om Shakespeare - säsong 2: Del 4 av 6: David Harewood om Othello

...
Del 4 av 6. David Harewood från Homeland går på djupet med den komplicerade och motsägelsefulla pjäsen Othello. Harewood beskriver hur handel och diplomati gjorde städerna mer kosmopolitiska under det tidiga 1600-talet. Han undersöker också hur Shakespeares mästerliga språkbehandling gör Othello till en spännande thriller.

En dagstur till zonen

...
Tjernobylkatastrofen är nu en del av Ukrainas turistindustri. Men beskådandet av tragedin håller dess minnen vid liv.

Gärna fransk esprit

Svenskt kulturliv är upptaget av det dagsaktuella. Det gör idédebatten ytlig.

Vietnamkriget - Del 10 av 10: Mars 1973 och framåt

...
Del 10 av 10. Samtidigt som Watergateskandalen och Richard Nixons avgång upptar amerikanernas uppmärksamhet fortsätter striderna i Vietnam. När hundratusentals nordvietnamesiska soldater strömmar in i Sydvietnam bryter landet samman. De följande fyrtio åren blir en tid av försök till försoning mellan amerikaner och vietnameser.

Låt oss försonas

...
Hur ska vi kunna tala med varandra eller våga ha delade meningar, om minsta felsteg leder till utvisning från gemenskapen? Vi behöver en kanon för att föra djupare samtal om vad som är rätt och fel.

Kalla krigets jetflyg - Del 2 av 2: Atombombshotets tidsålder

...
Del 2 av 2. När järnridån sänktes över Europa blev jetbombplanet en symbol för hur kalla kriget skulle utkämpas. Det flög fortare, högre och längre än något annat plan – och det kunde åstadkomma ett nukleärt Armageddon.

Gustaf Sjökvists kammarkör med Sven-David Sandström

...
Kompositören Sven-David Sandström avled igår, den 10 juni. År 2009 spelade Axess in detta program där han samtalar med Gustaf Sjökvist, och vi får höra hans då nykomponerade kyrkomusik framförd av Gustaf Sjökvists kammarkör.

Den blinda fläcken

...
Svenska kulturutövare gör sig godtroget beroende av staten. Men den är inte en allierad utan en potentiell inkränktare.

Kan vetenskapen stoppa brott? Psykologi och teknik bakom brottsbekämpning

...
Möt vetenskapsmännen som undersöker om kriminalitet och en våldsam personlighet kan förklaras med genetik. Vi får också följa kriminaltekniker som arbetar med att avgöra hur länge någon har varit död genom att undersöka likets förruttnelseprocess.

Och den ljusnande framtid är vår...

...
När regeringen Reinfeldt lanserade arbetslinjen var en av de bärande bjälkarna att det skulle löna sig bättre att jobba än att inte göra det och att skatten skulle vara lägre på arbete än på ersättningar från socialförsäkringssystemet och pensioner.

På tal om språk. Del 1 av 2: Australien och Wales

...
Del 1 av 2. Bob Holman möter Charlie Mangulda, en aboriginsk sångare som är den enda personen i världen som talar språket amurdag. När Charlie är borta kommer språket att försvinna med honom, förutom i anteckningsböcker och inspelningar. Med lingvisten Nick Evans flyger Bob till Goulburn Islands utanför norra Australien. Där möter de en grupp på 400 personer som talar tio olika språk.

En formel för utstädning

Att det finns något ruttet innanför väggarna på Dramaten har inte undgått någon.

Kampen mot tuberkulos - Tio miljoner nya fall om året

...
Mer än 100 år efter Robert Kochs upptäckt av tuberkulos börjar kampen mot sjukdomen på nytt. Enligt Världshälsoorganisationen rör det sig om tio miljoner nya fall globalt per år. Bara i Östeuropa ligger siffran på tiotusentals fall. Hur hanterar sjukhus och hälsovårdsmyndigheter de nya utmaningarna?

När draken stiger

Ända sedan jag läste ett långt reportage från en så kallad trollfabrik har ”yrket” fascinerat mig. Titt som tätt kommer jag på mig själv med att dagdrömma om att stämpla in i fabriken med laptoppen under armen.

Kunglig samling bakom kulisserna - Del 1 av 4: Samlingens grundare

...
Del 1 av 4. Henrik VIII och Karl I lade grunden till de kungliga konstsamlingarna. Utmärkande för dem är att de utstrålar makt. Konstkritikern Andrew Graham-Dixon ges tillträde till en samling banbrytande teckningar av Holbein den yngre på Windsor. Han visar också hur Karl I:s samlingar av Tintoretto, Titian och van Dyck förändrade synen på konst i Storbritannien.

Skådespelare om Shakespeare - säsong 2: Del 3 av 6: Hugh Bonneville om En midsommarnattsdröm

...
Del 3 av 6. Hugh Bonneville från Downton Abbey undersöker varför En midsommarnattsdröm räknas som Shakespeares mest magiska komedi och första ”mogna” mästerverk. Bonneville, som spelat både Lysander och Oberon, söker dess inspirationskällor.

Dessa våra minsta

Det brukar sägas att Adolf Hitler var djurvän. Hans diet har ibland betraktats som ett utslag av hans ömmande för djuren. Tillåt mig tvivla.

Vietnamkriget - Del 9 av 10: Maj 1970 - mars 1973

...
Del 9 av 10. President Richard Nixon bli återvald i en jordskredsseger. Han tillkännager att Hanoi har accepterat villkoren för en fredsöverenskommelse. Amerikanska krigsfångar återvänder till ett starkt polariserat land.

Boogie nights

Det börjar associativt och lite hårdkokt. Den stil som journalisten Lili Anolik anammar för att skriva om sin idol och protagonist, Eve Babitz, är medvetet respektlös gentemot författarporträttets genrekonventioner.

The Future of Aging - Del 1 av 3: Nya idéer inom medicin

Del 1 av 3. Talare: Ole Petter Ottersen - Successful Aging, Diana Noland - Survival or Wellness Longevity: Is there a Choice?, Kerstin Brismar - Future Consequenses of Current Lifestyles. Moderator: Maria Rankka.

Utan mål och mening

...
Kriget i Vietnam fångar fortfarande allmänhetens intresse. Ifjol kom Ken Burns internationellt uppmärksammade och över tio timmar långa dokumentärfilm The Vietnam War, och den som söker böcker om kriget på Amazon finner över 10 000 titlar. Finns det verkligen något nytt att framföra om konflikten?

Bakom Maginotlinjen - Den ogenomträngliga försvarslinjen

...
Maginotlinjen var den mest omfattande försvarslinjen som någonsin byggts i Europa. Den sträckte sig från Belgien till Alperna och ansågs som ogenomtränglig. Men när nazisterna i maj 1940 invaderade Frankrike gav den inget som helst skydd mot de tyska trupperna. Hur gick det till? Hur byggdes Maginotlinjen?

Ekon av det förgångna

Den ryska poeten Maria Stepanovas Minnen av minnet är ett mångordigt men ändå imponerande prosaverk.

Den våta fisken

Volker Kutschers kriminalroman Babylon Berlin har sin styrka i beskrivningen av mellankrigstidens Berlin.

Hunan - Kinas magiska berg: Historien om Zhangjiajie National Park

...
Det unika landskapet i Zhangjiajie National Park, i Hunan, Kina, inspirerade regissören James Cameron till sci-fi filmen Avatar. Denna dokumentär berättar om områdets geologiska historia och dess mycket speciella formationer, samt om en unik etnisk grupp: Miao-folket. De bor i staden Feng Huang, även kallad "lilla Venedig".

Studio Axess - Nyamko Sabuni: Kärnkraften är nyckelfrågan på global nivå

...
"EU-valrörelsen var förfärlig med hätska angrepp mot andra i stället för besked om den egna politiken. Sverige behöver en annan och mycket mer konstruktiv debatt. Jag har inte gett upp hoppet om framtida borgerligt samarbete och tänker arbeta för att förändra dagens spelplan ifall jag får förtroendet att leda Liberalerna." Det säger Nyamko Sabuni i detta samtal med programledaren PJ Anders Linder.

Till liberalismens försvar

Små doser av konservatism, medger allt fler, är ändå rätt så bra för ett samhälle. Försiktighet, en realistisk syn på människan, och en insikt om att det som fört oss till frihet och välstånd bör förvaltas snarare än föraktas. Ungefär.

Kalla krigets jetflyg - Del 1 av 2: Jetmotorer som framtidshopp

...
Del 1 av 2. Storbritannien befann sig i ekonomisk kris efter andra värdskriget. Men uppfinningen av jetmotorn och utvecklingen av en jetflygsindustri gav hopp för framtiden.

Utanför boxen?

...
Nyligen offentliggjorde forskningsföretaget Open AI en ny datormodell för att framställa text maskinellt. GPT-2, som modellen kallas, kan producera läsbar och till synes meningsfull text i ett brett spektrum av stilar och ämnen.

Kristendomens koder - Del 1 av 6: Kött och blod

...
Del 1 av 6. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför?