VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Förklara din forskning - Säsong 3 - Del 2 av 6: Teknikens möjligheter

...
Del 2 av 6. Björn Sjöstrand har nyligen disputerat i kemiteknik vid Karlstads universitet. Tack vare hans forskning kan papperstillverkare optimera sina maskiner via en dator utan att störa produktionen. En vinst för såväl ekonomin som miljön!

Alea iacta est

...
Utländska akademiker skulle hjälpa ryska universitet att få högre internationell status. Det blev en kulturkrock.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 2 av 4

...
Del 2 av 4. Historikern Bettany Hughes fortsätter sin resa längs Nilen, floden som gjorde den egyptiska civilisationen möjlig. Hon besöker enorma katakomber i öknen där tiotusentals mumifierade djur lämnades som offer. Och hon går in i de vackra gravkammare som fick Howard Carter, Tutankhamuns upptäckare, att intressera sig för Egypten. Resan slutar vid de enastående tempelruinerna i Dendera där Kleopatra sägs ha förfört Caesar.

Klassamhällets försvarare

...
Arbetarrörelsen erövrade världen genom att sätta kunskaper och bildning i högsätet. Idag vänder vänstern idealen ryggen och kallar dem elitism.

Vetenskapen och Gud - Del 1 av 3: Universum

...
Del 1 av 3. Universum, vars ursprung är ett mysterium, fungerar utifrån sina egna lagar och med matematisk precision. Vår planets existens bärs upp av enastående finkalibrerade krafter. Är då allt en fråga om slumpens skördar? Eller finns bevis för att något annat ligger bakom vårt välordnade universum? Det är en fråga som ställer troende och ateister mot varandra.

Beethoven visste inte sin ålder

...
I år firas Beethovens 250-årsdag. Men det finns många oklarheter kring hans födelse.

Häxjakt - Upphovet till masshysteri och förföljelse

...
Från sen medeltid fram till slutet av 1700-talet förföljdes, torterades och dödades över 50 000 människor i Europa anklagade för att vara häxor och lierade med Satan. Häxjaktens uppkomst kan spåras till dominikanermunken Heinrich Kramer och hans bok Malleus Maleficarum om hur häxor kunde upptäckas, dömas och straffas. Den fick en enorm spridning och gav upphov till masshysteri i Europa men även i USA.

Forskare som fuskar

...
Över hela världen pågår en kapplöpning om att ta fram och massproducera ett vaccin eller ett verksamt läkemedel mot covid-19. Prestige och ekonomisk vinning står på spel.

Mytens makt - Del 2 av 6: Mytens budskap

...
Del 2 av 6. Bill Moyers och Joseph Campbell jämför skapelsemyter i Bibeln med andra myter.

Den stora förnyaren

...
Konstnären Natalja Gontjarova var länge bortglömd. Idag räknas hon till det ryska avantgardets portalgestaler.

Européerna som for till Amerika - Drömmen om ett bättre liv

...
Under 1800-talet emigrerade 30 miljoner européer till USA på jakt efter den amerikanska drömmen. Men redan på 1500-talet inleddes resan västerut när spanjorer bosatte sig i Florida. De följdes på 1600-talet av engelsmän som tog sig till Virginia och Massachusetts. Men det var i de norra delstaterna, under industrialismen, som den amerikanska drömmen blev verklighet för många.

Tronpretendenter

...
Europas mest framgångsrika politiker lämnar snart sin post. Kampen om att bli nästa förbundskansler är redan igång.

Matador - Del 20 av 24: I elfte timmen

Del 20 av 24. Mads Skjern vill köpa Havgården. En dansk nazist dyker upp hos familjen Skjern och berättar att Ellens biologiske far Holger har stupat på Östfronten. Misse Møhge och den pensionerade överläraren Frederik Andersen gifter sig, men några veckor senare är Misse änka. Agnes Jensen övertalar Kathrine Larsen att sälja henne egendomen vid branddammen.

Belöna den goda makten

...
Makt likställs ofta med tvång och förtryck. Men den goda makten bidrar till frihet och ett gott samhälle.

Åter till Tjernobyl - Intervjuer med de överlevande

...
Reaktorolyckan i kärnkraftverket Tjernobyl var den allvarligaste någonsin i sitt slag. Nästan 35 år senare återvänder vi till ground zero, spökstaden Pripjat i norra Ukraina, och möter överlevande som berättar om sina livsöden.

"Inget att fnysa åt"

...
Kritiken av säkerhetsfixering är irrationell. Sverige borde för länge sedan ha prioriterat kampen mot våldsbejakande extremism och terrorism.

Nilen - Femtusen år av historia: Del 1 av 4

...
Del 1 av 4. Historikern Bettany Huges tar sig på en 1500 kilometer lång resa längs Nilen, från dess mynning till Egyptens södra gräns. Hon börjar i Kairo.

"Indifferent elitokrati"

...
Problemet är inte att vi avstår från att diskutera svåra frågor. Problemet är att ingen lyssnar.

Guldfeber - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. Grant Williams granskar guldmarknaderna och förklarar varför ”guldpriset” är något annat än ”priset på guld”. Hur går handel med guld till på de traditionella finanscentren som London och New York? Han tar sig också an de många konspirationsteorierna kring guld och frågar: Manipuleras guldpriset? Och om så är fallet: Av vilka och varför?

"En perfekt storm"

Debatten drivs alltmer av polarisering och digitala hatkulturer. Politiker kan inte längre kontrollera det offentliga samtalet.

Ukrainas konung - Vem var Wilhelm av Habsburg?

...
I augusti 1947 tvingas en lång man in i en bil av sovjetiska soldater. Snart sitter han på ett plan till Kiev där han förhörs i månader. Ett år efter hans gripande är Wilhelm Franz Josef Karl av Habsburg död. Vem var denne man som ville bli kung av Ukraina?

"Förstå föränderligheten"

...
Robert Crowcroft överskattar politikens betydelse. Vi styrs mer av byråkrati, teknik och historiska faktorer.

Mytens makt - Del 1 av 6: Hjältens äventyr

...
Del 1 av 6. Sagor om hjältars heroiska äventyr har varit en väsentlig del i alla kulturer, långt innan medeltida riddare började hugga huvudet av drakar.

"Oro eller förtröstan?"

...
Demokratin har svårt att hantera komplexitet. Ändå är passivering långtifrån självklart.

Historisk Axess: Del 2 av 4 - säsong 5: Ljuden i historien

...
Del 2 av 4. Hur lät historien? Det är en fråga som börjat intressera forskningen allt mer. Åsa Karlsson samtalar med intendent Karin Tetteris från Armémuseum, som i en utställning försökt återskapa autentiska ljud från Stockholm 1701, och med historikern Alexander Engström som studerat ljudlandskapet kring adliga begravningar på 1600-talet.

"Falska toner"

...
Politikers drivkraft att vara populär är motsatsen till statskonst. Demokratins överlevnad står på spel.

Matador - Del 19 av 24: Handel och vandel

Del 19 av 24. Lauritz Jensen flyr till Sverige men får inte med sig familjen eftersom Agnes vägrar att lämna sin blomstrande verksamhet. Viggo Skjold Hansen förödmjukas av barnen som ropar samarbetsman efter honom, eftersom han hyr ut sitt garage till tyskarna.

Bäst att inte chansa

...
Säkerhet har ersatt frihet som politisk drivkraft. Det är en återvändsgränd för demokratin.

Ondskans orsak - Vad ligger bakom bestialiska brott?

...
Vad får en tillsynes normal person att bli seriemördare? Varför finns det människor som njuter av att tortera? De senaste vetenskapliga rönen utgår från tre faktorer i samverkan: gener, miljö och omständigheter.

Resan framför oss blir lång

...
Har du bröstat en fyra? Förhoppningsvis inte. För det har inget med vare sig simning eller snaps att göra utan är slang bland unga kriminella för att ha begått mord och dömts till fyra års sluten ungdomsvård. Man släcker ett liv på sin 17-årsdag, uthärdar en tid av träning, tv och samtalsterapi och återfår friheten när man fyller 21.

En gjuten historia - Berliner Gipsformerei bakom kulisserna

...
Att avbilda personer i gips ansågs som en viktig konstform under 1800-talet. Berliner Gipsformerei har ett av världens mest värdefulla bestånd med över 7000 repliker från både tyska och europeiska museer. Tillverkningen har pågått oavbrutet i över 200 år.

Inget är givet, inget är fast

Jag läser ännu en stjärnögd kultursidesartikel om de allra yngsta vuxna. ”Generation Z” kallas de visst, födda mellan 1995 och en bit in på 2000-talet. I vanlig ordning tillhör skribenten den föregående generationen, ”millennials” eller ”Generation X”.

En oplanerad vildmark - The Leslie Street Spit

...
Det finns en stryka och uthållighet på de mest osannolika platser i naturen. Det visar denna dokumentär mycket tydligt.

Gaullistiskt klarspråk

Den 15–16 december 1962 träffades Frankrikes president Charles de Gaulle och den brittiske premiärministern Harold Macmillan på slottet Rambouillet utanför Paris. Övningen inleddes stilenligt med att man sköt 385 fasaner.

Rädda denna noshörning - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. Kevin Pietersen träffar Matt Wright och Graeme Smith för att undersöka hur Arthurs mamma dog. Vad får någon att begå ett mord i bushen?

Litteratur och biologi

Hos Horace Engdahl kan man skönja ett intresse för evolutionsteori, som dock dessvärre kombineras med en postmodernistisk skepsis mot vetenskap.

Solkungens ritningar - De hemliga ritningarna över Versailles

...
Ludvig XIV, ”Solkungen”, styrde Frankrike i 72 år. Under den tiden och hundratals år därefter upplevde Versailles stora förändringar. När slottet genomgick omfattande renoveringar digitaliserade över 10 000 kartor. Nu kunde historiker studera bortglömda delar av Versailles och därmed även Solkungens grandiosa ambitioner.

Tvi för renhetsivern!

Don’t mention the war. Jag kan fortfarande höra pappa skratta och se hur han slog sig på knäna där i soffan när John Cleese i Basil Fawltys gestalt fick ett sammanbrott inför de tyska gästerna på pensionat Fawlty Towers.

Hugenotternas öde - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. När de franska protestanterna, hugenotterna, flydde förföljelser och massakrer blev de snabbt inflytelserika i sina nya hemländer: England, Tyskland och Nederländerna. Deras kunskaper och erfarenheter bidrog till framsteg och utveckling på en rad områden.