VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Seriestart: Flygets historia - Del 1 av 7: Fram till 1909

...
Del 1 av 7. Långt innan flyget blev verklighet gjordes många försök med de mest fantastiska uppfinningar för att få upp människan i luften. Redan Leonardo da Vinci försökte konstruera flygplan.

Ont i själen

...
Den moderna populärvetenskapens mest enformiga genre är nog böcker som kritiserar psykiatrin. Dispositionen är nästan alltid densamma. Författaren inleder med en tårdrypande historia om sina egna missöden med psykofarmaka och terapeuter.

Komplicerad förbindelse

...
För den nya grekiska regeringen är Tyskland dess viktigaste bundsförvant. Men tyskvänligheten väcker blandade känslor hos många greker.

Da Vinci avkodad - Hans värld genom målningarna

...
Femhundra år efter Leonardo da Vincis död, 1519, genomförde Louvren en stor utställning för att uppmärksamma hans konst och liv. Filmen, som gjordes i samband med utställningen, ger ett nytt perspektiv på da Vincis målningar och deras betydelse för honom.

Nya slagord i Tallinn

...
Motsättningar mellan estniska och rysktalande grupper dominerar inte längre estnisk politik. Nationalism och ekonomiska klyftor har tagit över.

Global Axess 2019: Historia och nutid - Del 7 av 13: Historiens återkomst i Ryssland

...
Tre frågor har återkommit i den ryska historieskrivningen: Vilka är vi? Vad borde göras? Vem är skyldig? Gudrun Persson, forskningsledare vid FOI, samtalar med Niklas Ekdahl om hur de tre frågorna har fått olika svar genom historien – och vilka konsekvenser det har fått för det ryska samhället och omvärlden.

Ryska kvarlevor

Nästan alla tiggare i Moskva är kvinnor. Deras förödmjukelser påminner om feodaltiden.

Varde ljus - Jakten på fusionsenergi

...
I södra Frankrike ger sig vetenskapsmän på något som aldrig tidigare genomförts: att bygga en konstgjord sol. Om de lyckas ligger vägen öppen för ren, billig energi i överflöd för miljontals år framöver. Ett misslyckande innebär ett av de största vetenskapliga bakslagen någonsin.

Jag vill tacka livet

...
Någon har sagt att kyrkan får de belackare hon förtjänar. Om det stämmer måste det vara ett tecken på vitalitet att det äntligen börjar dyka upp en del intressanta religionskritiker.

Wales historia - Del 3 av 6: England och Wales

...
Del 3 av 6. 1485 lämnar en ung ädling exilen exilen i Frankrike för att ta sig till sin faders hemland. Hans mål: den engelska kronan. För första gången blir en självutnämnd walesare engelsk kung och under hans dynasti förenas Wales med England.

Solkungens ritningar - De hemliga ritningarna över Versailles

...
Ludvig XIV, ”Solkungen”, styrde Frankrike i 72 år. Under den tiden och hundratals år därefter upplevde Versailles stora förändringar. När slottet genomgick omfattande renoveringar digitaliserade över 10 000 kartor. Nu kunde historiker studera bortglömda delar av Versailles och därmed även Solkungens grandiosa ambitioner.

Davidsharpan i Norden

...
I år är det 200 år sedan Wallins psalmbok utkom. Esaias Tegnér hyllade den, medan andra anklagade den för att vara kättersk.

Ombytta roller: Säsong 1 - Del 7 av 7

...
Del 7 av 7. När Audrey för första gången besöker den lokala stormarknaden börjar hon acceptera sin lott som fattig. Under tiden beslutar Richard att göra reklam-tv i herrgården.

Utflykter från fiktionen

Jag har fått en ny läsvana. Jag brukar sleva i mig min lunch nersjunken i soffan, och medan jag väntar på att maten ska ljumna far min blick över bokryggarna i hyllan.

Varför läsa? . Axess minns Harold Bloom - intervju från år 2000

...
Axess minns den amerikanske litteraturprofessorn Harold Bloom med en intervju från år 2000. I Generalkonsul Axel Ax:son Johnsons bibliotek i Avesta samtalade Göran Rosenberg och Harold Bloom om hur man bör läsa och varför. Bloom hade då utkommit med en uppmärksammad bok, där han passionerat och oförfärat argumenterade för att vissa böcker och vissa författare är viktigare för oss att läsa än andra.

Förklara din forskning - Del 4 av 6: När kulturarvet krossas

...
Vad händer om kriget kommer? Vem skyddar vårt kulturarv? William Bülow är forskare vid filosofiska institutionen på Stockholms universitet. Han berättar om etiska dilemman kring kultur som förstörs i krig. Om och på vilket sätt bör vi återuppbygga?

Regnskogens hemligheter - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. En expedition med många välkända forskare tar sig in i ett oupptäckt område i Amazonas, Sierra da Mociade i Roraima. Över 80 nya växter, insekter och djurarter identifierades i en av detta århundrades främsta vetenskapliga bragder.

Kulturlivets tillrättaläggare

...
Aktivistiska tjänstemän och kulturutövare sätter sina egna värdegrunder över intellektuella friheter. Kulturens autonomi kan hotas av institutionerna själva.

Inga frågor - inga svar

...
Brexit dominerar all debatt i Storbritannien. Men vad det betyder för landets framtid ägnas knappt en tanke, skriver Stephen Castle.

Tibets läromästare - Bevarandet av en kultur

...
I över 1 200 år har Tibet spelat en central roll för buddhismens överlevnad. Tibets läromästare är en dokumentär om de uppoffringar – ibland med livet som insats - som generationer av tibetaner har gjort för att hålla kunskaper och kultur levande.

På spaning i brexitland

...
Storbritannien står inför sitt viktigaste politiska avgörande sedan andra världskriget. PJ Anders Linder tar del av ett nationellt ödesdrama.

När religionen vill ta makten - Del 4 av 5: Hur tolerant är Indonesien?

...
Del 4 av 5. Indonesien har världens största muslimska befolkning, med sina 210 miljoner främst sunnimuslimer. Ändå är dess regering sekulär. Här råder officiellt religionsfrihet, men är omvärldens bild av Indonesien alltför optimistisk? Kan det toleranta Indonesien överleva?

På ständig jakt efter nya offer

...
Klaner till vänster och höger får energi av stigmatisering och klander. Deras behov av syndabockar är gränslöst.

Hotet från vraken - Oljan från andra världskrigets vrak är en tickande bomb

...
Utspridda över världens alla hav ligger tickande bomber: 6 300 rostiga vrak som sjönk till botten under andra världskriget. Som miljöhot är det betydligt mer omfattande än alla hittillsvarande oljeutsläpp. 15 miljoner ton olja beräknas kunna läcka ut från fartygen. Det finns fortfarande tid att handla men den politiska viljan är än så länge svag.

Glasnost i Etiopien?

En våg av liberaliseringar och demokrati sköljer över Etiopien. Men frågan är om ärkefienden och diktaturen Eritrea är beredd att sluta fred.

Sår vind, skördar storm

...
Vi kommer att se fler drev och fler syndabockar framöver. Det är en grundläggande del av vår kultur numera i tider av kris och osäkerhet.

Couturens hemligheter - Historien bakom det unika hantverket

...
Couture, det unika hantverket inom sömnad som skapades i Paris i mitten av 1800-talet och kom till Sverige tack vare skickliga sömnadsateljéer, har en historia som lever kvar än idag. Med utgångspunkt från utställningen ”Couturens hemligheter” på Sven-Harrys konstmuseum 2018 berättar modehistorikern Ingrid Giertz-Mårtenson om denna konstart, intervjuar designer och bärare av coutureplagg och kommenterar unika kreationer, skapade för bl.a. den kungliga familjen.

Svampen som vapen och ideologi

Den österrikiske författaren Peter Handkes verk har ofta kallats postmoderna. Språket, som traditionellt förmedlar narrativ och bilder för läsaren att avkoda, ställer sig hos honom inte sällan i vägen och gör sig självt till det objekt som måste tolkas.

Så att vi slipper att oroa oss

...
Lars Adaktusson behövde offras för att rena kristdemokraterna från skammen. Som vit, kristen medelåldersman var han den perfekta syndabocken

Habsburgarnas fall - Dynastin som styrde i 650 år

...
Habsburgdynastin styrde stora delar av Europa och den övriga världen i 650 år. Men under första världskriget sådde Karl I fröet till sin egen undergång. Han blev det mäktiga österrikisk-ungerska imperiets sista kejsare.

Skådespelssamhället visar upp sig

...
För recensenterna av Katarina Frostensons bok var lojalitet med kollektivet långt starkare än försvaret av litteraturens frihet och rättigheter. Den lilla resten av författarens kulturella kapital och status skulle slitas av henne.

Vietnamkriget - Del 1 av 10: 1858-1961

...
Del 1 av 10. Efter ett långt och brutalt krig besegrar Ho Chi Minh de franska kolonisatörerna i Vietnam. Därefter delas landet i två. Kommunisterna i norr har som mål att förena landet medan USA stödjer en oprövad regim i syd.

Utstött och skyddslös mot massan

...
Syftet med en syndabock är att identifiera någon som massan kan offra för att återställa en stabilitet hos gemenskapen. Individen blir skyddslös mot kollektivet.

Regnskogens hemligheter - Del 1 av 2

...
Del 1 av 2. En expedition med många välkända forskare tar sig in i ett oupptäckt område i Amazonas, Sierra da Mociade i Roraima. Över 80 nya växter, insekter och djurarter identifierades i en av detta århundrades främsta vetenskapliga bragder.

Bjud många fler på en underbar resa

Tre händelser från den senaste tiden:

Skådespelare om Shakespeare - säsong 3: Del 6 av 6: Antony Sher om Richard III

...
Del 6 av 6. Rikard III är en av Shakespeares mest ökända karaktärer – och samtidigt en av hans mest uppskattade. Den brittiske skådespelaren Anthony Sher förklarar hur Shakespeare skapade en både avskyvärd och briljant manipulatör, liksom en realistisk person.

Det risiga ruset

En av de första patienter jag tog hand om under min tid som läkare i USA var en ung kille vid namn Tommy. I samband med en fest hade denne vanligen rätt fridsamme yngling plötsligt börjat bete sig ”bisarrt” och ”hotfullt” mot sina kamrater. Till slut tillkallades polis, och han fick föras till akuten i handfängsel.

När religionen vill ta makten - Del 3 av 5: Buddhisternas våld

...
Del 3 av 5. Vi förknippar buddhismen med läran om icke-våld. Men vissa buddhister anklagas för att sprida ett motsatt budskap. Dokumentärfilmaren Mobeen Azhar tar sig till Myanmar för att undersöka de destruktiva sambanden mellan religion och våld.

Var är alla?

Är vi människor unika i universum? Eller finns det varelser på andra ställen i världsalltet som kan tänka, planera och kommunicera med varandra på liknande sätt som vi? Här på jorden är vi i alla fall ensamma om den förmågan.

Hitlers kulturhuvudstad - Storslagna planer för Linz

...
Hitler planerade att förvandla Linz, där han tillbringade delar av sin barndom och ungdom, till en nazistisk kulturhuvudstad. Han ägnade år att planera för förvandlingen av den österrikiska provinsstaden med ett ”Führermuseum” i dess centrum.

Krig och elände

...
En dag i februari 1961 uppenbarade sig några civilklädda representanter för KGB hemma hos den sovjetiske författaren och krigskorrespondenten Vasilij Grossman (1905–1964). ”Vi är här för att gripa romanen”, ska en av dem ha sagt.

Wales historia - Del 1 av 6: Så skapas Wales

...
Del 1 av 6. Journalisten Huw Edwards presenterar historien om Wales och inleder med ett drama för 30 000 år sedan: den först kända begravningen i Västeuropa. Han tar oss ner i världens största förhistoriska koppargruva och besöker platsen för ett fort från järnåldern. Vi får insikter i Roms ockupation och hur kristendomen spreds till den övriga keltiska världen.

Blandkulturer och grannfejder

...
Doften av vaxljus och svalkan från vitt murbruk i missionsstationerna i Kalifornien gör att man känner sig förflyttad till Gamla världen, det Spanien som conquistadorer och upptäcktsresande kom från.

Häxjakt - Upphovet till masshysteri och förföljelse

...
Från sen medeltid fram till slutet av 1700-talet förföljdes, torterades och dödades över 50 000 människor i Europa anklagade för att vara häxor och lierade med Satan. Häxjaktens uppkomst kan spåras till dominikanermunken Heinrich Kramer och hans bok Malleus Maleficarum om hur häxor kunde upptäckas, dömas och straffas. Den fick en enorm spridning och gav upphov till masshysteri i Europa men även i USA.

Månromantiken som försvann

Diktare har länge fantiserat om månen. Men när människan till slut kom dit minskade intresset.

Rörelser i röntgen - Ett unikt forskningsprojekt

...
Med en röntgenmaskin i höghastighet försöker forskare vid universitet i Jena upptäcka hemligheterna bakom rörelser. I samspelet mellan ben, senor och muskler avslöjas hur de utvecklats till fulländning under evolutionens förlopp.

Den nya människans nya stil

...
100 år har gått sedan konsthögskolan Bauhaus grundades i Weimar. De idéer som utvecklades och de experiment som genomfördes har gjort kraftfulla avtryck världen över. Lisbeth Lindeborg firar hundraåringen genom att botanisera i bokfloden.

De nya ögonen mot rymden - En expedition mot de bortre delarna av vårt universum

...
Världens mest kraftfulla teleskop är placerade på bergstoppar i norra Chile. Där ligger också en av världens torraste områden: Atacamaöknen. Här inleds en resa mot universums utkanter.