VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bildsättarnas epok

Samhällsdebatten handlar alltmer om bilder och narrativ. Sättet hur verkligheten beskrivs blir viktigare än vad som faktiskt händer i den.

Att vara eller inte vara Shakespeare: Del 2 av 6 - säsong 3

...
Del 2 av 6. Will jobbar på sitt stora mästerverk. Hans vänner tycker det är det roligaste han har skrivit, men Will hävdar att Hamlet inte är tänkt som en komedi. Greene har kommit på ett nytt sätt att förstöra Wills rykte. Wills pappa är nöjd med sin nya vapensköld.

Den största tomheten

...
Förlusten av kristen allmänbildning får konsekvenser. Ett vakuum breder ut sig där kulturens stöttepelare borde stå.

De sista leguanerna - Galapagos havsödlor minskar i antal

...
På Galapagosöarna har de mest fantastiska djurarter utvecklats. Dit hör de drakliknanden leguanerna. Men under de senaste årtiondena har deras antal minskat dramatiskt. Frågan är varför.

Den blinda fläcken

...
Svenska kulturutövare gör sig godtroget beroende av staten. Men den är inte en allierad utan en potentiell inkränktare.

Drottning Victoria med egna ord - Del 1 av 2: Ofrihet

...
Del 1 av 2. Bilden av drottning Victoria som en kraftig, svartklädd matrona motsägs av den unga, passionerade och romantiska kvinna som hon var under första delen av sitt liv. Hon var en flitig dagboksskriverska och kommenterade allt från storpolitik till familjeskvaller. Mycket av vad hon skrev förstördes efter hennes död, men det som återstår av hennes egna ord röjer en kvinna i betydande kontrast till hennes offentliga framtoning.

Om läget i vår demokrati

...
Hanne Kjöller har skrivit en krönika över tillståndet i svensk politik, som kan sammanfattas: rörighet gränsande till kaos.

Wien genom tiderna - Del 3 av 3

...
Del 3 av 3. Samtidigt som det habsburgska imperiet gick mot sitt slut blomstrade Wien. Det var en tid då Freuds teorier slog igenom och konstnärer som Klimt och Schiele banade vägen för modernismen. Men på Wiens gator rörde sig också Stalin och Hitler.

Önskedrömmande

...
Att försöka hitta sig själv är meningslöst. Identitet kan inte skapas eller ägas utan handlar om en relation.

Kelterna - Del 6 av 6

...
Del 6 av 6. Kelterna gav viktiga bidrag till europeisk civilisation. Inte bara med underbar konst utan också med ett sätt att tänka, en filosofi och en passion för frihet.

En ocean av nonsens

...
Orwell fruktade censuren medan Huxley varnade för ett överflöd av desinformation, och det är i den senares nya sköna värld vi nu lever. Margareta Melén försöker rädda sanningen undan drunkningsdöden.

Det sköna Skottland - Del 1 av 3: Loch Etive och Loch Maree

...
Del 1 av 3. Paul Murton utforskar Skottlands många vackra och historiskt betydelsefulla lochs, sjöar. I det här avsnittet vistas han i vildmarken runt Loch Etive med dess spektakulära vattenfall och dramatiska miljöer.

Friheten står på spel

...
Kulturskapare anpassar sig till politiska påbud – och stympas.

Cromwells huvud - En bisarr och betydelsefull relik

...
Berättelsen om Oliver Cromwells huvud hör till de mest bisarra och samtidigt minst kända i brittisk historia. Denna relik från Storbritanniens enda icke-kungliga regent har färdats längs en minst sagt egendomlig väg.

Digital sopsortering

...
Ett vanligt passagerarplan, som Boeing 737, kan generera 240 terabyte data under en flygning. Det är fem gånger så mycket som Hubbleteleskopet har samlat in under 20 år.

Att vara eller inte vara Shakespeare - Del 1 av 6 - säsong 3

...
Del 1 av 6. Will har just skrivit En midsommarnattsdröm och är mycket nöjd med resultatet, men skådespelarna tycker att den saknar något komiskt inslag. En äldre, rik gentleman har fattat tycke för Kate och Robert Greene försöker para ihop dem. Under tiden har Wills betjänt sina egna problem, med ett åsnehuvud.

På stormigt vatten efter brexit

...
Efter brexit vill Storbritannien bygga en global militär plattform. Men det kan bli både dyrt och svårt.

Elefanterna i grottan - Varför söker sig kenyanska skogselefanter till grottor?

...
I maj 2016 attackerades den respekterade och kände elefantforskaren Ian Redmond oväntat av en elefanthona i Kenyas bergsskogar. Han överlevde men frågan som återstår att besvaras är: varför gick elefanten Kali till attack?

Sinne för skönhet - Del 4 av 6: Skönhetens baksida

...
Del 4 av 6. Historien visar att skönhet inte alltid förknippats med perfektion och extas utan också tagit sig skrämmande och makabra uttryck. Historien visar också på förbindelselänken mellan makt och skönhet. Såväl Napoleon som Hitler och Stalin utnyttjade konst i propagandasyfte.

Vår tid var då

Precis som Torbjörn Elensky skrev i artikeln ”1979 – då det nya föddes” i Axess nr 1/2019 var 1979 sannerligen ett märkesår. Då – 200 år efter franska revolutionen, 40 år efter andra världskrigets utbrott, 10 år före murfallet – fyllde jag 22 och såg mig som ”politiskt medveten”.

Wien genom tiderna - Del 2 av 3

...
Del 2 av 3. När hotet från osmanerna upphörde återuppbyggdes Wien och habsburgarna var fast beslutna att låta deras stad bli den mest skimrande i världen. Från att ha varit ett fort förvandlades den till en kulturens huvudstad och drog till sig musiker som Mozart, Haydn och Beethoven.

Böcker får nytt liv

Somliga bortglömda författare återuppstår från de döda, som till exempel Stefan Zweig.

Syntetiskt liv - Möt forskarna som skapar liv på konstgjord väg

...
I maj 2010 kom den chockerande nyheten att ett forskarlag ledda av Craig Venter hade lyckats skapa syntetiskt liv för första gången. En teknisk presentation visades där man skapade liv av bakterier designade i en dator blandade med artificiell DNA. Att forskare kan manipulera genetiskt material på det sättet var tidigare otänkbart. Kan vi dra nytta av onaturlig biologi eller skapar vi ett Frankensteins monster?

Vetenskapen som vapen

Vetenskapens roll i kalla krigets rymdtävlan och kärnvapenkapprustning är välkänd. Ett stort antal böcker har redan skrivits för att belysa kalla kriget ur denna synvinkel.

Frankrikes konst - Del 3 av 3: Impressionister och belle époque

...
Del 3 av 3. Impressionismen var en av de mest kreativa episoderna i fransk konsthistoria. Målare som Monet, Degas och deras vänner vände upp och ner på konstvärlden. De banade väg för i stort sett samtliga av modernismens inriktningar.

Pang bredvid rödbetan

Anders Ehnmark gick bort härommånaden. Begravningen ägde rum i Taxinge kyrka strax före påsk. Det var min avsikt att gå – vi är avlägsen släkt eller ska i varje fall bli, givet att det räknas när man går om varandra – men jag insjuknade och blev hemma.

Martin Luther - Munken som förändrade världen

...
Martin Luther är tveklöst en av de mest inflytelserika och intressanta personerna i mänsklighetens historia. I denna dramadokumentär får vi ta del av de viktigaste ögonblicken i hans enastående liv.

När vi talar om principer

"Då blir det inget kalas", fastslog mamma. "Antingen bjuder du hela klassen eller också ställer vi in kalaset. Det är en fråga om principer."

Storbritanniens glömda byar - Del 5 av 7: Cumbria

...
Del 5 av 7. Penelope Keith tar sig till det natursköna Cumbria och Lake District. Hon inser att det finns mycket mer att hämta i byarna än besök turistshoppar och tedrickande.

Tankar som slinkor

Också den som endast flyktigt stiftat bekantskap med Jonathan Israels monumentala trilogi om upplysningen vet att det finns flera upplysningar. Upplysningen är ett vitt skiftande fenomen med starka inre motsättningar och geografiska skillnader.

Trä: Det nya guldet - Nya metoder för hållbart skogsbruk

...
På varje människa går det omkring 400 träd. Men får den intensiva globala avverkningen hållas kan världens skogsområden vara helt försvunna om 200 år. För att förhindra detta måste skogar skötas på ett ekologiskt mer hållbart sätt samtidigt som trä och bränsle används effektivare.

Manager med monarkiska manér

Den nya Macronbiografin, Le Tueur et le Poète (Mördaren och Poeten), är, enligt förlagets baksidestext, skriven av två ”garvade politiska journalister”, Nicolas Domenach och Maurice Szafran. Länge undrade dessa författare vem som till sist skulle lyckas vända upp och ner på fransk politik.

Sinne för skönhet - Del 3 av 6: En formel för skönhet

...
Del 3 av 6. När vi ser något vackert, till exempel en tavla, eller lyssnar på musik som vi tycker är vacker, reagerar hjärnan på ett sätt som tycks vara gemensamt för alla människor. Men kan robotar och system för artificiell intelligens uppfatta skönhet?

Fakta är inte allt

Medan svenska medier ensidigt satsat på faktagranskning har man i Tyskland hanterat problemet med fake news på ett klokare sätt.

Wien genom tiderna - Del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Wien var Habsburgdynastins och det Heliga romerska rikets huvudstad. Härifrån dominerades Centraleuropa under nästan 1000 år. I detta avsnitt får vi följa Habsburgarnas maktutövande, och Wiens försvar av kristendomen mot osmanerna och den katolska kyrkan mot protestanter.

En stor europé

Den nyligen avlidne Jean Starobinski kommer att ha läsare också i framtiden.

Guldrush i Himalaya - Ett mödosamt sökande

...
I en avlägsen del av Nepal lämnar varje vår tiotusentals män, kvinnor och barn sina byar på jakt efter Yartsa gunbu (larvsvamp), en mystisk kombination av växt och insekt. I kinesisk medicin betingar den ett kilopris högre än guld. Men att hitta dessa gömda skatter är ett farofyllt, ibland livsfarligt, uppdrag.

Tecken i tiden

Traditionalism krockar med regional maktpolitik och den digitala eran när Mongoliet bestämmer vilket skriftspråk som ska användas.

Frankrikes konst - Del 2 av 3: Efter revolutionen

...
Del 2 av 3. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault.

Unika verk blir tillgängliga

De negativa inslagen med internet – rysk desinformation, åsiktsbubblor och pornografi – uppmärksammas ofta. Men man får inte glömma allt positivt som har kommit med nätet. Till exempel har en stor del av världens kulturarv blivit digitaliserat.

Magnifika städer - Del 4 av 4

...
Del 4 av 4. London och New York blev gigantiska och utvecklades därmed till framtidens städer. Båda står fortfarande inför gigantiska urbana utmaningar.

Till arbetets försvar

...
När algoritmerna kommer... Det är en lysande inledning på en bok om de gigantiska, oöverblickbara omvälvningar som pågår och står för dörren i allas vårt liv, då digitaliseringen av arbetslivet når nästa nivå.