VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Glasnost i Etiopien?

En våg av liberaliseringar och demokrati sköljer över Etiopien. Men frågan är om ärkefienden och diktaturen Eritrea är beredd att sluta fred.

Säsongsstart: Veckans bok - 2018 - Frihetens blå toner. En berättelse om jazzen i Sverige

...
Del 1 av 16. I samtal med Adam Cwejman berättar journalisten Gunnar Jonsson om jazzens historia. Via Amerikalinjen och Göteborgs hamnar anlände den missförstådda och ofta kritiserade jazzen till Sverige. Från ungdomskultur till finkultur firar nu genren mer än hundra år av populär närvaro i Sverige.

IS brittiska kvinnor - Kvinnor och barn i terrororganisation

...
Under tolv månader infiltrerade två muslimska reportrar en krets brittiska kvinnor som stödjer Islamiska staten, IS. Programmet visar hur de glorifierar en extrem islamistisk ideologi och uppmanar unga muslimska kvinnor i Storbritannien att åka till Syrien och ansluta sig till IS.

Kaliforniens "Galapagos" - Del 1 av 3: Paradisets evolution

...
Del 1 av 3. För 13 000 år sedan kom chumash-indianerna till kanalöarna ca fyra mil utanför Kaliforniens kust. De trodde at tde hade hittat paradiset. Resurserna både på land och i havet var i det närmste oändliga i förhållande till deras behov, tills de första europeiska bosättarna kom till platsen...

Guldrush i Himalaya - Ett mödosamt sökande

...
I en avlägsen del av Nepal lämnar varje vår tiotusentals män, kvinnor och barn sina byar på jakt efter Yartsa gunbu (larvsvamp), en mystisk kombination av växt och insekt. I kinesisk medicin betingar den ett kilopris högre än guld. Men att hitta dessa gömda skatter är ett farofyllt, ibland livsfarligt, uppdrag.

Kustarkeologerna - Del 3 av 3: Essex

...
Del 3 av 3. Tori och Alex följer Essex kustlinje. De granskar resterna av ett fort från Henrik VII:s tid och stöter på en förlist tysk ubåt från första världskriget.

När Sverige blev rikt - Del 2: Snilleindustrierna 1880-1920

...
Del 2 av 4. Vi talar gärna om historiens genier som förklaring till människans olika framsteg. Men inga snillen kommer särskilt långt utan lärare och konkurrenter, de är alltid barn av sin tid. Även Sverige fick beundrade uppfinnare och innovatörer mot slutet av 1800-talet. Entreprenörer som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Gustaf Dalén och Sven Wingquist presenterade inte bara nya lösningar utan grundade också världsföretag.

Rörelser i röntgen - Ett unikt forskningsprojekt

...
Med en röntgenmaskin i höghastighet försöker forskare vid universitet i Jena upptäcka hemligheterna bakom rörelser. I samspelet mellan ben, senor och muskler avslöjas hur de utvecklats till fulländning under evolutionens förlopp.

Farlig aktivism

Under flera år har diskussionen förts om att svenska offentliga tjänstemän i allt större utsträckning agerar efter eget huvud.

Skådespelare om Shakespeare - Del 4 av 6: Trevor Nunn om Stormen

...
Del 4 av 6. Regisören Trevor Nunn tar sig an Stormen, Shakespeares sista pjäs. Han avslöjar att den skrevs för en experimentell teater, Shakespeare första inomhusteater the Blackfriars. Stormen är genreöverskridande, varken komedi eller tragedi. Den innehåller också starkt självbiografiska inslag.

Förklädda till studenter

...
Spelarna i amerikansk collegefotboll är oftast okvalificerade och omotiverade för högre studier. Men för universiteten är lagets framgångar vad som räknas.

Global Axess 2018: Kunskap och information - Del 7 av 12: Det digitala samhällets baksida

...
Del 7 av 12. Mer information leder till mindre kunskap. Det menar teknikjournalisten och författaren Nicholas Carr, som gick från att vara det digitala samhällets största entusiast till att bli en av dess främsta kritiker. Här i ett samtal med Mattias Hessérus.

Stjärnorna på slottet

...
Det är sannerligen inte många danskar förunnat att ha haft – eller ha – Marienborg som sin adress. I modern tid är det bara fem personer, en exklusiv skara som alla har kunnat skriva ”statsminister” på sina visitkort.

Munken som enade Europa - Columbanus välgärningar

...
Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen.

En japansk pilgrimsfärd - Del 2 av 2

...
Del 2 av 2. På natursköna Saigokus pilgrimsled upplever man också hur det moderna Japan är rotat i dess kulturella förflutna och urgamla traditioner: alltifrån munkar till knivtillverkare.

Kustarkeologerna - Del 2 av 3: Merseyside

...
Del 2 av 3. Kustarkeologerna Tori och Alex följer Merseysides kustlinje. De undersöker en strand full med rester från andra världskriget och hittar spår från djur och människor som levde där för sjutusen år sedan.

Folkets rätt att bära vapen

...
Aldrig mer. Den frasen ingår ju i människosläktets ständigt lika futila försök till bot och bättring och aktualiseras ständigt i USA på i synnerhet ett område – skjutvapenvåld.

När Sverige blev rikt - Del 1: Den svenska revolutionen 1830-1880

...
Del 1 av 4. I början av 1800-talet var Sverige ett fattigt land där de flesta människor arbetade i primitivt jordbruk precis som de gjort sedan urminnes tider. Vi har svårt att föreställa oss det armod som människor levde i, särskilt när befolkningen började öka.

Det blir bara värre

...
Genom att vara ständigt uppkopplade låter vi tekniken ta över våra liv och tankar. Följden blir att vi förlorar förmågan till reflektion och koncentration. Författaren och IT-kritikern Nicholas Carr varnar för en utveckling som löper amok.

Jakten på blod - Möjligheter och risker med konstgjort blod

...
Att blod räddar liv har vi länge tagit som en självklarhet. Men skandaler med förgiftade bloddonationer har fått många att känna sig osäkra på saken. För att skingra tvivlen arbetar nu forskare med att framställa säkert och artificiellt blod.

Den mångtydige Machiavelli - Del 7 av 8: Christopher Coker

...
Del 7 av 8. Christopher Coker är professor i International Relations vid London School of Economics och har skrivit flera böcker om krig och krigens historia. Sönderfall, korruption och en svag stat – ord som Coker associerar med det historiska och moderna Ryssland. Hur skulle Machiavellis politiska analys av Ryssland under tsarfamiljerna, Stalin och Putin ha sett ut?