VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Hos familjen Sugimoto: Arkitektur

...
Sedan 1743 är familjen Sugimotos hus en självklar del av Tokyos stadsbild. I programmet diskuteras principerna bakom den japanska arkitekturen.

Lundberg möter Martin Ingvar

Gustafsson återvänder till ungdomen
Johan Lundberg samtalar med hjärnforskaren Martin Ingvar om dyslexi och om hans senaste bok i ämnet. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2008.

Claudio Abbado dirigerar Mahlers symfoni nr 5

Claudio Abbado dirigerar Mahlers symfoni nr 5
Symfoni nr 5 är Gustave Mahlers mest kända verk för stor orkester. Det komponerades mellan åren 1901 och 1902 och uppfördes första gången 1904. Det framförs här av Lucerne Festival Orchestra under ledning av Claudio Abbado.

Hopkins i 1800-talets Ryssland

Hopkins i 1800-talets Ryssland
Första avsnittet av tjugo, i en filmatisering från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

President Barack Hussein Obama

President Barack Hussein Obama
Se dokumentär om USA:s nye president. Han har fått stöd av miljoner entusiastiska amerikaner. Men vem är Barack Obama? De flesta har fått höra att han är född i Honolulu, son till en svart kenyan och en vit kvinna från Kansas och sedan uppväxt i Indonesien och Hawai hos sina morföräldrar. Men han är framför allt "Made in Chicago".

Den ryska stoltheten

Arkadij Ostrovsky är en brittisk journalist som har intresserat sig för hur man i Ryssland under Putin på olika sätt har försökt frammana stolthet över nationen och dess historia. Ostrovsky uppehåller sig inte vid den kritiska akademiska historieforskning och den satiriska skönlitteratur som faktiskt finns. Forskningen och skönlitteraturen når nämligen inte ut till det ryska folket. Och det är hos folket som regimen Putin ville, och lyckades med, att skapa legitimitet för sin hårdhänta in- och utrikespolitik.

Den sanna historien om Moby Dick

Kanadensisk dokumentär om den sanna historien om Moby Dick. Den 20 november 1820 blev ett valfångstskeppet Essex från Nantucket attackerat och sänkt av en ursinnig kaskelot. Händelsen lämnade 20 desperata män på tre små båtar tusentals kilometer från land. Männens tre månader långa resa mot räddningen blir en helvetisk resa med död, avrättning och till sist - kannibalism.

Naturkatastrofen ledde till nya civilisationers uppkomst

Naturkatastrofen ledde till nya civilisationers uppkomst
Dokumentärfilm i två delar om den stora naturkatastrof som inträffade 535 e.Kr. Solen försvann under två år och lämnade himlen mörk samt orsakade svält, torka och sjukdom. Nya nationer och religioner uppstod och de gamla systemen sopades bort. Författaren och historikern David Keys söker svaren på vad som egentligen hände.

Om kärleken vore besvarad

Hos terapeuten
Del 1, i israelisk dramaserie från 2006 om en terapeuts patienter och hans egna kaotiska liv. Under nio veckor pågår dessa intrigerande och stundtals läkande samtal. På måndagar är det den vackra Na´ma som besöker terapeuten Ruben.

Carl Hamilton är tillbaka

Författaren Jan Guillou
Journalisten och författaren Jan Guillou, är aktuell med romanen "Men inte om det gäller din dotter". Under ett samtal med Göran Hägg berättar om romanen där den väletablerade karaktären Carl Hamilton står i centrum.