VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En mur i Europa - Berlinmurens historia

...
Dokumentär från 2009. I höst är det 20 år sedan Berlinmuren revs. Det är en händelse som har fått återverkningar på hela Europa.

Maktens män - Del 3

...
Del 3 av 12. Collingridge tvingas avgå efter alla politiska skandaler, men han litar fortfarande på Urquhart. Mattie börjar misstänka att allt inte stämmer men är för djupt involverad med Urguhart för att misstänka honom.

Musikmästarna - Tjajkovskij

...
Del 5 av 12 i serien som porträtterar några av de största musikkompositörernas liv och verk. I del 5 bekantar vi oss med den ryske komposiörem Pjotr Tjajkovskij (1840-1893), en sorgsen man som skapade minnesvärda melodier.

Trikoloren - Den vita filmen

...
Film av Krzysztof Kieslowski med Julie Delpy och Zbigniew Zamachowski i huvudrollerna.

Axess Hearing - Media och brottslingar

...
Märkliga förbindelser. Med det så kallade helikopterrånet som utgångspunkt beskriver programledaren Erik Hörstadius och gäster om medias skildring av brott och umgänge med brottslingar.

444 dagar - Dramat som kostade Carter presidentposten

...
Dokumentär om gisslankrisen i Iran som bröt ut i november, 1979 och varade i 444 dagar. En grupp radikala islamistiska studenter stormade den amerikanska ambassaden i Teheran och tillfångatog 52 amerikaner. Hanteringen av krisen kom att kosta Jimmy Carter presidentposten och dramat upplöstes först efter att Ronald Reagan tillträdde makten 1981.

Ernst Josephson - Från akademiåren till Paris

...
Del 1 av 3 i Göran Gunérs dokumentär om den svenske målaren Ernst Josephson (1851-1906). Josephson levde ett dramatiskt liv med både stora framgångar och motgångar, och den här filmen bygger på Josephsons egna ord om sitt liv - från brev, artiklar och dylikt.

Amerikanska inbördeskriget - Fyra traumatiska år

...
Del 7 av 7 i en prisbelönt dokumentärfilm om Amerikanska inbördeskriget. Om händelserna som ledde fram till Lincolns kungörelse över slavarnas frihet. Sista avsnittet i serien handlar om krigets slut och mordet på Lincoln.

Spinndoktorer - Del 1

...
Del 1 av 2 i en dokumentär om spinndoktorer. I USA är det business som gäller då det kommer till valkampanj... (Edward Bernays på bild.)

De sista romarna i Sagalassos - Om utgrävningarna av den antika staden

...
Fransk dokumentär om utgrävningarna av den antika staden Sagalassos. Staden, belägen i sydvästra Turkiet, blomstrade under grekisk och romersk tid samt under bysantinsk tid som en del av det Östromerska riket. Men Sagalassos förstördes på 600-talet e.Kr. i en omfattande jordbävning. (Bild: Skulpturhuvud av kejsar Hadrianus)

Tristan och Isolde - Glyndebournefestivalen 2007

...
Wagners Tristan och Isolde från Glyndebourne Theatre med Robert Gambill och Nina Stemme i en uppsättning av Nikolaus Lehnhoff. Medverkar gör London Philharmonic Orchestra. Från 2007.

Jack Kerouacs Amerika - En beatnik på drift

...
Dramadokumentär om Jack Kerouac, en av beatnikrörelsens företrädare samt författare till romanen "På drift" som har haft en avgörande betydelse för amerikansk 1900-talslitteratur.

En verklighetskontroll - Peter Baldwin

...
Det tycks betraktas som en oomruckelig sanning att USA och Europa skiljer sig åt radikalt. Men är det sant?

Musikmästarna - Ravel

...
Del 4 av 12 i serien som gör en djupdykning i några av de största kompositörernas liv och verk. I den fjärde delen lär vi känna Maurice Ravel, kompositören som använde toner för att skapa färgupplevelser.

Maktens män - Del 2

...
Del 2 av 12. Urquharts kandidat, Henry Collingridge, blir den nya premiärministern men nekar Urquhart en ministerpost. Urquhart bestämmer sig för att underminera Collingridge samt positionera sig själv som en kandidat till premiärministerposten, och till sin hjälp har en naiv ung journalist, Mattie Storin, som han använder för att sprida skadlig information om sina motståndare.

Från realism till stämningskonst

...
Göran Gunérs film om övergången mellan två stora epoker i nordisk konst.

Granne med Stalin

...
Mitt i hjärtat av Moskva, ett stenkast från Kreml, längs med Moskvafloden, lät Stalin uppföra en mäktig byggnad. Ett bostadshus för hans närmsta medarbetare - ministrar, militärer och andra högt uppsatta. En symbol för den kommunistiska utopin som blev till en mardröm för de boende.

Trikoloren - Den blå filmen

...
Film av Krzysztof Kieslowski med Juliette Binoche i huvudrollen.

Kieslowskis Trikoloren - Den röda filmen

...
Under tre lördagar kl 20.00 visas de tre världsberömda filmerna i serien Trikoloren: Den röda filmen, Den blå filmen och Den vita filmen. Filmerna visas även i repris på söndagar kl 09.00 samt måndagar kl 18.20. Lördag 17 oktober kl 20.00: Den röda filmen med Irène Jacob.

Jazzens historia - Swing i Carnegie Hall

...
Sista delen i den första säsongen av Ken Burns klassiska dokumentärserie om den amerikanska jazzen. Count Basie's Band från Kansas City skapar nytt liv i jazzens New York och bandets saxofonist Lester Young samarbetar med Billie Holiday vilket resulterar i flera hyllade inspelningar.

Den sköna tragedin - Balettens brutala värld

...
Dokumentär om unga ryska dansare och deras långa och ofta smärtsamma väg till framgång.

Perus spökstäder - Nazcas - mer än bara linjerna

...
Nazcalinjerna, ofantliga ristningar i södra Peru, har trollbundit historiker, arkeologer och äventyrare i århundraden.

Porträtt av Karl Richter - Bachs främste uttolkare

...
Porträtt av kyrkomusikern och den legendariske Bachdirigenten Karl Richter (1926-1981) som grundade Münchens Bachorkester och Bachkör.

Kalaharis förlorade värld - Del 5

...
Del 5 av 7 i en äventyrlig serie med sir Laurens van der Post och hans expedition i Kalahari. De söker efter steppens antiloper - målet är att fånga en tjur med giftiga horn...

Mysteriet Picasso - 1900-talets störste bildkonstnär målar i sin ateljé

...
Fransk dokumentärklassiker från 1956 om Picasso och hans skapande där Picasso målar direkt framför kameran.

Piotr Anderszewski spelar Mozart - Konsert i G-dur

...
Den polske pianisten Piotr Anderszewski spelar Mozart, "Konsert i G-Dur". Anderszewski uppskattas för sina originella och intensiva tolkningar av klassiska verk.

Amerika och Storbritannien

...
Kathleen Burk intervjuas av CNN-journalisten Amy Holmes

Djurens perspektiv - Skalbaggen

...
Urskogen Bialowieza där Skalbaggen hör till de djur som ytterst få bryr sig om. I synnerhet vi människor som är hundra gånger större. Men nu är det dags, en hel timmas film om ett litet litet djur som många inte känner till.

Musikmästarna - Mozart

...
Del 3 av 12 i porträttserien som gör en djupdykning i några av de största kompositörernas liv och verk. I den tredje delen stiftar vi bekantskap med Mozart, den klassiska musikens största begåvning.

Gyllene scener ur Jesu liv

...
Film av Göran Gunér om senmedeltida altarskåp i Strängnäs Domkyrka som berättar välkända och okända evangelietexter som i teaterscener.

Barack Obama - Vem är han?

...
Han blev president och nu Nobelpristagare. I en repris från januari 2009 möter vi Obama innan han blev den han är i dag.

Amerikanska inbördeskriget. Dödsskuggans dal

...
Del 5 av 7 i en dokumentärserie om Amerikanska inbördeskriget. Kvinnornas roll i kriget samt duellen mellan Lee och Grant. Lincolns tal vid Gettysburg öppnar programmet som sedan fortsätter med att berätta om kvinnornas roll i kriget. (Ulysses S Grant på bild.)

Maktens män - Önskerepris

...
BBC serie i 12 delar från 1990. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med denna serie som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbrittanien. Visas på fredagar 19.00 med start den 16/10.

Carmen - Med Placido Domingo

...
Placido Domingo tar i dagarna emot det nyinrättade Birgit Nilsson-priset. Axess TV visar i samband med detta operafilmen Carmen med Placido Domingo i den manliga huvudrollen som Don José. Av Francesco Rosi 1984.

Intervju med årets Nobelpristagare i ekonomi

Hon söker svaren på dagens miljöproblem
Världen behöver mer ödmjukhet, säger Elinor Ostrom som är en stark anhängare av pluralism. Hon återkommer ständigt i spekulationerna kring vem som ska få Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

I Beethovens fotspår - Biografi över en titan

...
Dokumentär om Beethovens liv och musik med bland annat dirigenten Kurt Masur, pianisten David Fray och musikologen Beate Kraus från Beethoven-House.

Jazzens historia. Kvinnorna kommer

...
Del 5 av 6 i Ken Burns klassiska dokumentärserie om den amerikanska jazzen. 1935-37: Billie Holiday blir den första i en lång rad av jazzsångerskor.

Att rädda undan konstskatter - Innan vattnet tar över

...
I juli år 2000 medförde uppdämningen av floden Eufrat i Turkiet att staden Zeugma till delar lades under vatten. Zeugma grundades på 300-talet f.Kr av Alexander den store. Staden var en viktig knutpunkt längsmed sidenvägen.

Jacqueline du Pré - Elgars cellokonsert

...
Jacqueline du Pré spelar Elgars cellokonsert på The Royal Festival Hall i London. Detta var du Prés första stora framträdande - hon var endast 17 år gammal.

Djurens perspektiv - Visenten

...
En dokumentärserie om djuren som lever i urskogen Bialowieza. Skogen sträcker sig över Polen och Vitryssland och den har en stor mångfald av växter och djur. Av Bozena och Jan Walencik.

Konstserie av Göran Gunér

...
Varje fredag 20.30 med start den 9/10 visar Axess TV dokumentärfilmer om konst av filmaren Göran Gunér. Den första filmen "Draken och korset" berättar om de märkliga och unika norska stavkyrkornas arkitektur och konstnärliga utsmyckning.

Musikmästarna - Beethoven

...
Del 2 av 12 i en porträttserie som gör en djupdykning i några av de största musikkompositörernas liv och verk. Den andra delen berättar om Beethoven, kompositören som rättade sig efter egna regler i både sitt liv och sitt skapande.

Cosi Fan Tutte med Miah Persson

...
Skola för älskande. För att fira Mozarts 250e födelsedag sattes Così fan tutte upp för Glyndebourne Festival Opera 2006 med den svenska sopranen Miah Persson. Kan även ses på Axess Play från den 12 oktober och två veckor framåt.

Alexander Stoddart - konstens egenvärde

...
Föredrag av den skotske skulptören inspelat under ett seminarium i Edsviks konsthall utanför Stockholm 2009.

Svininfluenser

...
Det går att finna en annan modell för svenskt lantbruk. I det långsamma, småskaliga gårdslivet skymtar en syntes mellan ett globaliserat konsumtionssamhälle och ett traditionellt lokalsamhälle.

Amerikanska inbördeskriget - Den stora striden

...
Del 4 av 7 i en dokumentärserie om Amerikanska inbördeskriget. Robert E. Lees största framgång och slaget vid Gettysburg.

Kalaharis förlorade värld - Jakt på helig mark...

...
Del 3 av 7 i en äventyrlig serie med sir Laurens van der Post och hans expedition i Kalahari. I tredje avsnittet söker de stäppens bushmän. Expeditionen hamnar i onåd efter att ha brutit bushmännens regler och jagat på helig mark...

Från Petra till Hegra - Nabateernas rike

...
Fransk dokumentär om nabateernas rike. Vad vet vi om folket som härskade över de stora ökenområdena? Från 2004. (Bild: Nabateerna lät bygga sig in i de dramatiska, höga klipporna.)

Sjostakovitj & Ravel - Från BBC proms 1990

...
Sjostakovitjs "Konsert för cello och orkester" No. 1 och Ravels "Valses nobles et sentimentales" från Royal Albert Hall. (Bild: Esa-Pekka Salonen)

Milarepa - en av Tibets mest kända yogier

Milarepa
Film om Milarepa, en man som utstod sitt hårda och tragiska levnadsöde och som kom att bli en av Tibets mest kända yogier och poeter. En film av Neten Chokling, Paul Warren och Raymond Steiner.

En midsommarnatts dröm - Balett i Montecarlo

...
Shakespeares 'En midsommarnattsdröm' i fransk balettversion från Montecarlo. Från 2007.

Musikmästarna - Seriestart

...
Porträttserie i 12 delar som gör en djupdykning i några av de största musikkompositörernas liv och verk. Första delen handlar om Johann Sebastian Bach, kompositören som trots sin genialitet länge var bortglömd efter sin död.

Magasinet - om "ränteknark"

...
Med hjälp av Riksbankens låga ränta är vi på väg in i en ny bostadsbubbla. Räntesättningen är ett kortsiktigt knarkande, menar Swedbanks Cecilia Kingsley. - Det får vara slut nu

Gustaf Mannerheim - Marskalk av Finland

...
Del 2 av 2 i en dokumentär om Finlands legendariske ledare. I den sista delen berättar filmaren Hans Barnekow om Mannerheims roll i skapandet av det självständiga Finland och övriga dramatiska händelser under 1900-talets första hälft.