VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Musik och överlevnad - Om musikens betydelse

...
Dokumentär av Christopher Nupen om det judiska folkets komplicerade förhållande till musik - från upplysningen till livet i Nazitysklands koncentrationsläger. Filmen handlar om hur musiken påverkat judarnas integration i Tyskland, om antisemitism - men framförallt handlar den om hur mycket musik kan betyda för människor.

Den franska chansonen - Jacques Brel

...
Dokumentär om den belgiske artisten Jacques Brel (1929-1978), hans livs historia berättad av honom själv, av hans musik och vänner.

Demos - de folkvaldas tribun - Partidebatt om vården

...
Del 4 av 9, om vården. Under rubriken Demos - de folkvaldas tribun - debatterar riksdagsledamöter från Moderaterna och Socialdemokraterna de avgörande frågorna inför valet nästa år. (Bild: Pnyx och talarstolen "bema", där den grekiska demokratin - den athenska folkförsamlingen "ekklesia" sammanträdde på 400-talet f.Kr.)

Musikmästarna - Brahms

...
Del 9 av 12 i serien som porträtterar några av de största musikkompositörernas liv och verk. I del 9 lär vi känna den tyske kompositören Johannes Brahms (1833-1897) som under större delen av sitt liv verkade i Wien.

Maktens män - Del 7

...
Del 7 av 12. Konflikten mellan premiärministern och kungen når nya höjder då Urquhart anklagar kungen för att försöka få igenom en blodlös kupp.

Spädbarnsräddaren - Ett barnhem i 1700-talets London

...
Dramadokumentär om Thomas Corams 17-åriga kamp för fattiga barn.

Under moskéns täckmantel - Brittisk dokumentär från 2007

...
Dokumentär som undersöker om moskéer i Storbritannien verkligen står för fred och samarbete så som de säger...

Kapten Cooks resor - Del 1

...
Del 1 av 4. En hjälte i vissas ögon, en förbrytare i andras. James Cook gör en av sina största resor från en barfota bondpojke till att som kapten styra över en av den brittiska nationens första stora vetenskapliga expeditioner.

Kristus grav - Brittisk dokumentär från 2002

...
Programmet följer Oxfordarkeologerna, och äkta paret, Martin Biddle och Birthe Kjølbye-Biddle i deras undersökning om huruvida Kristus grav verkligen ligger i Den heliga gravens kyrka i Jerusalem.

Mozarts Zaide - Sångspel i två akter

...
Mozarts ofullbordade opera Zaide (1779-1780) i Peter Sellars tappning. Från Aix-en-Provence festivalen 2008 med Camerata Salzburg Orchestra under ledning av Louis Langrée. Peter Sellars kontroversiella version av Mozarts räddningsopera Zaide med Ekaterina Lekhina som Zaide.

Den franska chansonen - Édith Piaf

...
Del 1 av 2 i programmet "Den franska chansonen". Ett porträtt av Edith Piaf (1915-1963). Hennes livshistoria berättad av henne själv, vännerna och musiken.

Demos - debatt om kulturpolitik

...
Vad vill (M) och (S) med kulturpolitiken? Från Socialdemokraterna: Gunilla Carlsson och Lars Wegendal. Från Moderaterna: Cecilia Magnusson och Ann-Marie Brodén. Debatt utan programledare.

Djurens perspektiv - Vargen

Följ vargens vardag i urskogen
Det handlar om vargen i Axess TV:s dokumentärserie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer djuren som lever där. Av Bozena och Jan Walencik.

1900-talsmyter om USA - David Reynolds

...
I tre avsnitt av Global Axess undersöker Anders Hellner vilka myter som omgärdar Amerikas Förenta Stater. Del 3: USA:s århundrade - myter från 1900-talet.

Swann och kärleken - film av Schlöndorff

...
Fransk film med Jeremy Irons som Charles Swann och Ornella Muti som Odette de Crécy. Film från 1984 av Volker Schlöndorff.

Världens barn utser Årtiondets barnrättshjälte

...
FN:s Barnkonvention blir 20 år den 20 november. Samtidigt utser World's Children's Prize, som "ägs" av 23 miljoner barn i 99 länder, Årtiondets barnrättshjälte. Svensk dokumentär från 2009.

Musikmästarna - Händel

...
Del 8 av 12 i porträttserien om några av de största musikkompositörernas liv och verk. I del 8 lär vi känna Georg Friedrich Händel (1685 - 1759) som dominerade den klassiska musiken i decennier.

Maktens män - Del 6

...
Del 6 av 12. Urquhart försöker blidka kritiken från kungen genom att låtsas gå med på hans krav och anpassa sin politik.

Nadia Boulanger - ett porträtt

...
Dokumentär om den stora musikpedagogen Nadia Boulanger (1887-1979) vars studenter innefattade många av de som kom att bli bland de största kompositörerna och dirigenterna under 1900-talet.

Det dolda Tibet - Med dold kamera i Tibet

...
Dokumentär om Tibet. Exiltibetanen Tash Despa riskerade sitt liv för att fly från Tibet men återvände elva år senare för att göra dokumentären om vad som faktiskt sker i Tibet.

Afrikas gyllene röst - Ett porträtt av Salif Keita

...
Konsert med afropopsångaren Salif Keita, "Afrikas gyllene röst" och Les Ambassadeurs från festivalen Jazz Open Stuttgart på Liederhalle i Stuttgart den 22 juli 1995.

Kartagos undergång - Del 2

...
Del 2 av 2 i en brittisk dokumentär om Kartago. Ca 150 f.Kr. förstörde Romarriket Kartago och utplånade dess befolkning efter tre krig, de "Puniska krigen". Varför fruktade romarna Kartago, och varför vet vi så mycket om Rom men så lite om Kartago? (Bild: Kartago, idag beläget intill Tunisiens huvudstad Tunis.)

Carmen - Opera av Bizet

...
Bizets opera Carmen från Glyndebourne Festival Opera 1985. Mezzosopranen Maria Ewing i rollen som den eldiga spanska zigenarflickan Carmen och tenoren Barry McCauley i rollen som sergeanten Don José. (Bild: Maria Ewing)

Djurens perspektiv. Vildsvinet

...
En dokumentärserie om djuren som lever i urskogen Bialowieza. Skogen sträcker sig över Polen och Vitryssland och den har en stor mångfald av växter och djur. Av Bozena och Jan Walencik.

Musikmästarna - Vivaldi

...
Del 7 av 12 i serien som porträtterar några av de största musikkompositörernas liv och verk. I del 7 stiftar vi bekantskap med den italienske barockkompositören Antonio Vivaldi (1678-1741), respekterad under sin livstid men bortglömd efter sin död innan han återupptäcktes under 1900-talet.

Maktens män - Del 5

...
Del 5 av 12. Francis Urquhart har nått sitt mål och är nu Storbritanniens premiärminister men minnet av Mattie Storins öde spökar. Han får dock kritik från den nyblivna liberala kungen som anser att Urquharts politik inte har folkets bästa för ögonen.

Ernst Josephson - Flykten från Paris till slutet

...
Del 3 av 3 i Göran Gunérs dokumentär om den svenske målaren Ernst Josephson (1851-1906). Josephson levde ett dramatiskt liv med både stora framgångar och motgångar, och den här filmen bygger på Josephsons egna ord om sitt liv - från brev, artiklar och dylikt.

Den unge Freud - Psykoanalysens obehagliga ursprung

...
Genom dramatisering, intervjuer och Freuds egna brev berättas historien om den unge Sigmund Freud och en av hans tidiga patienter, Emma Eckstein - ett fall han nog helst skulle ha glömt bort, men som hjälpte honom att forma de teorier som kom att bli hans arv till världen.

Kompensationens förbannelse - 11 septemberattackens offer

...
Terroristattackerna den 11 september 2001 krävde nästan 3000 liv och förstörde många fler. Familjerna till offren erbjöds kompensation av staten, mot att de avstod rätten att stämma staten, och nästan alla tackade ja...

Kartagos undergång - Del 1

...
Del 1 av 2 i en brittisk dokumentär om Kartago. Ca 150 f.Kr. förstörde Romarriket Kartago och utplånade dess befolkning efter tre krig, de "Puniska krigen". Varför fruktade romarna Kartago, och varför vet vi så mycket om Rom men så lite om Kartago?

Berlinmurens historia - Se filmen i Axess Play

...
Dokumentär från 2009. I höst är det 20 år sedan Berlinmuren revs. Det är en händelse som har fått återverkningar på hela Europa.

Demos - nytt debattprogram

...
Under rubriken Demos - de folkvaldas tribun - debatterar riksdagsledamöter från Moderaterna och Socialdemokraterna de avgörande frågorna inför valet nästa år. Politikerna får själva bestämma både ämnen och genomförandet av debatterna helt på egen hand. Tittarna regerar.

Heitor Villa Lobos - Dokumentär om musica erudita

...
Dokumentär om den brasilianske kompositören och cellisten Heitor Villa-Lobos (1887-1959) liv och musik.

Djurens perspektiv - Lokatten

...
Del av dokumentärserie om djuren som lever i urskogen Bialowieza. Skogen sträcker sig över Polen och Vitryssland och den har en stor mångfald av växter och djur. Av Bozena och Jan Walencik.

Dan Brown och sanningen - Del 2

...
Del 2 av 2 i en dokumentär som försöker skilja fakta från fiktion i Dan Browns "Änglar och demoner".

1700-talsmyter om USA - Pauline Meyer

...
I tre avsnitt av Global Axess undersöker Anders Hellner vilka myter som ligger bakom dagens Amerikas Förenta Stater. Del 1: Skapandet av USA, myter från 1700-talet.

Makten minns - Ingvar Carlsson fyller 75 år

Makten minns - med Ingvar Carlsson
Måndag den 9 november fyller förre statsministern Ingvar Carlsson 75 år och kan blicka tillbaka på ett långt politikerliv, inte minst i samband med mordet på Olof Palme.

Maktens män - Del 4

Drama bland maktens män
Del 4 av 12. När valet av ny premiärminister närmar sig verkar det som om Urguharts plan har fungerat, alla andra möjliga kandidater har blivit vanärade. Men Mattie har till slut kommit fram till att det är Urguhart som har planerat allt och utnyttjat henne, men han kommer inte tillåta henne eller någon annan stå mellan honom och premiärministerposten.

Musikmästarna - Rachmaninov

...
Del 6 av 12 i serien som gör en djupdykning i några av de största musikkompositörernas liv och verk. Del 6 berättar om ryske kompositören Sergej Rachmaninov (1873-1943) som blev nästan knäckt av kritiker men fick framgång i USA.

Svart danselegans

...
Dokumentär om den Nya Zeeländska danstruppen Black Grace.

Manhattan 1609 - De var först på plats

...
Dokumentär som berättar historien om de sanna grundarna av New York. Den vanliga missuppfattningen att det var Peter Stuyvesant som grundade staden reds ut, staden grundades redan trettio år innan Stuyvesant kom dit.

Mozarts Rekviem - Med Karl Böhm

...
Wiens symfoniorkester framför Mozarts Rekviem i d-moll (1791-1792), dirigerad av Karl Böhm.

Dagbok från DDR

...
Under ett år var artikelförfattaren utlandslektor vid ett universitet i Östtyskland. Hon fick uppleva absurditeten och grymheten i en totalitär regim.

Storartade år i Berlin

...
Med muren föll inte bara kommunismen. Klockan klämtade också för den aparta biotopen Västberlin och för den bohemiska livsstil som odlades där.

Tristan och Isolde - Opera av Richard Wagner

...
I denna uppsättning av Wagners "Tristan och Isolde" medverkar Siegfried Jerusalem, Waltraud Meier, Matthias Hölle, Falk Struckmann och Uta Priew under ledning av Daniel Barenboim. Från 1995. (Bild: Waltraud Meier som Tristan)

Dan Brown och sanningen - Del 1

...
Del 1 av 2 i en dokumentär som försöker skilja fakta från fiktion i Dan Browns "Änglar och demoner".