VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Luciano Pavarotti - Konsert till Pavarottis minne

...
Konsert anordnad till minne av Luciano Pavarotti (1935-2007) och framförd på vad som skulle ha varit hans 73:e födelsedag, den 12e oktober 2008. Konserten ägde rum i det legendariska Petra i Jordanien, med Prague Philharmonia under ledning av Eugene Kohn.

Sufism: bortom orden - En inblick i islamisk mystik

...
Denna dokumentär lyfter fram överraskande, och för många okända, sidor av islam. Thomas Giefer och Ahmad Taheri åker till Pakistan, Egypten och Turkiet för att få en bättre inblick i islamisk mystik, sufism, något som påverkat den muslimska världen mer än vad de flesta förstår.

Mendelssohns kammarmusik - tredje delen

...
Del 3 av 3. Pianisten Vladimir Stoupel och sopranen Barbara Dobrzanska framför sex olika utdrag ur Felix Mendelssohns digra verklista.

Brahms violinkonsert - Dirigent Claudio Abbado

...
Solisten Gil Shaham framför Johannes Brahms (1833-1897) Violinkonsert från 1878 med Berliner Philharmoniker, under ledning av Claudio Abbado. Inspelad på Teatro Massimo i Palermo, Italien 2002.

Hos terapeuten - Del 11

...
Del 11 av 35. När Talia kommer till sessionen konfronterar hon Reuven angående hans tidigare patient Na'ama, om huruvida de hade ett förhållande eller ej. Talia anklagar även Reuven för att ha övergett henne då de avslutade terapin för många år sedan.

Född slav - Slaveri i Mauretanien

...
Mauretanien, Afrika, landet där Saharaöknen möter Atlanten. Där arabisk kultur möter afrikansk. Där gamla traditioner möter moderna värderingar. Där slaveriet en bit in på 2000-talet lever och frodas...

Makten minns - fd kommunistledaren CH Hermansson

Makten minns - med CH Hermansson
CH Hermansson är den svenska vänsterns och kommunismens ledande personlighet. Han var partiledare samtidigt som Tage Erlander 1964 - 1975 och bidrog till att Vänsterpartiet Kommunisterna fjärmade sig från Sovjetunionen och intog en mer självständig position. CH Hermansson har nu hunnit fylla 90 och i denna intervju blickar han tillbaka på sitt politiska liv.

Mästaren och Margarita - Del 4

...
Del 4 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Mästaren och Margarita - Del 1

...
Del 1 av 10 Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Serien består av tio avsnitt där tittaren bokstavligt talat får uppleva allt mellan himmel och jord. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Göran Gunér filmfestival - Stjärngossarna i Sundborn

...
Film av Göran Gunér om Carl Larssons verk "Stjärngossarna i Sundborn". På trettondagen 1904 kom en grupp stjärngossar hem till familjen Larsson i Sundborn. Carl Larsson började genast att skissa.

Jacques Tati - Min onkel

Tati - Min onkel
Tati-film: Min onkel. Familjen Arpel lever i ett modernt, helautomatiserat hem där allt styrs av mekaniska uppfinningar och miljontals knappar...

Maktens män - politik och intriger

...
Del 11 av 12. Urquhart är distraherad och tar flera dåliga beslut i den näst sista delen av denna brittiska serie som utspelar sig i maktens korridorer.

Det gemensamma riket - Den östra riksdelen

...
Film av Hans Barnekow. Med anledning av 200-årsminnet av finska kriget 1808-1809 och Sveriges förlust av Finland, visar Axess TV en nyproducerad dokumenär om Sveriges och Finlands gemensamma historia, om hur riket uppkom på medeltiden.

Gustaf Sjökvists kammarkör - julsång med Bengt Feldreich

...
Del 4 av 4. "Ser du stjärnan i det blå". Kammarkören tillsammans med Storkyrkans kör sjunger in julen. Både körerna och programmet leds av Gustaf Sjökvist själv.

Gyllene scener ur Jesu liv - altarskåpen berättar

...
Film av Göran Gunér om senmedeltida altarskåp i Strängnäs Domkyrka, som berättar välkända och okända evangelietexter som i teaterscener.

Mendelssohns kammarmusik - andra delen

...
Del 2 av 3. Orkestern Gewandhaus-Quartet framför Felix Mendelssohns Pianokvartett nr 3 och Stråkkvartett nr 6 med pianisten Vladimir Stoupel på Gohliser Schlösschen.

Det dolda Iran - Med granskande dold kamera

...
Med dold kamera besöker reportern Jane Kokan Iran. Vi får möta en brutal regim som präglas av förtryck och tortyr - dessutom granskas mordet på den kanadensiska journalisten Zahra Kazemi som misshandlades till döds efter 77 timmar i förhör. Dokumentär från 2003.

Béjarts sista balett - Jorden runt på 80 minuter

...
Inspirerad av Jules Vernes "Jorden runt på 80 dagar", samt av egna resor, tar korreografen Maurice Béjart oss jorden runt på 80 minuter. Denna balett kom att bli Béjarts sista innan han avled den 22 november 2007. Med: Béjart Ballet Lausanne-balettkompani

Hos terapeuten - Del 6

...
Del 6 av 35. Talia berättar att hon har fertilitetsproblem och för varje dag som går är chansen mindre att hon kommer att kunna få barn. Hon beskyller Reuven för att ha förstört hennes chans till barn då han för 16 år sedan uppmuntrade henne att göra abort.

Oförblommerad Stalinhyllning i SVT

20 minuter in i kvällens avsnitt av Go’kväll kan man ta del av en intervju med rocksångaren Jerry Williams där denne ombeds att sätta samman en middag med fyra tänkta drömgäster.

Resa i Sverige. Glasriket i Småland

Resa i Sverige - Glasriket i Småland
I småland är glasproduktionen koncentrerad till regionen mellan Växjö och Kalmar. Regionen kallas Glasriket. Här finns flera världsberömda glasdesigners och konstnärer.

Musiken till Romeo och Julia. Kärleksdramat som inspirerat många kompositörer

(Målning av prerafaeliten Ford Madox Brown)
Romeo och Julias kärleksberättelse har inspirerat många kompositörer världen över. Under ledning av Lorin Maazel får vi lyssna till Berlioz, Prokofievs och Tchaikovskys tolkningar av kärleksdramat som återberättas här i musik. (Målning av prerafaeliten Ford Madox Brown).

Där överhettade revolutionärer sätter tonen

Andreas Malm argumenterar i en artikel idag på Aftonbladets kultursida för att redaktörer som publicerar skribenter som Ayaan Hirsi Ali bör brännmärkas och skribenter som Ayaan bör förses med publiceringsförbud.

Yegor Gaidar - om rysk chockterapi

...
Den förre premiär- och ekonomiminstern i Ryssland, Yegor Gaidar, har avlidit. Se en intervju med honom från 2008 på Axess Play.

Musikmästarna - Chopin

...
Del 12 av 12. Porträtt av kompositören och virtuospianisten Frédéric Chopin och hans musik.

Maktens män - del 10

...
Del 10 av 12. En ung kvinna vill ha Urquharts hjälp och fredsfördraget mellan Grekland och Cypern skrivs på.

Gustaf Sjökvists kammarkör gästas av Mats Bergström

...
Del 3 av 4. Gitarristen Mats Bergström och sångaren Björn Johansson repeterar musik av bland annat sin vän Olle Adolphson.

Ingen ny Mandela - Arvet från ANC

...
Vad har hänt med arvet från Mandela? En dokumentär med Fergal Keane som undersöker vad som ligger bakom våldet och oroligheterna i landet.

Mendelssohns kammarmusik - första delen

...
Del 1 av 3. Orkestrarna Gewandhaus-Quartet och Arzberger-Quartet framför Felix Mendelssohns oktett.

Katastrofen i Burma - Undercover i Burma

...
Undersökande dokumentär om Burma, där militärjuntans makt är absolut, och den demokratiskt valde ledaren hålls inspärrad...

Hos terapeuten - Del 2

...
Del 2 av 35. Det separerade paret Michael och Orna skickar sin överviktige son Itay till Reuven då han vägrar sova hos sin pappa efter separationen. Först när Reuven förklarar att allt Itay berättar är konfidentiellt vågar han berätta varför. Men så dyker Michael och Orna upp - och genast börjar de bråka...(Bild: Regissören Hagai Levi.)

Charlie Chaplin - Emigranten

...
Den klassiska Chaplinfilmen "Emigranten" - om luffaren och den unga emigrantflickan - anses av många vara den bästa av Chaplins kortfilmer.

Stasi-listan måste publiceras nu!

Jag läser Peter Bratts uppdaterade framställning på Newsmill, rörande hans egen och Jan Guillous inblandning i IB-affären.

Hos terapeuten - Del 1

...
Del 1 av 35. Menachem anländer och berättar att han stämmer Reuven för försumlighet angående hans son Yadins död. Reuven väljer att söka hjälp hos Talia, en före detta patient och numera framgångsrik advokat. Men Talia har svårt att hålla diskussionen på en professionell nivå eftersom gamla minnen kommer upp till ytan...

Debattmotståndet

Per Gudmundson skriver bra i dagens SvD om Evin Rubars SVT-dokumentär om islam i Sverige - en film som på på intet sätt har fått den uppmärksamhet som den förtjänar.

Heimat 3 - Världsmästarna

...
Del 2 av 6. Lycka - men inte för alla. Det är 1990 och fotbolls-VM börjar.

Musikmästarna - Schubert

...
Del 11 av 12. Han var alla tiders främste sångskrivare. Här lär vi känna den tyske kompositören Franz Schubert (1797-1828) och hans musik lite närmare.

Gustaf Sjökvists kammarkör med Sven-David Sandström

...
Del 2 av 4: Kyrkomusik. I det andra programmet där denna Stockholmsbaserade kör repeterar får vi höra kompositioner av en av Sveriges mest internationellt kända kompositörer: Sven-David Sandström.

Islam på Axess TV och Axess Play

...
Fyra extrainsatta program om Islam på torsdag. Medverkande: Ayaan Hirsi Ali, Tariq Ramadan och Timothy Garton Ash. På Axess TV torsdag 10 december med början kl 22.00.

Hos terapeuten. Del 1

...
Del 1 av 35. Menachem anländer och berättar att han stämmer Ruven för försumlighet angående hans son Yadins död. Ruven väljer att söka hjälp hos Talia, en före detta patient och numera framgångsrik advokat. Men Talia har svårt att hålla diskussionen på en professionell nivå eftersom gamla minnen kommer upp till ytan...

Maktens män - del 9

...
Del 9 av 12. Premiärministern Francis (Ian Richardson ) funderar på att dra sig tillbaka i kvällens avsnitt.

Airbus - En europeisk historia - Grus i maskineriet

...
Del 2 av 2 i en dokumentär om Airbus, det största europeiska samarbetsprojektet inom industrin. Men samarbetet gnisslar betänkligt både i Airbus och dess moderbolag EADS, som är ett konglomerat inom försvarsindustrin...

Nationalister och relativister i samma båt

...
De som förringar faran med islamism har mycket gemensamt med dem som utmålar islam som ett hot mot svensk kultur. I bägge fallen ser man muslimer som ett enhetligt kollektiv samt fäster vikt vid det som skiljer snarare än förenar folk från olika kulturer.

Vikingarnas långskepp - del 2

...
Del 2 av 2. Det blir en hård resa över Nordsjön för ungdomarna från de brittiska universiteten Cambridge och Oxford. De ska ta sig från Danmark till England som vikingarna gjorde: i långskepp.

Antikt ideal

...
Många tror att modernismen är klassicismens motsats. Men modernister som till exempel T. S. Eliot och Ezra Pound kände leda över romantikens excesser och sökte sig till därför till de stramare, klassiska uttrycken.

Valskungen - Johann Strauss d.y. och d.ä.

...
I början av 1800-talet fick valsen sitt stora genombrott i Europa, och den ackompanjerades av en ny typ av musik - wienervalsen. Valsen kommer för alltid att vara kopplad till en viss familj, nämligen den österrikiska familjen Strauss, och främst då Johann Strauss d.ä. och hans son Johann Strauss d.y. som båda kom att kallas "Valskungen".

Themsen - den heliga floden

...
Första delen av fyra där författaren Peter Ackroyd reser till Themsens källor.

Amerika och Indien - Deepak Lal

...
I två program resonerar Martin Ådahl med företrädare för Europa och Indien om förhållandet till Amerika. Del 2: Det väldiga Indien

Heimat 3 - Världens lyckligaste folk

...
Del 1 av 6 - Året är 1989 och Hermann och Clarissa återförenas i denna första del av succéserien Heimat 3.

Gustaf Sjökvists kammarkör - ljuvlig musik

...
Del 1 av 4. Var med när en av Sveriges bästa körer repeterar och framför sin vackraste musik. I detta första avsnitt deltar även elever från Adolf Fredriks musikklasser och Georg Riedel är gäst. Både kören och programmet leds av Gustaf Sjökvist själv.

Musikmästarna del 10: Haydn - Fadersfiguren

...
Del 10 av 12. I denna kanadeniska porträttserie får vi nu veta mer om kompositören Joseph Haydn och hans monumentala inflytande på den klassiska musiken.

Maktens män - Del 8

...
Del 8 av 12. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med serien Maktens män som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritanien.

Slaget om Saigon. Vietnamkrigets sista dagar

...
Denna dramadokumentär gjordes till 30-årsdagen av Saigons fall och bygger på arkivmaterial, intervjuer med de som var där samt rekonstruktioner. Den 6 mars 1975 bestämmer sig den Nordvietnamesiska regimen för att satsa allt på att attackera Sydvietnam och avancerar snabbt.

Vikingarnas långskepp - del 1

...
Del 1 av 2. Två rivaliserande roddarlag, ett representerande Oxfords universitet och ett universitetet i Cambridge, ska försöka sig på en resa från Danmark till England - precis som vikingarna gjorde.

Airbus - En gyllene allians

...
Del 1 av 2 i en dokumentär om Airbus, det största europeiska samarbetsprojektet inom industrin. Men samarbetet gnisslar betänkligt både i Airbus och dess moderbolag EADS, som är ett konglomerat inom försvarsindustrin...

Staden Mahagonny - Kurt Weills berömda opera

...
Staden Mahagonnys uppgång och fall (Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny), opera i tre akter med musik av Kurt Weill och libretto av Bertolt Brecht. Operan uruppfördes 1930 i Leipzig. Från Los Angeles opera med dirigent James Conlon. I huvudrolelrna: Audra McDonald, Patti LuPone och Anthony Dean Griffey.

Kapten Cooks resor - Del 2

...
Del 2 av 4. Kapten James Cook styr kursen mot den beryktade södra kontinenten Terra Australis där ingen rest än. Om britterna kan hitta den och placera den på kartan är den därmed också deras.