VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Indiskt epos

...
Opera: det fornindiska eposet Mahabharata, tolkat av Peter Brook. Serien i sex delar baseras på Jean-Claude Carrières nio timmar långa uppsättning av operan.

Mästerverk - Konsert: Stravinskijs Våroffer

Berlin filharmoniker framför Stravinskijs Våroffer under ledning av Bernard Haitink.

Mästerverk - Master Class: Stravinskijs Våroffer

Våroffer är ett av Stravinskijs mest kända verk. Det uppfördes för första gången som balett 1913. I våroffer ville Stravinskij visa naturens kraft.

Global Axess - EU och Ryssland

...
Therèse Delpeche har ett långt förflutet som rådgivare åt den franska regeringen i ryska frågor. I den här intervjun begränsar hon sig dock inte till franska intressen. Hon sätter EUs Rysslandspolitik i centrum.

Djurens perspektiv - vargen

...
Del 2 i en dokumentärseie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer djuren som lever där. Av Bozena och Jan Walencik.

Det handlar om musik

sofia
Säsongsstart

Mästerverk - Konsert Mahler: Das Lied von der Erde

Mahlers Das Lied von der Erde är hans mest kända verk för stor orkester. Här framförs det av WDR Cologne under ledning av dirigent Semyon Bychkov. Mezzo-sopran Waltraud Meier, tenor Torsten Kerl.

Mästerverk - Masterclass, Gustav Mahler, Das Lied von der Erde

I en dokumentär i serien Mästerverk, instuderas och analyseras Mahlers verk Das Lied von der Erde. Mahlers mest kända verk för stor orkester. WDR Cologne under ledning av dirigent Semyon Bychkov. Mezzo-sopran Waltraud Meier, tenor Torsten Kerl.

Krig och fred

...
Tredje avsnittet av tjugo, i en filmatisering från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

Global Axess - Intressesfären

Fjodor Lukjanov
Den ryske journalisten Fjodor Lukjanov talar god svenska och får ofta kommentera rysk utrikespolitik i svenska media. I det här programmet möter vi honom i rollen som representant för en utbredd rysk upplevelse av vad vi kan kalla "postimperial fantomsmärta". Det är belysande att höra honom förklara vad han anser att Putin egentligen menade med det famösa uttalandet i april 2005 att Sovjetunionens undergång var 1900-talets största geopolitiska katastrof.

Djurens perspektiv - vildsvinet

...
Del 1 i en dokumentärseie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer djuren som lever där. Av Bozena och Jan Walencik.

Nyfiken på... Modernismen

...
Konstkritikern Ingela Lind har skrivit en bok om Bloomsburygruppen.

Milarepas hårda uppväxt ledde honom in i tron

...
På 1000-talet föddes i de tibetanska bergen ett helgon. Den episka dokumentären följer den lilla pojkens liv, pojken som skulle bli Milarepa. En man som utstod sitt hårda och tragiska levnadsöde och som kom att bli en av Tibets mest kända yogier och poeter. En film av Neten Chokling, Paul Warren och Raymond Steiner.

Resa i Sverige - Slöjdriket

...
Torsås kommun kallar sig slöjdriket. Här finns sedan många år tillbaka en tradition att slöjda fram alster för försäljning. Man tar tillvara på den småländska skogens möjligheter till försörjning.

Hos terapeuten - Reuven

Israelisk dramaserie från 2006 om fem personer som går i behandling hos terapeuten Reuven. Alla har de olika öden bakom sig. Men Reuven behöver också gå i terapi. På fredagar talar han ut med sin handledare.

Resa genom Ryssland

...
Första delen i en resedokumentär med Jonathan Dimbleby som möter intressanta människor på sin färd genom Ryssland. Politik, geografi, och historia på en och samma gång.

Rakt genom isen

...
Den globala uppvärmningen har lett till att polarisarna nu smälter snabbare än någonsin. I en fransk dokumentär får vi följa med när fartyget "Amundsen" går igenom den tidigare isstängda Nordvästpassagen - en betydligt kortare sjöväg mellan Europa och Asien än tidigare.

Mästerverk - Konsert: Debussy: La Mer

Havets brus i toner, del 16.

Mästerverk - Master Class: Debussy: La Mer

...
Musikdokumentär om Debussys Havet. Stycket framförs av Chicago symfoniorkester under ledning av dirigent Daniel Barenboim. Inspelningen ägde rum i Köln år 2000.