VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Våra stora Musiker - Itzhak Perlman - Jag vet att jag spelade varenda not. Under tre år dokumenterades violinistens liv

Itzhak Perlman
Dokumentär om den framstående, israeliske violinisten Itzhak Perlman (1945-). Filmen är inspelad under en treårsperiod där vi bland annat får följa honom från sitt hem i New York, på turné i Europa och i inspelningsstudion.

Det handlar om musik. Sofia Jannok och Josefine Lindstrand

Sofia Jannok
Del 6 av 8 i serien "Det handlar om musik" där programledare Sofia Nyblom möter svenska musiker. Denna gång gästas studion av den svensk-samiska sångerskan Sofia Jannok och jazzsångerskan Josefine Lindstrand.

Kvinnliga äventyrare. Amelia Earhart - störtad ängel

Amelia Earhart
Del 1 av 5 i en dokumentär om kvinnliga äventyrare. Att flyga var Amelia Earharts passion. Hon var första kvinnan i ett flygplan över Atlanten.

Tati

...
Under fyra veckor varje fredag visas på Axess TV några av Tatis skrattgripande filmer. Vi får bland annat stifta närmare bekantskap med Monsieur Hulot, spelad av Tati själv, en av hans mest kända rollfigurer som skapat filmhistoria och som fått en speciell plats i många filmentusiasters hjärtan. Först ut är Tatis "Fest i byn", sänds den 27 mars kl 21:00.

Ekonomiklubben. Ledande ekonomer diskuterar ekonomiska frågor

Ekonomiklubben
Del 1 av 6 i serien "Ekonomiklubben", där ledande ekonomer behandlar de ekonomiska frågorna, dagsaktuella och tidlösa. Ordförande är Martin Ådahl. Denna vecka: - Lönar det sig verkligen att ge bonusar till cheferna trots brakförluster? - Varför är kronan så hopplöst svag trots att svensk ekonomi på papperet är stark? Dessutom börjar vi reda ut vad som är vad i finanskrisen och diskuterar veckans siffra.

Muslim mot islamism

Muslim mot islamism
För nio år sedan dödades Mohamed Sifaouis journalistkolleger av en bomb i Alger. Sedan dess bekämpar han den fundamentalistiska formen av islam. Han har tvingats fly till Frankrike och lever under ständigt polisbeskydd. Han är en vältalig försvarare av yttrandefrihet och en tolerant form av islam.

Mahabharata . Indiskt epos om släktfejder

Mahabharata
Del 5 av 6 i det fornindiska eposet Mahabharata tolkat av Peter Brook och skådespelare från hela världen.

Kaspar Hauser. En pojke dyker upp från ingenstans

Kaspar Hauser
Tysk filmatisering om Kaspar Hauser (1812-1833) av Werner Herzog. Bruno Schlierstien spelar Kaspar. "Jeder für sich und Gott gegen alle"// Kaspar Hauser.

Maktens män. Maktens korridorer i Storbritannien

Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med denna serie som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritanien. Francis Urquhart som spelas av Ian Richardson tar till alla möjliga medel i sin strävan att bli näste premiärminister. Andra medverkande: Susannah Harker, David Lyon, Diane Fletcher med flera.

Musiken till Romeo och Julia. Kärleksdramat som inspirerat många kompositörer

(Målning av prerafaeliten Ford Madox Brown)
Romeo och Julias kärleksberättelse har inspirerat många kompositörer världen över. Under ledning av Lorin Maazel får vi lyssna till Berlioz, Prokofievs och Tchaikovskys tolkningar av kärleksdramat som återberättas här i musik. (Målning av prerafaeliten Ford Madox Brown).

Europas arkitektoniska arv - Frankrike. Besök franska slott och kloster

Besök franska slott och kloster
Del 3 av 10 i en fransk dokumentärserie om Europas arkitekturhistoria. Det handlar även om det ständiga arbetet med bevarandet av monumenten, om konservering och restaurering. (Bilden:det franska slottet Chenonceau.)

Vatikanens hemligheter. Vatikanmuseet

Vatikanmuseet
Vatikanmuseet: Del 8 av 14 i en unik serie från Vatikanens innersta. Hur kommer det sig att kyrkan förvaltar antikviteter? Avsnittet behandlar bland annat Vatikanmuseets historia, påvens konstsamling och vi får ta del utav de skatter som finns förvarade där. (På bild: Laokoongruppen.)

Världens nomadfolk. Morer i Mauretanien

Del 3 av 4 i serien om Världens nomader. Filmens regissör Ned Johnston har en böjelse för avlägsna folk som lever ett tufft liv.

Maktens män. Drama bland maktens män

Drama bland maktens män
Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med denna serie som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritanien. Francis Urquhart som spelas av Ian Richardson tar till alla möjliga medel i sin strävan att bli näste premiärminister. Andra medverkande: Susannah Harker, David Lyon, Diane Fletcher med flera.

Det goda livet. Populär BBC-komedi med paret Good

Det goda livet
Del 5 i populär BBC-serie från 1975 om paret Good och deras grannar. Medverkande: Felicity Kendal, Penelope Keith, Paul Eddington och Richard Briers.

Kättaren Newton. En ny sida av Newton

...
Mycket av det vi tror oss veta om Isaac Newton stämmer inte. I denna dramadokumentär får vi ny förståelse för Newton och hans intresse för alkemi och teologi.

Beethovens pianotrio i D-dur

Beethovens pianotrio i D-dur
Musikdokumenär av Christopher Nupens om Beethovens pianotrio i D-dur även känd som spöksonaten "The Ghost". Daniel Barenboim, Pinchas Zukerman och Jacqueline du Pré framför verket.