VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ormen i skatteparadiset

...
En historia om Heinrich Kieber, tidigare anställd på Lichtenstein bank, som en dag avslöjade bankernas omoraliska hanterande av skatter. Många hyllar honom som en hjälte medan andra betraktar honom som en tjuv.

Med olika måttstockar

Visst är det lite konstigt att det vid Uppsala universitet har anställts en professor, med uppgift att leda forskning, som själv har gjort akademisk karriär genom att bland annat påstå att det bedrivs ritualmord på spädbarn i Sverige, men som aldrig har kunnat framlägga ett enda bevis på att så är fallet.

Våldspakt satte Rosengård i brand

...
Kravallerna i Rosengård utlöste inte bara våld och skadegörelse. De gav också upphov till en allians mellan extremvänster och islamism.

Det fantastiska ljuset

...
Brittisk dokumentärserie om ljuset. Hur hade tillvaron tett sig utan det livgivande ljuset? Newtons, Galileis och Faradays upptäckter har haft stor betydelse för mänskligheten.

Spartacus - Balett på Bolsjoj-teatern

Balett på Bolshoi-teatern
Spartacus från Bolshoi-teatern i Moskva. Balett i tre akter baserad på Raffaello Giovanollis roman. Dräkt och scenografi: Simon Virsaladze.

Rysslands väg - med Roderick Braithwaites

Roderick Braithwaite är brittisk diplomat med förflutet som Storbritanniens ambassadör i Moskva. I sitt samtal med John Lloyd menar att det trots den auktoritära utvecklingen i Ryssland och trots de speciellt frostiga relationerna mellan hans eget land och Ryssland finns positiva inslag i bilden. Det finns en ny medelklass i Ryssland med intresse för den västliga livsstil som av tradition förknippas med England.

Sylvie Guillem - Jorden runt med ballerinan

...
Följ med ballerinan Sylvie Guillem bakom kulisserna på världens balettscener och se hur livet som internationellt firad dansare kan se ut.

Arkitektstrid på gång?

I England har en strid blossat upp mellan nyklassicistisk och modernistisk arkitektur, detta sedan Prins Charles ånyo stuckit ut hakan i arkitektursammanhang.

Vatikanens hemligheter - Sixtinska kapellet

...
Sista delen av serien Vatikanens hemligheter tar oss med till Sixstinska kapellet.

Multikulturalismen hotar individens rätt

...
Den brittiske författaren Kenan Maliks bok om rasbegreppets historia är nödvändig i en tid när intoleransen göds i multikulturalismens namn. Andreas Malms tjocka bok om islamofobi bekräftar dessvärre riktigheten i Maliks teser.

Herzogs Cobra Verde

...
Herzog och Kinskis sista gemensamma film på Axess TV.

Ekonomiklubben - del 5

...
"Ekonomiklubben", del 5 av 6. Fällande dom i Pirate Bay-målet med fängelse och skadestånd på 30 miljoner kronor. Vad säger ekonomerna, var domen rätt eller bör nedladdningen släppas fri? Går det ändå att tjäna pengar på kultur på nätet?

Boris Godunov - från Bolsjojteatern

Boris Godunov
Boris Godunovs opera i en klassisk Bolsjojproduktion, från den magnifika Bolsjojteatern i Moskva.

De riktigt stora problemen

I fredagens DN kunde man på Insidan läsa om Ingrid Claezon, docent i socialt arbete vid Högskolan i Malmö, som har lett ett forskningsprojekt, vilket visar att anställda inom socialtjänsten behandlar pojkar och flickor olika.

En dränering av konstens energi

Är den officiellt omhuldade konsten på väg att bli en ny tids sofistikerade pornografi, ungefär som 1800-talets salongskonst? Stig Larsson funderar över vari samtidskonstens värde egentligen består.

Rosenkavaljeren - från Royal Opera House

...
Opera i tre akter av Richard Strauss. Rosenkavaljeren uruppfördes för första gången i Dresden år 1911 och är en av Strauss mest populära operor. I denna liveinspelning från Royal Opera House år 1985 får vi lyssna till bland andra Kiri Te Kanawa som Fältmarskalkinnan, Anne Howells i rollen som Octavian, Barbara Bonney som Sophie och Aage Haugland som Baron Ochs. Under ledning av sir Georg Solti.

Blixtar - När naturen ger igen. Naturens vapen

Blixtar - När naturen ger igen
Blixtar är fem gånger hetare än solen och slår planlöst... Dokumentär om ett blixtnedslags ofantliga kraft, varför de är så farliga samt vad forskare försöker göra för att skydda oss.

Ryssland 2020 - John Lloyd samtalar med Andrei Melville

...
Andrei Melville är professor vid det ryska utrikesministeriets forskningsinstitut i internationell politik. Melville presenterar fyra olika scenarier för den ryska utvecklingen, scenarier med olika följder för den ryska utrikespolitiken. De fyra alternativen är den auktoritära staten, fästningen Ryssland, den ryska mångetniska mosaiken och den liberala demokratiska drömmen. Melville menar att alla scenarierna har en grund i föreställningar hos allmänheten i Ryssland.

VM i programmering. Direktsändning från KTH

...
Hundra lag från hela världen tävlar i programmering på KTH i Stockholm - datavärldens skidskytte.Tävlingen kräver snabbhet, korrekthet, uthållighet och rätt prioriteringar under tidspress. Ingen vet när tävlingen startar vem som vinner. Allt kan hända på slutet.

Urskogens puls - Leva i det vilda

Urskogens puls
Serie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer skogens rytm. Av Bozena and Jan Walencik.

Ekonomiska frågor diskuteras

...
Ekonomiklubben del 4. Deltagare: Villy Bergström, vice Riksbankschef, Andreas Bergh, fil dr i nationalekonomi, Lunds universitet, Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, Hans Tson Söderström, professor, knuten till Handelshögskolan, Ingemar Hansson, statssekreterare på Finansdepartementet.

Katedralen i Aachen - Härdat världsarv

Katedralen i Aachen
En tysk dokumentär från år 2000 om katedralen i Aachen, Tysklands äldsta katedral.

Play Time - film av Jacques Tati (1967)

Mr Hulot i labyrinten
För de flesta av oss är det moderna samhället fullt av fallgropar. Därför känner vi så lätt igen oss, när Monsieur Hulot snubblar fram bland alla nymodigheter.

Tati - Min onkel. Satir med det moderna samhället

Tati - Min onkel
Tati-film: Min onkel. Familjen Arpel lever i ett modernt helautomatiserat hem där allt styrs av mekaniska uppfinningar och miljontals knappar...

Simon Boccanegra - Opera av Giuseppe Verdi.

Simon Boccanegra - Opera av Giuseppe Verdi
Verdis opera Simon Boccanegra. Operan spelades in på Glyndenbourne-festivalen 1998.

Giuseppe Castiglione - De fridsamma hästarnas målare. Europeiskt möter kinesisk tradition

Giuseppe Castiglione
Dokumentärfilm om Giuseppe Castiglione som vid 26 års ålder gav sig iväg från Genua till Kina. Han var en skicklig målare och kom att börja arbeta vid den kinesiske kejsarens hov.

Ekonomiklubben

Martin Ådahl
"Ekonomiklubben", del 3 av 6. Ledande ekonomer behandlar de ekonomiska frågorna, dagsaktuella och tidlösa. Ordförande och programmledare: Martin Ådahl (på bild). Har ni några frågor eller funderingar kan ni höra av er till ekonomiklubben: brev@ekonomiklubben.se

Schubert - Mässa nr 6

Schubert
Wiens Statliga Opera, har en särskild kör som just på Allhelgonnadagen framför Schuberts mässa nr 6. Konserten från vilket detta program spelades in hölls på Allhelgonnadagen 1986. Dirigent är Claudio Abbado.

Teheran har inga granatäpplen - Ett omöjligt porträtt av en huvudstad

Teheran
En film om Teherans historia. Regissören tar sig förbi hinder och blandar fakta och fantasi, humor och kritik.

Det handlar om musik - Titiyo och Goran Kajfes

Titiyo
Sofia Nyblom möter i säsongens sista avsnitt i programserien "Det handlar om musik", sångerskan Titiyo och trumpetaren Göran Kajfes.

Sanningen om Mary Celeste. Mytomspunnet spökskepp på drift

Sanningen om Mary Celeste
Dokumentär om det mytomspunna skeppet Mary Celeste som år 1872 hittades kringdrivandes på Atlanten, utan besättning. Rykten har sedan dess florerat kring vad som legat bakom passagerarnas försvinnande och fartyget har kommit att kallas för spökskeppet.

Imperiets ofullständige hjälte - Horatio Kitchener

Horatio Kitchener
Dokumentär om den mytomspunne Horatio Kitchener, ökänd från sin tid som generallöjtnant under Boer-kriget där han utmärkte sig som en framgångsrik och brutal ledare.

Ekonomiklubben

Martin Ådahl
"Ekonomiklubben", del 2 av 6. Ekonomiklubben', del 2 av 6. Chockprognosen - varför går det så illa för Sverige? Förslagen från G20-mötet - är de rätt medicin för att lösa krisen? Och hur står det egentligen till med de svenska bankerna. Programmledare: Martin Ådahl (på bild).Har ni några frågor eller funderingar kan ni höra av er till ekonomiklubben: brev@ekonomiklubben.se

Kvinnliga äventyrare. Marguerite Harrison - spion

Marguerite Harrison - spion
Del 2 av 5 i en serie om kvinnliga äventyrare. Marguerite Harrison ville ha spänning i livet. Hon hade rest mycket i Europa. Jobbet som internationell reporter var inte nog...

Vatikanens hemligheter. Konstsjukhuset

Konstsjukhuset
Ett omfattande konserveringsarbete krävs för att bevara Vatikanens historiska miljö och dess omfattande samlingar. Del 11 av 14 i en unik programserie om Vatikanen. En religions- kultur- och konsthistorisk exposé samt att vi på ett alldeles unikt vis får komma männiksorna som arbetar i Vatikanen nära.