VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

LO tycks ha nått sitt mål med AB

LO:s missnöje med AB:s åsiktsproduktion har nu åtgärdats. Den av LO ledningen kritiserade Lotta Gröning går till Expressen, medan Karin Magnusson ersätter Gröning som debattredaktör på Aftonbladet.

Ryssland som tragedi och fars

...
Lenin skapade Sovjetstaten och Alexander Jakovlev var arkitekten bakom dess upplösning. Stockholmsambassadören Alexandra Kollontay var en ytterst få kvinnor som hade en hög position inom systemet. Kristian Gerner presenterar nya böcker om Sovjetunionens historia.

Familjen Mann - sista delen

...
Dramadokumentärserie i tre delar om särlingen och nobelpristagaren i litteratur, Thomas Mann och hans familj. Del 3 utspelar sig mellan åren 1942-1955.

Pianisten från Theresienstadt

...
Alice Sommer föddes den 26 november 1903 och har levt ett dramatiskt liv i krigens skugga och musikens tecken. Hon har överlevt förintelsen, levt i getto, talar sju språk och spelar piano minst tre timmar om dagen.

Operan Tristan och Isolde

...
Berättelsen om Tristan och Isolde är en medeltida keltisk saga som bland annat var grunden till Gottfried von Strassburgs berömda versroman Tristan, som (i Simrocks översättning från 1855) inspirerade Richard Wagner till hans musikdrama Tristan och Isolde i tre akter. Librettot till verket är skrivet av Wagner själv.

Konsten att sälja sig själv - kurs för unga

...
Fransk dokumentär från 2008 om en grupp förhoppningsfulla men osäkra unga elever som deltar i en kurs om hur man presenterar sig inför en intagningsjury till en skola för affärsmän.

Kosacker strider för Putins Ryssland

...
Den ökända och mytiska kosackrörelsens stöds av Vladimir Putin och militären. Det finns all anledning för Rysslands grannar att känna oro över utvecklingen.

Nathan Milstein - del 2

...
Milstein förnyade ständigt musiken. Han föddes 1903 och gav konserter ända upp i 80-årsåldern innan han dog 1992. Filmen söker skildra Nathan Milsteins kännetecken: förmågan att kunna hitta genuina enkelheten, den gränslösa tekniken och viljan att alltid förnya sig. Från 2006.

Krig och fred med Anthony Hopkins

Krig och fred med Anthony Hopkins
Nytt avsnitt varje lördag kl 21.00. Tjugo avsnitt av en filmatisering från BBC 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

DN sätter definitiv punkt för debatten?

DN Kultur fortsätter enträget med sina husförhör av den egna medarbetarskaran rörande estetiska preferenser.

Smak vittnar om en hel livssyn

...
Många avfärdar design och arkitektur som något trivialt. Men i själva verket säger vår smak inom dessa områden något viktigt om vår personlighet.

Hela Buster Keaton - The Bell Boy

...
Med sitt stenansikte, sitt paraply och sin bisarra komik snubblade Buster Keaton sig till att bli en av 1920-talets främsta underhållare.

Familjen Mann - del 2 av 3

...
Dramadokumentärserie i tre delar om särlingen och nobelpristagaren i litteratur, Thomas Mann och hans familj. Del 2 utspelar sig mellan åren 1933-1941.

Boris Eifman - Rysslands store koreograf

...
Dokumentär om en av vårt tids mest uppmärksammade och omstridda koreografer. I filmen får vi bl a följa Eifmans repetitionsarbete med en av hans baletter "Anna Karenina".

Mästaren och Margarita - del 2

...
Del 2 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Marginaliserad radikalism

Det är märkligt: en snabb genomgång ger vid handen att Per Landins nya bok ”Dietrich Eckarts onda öga” har recenserats bara i en rikstäckande tidning (DN), och i övrigt bara i Sydsvenskan (frånsett några mer eller mindre obskyra landsortspublikationer).

Historien om det gyllene templet

...
För att bevara den lamabuddistiska kulturen ville Sven Hedin skapa en kopia av ett traditionellt tempel. Ekonomiska kriser har länge hindrat drömmen från att förverkligas.

Det fantastiska ljuset - Del 4

...
Del 4 av 4 i en brittisk dokumentärserie om ljuset. Det är fortfarande ett mysterium för den moderna vetenskapen hur ljuset i rymden interagerar med den mänskliga hjärnan. (Programledare Simon Schaffer på Teatro Greco, Taormina)

Det goda livet - del 14 - Sista delen

...
Sista delen av den populära BBC-serien om paret Good och deras grannar från 1975. Medverkande: Felicity Kendal, Penelope Keith, Paul Eddington och Richard Briers.

Förfulningen fortsätter

Man hade kunnat hoppas att det fanns åtminstone en positiv konsekvens av lågkonjunkturen, nämligen att byggandet av planerade höghus i Stockholms innerstad kunde upphöra.

Den inhumane Le Corbusier

...
Le Corbusier har haft stort inflytande över 1900-talets arkitektur, inte minst i Sverige. Theodore Dalrymple menar emellertid att han snarare hör hemma i kriminalhistorien än i arkitekturhistorien.

SVT:s etniska generaliseringar

I tv-programmet ”Existens” säger man sig vilja pröva tesen i Andreas Malms bok Hatet mot muslimer.

Urskogens puls - sista delen

...
Sista delen i serien om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur.

Familjen Mann - del 1 av 3

...
Del 1. Från Weimarrepublik till nazism: 1923-1933. Livet i München med fru Katia och de sex barnen.Thomas njuter av livet som känd och rik författare medan de två äldsta barnen, Klaus och Erika, experimenterar med sex och droger.

James Joyce i Trieste

...
En TV-föreläsning av Joyce-specialisten professor Renzo Crivelli. 1904 kommer James Joyce från Dublin till österrikiska Trieste. Med sig har han Nora, en servitris han just träffat och som inte ens vet målet för resan, när de ger sig av. Det är i Trieste han skriver Dublinbor och Ulysses.

Mästaren och Margarita - Önskerepris

...
Filmatisering från 2005 av Michail Bulgakovs roman "Mästaren och Margarita". Serien består av tio avsnitt. Den fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik.

Hela Buster Keaton - Good Night Nurse

...
Med sitt stenansikte, sitt paraply och sin bisarra komik snubblade Buster Keaton sig till att bli en av 1920-talets främsta underhållare.

Modernitet utan modernism

...
I motsättning till en föråldrad modernism som fastnat i storskaligt byggande, har det skapats klassiska stadsplaner där man tar hänsyn till de lokala förutsättningarna och traditionerna.

Det fantastiska ljuset - Del 3

...
Del 3 av 4 i en brittisk dokumentärserie om ljuset. Det är fortfarande ett mysterium för den moderna vetenskapen hur ljuset i rymden interagerar med den mänskliga hjärnan.

Blåser upp till storm?

Björn Wiman skriver idag bra på Expressen om Åsa Linderborgs text i gårdagens Aftonbladet.

Den private Henry Miller

...
I denna dokumentär filmades Miller när han var 81 år av den kände regissören Tom Schiller, känd för det i USA mycket populära TV-programmet Saturday Night Live. Henry Miller berättar om sitt konstgalleri som råkar befinna sig i hans badrum.

Dödens fält i Kongo

...
Dokumentär från 2003 om striderna i Kongo då miljontals miste livet i den etniska rensningen.

Krig och fred

...
Filmatiseringen från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

Ayaan Hirsi Ali möter Timothy Garton Ash.

Ayaan Hirsi Ali möter Timothy Garton Ash
En av vår tids stora frågor gäller islams förhållande till demokratiska samhällsregler. I denna debatt, inspelad i London, möter den av muslimska fundamentalister dödsdömda feministen Ayaan Hirsi Ali sin intellektuelle vedersakare Timothy Garton Ash, som kallat Ayaan Hirsi Alis inställning för "upplysningsfundamentalism".

Att patologisera kritik av kvinnoförtryck

Bra idag i Corren om Andreas Malm och islamofobin: "När islam används för att motivera och försvara kvinnoförtryck, hedersvåld, förföljelse av homosexuella, dödsdomar mot oliktänkande och terrorism - då måste islam kritiseras, liksom andra religioner och ideologier som används för att legitimera våld och förtryck ska kritiseras.

Så befästes klansamhället

...
Den muslimska civilisationen har utvecklats på ett radikalt annat sätt än den kristet västerländska. Orsaken till detta behöver inte sökas i skilda religiösa budskap, utan snarare i hur respektive religion hanterade sin vardag, sina personalfrågor och sin byggnadsförvaltning.

Hjärta av glas

...
I Axess serie med Werner Herzogs filmer har turen kommit till Hjärta av glas som han regisserade 1976. Filmen har bland annat blivit känd för att Herzog hypnotiserade sina skådespelare för att nå önskad effekt.

När faktoiden blev en faktoid

I Aftonbladet svarar idag Åsa Linderborg och Karin Magnusson. I bloggosfären verkar deras svar inte ha gjort någon större succé utan snarare utlöst en hel del vrede.

Om Huckleberry Finns äventyr

...
Mark Twain fick redan under sin livstid vara med om hur hans roman blev firad och censurerad, vördad och skymfad - Huckleberry Finns äventyr har eldat på hetlevrade diskussioner sedan den utkom 1885. Denna PBS-film berättar historien om boken som kanske är USA:s främsta klassiker.

Det fantastiska ljuset - del 2

...
Del 2 av 4 i en brittisk dokumentärserie om ljuset. Programledare Simon Schaffer vid den grekiska teatern i Taormina.)

Bachs Brandenburgkonserter

...
Barockens främsta stycken framförs. "Concerts avec plusieurs instruments" (konserter med åtskilliga instrument) som Bach själv kallade dem, var en gåva till markgreven Christian Ludwig av Brandenburg 1721. (På bild: Dirigent Gottfried von der Goltz)

Einsteins ofullbordade

...
En berättelse om Albert Einsteins motgångar och uthållighet. Han är förmodligen 1900-talets mest kända vetenskapsman, han mottog Nobelpriset och har haft en avgörande inverkan på människans kunskaper. Så varför ägnade han sina sista år åt att försöka ogilla så mycket av sitt tidigare arbete?

Global Axess - fortet Kreml

Global Axess - Fortet Kreml.
Den medeltida fästningen Kreml har varit de ryska makthavarnas viste under medeltiden och fram till Peter den stores europeisering av landet i början av 1700-talet. Peter gjorde sin nya stad, Sankt Petersburg vid Finska viken, till huvudstad. När bolsjevikerna tog makten flyttade de maktens säte tillbaka till Kreml i Moskva.

Stalin - århundradets massmördare

Stalin - århundradets massmördare
Stalins kommunism skördade kanske fler människors liv än någon annan ideologi någonsin gjort.

Krig och fred. Napoleontidens Ryssland i klassisk roman

...
Del 15 av 20 i en filmatisering från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

Herzog: Nosferatu

...
En klassisk skräckfilm från 1979 av Werner Herzog om vampyren Nosferatu. (Nosferatu: Phantom der Nacht.)