VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

The Blues - Rött, vitt & blues. Den brittiska invasionen

Regissören Mike Figgis samlar musiker som Van Morrison, Eric Clapton, Jeff Beck, och Tom Jones för att spela ihop och uppträda och prata om musiken från tidigt 1960-tal när den så kallade "brittiska invasionen" återlanserade bluesen i Amerika.

Mästaren och Margarita - del 8

...
Del 8 av 10. Woland lovar Margarita att uppfylla hennes högsta önskan. Hon ber honom att förlåta barnamörderskan Frieda. Imponerad av hennes osjälviskhet får hon ännu en önskan, för egen räkning. Hon vill återförenas med Mästaren.

Granne med Stalin

...
Mitt i hjärtat av Moskva, ett stenkast från Kreml, längs med Moskvafloden, lät Stalin uppföra en mäktig byggnad. Ett bostadshus för hans närmsta medarbetare - ministrar, militärer och andra högt uppsatta. En symbol för den kommunistiska utopin som blev till en mardröm för de boende.

Söner och älskande - del 3

...
Del 3 av 3. En filmatisering i tre delar av D.H. Lawrences roman Sons and lovers (1913).

Kulturkonservative Hägglund

I sitt linjetal på Kristdemokraternas riksting kom Göran Hägglund ut som kulturkonservativ. Han citerade ur Axess Magasin samt orsakade enligt Sydsvenskan smärre förvirring på presskonferensen efteråt, när han fick frågor om hur han hade tänkt sig att hans kulturkonservativa tankar skulle formuleras i praktiska politiska förslag.

Min egen historia

...
Del 3 av 4. Ett barn försvinner i Australiens vildmark. Vem är den skyldige?

Romeo och Julia - Baletten

...
Med Margot Fonteyn som Julia, Rudolph Nureyev som Romeo och David Blair som Mercutio. En klassisk balett om det olycksaliga kärleksparet och deras rivaliserande familjer, Montague och Capulet.

Ofullbordat stycke för mekaniskt piano

...
Triangeldrama från 1976 där händelserna utspelar sig på en rysk lantegendom i början på 1900-talet. Gammal kärlek vaknar till liv igen.

Körsbärsdrottningen

...
Del 3 av 3 Röd är kärleken Tyskland, 1942. Nazismen har byn Bleichrode i ett järngrepp. De andra judarna har redan förstått att fly. Bara den envisa Ruth von Roll stannar kvar i ensamt trots. Hon väntar på att hennes förbjudna kärlek Siegfried, kämpande vid fronten, en dag skall återvända.

Mahabharata - del 3

...
Del 3 av 6. Krishna uppmanar till fred. Det fornindiska eposet Mahabharata tolkat av Peter Brook och skådespelare från hela världen.

Mänsklighetens myter - Guden Osiris

...
Del 3 av 11. Utanför Kairo återfinns de spektakulära pyramiderna i Giza. Att pyramiderna var gravkammare åt avlidna faraoner är ett känt faktum, men det kan ha funnits fler skäl till uppförandet av dessa enorma byggnadsverk.

Etiken glöms när liv räddas

...
Stamcellsdonationer kan inte bara ses från ett tekniskt perspektiv. De väcker också grundläggande moraliska frågor.

Morrissey i Stockholm

Jag inser att musikkritik är en lite eftersatt genre på Axess-bloggen, i synnerhet om vi ska leva upp till vår stolta föresats att skapa den ultimata kultursidan i virtuell form. Så mycket roligare då att kunna erbjuda en recension av Morrisseys konsert på Hovet.

Dekalogen - andra budordet

...
Del 2 av 10 Du skall icke missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren skall icke låta den bliva ostraffad, som missbrukar hans namn. Filmserie av Krzysztof Kieslowski.

Körsbärsdrottningen

...
Del 3 av 3 Röd är kärleken Tyskland, 1942. Nazismen har byn Bleichrode i ett järngrepp. De andra judarna har redan förstått att fly. Bara den envisa Ruth von Roll stannar kvar i ensamt trots. Hon väntar på att hennes förbjudna kärlek Siegfried, kämpande vid fronten, en dag skall återvända.

Mästaren och Margarita - del 7

...
Del 7 av 10. Efter flygtur på kvastskaft landar Margarita bland satyrer och häxor som hälsar henne som en drottning. Under en våldsam dionysisk ritual invigs hon som häxa. Nu stundar en bal med gäster från dödsriket.

Resa i Sverige. Världsarvsstaden Karlskrona

Följ med på Mats Harryssons Resa i Sverige
Örlogsstaden Karlskrona står på Unescos lista över omistliga världsarv. Det är ett välbevarat och unikt exempel på en marint befäst stad. Karlskrona anlades på 1680-talet efter noggranna planer, som redan från början innefattade bostadskvarter och hamnar för både flottans verksamhet och stadensköpenskap.

De stora filosoferna - Aristoteles

...
Del 2 av 10 i serien om västvärldens främsta tänkare genom historien. Professor Bryan Magee samtalar om Aristoteles som verkade för mer än 2 300 år sedan. Det har sagts att Aristoteles var den sista personen att veta allt som kunde vetas i sin egen tid.

Carl Larsson själv

...
Film av Göran Gunér från 1987 (47 min). Se även filmen på webbteve: http://axess.se/Tv/webbtv.aspx?id=724

På äventyr med Hommerberg

...
Mats Wiklund tycker att den oförtjänt bortglömde resehandboksförfattaren Sigge Hommerberg förtjänar en renässans.

Europas arkitektoniska arv - Grekland

Europas arkitektoniska arv
Del 1 av 10 i en serie om arkitektoniska märkvärdigheter runtom i Europa, där det ofta pågår ständiga renoverings- och restaureringsarbeten. Nytt avsnitt visas på fredagar 19.30.

Söner och älskande - del 2

...
Del 2 av 3. En filmatisering i tre delar av D.H. Lawrences roman Sons and lovers (1913).

Ali Esbati bekänner färg

Aftonbladets kulturredaktion går från klarhet till klarhet. Först parar man samman Selma Lagerlöf med främlingfientlighet och (se Johans inlägg om kultur för Sverigedemokraterna) och sedan låter man Ung vänsters förre ordförande Ali Esbati hylla president Mahmoud Ahmadinejad.

Farligt med Selma och Evert

Att Sverigedemokraterna fick några få procent i EU-valet hindrar inte att de för svenska kultursidesläsare framstår som ett av de just nu största politiska problemen, inte minst med avseende på deras kulturpolitik, och detta trots att denna kulturpolitik ännu inte har presenterats.

Önskerepris - Hos Terapeuten

...
Måndag 22 juni börjar en efterfrågad reprisomgång av Hos Terapeuten, den israelsika originalserien Be´tipul. Serien består av 45 halvtimmeslånga avsnitt. Axess TV visar fem avsnitt i veckan, på vardagar kl. 22.00, med repris kl 01.00 samma natt och 09.00 samt 18.00 dagen efter. Alla veckans fem avsnitt kan dessutom ses i en följd på lördag förmiddag och söndag eftermiddag. Nypremiär 22 juni.

Dekalogen - Första budordet

...
Del 1 av 10 Du skall inga andra gudar hava jämte mig. Filmserie av Krzysztof Kieslowski.

Körsbärsdrottningen

...
Del 2 av 3 Führern gillar sötsaker. När den unga judinnan Ruth von Rolls make förolyckas i skogen, står hon ensam kvar på körsbärsgården och sörjer. Men hennes affärer går allt bättre. Samtidigt nalkas nationalsocialismen. Ännu förstår hon inte vad det innebär.

En förlorares framgångar

...
Den brittiske kolumnisten Jeffrey Bernard uppnådde kultstatus genom sina alkoholindränkta livsbetraktelser i spalten "Low Life". Den vardag han med klarspråk skildrade blev en uppskattad kontrast till andra skribenters lättsamma välstånd.

Mahabharata - del 2

...
Del 2 av 6 i det fornindiska eposet Mahabharata tolkat av Peter Brook och med skådespelare från hela världen.

Carl Larsson själv

...
Film av Göran Gunér från 1987 (47 min)

Damen med hunden - Tjechovs novell

...
Anton Pavlovitj Tjechov, född 29 januari 1860 i Taganrog i Ryssland, död 15 juli 1904 i Badenweiler i Tyskland, är känd som en av historiens största dramatiker och författare. Bland hans främsta verk finns Onkel Vanja, Tre systrar och Körsbärsträdgården. Men Tjechov var dessutom en av världens bästa novellförfattare.

Mannen som dödade Kristus

...
Dokumentär om Pontius Pilatus. Under århundranden har judarna fått skulden för korsfästningen av Jesus. I denna film undersöks denna myt grundligt. Film av Andrew Chater. Producerad 2004.

Körsbärsdrottningen del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Från tango till traktor. Den judiska familjens skyddade lyxliv rämnar när faderns bankaffärer går i konkurs. Den bortskämda men kavata flickan Ruth von Roll tvingas ta sitt liv i egna händer och hon gör det på traktorn. Händelserna utspelar sig i Tyskland under nazisternas maktövertagande.

Mästaren och Margarita - del 6

...
Del 6 av 10. Filmatisering från 2005 av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita".

Därför lyckas asiatiska elever

...
Det räcker inte med att öka resurserna till skolan för att få bättre utbildningsresultat. Nya studier visar att det viktigaste är att föräldrar och elever tar skolarbetet på allvar.

Klasskamp med nya förtecken

...
I svensk politik har dimensionen höger-vänster länge dominerats av fördelningsfrågan. Men när både socialdemokrater och moderater närmat sig mitten blir frågor om moral, kultur och livsstilar viktigare.

Har motljus alltid rasistiska undertoner?

Egyptologen Nils Billing påpekar i slutet (55:15) av detta avsnitt av Vetenskapens värld, att bilder på pyramider är orientalistiska, det vill säga präglade av en i grunden negativt föraktfull och i det närmaste rasistisk uppfattning av den egyptiska kulturen.

Söner och älskande - del 1

...
Del 1 av 3. En filmatisering i tre delar av D.H. Lawrences roman Sons and lovers (1913).

Herrgårdsliv - brittisk komedi

...
Audrey fforbes-Hamilton tvingas att sälja sin älskade herrgård när hennes man går bort. Med ovilja ser hon det auktioneras ut till den tjeckiske nyrika miljonären Richard DeVere och hans mamma. Att han står för allt det som Audrey anser vara dålig smak och att de har vitt skilda personligheter gör inte saken bättre.

Gud, Gudrun, Björn & Benny

Björns och Bennys utveckling på senare tid är onekligen en källa till huvudbry.

Munkarnas hemlighet

...
Kärlek, svek och dofter. Spelfilm om några munkar och en nyfiken kvinnlig konservator som vänder upp och ned på det stillsamma klosterlivet när en flerhundraårig legend börjar spela roll för händelserna i klostret och för kärleken i staden.

The Blues - Vägen till Memphis

...
Del 3 Musikens Memphis och BB King

De har skådat Guds anlete i en kvällstidning

...
Johan Hakelius funderar över tecken i tiden och rör sig denna gång mellan Strindbergs anatomi, Sydafrikas president och en lysande gasklump.

Mänsklighetens myter - Seriestart

...
Dokumentärserie i elva delar om några av de mest kända och tidlösa myterna i världshistorien. Nytt avsnitt visas på torsdagar 20.00.

Körsbärsdrottningen del 1 av 3

...
Del 1 av 3. Från tango till traktor. Den judiska familjens skyddade lyxliv rämnar när faderns bankaffärer går i konkurs. Den bortskämda men kavata flickan Ruth von Roll tvingas ta sitt liv i egna händer och hon gör det på traktorn. Händelserna utspelar sig i Tyskland under nazisternas maktövertagande.

Bättre sent än aldrig

Idag initierar DN en serie om humanioras framtid. Utgångspunkten för första artikeln av Sverker Lenas är i sin tur en artikel i Expressen som jag skrev för nästan ett år sedan, med hjälp av framförallt Per Bauhn och Inger Enkvist.

Mahabharata - nypremiär den 11 juni kl 21.00

...
Del 1 av 6. Det fornindiska, hinduiska eposet Mahabharata i serieform, tolkad av Peter Brook och med skådespelare från hela världen.

J S Bach möter Fredrik II - En kamp mellan två stora egon

...
Spelfilm av Dominique de Rivaz baserad på en sann historia.

Medier hänger ut politikers liv

...
Journalister bryter allt oftare mot sina etiska regler när de offentliggör våra folkvaldas privata sfärer. Politikerna borde säga nej till mediernas trivialisering av det demokratiska samtalet.

Missförstånd bakom miljondonationen?

Dagens stora samtalsämne är naturligtvis Benny Anderssons miljondonation till det feministiska mikropartiet Fi. Att Benny Andersson kommit ut som radikalfeminist och HBT-aktivist har förbryllat många. Låtar som Fernando och When I Kissed the Teacher har knappast blivit ihågkomna för sina feministiska appeller. Detta har gjort att det har rests tvivel om att Andersson verkligen har varit helt medveten om vad han har gett sig in på.

Tony Blairs decennium - Kampen om makten

...
Del 1 av 2 i en dokumentär som berättar om hur Tony Blairs år vid makten gestaltade sig bakom kulisserna. Filmen är baserad på intervjuer med nära medarbetare och andra ledande beslutsfattare både från USA och Storbritannien.

Hela Buster Keaton - High sign

...
Med sitt stenansikte, sitt paraply och sin bisarra komik snubblade Buster Keaton sig till att bli en av 1920-talets främsta underhållare.

DN:s konstpolis talar om vad som är sund konst

Så var det dags för ytterligare en konstpolis på Dagens Nyheters kultursida att tala om vad som är sund konst och vad som är osund konst.

Tony Blairs decennium - Makten bakom kulisserna

...
Del 2 av 2 i en dokumentär som berättar om hur Tony Blairs år vid makten gestaltade sig bakom kulisserna. Filmen är baserad på intervjuer med nära medarbetare och andra ledande beslutsfattare både från USA och Storbritannien.

Dokumentär om Vikram Seth

...
En film om den indiske författaren Vikram Seth som slog igenom med boken "En lämplig ung man". Vi får bland annat besöka hans hem i Indien och träffa familjemedlemmar som inspirerat honom i skapandet av hans fiktiva romanfigurer.

Om rysk extremnationalism

Min artikel i senaste Axess Magasin om kosackrörelsen ("Kosacker strider för Putins Ryssland") framstår nu nästan som optimistisk jämfört med följande just släppta rapport från det svenska försvaret om rysk extremnationalism.

Torsten Andersson död

Konstnären Torsten Andersson är död. Och därmed har en av svensk konst mest säregna bildkonstnärer gått ur tiden.

The Blues - Den djupa känslan

...
Del 2 av 7 i programserie om blues med Martin Scorsese. I seriens andra avsnitt fördjupar sig regissören Wim Wenders i några av sina favoritbluesartisters liv. (På bild: Skip James)

Mästaren och Margarita - Del 4

...
Del 4 av 10. Filmatisering av Michail Bulgakovs mest kända och uppskattade roman "Mästaren och Margarita" från 2005. Den absurda och fängslande historien ackompanjeras av hänförande musik som låter tittaren träda in i en abstrakt värld av ondska och godhet.

Les Enfants Terribles de Putin - De unga radikalerna

...
Dokumentär som under några månader följer ledarna kring Putins ungdomsrörelse.

Arabella från Glyndebourne

...
Hugo von Hofniannsthal har skrivit librettot till Richard Strauss lyriska komedi i tre akter. Det är en lättsam och vacker opera där Richard Strauss romantiska och storslagna musik flödar.

Munkarna i laboratoriet

...
En dokumentär om vetenskaplig forskning och buddhistisk tro. Buddister har studerat hjärnan i 2500 år utan tekniska hjälpmedel. De har utvecklat meditationstekniker som ökar den medvetna uppmärksamheten och som förvandlar känslor. Regissör: Delphine Morel.

Naturbarnet Zlatan

Svenska Dagbladets sportkrönikör Jan Majlard vet inte till sig i sin iver att förklara Zlatan Ibrahimovic. Han skriver att: "svensken rör sig bekvämt i Italiens tekniska och taktiska djungel. Jag tror att Zlatans ursprung från närliggande Balkan inte ska underskattas i sammanhanget...

Eviga frågor - Eden på kartan

...
Del 2 av 6 i programserien "Eviga frågor". Programmet leds av Professor Paul Davies, världsledande fysikforskare, och den välkände medieprofilen Philip Adams som diskuterar de frågor mänskligheten funderat över sedan urminnes tider.

The Blues - Hemkomsten

...
Regissören Martin Scorsese hyllar deltabluesen genom ett flertal originalframträdanden med bland annat Willie King, Taj Mahal, Otha Turner, och Ali Farka Toure och exklusivt arkivmaterial med Son House, Muddy Waters, och John Lee Hooker.