VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Andrej Rubljov - Den yttersta domen

...
Ryske regissören Andrej Tarkovskys legendariska film från 1966 om ikon-målaren Andrej Rubljovs liv och Rysslands historia.

Resa i Sverige . Vildapelns rike

- Vildapelns rike
Under början av 1900-talet var Urshult och trakten vid sjön Åsnen rikt på äppelodlingar. På ängar och åkerkanter växte vilda äppelträd som sedan ympades med de sorter man ville odla.

Benazir Bhutto - Konflikternas Pakistan

...
Dokumentär om Benazir Bhutto, maktens drottning i Pakistan.

Nebukadnesar - Verdis genombrott

...
Operan Nebukadnesar innebar ett genombrott för Verdi. Den bygger på den bibliska berättelsen om den babyloniska fångenskapen. Dirigent: Carlo Felice Cillario. Solister: Jonathan Summers Elizabeth Connell Bruce Martin Malcolm Donnelly. från 1996.

Agatha Christie - 1900-talets deckardrottning

...
En välproducerad dramadokumentär som förtäljer historien om 1900-talets deckardrottning, Agatha Christie.

Hela Buster Keaton - Coney Island

...
Med sitt stenansikte, sitt paraply och sin bisarra komik snubblade Buster Keaton sig till att bli en av 1920-talets främsta underhållare.

Tsarmördaren

...
Rysk film från 1993. En patient från ett mentalsjukhus tror att han har mördat både tsar Alexander 1818 och Tsar Nikolaus 1918.

Resa genom Ryssland - Islossningen

Från Karelska skogarna till eleganta S:t Petersburg
Från Karelska skogarna till eleganta S:t Petersburg. Första delen i en resedokumentär med Jonathan Dimbleby som möter intressanta människor på sin färd genom Ryssland. Politik, geografi och historia på en och samma gång.

En stor filosofs bortgång

...
Den polske filosofen Leszek Kolakowski ansågs vara en av de ledande nutida polska filosoferna. Han avled den 17 juli och lämnade efter sig ett stort arv av böcker, filosofiska essäer och vetenskapliga avhandlingar. I en intervju med Göran Rosenberg samtalar han om saknaden efter det heliga och om människans behov av gränser.

Tusen och en natt

...
Tusen och en natt från Waldbüne 2006 med dirigent Neeme Järvi och Berliner Philharmoniker.

Resa i Sverige - Hästriket

Resa i Sverige - Hästriket
Filmaren Mats Harrysson bjuder på en resa i det gamla Sverige som fortfarande lever, från Blekinge och upp genom Småland. För några år sedan fattades beslut i Tingsryds kommun om att bygga landets första milebana för trav. Detta kom att bli starten för "Hästriket i Tingsryd".

Samuel Beckett - Del 2

...
En dokumentär i två delar om författaren och dramatikern Samuel Beckett. Filmad på plats i Dublin, London, New York, Vaucluse i Frankrike och Kassel följer filmen Becketts liv och verk från hans tidiga barndom till hans sista dagar i Paris.

Jean Sibelius - De mogna åren

...
Del 2 av 2. De mogna åren Andra och sista delen i en musikdokumentär av Christopher Nupens om den finlandssvenske tonsättaren Jean Sibelius (1865-1957). Filmen söker inte skildra Sibelius liv utan handlar snarare om hans musik och om hans kreativitet. Sibelius hyllades redan av sin samtid, framförallt i USA och i England som en av Nordens främsta tonsättare.

40 år senare - Är månlandningen en bluff?

Är månlandningen en bluff?
Fransk dokumentär om människan på månen: Månens mörka sida.

Dekalogen - Du skall inte dräpa

...
Del 5 av 10 Det femte budordet: Du skall inte dräpa Filmserie av Krzystof Kieslowski.

Europas arkitektoniska arv - Spanien

Spanien
Del 4 av 10 i serien om Europas arkitekturhistoria. Det handlar även om det ständiga arbetet med bevarandet av monumenten, om konservering och restaurering. (Bilden visar en detalj från Sagrada Familia-katedralen i Barcelona).

Lautrec - ett nöjesliv som närde och tärde

...
Spelfilm om konstnären Henri Toulouse Lautrecs tragiska liv. På bilden ser vi en av Lautrecs tavlor.

Maos sista strid - Del 2

...
Maos kulturrevolution skakade det kinesiska samhället i grunden. Film i två delar från 2003.

Resa i Sverige - Glasriket i Småland

Resa i Sverige - Glasriket i Småland
I småland är glasproduktionen koncentrerad till regionen mellan Växjö och Kalmar. Regionen kallas Glasriket. Här finns flera världsberömda glasdesigners och konstnärer.

Det handlar om musik - Nina Stemme, Matti Hirvonen & Stina Ekblad

Nina Stemme
Sofia Nyblom möter svenska sångare och musiker. Säsongens andra avsnitt gästas av hovsångerskan Nina Stemme, pianisten Matti Hirvonen och skådespelerskan Stina Ekblad.

Herrgårdsliv - Del 5

...
Brittisk kommedi från 1979. Audrey fforbes-Hamilton tvingas sälja sin älskade herrgård då hennes man går bort...

Shackleton - äventyr i Antarktis

...
Följ den spännande dramatiseringen av Ernest Henry Shackletons upptäcksfärder i fyra delar. Ett nytt avsnitt visas varje söndag klockan 20.00 från och med den 12 juli.

Jean Sibelius - del 1 De unga åren

...
Del 1 av 2. De unga åren Musikdokumentär i två delar om den finlandssvenske tonsättaren Jean Sibelius (1865-1957). Filmen söker inte skildra Sibelius liv utan handlar snarare om hans musik och om hans kreativitet. Sibelius hyllades redan av sin samtid, framförallt i USA och i England som en av Nordens främsta tonsättare.

Saddams stam

Saddams stam
USA:s invasion av Irak 2003 ledde till ett dramatiskt slut på Saddam Husseins brutala regim. Men bakom rubrikerna fanns en mycket ovanlig historia om hans familj och om hans stam eller klan. Det handlar om stamlojalitet, rivalitet och förräderi.

Mänsklighetens myter - Sagoväsendet Golem

...
Del 5 av 11. Enligt en flera hundra år gammal myt ska en lärd judisk man i 1500-talets Prag skapat en människoliknande figur av lera och givit den liv. En berättelse om människans önskan att kunna forma och skapa liv, likt Gud själv.

Forellkvintetten från 1969

...
Den 30:e augusti 1969 samlades ett ungt sällskap av musikbegåvningar som senare skulle utvecklas till fullfjädrade internationella stjärnor inom den klassiska musiken. Det var Daniel Barenboim, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Jacqueline du Pré och Zubin Mehta som framförde Schuberts Forellen vid New Queen Elisabeth Hall i London. Programmet har återsänts flertalet gånger på olika kanaler och tillhör tv-historiens mest uppskattade program om klassisk musik.

Dekalogen - tredje budordet

...
Del 3 av 10 Tänk på vilodagen, så att du helgar den. Filmserie av Krzysztof Kieslowski.

Europas arkitektoniska arv - Storbritannien och Irland

Storbritannien och Irland
Del 2 av 10 i en fransk dokumentärserie om Europas arkitekturhistoria. Det handlar även om det ständiga arbetet med bevarandet av monumenten, om konservering och restaurering.

Milarepa - en av Tibets mest kända yogier

Milarepa
Film om Milarepa, en man som utstod sitt hårda och tragiska levnadsöde och som kom att bli en av Tibets mest kända yogier och poeter. En film av Neten Chokling, Paul Warren och Raymond Steiner.

Mänsklighetens myter - Sökandet efter den heliga graal

...
Del 4 av 11. Ur en av de mörkaste epokerna i Europas historia kommer myten om den heliga graal. Men vad var egentligen den heliga graal? En symbol för pånyttfödelse, en motreaktion mot den katolska ortodoxin eller rent av bägaren som Jesus drack ur under nattvarden?

Resa i Sverige. Bräkneån

Resa i Sverige - Bräkneån
Bräkneån är ett litet vattendrag som rinner från södra småland ut i Hanöbukten. Ån är c:a 6 mil lång. Dokumentärfilmaren Mats Harrysson har under ett antal år följt hur ån genom tiderna förändrats och hur människor kring ån har utnyttjat vattnets kraft.