VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Amerikanska inbördeskriget - Fria för alltid

...
Del 3 av 7 i prisbelönt dokumentärfilm om Amerikanska inbördeskriget. Om händelserna som ledde fram till Lincolns kungörelse över slavarnas frihet.

Jazzens historia - Del 3

...
Del 3 av 6 i Ken Burns klassiska dokumentärserie om den amerikanska jazzen. Från 2003.

Babylons ruiner - Mesopotamiens huvudstad

...
Fransk dokumentärfilm från 2007 om den mesopotamiska staden Babylon.

Kalaharis förlorade värld - Del 2

...
Del 2 av 7. Sir Laurens van der Post med expedition fortsätter det äventyrliga sökandet efter bushmännen vid Victoriafallet.

Axess på bokmässan i Göteborg

...
Axess befinner sig på bokmässan i Göteborg (24-27 september). Axess monter är välbesökt av nyfikna entusiaster i alla åldrar.

Strängarnas mästare - Om Jean Frederic Schmitt

...
Fransk dokumentär om Jean-Frederic Schmitt, en av världens främsta restauratörer av musikinstrument. Från 2008.

Amerikansk nationalism - Anatol Lieven

...
Hur ser Amerikansk nationalism ut? Anatol Lieven är professor vid Kings College i London och medlem vid New American Foundation i Washington. Han har varit korrespondent för brittiska The Times på en rad platser i världen och skrivit en rad böcker om Sovjet och dess satellitstater.

Hjärtats ojämnhet - Proust som balett

...
Balett i två akter och tretton scener baserad på Marcel Prousts roman På spaning efter den tid som flytt. Inspelad på Garnieroperan i Paris i april 2007.

Magasinet - avsnitt 2

...
Magasinet på Axess TV fortsätter denna vecka med ett fullmatat program: höstbudgeten, Afghanistan, moderaternas valstrategi och kulturkrönika. Själv kan du kommentera programmet genom att mejla till info@axess.se eller gå in på www.axess.se/blog/. Premiär torsdag 24 september kl 21.00.

Muslim mot islamism - Frihetskamp i skuggan av islam

...
Porträtt av den muslimska journalisten Mohamed Sifaouis som slåss mot islamism.

Morgondagens skola - seminarium

...
Seminarium i två delar om skolans utveckling och framtid. Utbildningsminister Jan Björklund och McKinseyförfattaren Mona Mourshed medverkar bland andra. Del 1 och 2 sänds efter varandra onsdag den 23 september med början kl 15.20. Kan även ses i Axess Play.

Jan Björklund om skolan

...
Se en kort intervju med utbildningsministern om huvuproblemen i dagens svenska skola. "Det är lärarna det hänger på." Mats Wiklund ställer frågor till Jan Björklund i samband med det stora skolseminariet den 17 september i år. På onsdag sänds hela seminariet på Axess TV och sedan finns det tillgängligt på Axess Play. Redan nu går det att se intervjun med Jan Björklund. Klicka på "Se program".

Carl Gustaf Mannerheim - I rysk tjänst

...
Del 1 av 2 i en dokumentär av Hans Barnekow om Finlands legendariske ledare. Första delen berättar om Mannerheims unga år, hans tjänst som rysk undersåte fram till bolsjevikernas statskupp 1917.

Alexandria - Kleopatras förlorade stad

...
Den grekiske historikern Harry Tzalas guidar oss genom lämningarna i Kleopatras förlorade stad. Fransk dokumentär från 2003. (Kleopatras möte med Antonius på bild.)

Kalaharis förlorade värld - En äventyrlig vandring genom öknen

...
Äventyrlig serie i sju delar om ett förlorat Afrika med Sir Laurens van der Post. Under en tretusen kilometer lång vandring genom Kalahariöknen erfar han bushmännens vardag, initiationsriter, regndanser och tragiska möte med civilisationen.

1983 - På gränsen till kärnvapenkrig

...
Dokumentär om Sovjets upprustning för kärnvapenkrig 1983. En dramatisk händelse som utspelade sig bakom stängda dörrar.

Magasinet - ny programserie

...
Magasinet är ett fullsatt program med ekonomi, politik, utrikes affärer och kulturkrönika med Johan Lundberg. Sveriges experter granskar och diskuterar händelserna just nu. Programledare Martin Ådahl.

Den amerikanska idéns framtid

...
Den amerikanska journalisten Amy Holmes samtalar med Göran Rosenberg om USA. Vad är den amerikanska idén? Har den någon framtid?

Amerikanska inbördeskriget - Krigsutbrottet

...
Del 1 av 7 i serien "Amerikanska inbördeskriget". Serien anses vara en av världens främsta skildringar av kriget.

Flyglarnas kamp - Bechstein utmanar Steinway

...
Dokumentär om den växande pianomarknaden. Tyska Bechstein försöker återerövra sitt gamla rykte i flyglarnas värld och utmanar Steinway.

Jazzens historia - Början i New Orleans

...
Del 1 av 6 i Ken Burns klassiska dokumentärserie om den amerikanska jazzen. Första delen handlar om jazzens ursprung.

Pythagoras tradition - Matematiken och vår egen tid

...
Filosofihistorisk dokumentär som söker svar på Pythagoras och Platons påverkan på den moderna värld vi lever i idag. (Bilden föreställer Michelangelos Pythagoras.)

Aztekernas hemlighet - En massgrav berättar

...
Historikern Elizabeth Baquedano beger sig till Zultapec utanför Mexico City för att söka svar i vad som ligger bakom en 500 år gammal massgrav från aztekernas rike. Vad kan graven berätta?(Bilden föreställer en väggmålning över krigande azteker.)

Den drogade hjärnan - Opiater

...
Del 2 av 5 i den franska dokumentären om hur droger påverkar hjärnan. Från 2005.

Morgondagens väder - politisk komedi

...
Efter 17 år av total isolering i ett kloster tvingas Jozef att gå tillbaka till ett normalt liv utanför dess murar. Han förstår varken sina barn eller de tider han plötsligt hamnat i och kämpar med att finna sig i den nya verkligheten.

Fjärran från vimlets yra - del 2

...
Del 2 av 4. Fjärran från vimlets yra är baserad på Thomas Hardys roman "Far from the Madding Crowd". I centrum står vackra och viljestarka Bathsheba Everdene och de tre män som tävlar om hennes uppmärksamhet.

Mozart och Muti i Salzburg - Från Grosses Festspielhaus

...
Mozart-konsert med Wienfilharmonikerna i en inspelning från Grosses Festspielhaus i Salzburg 1994. Dirigent: Riccardo Muti. (På bild)

Porträtt av Anna Netrebko

...
Dokumentär om den rysk-österrikiska stjärnsopranen Anna Netrebko. Filmen visar henne som allt annat än en diva när hon bland annat berättar om sina första dagar på Mariinsky Theatre i St Petersburg där hon skrubbade golven.

Stolthet och fördom - Del 6

...
Sista delen i BBC-serien Stolthet och fördom från 1995 baserad på Jane Austens roman.

Axess hearing - Om gasledningen

...
Gazproms planerade gasledning genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland är tänkt att trygga Europas framtida energiförsörjning. Men för Sverige kan detta få omfattande säkerhetspolitiska konsekvenser. Just dessa konsekvenser diskuteras på Axess Play i en omfattande hearing med experter och beslutsfattare.

Vem äger världshaven - Striden om de sista naturresurserna

...
Havsdjupen har ansetts ekonomiskt ointressanta men här finns rikedomar. Dokumentär av Sarah Zierul från 2008.

Debatt om konst, kitsch och kritik

...
Utställningen "Figurationer" på Edsviks konsthall har inspirerat till en stundtals hätsk diskussion om konst, kitsch och kritik. I veckan möttes kontrahenterna under temat "Farliga figurationer".

Kilar - Septembersymfonin

...
Kilars Septembersymfoni med dirigent Antoni Wit och Polens nationella symfoniorkester i en inspelning från 2003.

Hundens hjärta - Del 1

...
Del 1 av 2 av filmen "Hundens hjärta" baserad på Michail Bulgakovs bok med samma namn.

Den drogade hjärnan - Centralstimulantia

...
Del 1 av 5 i en fransk dokumentärserie om hur droger påverkar hjärnan. Från 2005.

Karajan och Mutter - Beethovens violinkonsert

...
Konsert från 1984. Herbert von Karajan leder Beethovens violinkonsert. Tillsammans med violinisten Ann-Sophie Mutter skapar de ett oförglömligt framträdande.

Med trumpeter i bokhyllan

...
Inom kultureliten flödar föraktet för medelklassen, vilken beskrivs som förljugen, materialistisk och statusinriktad. Inte sällan dövar samma kulturskribenter sin livsleda med tom materialism, statusjakt och trendfixering.

Konst som konsumtion - Bakom konstvärldens kulisser

...
Dokumentär om de stora pengarna och de inofficiella spelreglerna. Vi får komma bakom världens stora konstscen - vad är det som sätter priset och vem är beredd att betala..?

Monstret El Nino - Ett meteorologiskt fenomen

...
BBC-dokumentär från 2006 om naturfenomenet El Nino, ett meteorologiskt monster. Var gång orkanen dyker upp skördar den tusentals liv och sprider sjukdom och förödelse...

John, Yoko och Imagine. I Lennons och Onos värld

...
Dokumentär om John Lennon och Yoko Ono. Dokumentären innehåller bland annat filmsekvenser som legat glömda i mer än 30 år.