VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fotografen Frank Hurley - Mannen som skapade historia

...
Dokumentär om den australiensiske fotografen Frank Hurley (1885-1962) som skapade historia genom sina bilder. Han fotograferade många vid den tiden nyligen upptäckta platser och dokumenterade även båda världskrigen för den australiensiska armén.

Min håriga familj - Del 1

...
Del 1 av 2. Ing-Marie Persson har dedikerat sitt liv till schimpanserna, människans närmaste släkting. I trettio år har hon arbetat med schimpanserna i Furuviksparken utanför Gävle. Hon har utvecklat en unik relation till dem och i det närmaste blivit accepterad som en medlem i flocken. I det första avsnittet av två följer vi hennes arbete med schimpanserna i Furuviksparken.

Mendelssohn, nazister och jag

...
En brittisk dokumentär från 2009 om Felix Mendelssohns musik och släkt under nazismen på 1900-talet.

En nypa mull - Vad är vi mer? Om Döderhultarn Axel Pettersson

...
Filmberättelse av Göran Gunér. Döderhultarn är det smeknamn som träsnidaren Axel Pettersson (1868-1925) fick i början av sin karriär och som så småningom kom att bli ett etablerat efternamn i konstvärlden.

Aftonbladets mörkläggning, del 2

Gårdagens inlägg ”Aftonbladets mörkläggning” behandlade något av journalistikens bidrag till följetongen om judar och organ.

Aftonbladets mörkläggning

I den engelskspråkiga diskussionen om samtiden nämns då och då termen The Endarkenment - Nedsläckningen, Mörkläggningen eller Förmörkelsen. När konspirationsteorier kan diskuteras på samma villkor som resultat av kunskapssökande arbete är det onekligen frågan om ett förvirrat förhållande till sanning och kvalitet. Organföljetongen i Aftonbladet - som det utlovats en fortsättning på - är ett talande exempel på denna tendens att jämställa slutsatser anpassade efter en mångfacetterad verklighet med en uniform verklighetsbild anpassad efter förutbestämda slutsatser.

Curtis och indianerna. Han fotograferade försvinnande indianstammar

Curtis och indianerna
En kanadensisk dokumentärfilm om fotografen Edward Curtis (1868-1952). Curtis kom att bli en av sin tids största fotografer. Av Anne Makepeace.

Kalaharis förlorade värld - Del 2

...
Del 2 av 7. Vi följer van der Posts sökande efter bushmännen kring Victoriafallen under september 1954, men allt de hittar är övergivna läger. Expeditionen upplever problem när de försöker korsa Okavangodeltat i jakt på bushmännen.

Operahuset i Sydney - En arkitekts vedermödor

...
I en unik intervju berättar den namnkunnige danske arkitekten Jørn Utzon om sin mest kända byggnad, operahuset i Sydney. Under arbetet med byggnaden fick Utzon problem att hålla tidsram och budget, och ett bråk fick honom att lämna arbetet ofullbordat...

Slaget om Arktis - Kanadensisk dokumentär från 2009

...
Dokumentär om jakten på naturtillgångar och ekonomiska fördelar som skapar konflikter. Den stigande temperaturen gör att isen smälter och öppnar de nordligaste delarna av vår planet...

Vem skrev bibeln? - Del 1

...
Del 1 av 2. Vem skrev det Gamla Testamentet? Teologen Robert Beckford ger sig ut på en resa för att ta reda på vem som faktiskt skrev Bibeln.

Mänsklighetens myter - Civilisationens ursprung

...
Del 2 av 11 i dokumentärserien om några av de mest kända och tidlösa myterna i världshistorien. Berättelsen i bibeln om Syndafloden och Noaks ark visar likheter med en annan snarlik berättelse; Platons beskrivning av förstörelsen av Atlantis.

Mozart - Mässa i c-moll - Med Leonard Bernstein

...
Tillsammans med Ave verum corpus och Requiem - hör Mässa i c-moll till några av Mozarts sista heliga verk. Stycket som uruppfördes 1783 i Salzburg framförs här under ledning av Leonard Bernstein tillsammans med Bayerska Radiosymfoniorkestern med tillhörande radiokör.

Makten minns - diplomaten Sverker Åström

...
Sverker Åström är en av Sveriges främsta diplomater. Han var nära medarbetare till Tage Erlander, Olof Palme och Thorbjörn Fälldin. När de viktiga formuleringarna om Sveriges neutralitetspolitik skulle skrivas kallade man alltid på Åström. Arvid Lagercrantz intevjuar.

Fallet Raoul Wallenberg

...
Filmen söker sanningen om vad som till slut hände Wallenberg, som hamnat i Sovjetiskt fängelse, och ger nya fakta om Raouls komplicerade relation till sin familj. I en intervju med finansmannen Peter Wallenberg märks det avstånd som familjen Wallenberg kände till Raoul.

Europas arkitektoniska arv - Seriestart

Europas arkitektoniska arv
Del 1 av 10 i en serie om arkitektoniska märkvärdigheter runtom i Europa, där det ofta pågår ständiga renoverings- och restaureringsarbeten. Nytt avsnitt visas på fredagar 19.30.

Porträtt av Karl Richter - Bachs främste uttolkare

...
Porträtt av kyrkomusikern och den legendariske Bachdirigenten Karl Richter (1926-1981) som grundade Münchens Bachorkester och Bachkör.

Kalaharis förlorade värld - En äventyrlig vandring genom öknen

...
Äventyrlig serie i sju delar om ett förlorat Afrika med Sir Laurens van der Post. Under en tretusen kilometer lång vandring genom Kalahariöknen erfar han bushmännens vardag, initiationsriter, regndanser och tragiska möte med civilisationen.

Månens mörka sida - Är månlandningen en bluff?

Är månlandningen en bluff?
Fransk dokumentär om människan på månen. Det är 40 år sedan, den 20 juli 1969, då astronauten Neil Armstrong i direktsändning över hela världen uttalade de berömda orden: "That's one small step for (a) man - one giant leap for mankind". Han synes ta människans första steg på månens yta. Men var Neil Armstrong på månen eller i en studio?

Pythagoras tradition - Matematiken och vår egen tid

...
Filosofihistorisk dokumentär som söker svar på Pythagoras och Platons påverkan på den moderna värld vi lever i idag. (Bilden föreställer Michelangelos Pythagoras.)

Örternas rike - Del 1

...
Del 1 av 5. Lesley Bremness, författare till böckerna "World of Herbs" och "Vår örtabok", berättar om olika typer av örter och om deras historia och användningsområden. Hon visar även hur man odlar örter.

Jazzens historia - Del 7

...
Del 7 av 12. I början på 1940-talet förändras jazzen och i Harlem spelar ett band av unga musiker, bland annat Dizzy Gillespie och Charlie Parker, en ny typ av jazz - men deras musik blir förbjuden...

Mänsklighetens myter - Sanningen om Troja

...
Del 1 av 11 i en dokumentärserie om några av de mest kända och tidlösa myterna i världshistorien. Historien om Troja berättas för första gången i Homeros Iliaden och har sedan återberättats i flertalet Hollywoodproduktioner, men hur såg verklighetens Troja egentligen ut? Nya fynd kring den mytomspunna staden ger perspektiv på etablerade arkeologiska sanningar avslöjar sanningen om Troja.

Hos terapeuten - Del 21

...
Del 21 av 35. Talia upptäcker att Reuvens pappa dött och vill skjuta upp sessionen, men eftersom hon verkar i det närmaste hysterisk vill han inte det - och det visar sig att Talia är gravid.

Njure till salu - Om handel med mänskliga organ

...
Dokumentär från 2008 om handeln med mänskliga organ. Kriminella nätverk siktar in sig på östeuropeiska länder där folk luras att sälja sina organ för små belopp.

Peter Singer - En farlig hjärna - Världens farligaste man

Världens farligaste man
Det råder delade meningar om filosofen Peter Singer. New York Times har kallat honom för "världens farligaste man" medan New Yorker magazine framhåller att han är "världens mest inflytelserika nu levande filosof".

Heimat 3 - Farväl till Schabbach

...
Del 6 av 6. Tragedin drabbar Hermanns hemby Schabbach då värdshusvärden avlider, och alla påminns återigen av dödens närhet.

Rakt genom isen: Drömmen om Nordvästpassagen

Drömmen om Nordvästpassagen
Den globala uppvärmningen har lett till att polarisarna nu smälter snabbare än någonsin. I en fransk dokumentär får vi följa med när fartyget "Amundsen" går igenom den tidigare isstängda Nordvästpassagen - en betydligt kortare sjöväg mellan Europa och Asien än tidigare. Men den nya situationen leder också till tvister om sjögränser, framför allt mellan USA och Kanada.

Tati - Fest i byn. Kreativ postutdelning

Tati - Fest i byn
Fest i byn: Axess TV presenterar ett urval filmer ur den franske filmregissören och skådespelaren Jacques Tatis repertoar. I en liten fransk by förbereder man sig för att fira Nationaldagen. Ett kringresande tivoli anländer till den årliga festen och sätter upp en tältbio. Inspirerad av en film om det amerikanska postverket bestämmer sig byns brevbärare för att modernisera och effektivisera sin verksamhet.

4 x Chopin - Pianosonat i h-moll

...
Den polske kompositören och pianovirtuosen Frédéric Chopins Pianosonat nr 3 i h-moll framförs av Ivo Pogorelich (bilden). Den skrevs 1844 och blev hans sista pianosonat. Tysk produktion från 1988.

En kärlekssommar - Sommaren 1967 - droger och sex

...
De Oscarsnominerade filmmakarna Gail Dolgin och Vicente Franco står bakom dokumentären från 2007 som skildrar San Francisco's Haight Ashbury district under sommaren 1967.

Krig och fred - Med Anthony Hopkins

Tolstojs
Del 1 av 20, i en filmatisering från 1972 av Tolstojs roman Krig och fred. Anthony Hopkins spelar Pierre och Morag Hood spelar Natascha.

Hos terapeuten - Del 17

...
Del 17 av 35. Orna berättar att Michael inte längre kommer att komma till sessionerna, men att Itay ska bo hos honom medan hon åker på semester utomlands. Itay verkar må mycket bättre, men Ruven är inte så säker på att det verkligen är fallet.

Charlie Chaplin - Bakom kulisserna

...
Film värd att uppmärksamma då den ger en inblick i vad som försiggick bakom kamerorna i Hollywood tidigt 1900-tal. Charlie är denna gång assisten till en rekivsitör.

Kalla krigets radio - Radio Free Europe i Costa Brava

...
För att komma igenom sovjetiska störningar byggde Radio Liberty (Radio Free Europe), upp den starkaste sändaren under 1900-talet på spanska Costa Brava.

Herzog: Cobra Verde - Film av Werner Herzog

...
Herzog och Kinskis sista gemensamma film på Axess TV. Den brasilianske boskapsvaktaren Francisco Manoel da Silva, även känd som Cobra Verde, blir förpassad till västafrika för att blåsa liv i den avsomnade slavhandeln med Brasilien i början av 1800-talet. Detta är både ett livsfarligt och omöjligt uppdrag, men Cobra Verde lyckas över förväntan.