VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Nyläst med Åsa Selling och gäster - boktips

...
Författaren Ernst Brunner och kokboksförfattarinnan Birgit Hemberg tipsar om böcker som betyder mycket för dem.

Om kapitalismen - Rolf Ekeus. Hot mot den globala ekonomin

...
Rolf Ekeus är välkänd svensk ambassadör med en rad uppdrag för bland andra FN. Under de sista åren har han studerat situationen i en rad länder från Europa och bort mot Mongoliet, områden där stora naturrikedomar och bristande nationalbildningar skapar oro. I det här samtalet med Per Svensson pekar Ekeus på alla de hot som kan skada den globalisering som hittills levererat mindre fattigdom och mer välfärd i världen.

Musikmästarna - Chopin

...
Del 12 av 12. Porträtt av kompositören och virtuospianisten Frédéric Chopin och hans musik.

Det gemensamma riket. Den östra riksdelen

...
En film av Hans Barnekow om Sveriges och Finlands gemensamma historia och om hur riket uppkom på medeltiden.

Blixtar - När naturen ger igen - Naturens vapen

Blixtar - När naturen ger igen
Blixtar är fem gånger hetare än solen och slår planlöst... Dokumentär om ett blixtnedslags ofantliga kraft, varför de är så farliga samt vad forskare försöker göra för att skydda oss.

Ernst Josephson - Flykten från Paris till slutet

...
Del 3 av 3 i Göran Gunérs dokumentär om den svenske målaren Ernst Josephson (1851-1906). Josephson levde ett dramatiskt liv med både stora framgångar och motgångar, och den här filmen bygger på Josephsons egna ord om sitt liv - från brev, artiklar och dylikt.

Massmorden i Katyn

...
Det har gått drygt 70 år sedan ett av andra världskrigets mest systematiska och brutala massmord utfördes. Vad hände i Katyn? Polsk dokumentär på Axess TV. (Bild från Andrzej Wajdas film "Katyn".)

Ekonomiklubben - Hösten 2010: Del 4

...
Del 4 av 6. Martin Ådahl och panelen tar upp frågor som valutakriget, a-kassan och minimilöner med ekonomiprofessor Martin Flodén (bilden) samt Fredrik Sjöholm, professor och Kina-kännare.

Oljans värld. Del 1: The Pipeline

...
Del 1 av 3. Dokumentär om byggandet av en pipeline mellan Kaspiska havet och Medelhavet. Programmet följer byggandet av en pipeline för att transportera Kaspiska havets olja till marknaderna i Europa och USA.

Kunskapens gränsmarker - Finns vi på riktigt?

...
Del 3 av 3. Om den saknade pusselbiten om fysikens lagar för att förstå vår egen existens. Skulle upptäckten av denna lag ge svar på varför vi finns, om vi är ensamma, och hur universum är uppbyggt? (Bild: Sir Martin Rees)

Svepningens hemligheter - Brittisk dokumentär från 2004

...
Turinsvepningen sägs vara den linneduk som användes vid Jesus liksvepning men forskare har länge trott att det är en förfalskning.

Musikmästarna - Schubert

...
Del 11 av 12. Han var alla tiders främste sångskrivare. Här lär vi känna den tyske kompositören Franz Schubert (1797-1828) och hans musik lite närmare.

En kärlekssommar. Sommaren 1967 - droger och sex

...
De Oscarsnominerade filmmakarna Gail Dolgin och Vicente Franco står bakom dokumentären från 2007 som skildrar San Francisco's Haight Ashbury district under sommaren 1967.

Resor till havets botten - Monitors sista uppdrag

...
Dokumentär om USS Monitor, skeppet som kom att avgöra det amerikanska inbördeskriget och var ett för den tiden unikt skepp, mer likt dagens u-båtar än dåtidens slagskepp.

Ernst Josephson - En omvälvande period

...
Del 2 av 3 i Göran Gunérs dokumentär om den svenske målaren Ernst Josephson (1851-1906). Josephson levde ett dramatiskt liv med både stora framgångar och motgångar, och den här filmen bygger på Josephsons egna ord om sitt liv - från brev, artiklar och dylikt.

Doktor Zjivago - Del 7

...
Del 7 av 10. Jurij Zjivago och hans familj bor i Varykino och han tillbringar mycket tid i biblioteket i Jurijatin, där Larisa bor. En dag springer han på henne av en slump.

Ekonomiklubben - Hösten 2010: Del 3

...
Del 3 av 6. Tema för kvällens diskusion är Riksbankens penningpolitiska möte den 25 oktober. Vad kan vi dra för lärdomar av finanskrisen? Hur bör penningpolitik bedrivas? Irma Rosenberg, före detta vice riksbankschef, och Anders Vredin, vd för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, tycker till om vad Riksbanken borde göra med räntan.

Guldsoten - Om pengar och psykologi

...
Vad är det som styr våra omdömen när vi handskas med ekonomi? Dokumentär om människan och ekonomi, hur vårt förhållande till pengar ser ut.

Kunskapens gränsmarker - Varför finns vi här?

...
Del 2 av 3. Programmet handlar om människans existens i universum. Är det möjligt att vi är ensamma i universum - vad är det som finns där ute?

Vespasianus - Kejsare i Rom - Romarriket första århundrade

...
Brittisk dokumentär om kejsar Vespasianus, hans liv och tid vid makten och om rikets frammarsch mot "guldåldern".

Nyläst special - Gennäs och Hagman

...
Nyläst är Axess TV:s litterära samtalsprogram. Möt Louise Boije af Gennäs i ett samtal om hennes nya bok Högre än alla himlar och Per Hagman om sin senaste roman Vänner för livet.

Om kapitalismen - de mjuka värdena. Deidre McCloskey om dygder

...
Den originelle Deirdre Nansen McCloskey är lärare vid Illinoisuniversietet i Chicago. Hon har blivit känd över hela världen efter sina 16 böcker och 350 essäer om ekonomi, ekonomisk filosofi, statistik och retorik.

Curtis och indianerna. Han fotograferade försvinnande indianstammar

Curtis och indianerna
En kanadensisk dokumentärfilm om fotografen Edward Curtis (1868-1952). Curtis kom att bli en av sin tids största fotografer. Av Anne Makepeace.

Mozart: Pianosonat nr 6. . Solist Daniel Barenboim

...
Daniel Barenboim framför Wolfgang Amadeus Mozarts Pianosonat nr 6, 'Durnitz', (K. 205b/KV 284) på Schloss Haimhausen i München.

Nära döden - Om hur det är att vara nära döden

Om hur det är att vara nära döden
Dokumentär om nära-döden-upplevelser. Det finns forskare som ifrågasätter den traditionella uppfattningen om hjärna och medvetande som en enhet. Ifall nära-döden-upplevelser inte härrör från hjärnan, var uppstår de i så fall?

Seriestart: Ernst Josephson - Från akademiåren till Paris

...
Del 1 av 3 i Göran Gunérs dokumentär om den svenske målaren Ernst Josephson (1851-1906). Josephson levde ett dramatiskt liv med både stora framgångar och motgångar, och den här filmen bygger på Josephsons egna ord om sitt liv - från brev, artiklar och dylikt.

Doktor Zjivago - Del 6

...
Del 6 av 10. Zjivago arbetar på ett sjukhus dit Antipovs far skickas. Genom sin höga ställning hjälper han Jurijs familj. Lara bor med sin dotter i Jurijatin och arbetar som lärare. Zjivagos familj flyttar till svärfaderns gods i närheten av Juijatin. På vägen träffar Zjivago Laras man Antipov som har blivit bolsjevik.

Ekonomiklubben - Hösten 2010: Del 2

...
Del 2 av 6. I höstens andra program diskuterar Martin Ådahl och gäster den amerikanska ekonomin, budgetrecension och kronans revansch. Kvällens inbjudna experter är Lars Calmfors (bilden), professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, samt Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Koreakriget - Kriget som ingen vann

...
Del 2 av 2 i en dokumentärserie om kriget i Korea (1950-1953). Kriget inledde den långa, ideologiska maktkamp som färgade de internationella relationerna i världen flera decennier framöver.

Kunskapens gränsmarker - Är vi ensamma?

...
Del 1 av 3. Är jorden den enda planeten i universum, befolkat av komplexa varelser? Är vi ensamma ute i den stora rymden eller ej?

Faraonernas privata liv - Sexualitet, död & lotusblomma

...
Del 3 av 3. Vi förundras över väggmålningarna i de egyptiska gravkamrarna. Egyptierna framstår som ett folk där hälsa och skönhet dominerade, men var det verkligen så att sjukdomar inte fanns? Och vad fyllde den återkommande symboliska blåa lotusblomman för funktion? (Bild: Nefertiti)

Nyläst med Oline Stig och en farfar

...
Nyläst är Axess TV:s litterära samtalsprogram. Stephen Farran-Lee samtalar med Oline Stig om hennes första roman "Jupiters öga".

Om kapitalismen - Den moderna ekonomins rötter. Joel Mokyr om ursprunget

...
Den kapitalism vi ser i dag har en flerhundraårig historia i Europa.

Balett: L´Arlésienne. Opéra national de Paris, 2005

...
Balett baserad på roman av Alphonse Daudet med toner av George Bizet. Den handlar om den vackre Frederi och hans kärleksäventyr. Jérémie Bélingard gör rollen som Frederi och Eleonora Abbagnato är flickan som älskar honom, Vivette.

Boomens underbarn har vuxit upp till tänkare

...
Med anledning av att Nobelpriset i litteratur har tilldelats den peruanske författaren Mario Vargas Llosa (f 1936), publicerar vi här en Axess-intervju från 2006 med författaren, signerad Inger Enkvist.

Brahms: Sonat nr 1, op 38 - Tysk konsertfilm

...
Cellisten Miklós Perényi och pianisten Zoltán Kocsis framför den tyske kompositören Johannes Brahms (1833-1897) Sonat för piano och violincell nr 1 (opus 38) i Schloss Faber-Castell, Stein.

Mark Twain - film av Ken Burns

Mark Twain
Mark Twain är en av Amerikas mest kända och älskade författare. Med en förmåga att på ett skickligt sätt kunna använda sig av humor i sin kritik av den mänskliga naturen anses han vara en av de mest insiktsfulla samhällssatirikerna.

Ekonomiklubben - Säsongsstart hösten 2010

...
Del 1 av 6. Martin Ådahl med gäster tar upp några viktiga ekonomiska framtidsfrågor. Hur ser finanspolitiken ut nu efter valet? Och vad händer med konjunkturen i Sverige framöver?

Linné: Botanikens Mozart

...
Film om Carl von Linné (1707-1778). Filmen börjar 1732 med Linnés äventyrliga Lapplandsresa och vi får sedan följa med på hans resor till Europa, där han besöker bland annat England, Frankrike, Tyskland och Holland. Svensk film av Dieter Stöpfgeshoff.

Koreakriget - Misslyckade förhandlingar

...
Del 1 av 2 i en dokumentärserie om kriget i Korea (1950-1953). Kriget inledde den långa, ideologiska maktkamp som färgade de internationella relationerna i världen flera decennier framöver.

Lawrence av Arabien - Del 1 av 2: En ökenkrigares liv

...
Del 1 av 2. En biografi om den brittiske kaptenen T.E. Lawrence, mer känd som Lawrence av Arabien, mannen som väckte stor internationell uppmärksamhet under det arabiska upproret mot det osmanska riket 1916-1918.

Strålning och cancer - Sanningen om strålningens egenskaper

...
Länge har det varit känt att strålning besitter en mängd positiva egenskaper, med förmågan att både förebygga och bota olika sorters sjukdomar. Vad det inte talas lika mycket om är dock de negativa konsekvenser strålningsbehandlingar också kan leda till. (Bild: Kyla Duncan, medverkande i programmet.)

Faraonernas privata liv - Pyramidbyggarnas stad

...
Del 2 av 3 i dokumentär om faraonernas privata liv. Vilka var det egentligen som byggde pyramiderna?

Strängarnas mästare - Om Jean Frederic Schmitt

...
Fransk dokumentär om Jean-Frederic Schmitt, en av världens främsta restauratörer av musikinstrument. Från 2008.

James Joyce i Trieste

...
En TV-föreläsning av Joyce-specialisten professor Renzo Crivelli. 1904 kommer James Joyce från Dublin till österrikiska Trieste. Med sig har han Nora, en servitris han just träffat, som inte ens vet målet för resan när de ger sig av. Det är i Trieste han skriver Dublinbor och Ulysses.

Om kapitalismen - Erik Berglöf. Skuldberget

...
Vi står inför nya utmaningar när nästan alla länder i världen skjuter våldsamma skuldberg framför sig, säger Erik Berglöf i detta samtal med Niklas Ekdal.

Kurt Elling och Norrbotten Big Band. Sverigeturné med jazzens stjärnor.

...
Följ med när en av världens mest hyllade manliga jazzsångare, Kurt Elling, åker på Sverigeturné tillsammans med Norrbotten Big Band.

Valskungen. Johann Strauss d.y. och d.ä.

...
I början av 1800-talet fick valsen sitt stora genombrott i Europa, och den ackompanjerades av en ny typ av musik - wienervalsen. Valsen kommer för alltid att vara kopplad till en viss familj, nämligen den österrikiska familjen Strauss, och främst då Johann Strauss d.ä. och hans son Johann Strauss d.y. som båda kom att kallas "Valskungen".

Madame Bovary

...
Film av Claude Chabrol baserad på Gustave Flauberts roman.