VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Marco Polo. Från De Nederlandse Opera 2009

...
Tan Duns opera om ett musikaliskt möte mellan öst och väst. I den Oscarsbelönade kompositören Tan Duns opera får vi följa med på en fantastisk resa mellan en yttre verklighet och en inre dröm.

Världens äldsta människor - Hur man lever ett långt liv

...
Hur kommer det sig att vissa människor lever tills de är över hundra år? Dokumentär om livet på jorden under tre århundranden, på tre olika kontinenter. (Bild: Henry)

John Wayne: Angel & The Badman - Vilda-västern från 1947

...
John Wayne och Gail Russell i romantisk västernklassiker från 1947. Quirt Evans skadas i öknen och omhändertas av familjen Qakers dotter Penelope...

Nyläst boktips med Ingvar Carlsson

...
Författaren och journalisten Annika Ström Melin, medförfattare till "Sveriges statsministrar under 100 år", och före detta statsminister Ingvar Carlsson tipsar om sina favoritböcker. Programledare är Åsa Selling.

Det fantastiska ljuset - Del 2

...
Del 2 av 4 i en brittisk dokumentärserie om ljuset. Det var inte bara filosofer och vetenskapsmän som utvecklade vår kunskap om ljus. Hantverkare, konstnärer och sjömän studerade ljus av praktiska skäl, för att förbättra sina möjligheter till att utföra ett gott arbete.

Giuseppe Castiglione - De fridsamma hästarnas målare. Europeiskt möter kinesisk tradition

Giuseppe Castiglione
Dokumentärfilm om Giuseppe Castiglione som vid 26 års ålder gav sig iväg från Genua till Kina. Han var en skicklig målare och kom att börja arbeta vid den kinesiske kejsarens hov.

Experimentdoktorer - Läkare infekterade sig själva

...
Del 4, sista delen av serien Experimentdoktorer. Michael Mosley visar hur läkarna genom att infektera sig själva med syfilis, gulsot och kolera får oss att förstå sjukdomarna. Doktor Barry Marshall, som nyligen vann Nobelpriset i medicin, lät med stort mod utsätta sig för smitta i forskningens tjänst.

Operastjärnor sjunger barock - Skivinspelning i ett kapell

...
Barockkonsert med Natalie Dessay, Rolando Villazon med flera. Dirigent: Emmanuelle Haïm. Konserten ägde rum i ett kapell i Paris i samband med en skivinspelning 2008. (Bild: Natalie Dessay)

300 mil till fots genom Sahara - En äventyrare testar gränserna

...
Under flera år har fotografen Andrea Vogel planerat inför en minst sagt dramatisk och spännande resa - att vandra 300 mil till fots genom Saharas öken. Resan kantas dock av oroligheter.

Peter Ackroyds Themsen - Del 4

...
Del 4 av 4. Ackroyd berättar om hur Themsen påverkade poeter och författare, exempelvis Milton, Pope och Dickens och han utforskar även Themsens flodmynning.

Ordets makt - Del 1: Läsningens magi

...
Del 1 av 4. Om skriftens utveckling och hur människor under historiens gång haft olika sätt att uttrycka sig på.

Stulna kyssar - En film av François Truffaut

...
Som fortsättning på Truffauts klassiska debutfilm från 1959, De 400 slagen, har huvudrollsinnehavaren Antoine Doinel precis blivit hemskickad från sin tjänstgöring i armén för lydnadsbrott.

Nyläst med med Annika Ström Melin, Per T Ohlsson och Ingvar Carlsson

...
Abbe Bonnier samtalar med Annika Ström Melin, Per T Ohlsson (bilden) och Ingvar Carlsson kring Statsministerboxen, tjugotvå biografier om de män som innehaft Sveriges viktigaste ämbete under 100 år.

Historien om en fiol. Schweizisk dokumentär från 2006

...
Dokumentär om hur en exceptionell musiker fick ett exceptionellt instrument. Den franske violinsten Renaud Capucon spelar nämligen en Guarneri-fiol som tillhört violinisten Isaac Stern.

Experimentdoktorer - Sambandet mellan diet och hälsa upptäcks

...
Tredje delen i en dokumentär om läkarvetenskapens utveckling: Sambandet mellan mat och hälsa upptäcks. Dr Joseph Goldberger var en av pionjärerna att komma fram till detta. Han åt en döende patients avföring...

Norrbotten Big Band i världen - skivinspelning och festival

...
Axess-TV tar er med till en skivinspelning i New York med Norrbotten Big Band och några av dagens främsta amerikanska jazzsolister, Peter Erskine, Rufus Reid, Randy Brecker, George Garzone och David Liebman.

Ett liv för flyget. Daniel Rundströms passion

...
Dokumentär om Daniel Rundström, en svensk pensionerad pilot, och hans intensiva önskan: efter en lång karriär uppe i luften vill han bygga ett eget flygplan.

Peter Ackroyds Themsen - Del 3

...
Del 3 av 4. Peter Ackroyd berättar om Londons hamndistrikt på 17- och 1800-talen, då Themsen var en av de viktigaste handelsfloderna i världen. Han utforskar även områden uppströms från London, där huvudstadens invånare brukade semestra, men som nu är övergivna.

Hjärnmannen - En hjärna som ser och minns allt

...
Många minns Dustin Hoffmans rollprestation i filmen Rain Man - den autistiske, men geniale mannen som mindes allt han såg och därför åtnjöt enorma talanger. Rain Man är baserad på verkliga personer och Daniel Tammet är en av de som på grund av sina kognitiva brister utvecklat ett fantastiskt minne och särskilda talanger kopplat till det. Daniel kan göra beräkningar som hanterar upp till 100 decimaler, han har även klarat av att komma ihåg 22 000 siffror och lära sig isländska på en vecka!

Den lena huden - Film av François Truffaut

...
Franskt drama av François Truffaut från 1964. Den framgångsrika författaren och föreläsaren, Pierre Lachenay (Jean Desailly) åker till Lissabon för att hålla ett föredrag. Där träffar han den unga, brasilianska flygvärdinnan Nicole (Françoise Dorléac), som han senare inleder ett långt förhållande med.

Om kapitalismen - Nathan Shachar om Brasilien

...
Utrikeskorrespondenten och författaren Nathan Shachar har studerat samhällsutvecklingen i Brasilien och kan berätta om ett väldigt land som befinner sig i stark ekonomisk utveckling. Varför just Brasilien? Nathan Shachar samtalar med Niklas Ekdal.

Mendelssohn, nazister och jag

...
En brittisk dokumentär från 2009 om Felix Mendelssohns musik och släkt under nazismen på 1900-talet.

Experimentdoktorer Del 2: Forskare infekterar sig själva

...
Andra delen i dokumentär om läkarvetenskapens utveckling: Upptäckten av vaccin. Doktor Michael Mosley träffar forskare som infekterar sig själva... Sjukdomar som rabies, tyfoidfeber och polio tas upp i programmet.

Ekonomiklubben - Hösten 2010. Del 6

...
Del 6 av 6. Finansmarknadsminister Peter Norman gästar programledaren Martin Ådahl och panelen i säsongens sista Ekonomiklubben. Han får sällskap av Pehr Wissén, huvudsekreterare i Finansmarknadskommittén, och Ingrid Bonde, tidigare generaldirektör för finansinspektionen och nu chef för AMF Pension.

Doktor Zjivago - Sista delen

...
Del 10 av 10. Året är 1929. Jurij bor i Moskva med Marina, vaktmästare Markels dotter. Jurij får brev från Tonya som bor i Paris med deras barn.

Oljans värld - Del 3: The Wilderness

...
Del 3 av 3. I takt med att efterfrågan på olja ökar i världen, och de traditionella källorna börjar sina, blir allt fler av världens ömtåliga naturområden exploaterade.

Ekonomiklubben - Hösten 2010: Sista delen

...
Del 6 av 6. Finansmarknadsminister Peter Norman gästar programledaren Martin Ådahl och panelen i säsongens sista Ekonomiklubben. Han får sällskap av Pehr Wissén, huvudsekreterare i Finansmarknadskommittén, och Ingrid Bonde, tidigare generaldirektör för finansinspektionen och nu chef för AMF Pension.

Psykopater - I huvudet på en psykopat

...
Psykopat - ett ord som väcker både rädsla och förundran. Vad är det som skiljer en psykopats sätt att begripa sig på världen från andra, så kallade "normala", människor? Denna dokumentär ger en djupare förståelse för vad personlighetsstörning är. Vi får ta del av den senaste forskningen och möta de mest aktuella forskarna.

Skjut på pianisten! - Film av François Truffaut

...
Fransk film av François Truffaut baserad på novellen "Down There" av David Goodis. Filmen handlar om pianisten Charlie Koller (Charles Aznavour) och det drama han plötsligt blir indragen i av sin kriminelle bror.

Nyläst med Per Wästberg

...
Åsa Selling samtalar med Per Wästberg om hans händelserika liv, senast beskrivet i "Hemma i världen" - en självutlämnande, dramatisk och händelserik memoarbok. (Copyright/fotograf: Sofia Wästberg)

Om kapitalismen - Den kinesiska modellen. Niklas ekdal möter Minxin Pei

...
Går det att förena kapitalism med diktatur? Hur ser den kinesiska kapitalismen ut? Kinesen Minxin Pei är forskare inom internationella och strategiska områden. Hans studier har främst handlat om demokratisering av utvecklingsländer, ekonomiska reformer och regeringsformer i Kina. Niklas Ekdal ställer frågorna.

Franska filmvågens stjärnor - Godard och Truffaut

...
I den här dokumentären från 2009 skildras hur den djupa vänskapen mellan den franska filmvågens främsta företrädare Jean-Luc Godard (bilden t.v.) och François Truffaut (t.h) tar ett abrupt slut.

Experimentdoktorer - Forskare upplät sig för vetenskapen

Forskare upplät sig för vetenskapen
Del 1 av 4. Under det senaste seklet har läkarvetenskapen utvecklats i hög hastighet. Detta tack vare ett antal modiga forskare som i början använde sig själva som försökspersoner.

Kristus grav - Brittisk dokumentär från 2002

...
Programmet följer Oxfordarkeologerna, och äkta paret, Martin Biddle och Birthe Kjølbye-Biddle i deras undersökning om huruvida Kristus grav verkligen ligger i Den heliga gravens kyrka i Jerusalem.

Sverige tror på sina fantasier

...
När det nya Europa tog form började också grunden för den svenska särarten att vittra sönder. Trots det består illusionen om Sverige som annorlunda och utvalt.

Doktor Zjivago - Del 9

...
Del 9 av 10. Året är 1921. Jurij har flytt från partisanerna och kommer till Larisa i Jurijatin. Han får veta att hans fru har emigrerat till Paris och fött en dotter. Jurij och Larisa flyttar till godset Varykino där Jurij börjar skriva.

Ekonomiklubben - Hösten 2010: Del 5

...
Del 5 av 6. Gäst i kvällens program är Magnus Henrekson från Institutet för Näringslivsforskning (IFN). Han får sällskap av professorerna Pontus Braunerhjelm (KTH) och John Hassler (Stockholms universitet).

Oljans värld - Del 2: The Oil Curse

...
Del 2 av 3. Att upptäcka olja brukar ofta ses som en enkelbiljett till rikedom och ekonomisk tillväxt men så är inte alltid fallet. (Bild: flicka från programmet.)

Besatt av forskning - Inskolning in i forskarlivet

...
Dokumentär om drivkraften till att forska. Vad är det som gör att vissa människor väljer att spendera varje vaken timme i labbet och dedicera hela sina liv till forskning? Kan man vara besatt av att ställa frågor för att ständigt hitta nya typer av svar?

Franska filmvågen - Jules och Jim - En film av François Truffaut

...
Fransk film om kärlek, vänskap, och invecklade relationer av François Truffaut. Från 1962.