VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Luciano Pavarotti - Konsert till Pavarottis minne

...
Konsert anordnad till minne av Luciano Pavarotti (1935-2007) och framförd på vad som skulle ha varit hans 73:e födelsedag, den 12e oktober 2008. Konserten ägde rum i det legendariska Petra i Jordanien, med Prague Philharmonia under ledning av Eugene Kohn.

Äventyrliga forskare - Det antika Polynesien

...
Del 4 av 4. När européerna kom till Söderhavet på 1700-talet tog de med sig sjukdomar som utrotade upp till 90 procent av befolkningen på vissa öar. De lämnade efter sig en civilisation som snabbt täcktes av djungel.

Journalistik och demokrati - Kriser och möjligheter

...
Del 5 av 5. Janice Winter samtalar med den amerikanske professorn Rodney Benson om journalistik och demokrati i väst.

En mur i Europa - I kalla krigets fokus

...
Denna dokumentär gjordes till 20-årsminnet av Berlinmurens fall och berättar om murens historia.

Vad gör oss till människa? - Del 2: Härmapor

...
Del 2 av 2. I det första avsnittet argumenterade evolutionsbiologen Armand Marie Leroi att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor. Hur har då människan utnyttjat sin större hjärna för att forma världen runt oss? Svaret involverar språk, kultur och även hur vi imiterar varandra, vilket apor är mycket dåliga på.

Holmes: The Secret Weapon - Klassisk thriller från 1942

...
Klassisk Sherlock Holmes-deckare från 1942. Sherlock Holmes (Basil Rathbone) har fått i uppdrag av brittiska flygministeriet att föra den av Gestapo, kidnappningshotade, schweiziske vetenskapsmannen, Dr. Franz Tobel (William Post Jr.) i säkerhet.

Om kapitalismen - Kriser som ett hack i kurvan. Kevin Hassett om akademiska eliter

...
Kevin Hassett är chef för studier i politisk ekonomi vid AEI i USA. Han har tidigare varit ekonomisk rådgivare åt president Bush och senatorn John McCain. I USA är det inte ovanligt att man beskriver dagens samhällssituation som hämtad ur den kända romanen Atlas Shrugged av Ayn Rand. En dystopi där uppfinnarna, artisterna och forskarna vägrar göra något för samhället. Kapitalismens framtid är beroende av hur politiken kommer att hantera det intellektuella motstånd som sägs finnas mot kapitalismen. Den brittiske journalisten John Lloyd samtalar med Kevin Hassett.

Gustaf Sjökvists kammarkör - julsång med Bengt Feldreich

...
Kammarkören tillsammans med Storkyrkans kör sjunger in julen. Både körerna och programmet leds av Gustaf Sjökvist själv.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 2. Törnrosa

...
Pjotr Tjajkovskijs balett Törnrosa skrevs 1888. I denna uppsättning av baletten på Bolsjojteatern i Moskva ser vi Nina Semizorova som prinsessan Aurora, Aleksei Fadeyechev som prins Désiré och Nina Speranskaya som fen.

Min håriga familj - Del 2

...
Del 2 av 2. I Afrika pågår en brutal slakt av vår närmaste släkting, schimpansen, vars dagar i det vilda är räknade. Men det finns de som kämpar. I den andra delen av dokumentären "Min håriga familj" reser vi med djurvårdaren Ing-Marie Persson till Jane Goodalls reservat i Kenya där räddade schimpanser får en chans att överleva.

Elgars violinkonsert - Från BBC Proms 1981

...
Elgars violinkonsert med Itzhak Perlman och BBC:s symfoniorkester i en inspelning från BBC Proms 1981. Dirigent Gennadi Rozhdestvensky. (Itzhak Perlman på bild.)

Äventyrliga forskare - Försvunna indianer

...
Del 3 av 4. El Molto arbetar på ett kriminaltekniskt laboratorium i Kanada. Hans hobby är arkeologi och att lösa historiska mysterier. Han beger sig till Baja California i Mexiko för att ta reda på mer om Pericú-folkets öde. De utrotades av sjukdomar när européerna kom till kontinenten.

Journalistik och demokrati - Farliga ämnen i Ryssland

...
Del 4 av 5. John Lloyd samtalar med The Economist korrespondent i Ryssland, Arkady Ostrovsky, om att tala fritt utan att folk får höra fritt.

Vad Darwin inte visste - Vetenskapen efter Darwin

...
Dokumentär till 150-årsjubiléet för Charles Darwins "Om arternas uppkomst" 2009. Darwins teori kritiserades och förlöjligades av hans samtida forskare. (Bild: Programledare Armand Leroi)

Vad gör oss till människa?. Del 1: Stora huvuden

...
Del 1 av 2. I det första avsnittet argumenterar evolutionsbiologen Armand Marie Leroi om att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor.

Holmes: Terror by night - Holmes-klassiker från 1946

...
Sherlock Holmes-deckare baserad på de två korta berättelserna om Holmes, 'The Disappearance of Lady Frances Carfax' och 'The Adventure of the Blue Carbuncle'.

Belcanto - de stora tenorerna. Tito Schipa

...
Del 7 av 13. Den italienske tenoren Tito Schipa (1889-1965) beskrivs i det här programmet av en expert som "en solstråle som tränger genom dimman". Hur han använde sin röst var något alldeles extra, och hans utseende skadade knappast hans tidiga karriär heller.

Vem brände Rom? Var det de kristna?

...
Dokumentär med några av vår tids mest framstående arkeologer, bland andra Andrea Carandini.

Celibidache och Schumann

...
Den rumänska dirigenten Sergiu Celibidache (1912-1996) leder Münchner Philharmoniker och Daniel Barenboim (piano) genom Robert Schumanns Pianokonsert, op 54.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 1. Ivan den förskräcklige

...
På den berömda Bolsjojteatern i Moskva framförs baletten Ivan den förskräcklige av Bolsjojbaletten. Musiken är komponerad av Sergej Prokofjev och för koreografin står Yuri Grigorovich. Axess TV kommer även att visa Bolsjojteaterns uppsättningar av Törnrosa (25 december) och Svansjön (1 januari).

Historien om jorden - Krockande kontinenter

Vad händer då kontinenter krockar
Del 3 av 4 i en BBC-serie om jordens unika historia. Forskare i Himalaya har utvecklad en teori om hur bergen växer och faller.

Det omöjligas charm - Dokumentär om Olivier Messiaen

...
Dokumentär till hundraårsjubileet av kompositören Olivier Messiaens (1908-1992) födelse 2008. Under andra världskriget var Messiaen soldat i franska armén men tillfångatogs av Nazityskland och sattes i fångläger...

Äventyrliga forskare - Den eviga oasen

...
Del 2 av 4. För över 25 år sedan påbörjade arkeologen Tony Mills ett projekt i en egyptisk oas, en plats som har varit oavbrutet bebodd i 500 000 år. Under utgrävningar på platsen har man hittat mumier, grekiska tempel, romerska fort och Koptiska kyrkor byggda på 300-talet. Det är de äldsta kristna kyrkor som någonsin har hittats.

Journalistik och demokrati - Enpartistaten Kina

...
Del 3 av 5. John Lloyd samtalar med professor Jiang Zhan och Haiyan Wang om censur och möjligheter för media i det kommunistiska Kina.

IT och rymden

...
Seminarium hållet i Engelsberg i november 2010 med Lotta Gröning och ett flertal av Sveriges mest kunniga experter och entrepenörer inom IT och rymden.

Ordets makt - Del 4: Framtidens läsning

...
Del 4 av 4. Elektroniska böcker, handdatorer, iPads och ljudböcker - hur kommer den teknologiska revolutionen påverka utvecklingen av läsning? Och hur ska man ställa sig till det faktum att fler böcker arkiveras digitalt och finns tillgängliga på nätet?

I gökens värld - en brutal historia

...
Göken har inspirerat många folksagor, poeter och filosofer. Inte minst Shakespeare har inspirerats av den. Men verklighetens gök är kanske både mer intressant och mer brutal än myterna.

Global Axess. Philip Bobbitt - Leva med terrorism

...
Med vilka medel kan vi försvara våra samhällen från terrorism? Krävs det nya metoder då hotet kommer inifrån eller fienden ser annorlunda ut än tidigare?

Keith Jarrett - improvisatören - Film om mästarens liv & konst

...
En unik och mycket omfattande dokumentär om en av världens mest populära jazzmusiker - Keith Jarrett. Genom intervjuer med både Jarrett, hans familj och de artister han har samarbetat med, får vi lära känna en person som står för mycket mer än bara jazzen.

Om kapitalismen - Finanskriser. Oliver Kamm samtalar med Niklas Ekdal

...
Oliver Kamm har arbetat på Bank of England och flera av Europas största banker. Nu är han kolumnist och ledarskribent på den brittiska tidningen The Times i London. Han menar att det är lätt att förklara varför finanskriser uppstår, men desto svårare att förstå bankernas handlingssätt. Niklas Ekdal samtalar med Oliver Kamm.

Historien om jorden . Rastlös jord

...
Del 2 av 4. Genom en jordbävning i Alaska kunde man skapa teorin om plattektonik som förklarar varför vulkaner och jordbävningar uppkommer, och hur kontinenter skapas och förändras. Men vad är det som driver den vulkaniska aktiviteten?

Den störste i sitt slag

...
Mario Vargas Llosa har varit en författare i världsklass i snart femtio år. Men för personer som inte har läst hans böcker är det lättare att diskutera hans politiska än hans litterära insatser, skriver Inger Enkvist.

Boomens underbarn har vuxit upp till tänkare

Med anledning av att Nobelpriset i litteratur har tilldelats den peruanske författaren Mario Vargas Llosa (f 1936), publicerar vi här en Axess-intervju från 2006 med författaren, signerad Inger Enkvist.

IT och rymden

...
Seminarium hållet i Engelsberg i november 2010 med Lotta Gröning och ett flertal av Sveriges mest kunniga experter och entrepenörer inom IT och rymden.

Primadonnornas kväll - Från teatern i Taormina

...
Tolv kända primadonnor samlades av André Heller 2001 i Taormina, Italien för en konsert på den kända grekiska teatern. Med Jessye Norman, Ami Koita, Dee Dee Bridgewater, Noa, Amal Murkus, Esma Redzepova, Cristina Branco, Sheila Chandra, Uxia, Haris Alexiou, Sainkho och Lina Sastri. (Bild: Haris Alexiou)

Den störste i sitt slag

Mario Vargas Llosa har varit en författare i världsklass i snart femtio år. Men för personer som inte har läst hans böcker är det lättare att diskutera hans politiska än hans litterära insatser, skriver Inger Enkvist.

Äventyrliga forskare - De sista nomaderna

...
Del 1 av 4. Penan-folket i Malaysia har sjunkit kraftigt i antal. Skogen som tidigare varit deras hem plundras av skogs- och oljeföretag. Regissören Andrew Gregg filmar utforskaren Ian McKenzie som ska dokumentera det sista skedet i Penan-folkets historia.

Journalistik och demokrati - ANC:s Sydafrika

...
Del 2 av 5. Janice Winter samtalar med professor Guy Berger om hur en frihetsrörelse blev ett hot mot yttrandefrihet och kanske demokratin.

Ordets makt - Del 3: Förbjuden läsning

...
Del 3 av 4. I alla tider har vissa skrifter och böcker förbjudits för allmänheten. Allt ifrån politiska manifest, till filosofiska texter och skönlitteratur som ansetts stödja 'felaktiga' åsikter och värderingar. Hur har böcker, författare och skriftligt uttryckta åsikter har hanterats under historiens gång?

Longitudens gåta. Navigationens genombrott

...
Dokumentär om navigationens genombrott. Under 1700-talet kunde man fortfarande inte beskriva exakt position till havs och många fartyg försvann spårlöst. Problemet växte sig större när den globala handeln expanderade. (Bild föreställande John Harrison)

John Wayne i McLintock

...
Klassisk västernkomedi från 1963 med John Wayne och Yvonne de Carlo i huvudrollerna.

Nyläst med Jan Wallentin

...
Stephen Farran-Lee samtalar med Jan Wallentin, författare till höstens stora äventyrshistoria, Strindbergs stjärna.

Eugéne Labiches novell Potten

...
Burlesk vaudeville från 1864 i Axess serie med klassiska noveller.

Monstret El Niño. Ett meteorologiskt fenomen

...
BBC-dokumentär från 2006 om naturfenomenet El Niño, ett meteorologiskt monster. Var gång orkanen dyker upp skördar den tusentals liv och sprider sjukdom och förödelse...

Historien om jorden - Del 1: Bygga en planet

...
Del 1 av 4 i en BBC-serie om jordens unika historia, om att bygga en planet.

Schubert - Vandraren: Ett porträtt av Schubert

...
Ett porträtt av Schubert som ger en historisk bakgrund och sätter tonsättaren i ett större sammanhang. Medverkande: Andreas Schiff. Regi: Mischa Scorer.

Gargoyler - fula väktare: Fantasieggande takfigurer

...
Vad är Gargoyle-statyer egentligen och vad har de för historia? Följ med på en spännande resa till bl.a. USA och Storbritannien och undersök vilken betydelse Gargoyle-statyerna hade förr i tiden och vad de symboliserade för något.

Journalistik och demokrati - Berlusconis Italien

...
Del 1 av 5. John Lloyd samtalar med den italienske professorn Paolo Mancini om ett land där media och politik samverkar kanske mer än i något annat land.

Ordets makt - Del 2: Att lära sig läsa

...
Del 2 av 4. Om hur det går till när vi lär oss att läsa. Hur fungerar våra hjärnor när vi tyder komplexa symboler och ord? Och vad kan det finnas för hinder när man försöker lära sig läsa?