VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Zola: För en enda kärleksnatt

...
Filmen är baserad på den franske författaren Emilé Zolas (1840-1902) Pour un e nuit d'amour och är regisserad av Gérard Jourd'hui. Svensk premiär söndag 28 februari kl 20.00.

Den inbillade sjuke - Molières klassiska komedi

...
Fransk film från 2008, baserad på den franske pjäsförfattaren Molières klassiska komedi "Den inbillade sjuke" från 1673.

Ekonomiklubben - Del 5

...
Del 5 av 6. Dagens gäster är Laura Hartman och Jonas Vlachos. De diskuterar några viktiga valfrågor: skatterna, skolan och välfärdens finansiering.

En självständig människa - Vid yttrandefrihetens gränser

...
Tänk dig att bli fängslad för ett skämt, torterad för en dikt eller tvungen att gå i exil på grund av en sång. Denna dokumentär låter åtta olika personer redogöra för vad som hände dem när deras uttalanden och åsikter inte ansågs acceptabla i deras länder.

Historien om pop och politik - Del 1

...
Del 1 av 6. En översiktlig inledning om popmusikens förhållande till politik och protestsångens ursprung i USA samt hur musik använts för att främja mänskliga rättigheter under andra halvan av 1900-talet. Med bland andra Bono, Pete Seeger, Martin Sheen, Roger McGuinn, Jackson Browne och Bob Geldof.

En historia om månen - Nya fakta om grannen

...
Dokumentär som följer den japanska rymdsonden Kaguya under dess expedition till månen. Uppdraget är att ta reda på hur jorden och månen påverkat varandra genom historien. Kaguya ska också leta efter bevis för att det funnits vatten på månen.

Med cellon i centrum - Master class på danska Lolland

...
På en dansk herrgård samlas musiker och de fyller huset med musik. Filmen är uppbyggd som en musiklektion med upprepning, övning, komponering och analys av musiken.

Mänsklighetens myter - Guds son del 2

...
Del 7 av 11. Den kristna tron grundas på treenighetsläran om fadern, sonen och den helige ande. Påståendet att det var Jesus som var Guds son myntades vid det första konciliet i Nicaea år 325 e.Kr., under ledning av kejsar Konstantin. (Bild: Mötet i Nicaea, Sixtinska kapellet.)

Kärleken till de tre apelsinerna

...
Operan komponerades 1919 av Sergej Prokofjev och i denna omtalade föreställning från Glyndebourne Festival ser rollistan ut enligt följande: Kungen - Willard White Prinsen - Ryland Davies Prinsessan - Nucci Condo Leonardo - John Pringle

Tati - Play Time: Plast och stålrör

Tati - Play Time
Play Time, en film av Jacques Tati. Monsieur Hulot, spelad av Jacques Tati, hamnar i Paris modernaste superkomplex. Nyfiken och förvirrad av det som händer runt omkring honom vandrar han runt genom flyplatser, superlyxhotell och kontorsbyggnader. Omringad av sterila miljöer och en uppsjö av teknologiska uppfinningar möter han en värld han aldrig tidigare skådat.

Fredag 19.30: Europas arkitektoniska arv: Tyskland

...
Del 5 av 10 i en serie om Europas arkitekturhistoria besöker några av Tysklands mest imponerande byggnadsverk, bland annat sagoslottet Neuschwanstein nära gränsen till Österrike.

Vad gör oss till människa? - Del 2: Härmapor

...
Del 2 av 2. I det första avsnittet argumenterade evolutionsbiologen Armand Marie Leroi att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor. Hur har då människan utnyttjat sin större hjärna för att forma världen runt oss? Svaret involverar språk, kultur och även hur vi imiterar varandra, vilket apor är mycket dåliga på.

Gulag

...
Del 2 av 4 av filmen som berättar historien om Stalins grymma bestraffningsläger. Fransk produktion från år 2000.

Ekonomiklubben - Del 2

...
Del 2 av 6. I årets andra program ska panelen prata om bland annat Riksbanken, EMU samt tjänsteekonomi versus industriekonomi.

Europas arkitektoniska arv - Spanien

Spanien
Del 4 av 10 i serien om Europas arkitekturhistoria. Det handlar även om det ständiga arbetet med bevarandet av monumenten, om konservering och restaurering. (Bilden visar en detalj från Sagrada Familia-katedralen i Barcelona).

Vad gör oss till människa? - Del 1: Stora huvuden

...
Del 1 av 2. I det första avsnittet argumenterar evolutionsbiologen Armand Marie Leroi om att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor.

Jazzens historia - Del 10: Mix med klassisk musik

...
Del 10 av 12. 1949-55: Dave Brubeck blandar stilar och blir en bästsäljare. För att ta sig ut ur Charlie Parkers skugga börjar musiker experimentera på olika sätt; i Kalifornien skapar man "cool jazz" och Dave Brubeck blandar jazz med klassisk musik och skapar den första miljonsäljande jazzskivan, Time Out.