VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Historien om pop och politik - Del 6

...
Del 6 av 6 i en dokumentär om pop och politik. Programmetsammanfattar och berättar om dagens relation mellan pop och politik,hur exempelvis Bono och Bob Geldof har kommit att bli mer än bara musiker.

I pengarnas tid - Del 4: Osäkra försäkringar

...
Del 4 av 6. Vid oväntade katastrofer måste staten gå in och hjälpa, trots privata försäkringssystem. Professor Ferguson resar till New Orleans efter orkanen Katrina och frågar sig varför den fria marknaden inte kan erbjuda ett tillräckligt skydd vid katastrofer.

Nyfiken på.... Sture Linnér

Göran Hägg och Sture Linnér
Sture Linnér, FN-diplomat, professor i grekiska och författare har avlidit. Se programmet "Nyfiken på" där Göran Hägg intervjuat Sture Linnér om hans självbiografiska bok "Ingen människa är en ö".

Kremer och Argerich - Konsert från 2008

...
Konsertfilm om violinisten Gidon Kremer och pianisten Martha Argerich. Under 2008 turnerade de tillsammans. De framförde verk av Robert Schumann och Béla Bartók.

Oceanernas hemligheter - serie i åtta delar

...
Del 1 av 8. Cortez hav - havens akvarium.

Eugéne Labiches novell Potten

...
Burlesk vaudeville från 1864 i Axess serie med klassiska noveller.

Två baletter av Roland Petit: L'Arlésienne och Le jeune homme et la mort

...
Två baletter koreograferade av den franske koreografen och dansaren Roland Petit (bilden). Först ut är L'Arlésienne direkt följd av Le jeune homme et la mort.

En dröm i Hanoi - Shakespearepremiär i Vietnam

...
25 år efter Vietnamkrigets slut påbörjas ett konstnärligt samarbete mellan Vietnam och USA för att uppföra William Shakespeares "En midsommarnattsdröm" i Vietnam. Dokumentär av Tom Weidlinger.

Män i vapen - Del 4

...
Del 4 av 4. Missa inte sista delen av dramaserien som baseras på Everlyn Waughs episka romantrilogi med Daniel Craig (känd bland annat från Bondfilmerna) i huvudrollen som Guy Crouchback.

Otango

...
Ett drama i tangons form berättat genom 10 argentinska dansare, fem musiker och två sångare.

Våra dagars dinosaurier - Del 3

...
Del 3 av 3 i dokumentärserie om dinosaurier. Ny kunskap och forskning presenteras, om de vanor och beteenden som dinosaurierna hade. Med en avancerad animeringsteknik kommer de till liv och vi får en inblick i deras värld.

La Traviata - Opera av Giuseppe Verdi

...
I en produktion från Opernfestspiele St. Margarethen 2008 framförs den italienske kompositören Giuseppe Verdis (1813-1901) opera La Traviata.

Det omöjligas charm - Dokumentär om Olivier Messiaen

...
Dokumentär till hundraårsjubileet av kompositören Olivier Messiaens (1908-1992) födelse 2008. Under andra världskriget var Messiaen soldat i franska armén men tillfångatogs av Nazityskland och sattes i fångläger...

Mänsklighetens myter - Kampen mot tiden

...
Del 11 av 11. Dokumentärserie som ger en vetenskaplig bakgrund till de stora myterna. Sista delen handlar om kampen mot tiden.

Sex författare i New York

...
Vad händer inom världsmetropolens amerikanska litteratur? Den franske litteraturvetaren Nelly Kapriélian besöker författarna och tar tempen på staden efter 9/11 och Bret Easton Ellis.

Victor Hugo: Straffången

...
Om samhällets olycksbarn, och ett inlägg mot dödstraffet.

Carmen. Opera av Bizet

...
Bizets opera Carmen från Glyndebourne Festival Opera 1985. Mezzosopranen Maria Ewing i rollen som den eldiga spanska zigenarflickan Carmen och tenoren Barry McCauley i rollen som sergeanten Don José. (Bild: Maria Ewing)

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 3. Svansjön

...
Axess serie med balettföreställningar från Bolsjojteatern i Moskva avslutas med en balett om den eviga kampen mellan gott och ont. Pjotr Tjajkovskijs balett Svansjön skrevs 1876 och hade premiär på just Bolsjojteatern 1877.

Män i vapen - Del 3

...
Del 3 av 4. Guy (Daniel Craig) försöker organisera soldaterna på Kreta men misslyckas och lyckas fly tillbaka till England.

Historien om Theodore Roosevelt

Historien om Theodore Roosevelt
Del 1 av 4 i en dokumentärserie om USA:s yngste president Theodore Roosevelt. Med hjälp av dagböcker, fotografier, rörliga bilder och intervjuer berättas Roosevelts historia.

Europas arkitektoniska arv - Det exotiska Norden

...
Del 10 av 10 i en serie om Europas arkitekturhistoria. I sista delen besöks Christiania, Stockholms skärgård och finska Nyslott (bilden).

Våra dagars dinosaurier - Del 2

...
Del 2 av 3 "De stora växtätarna", i en dokumentärserie om dinosaurier. Här presenteras ny kunskap om de vanor och beteenden som dinosaurierna hade.

Historien om pop och politik - Del 4

...
Del 4 av 6. Detta avsnitt ger en överblick över politikens inflytande i svart musik, från Medborgarrättsrörelsens kamp mot segregering till svart separatism och gangsta-rap.

I pengarnas tid - Del 2: Obligatoriska obligationer

...
Del 2 av 6. Hur kom det sig att makt i finansvärlden betydde världslig makt? Svaret ligger i Italiens obligationsmarknad under renässansen. Uppkomsten av obligationer förändrades Europas ekonomiska landskap.

Händel - Jubileumskonsert

...
Konsert för att ära George Friedrich Händel som dog 14 april 1759. Här framför två av världens främsta barockorkestrar, The English Concert och Händelfestspielorchester Halle, samma konsert som framfördes vid 25-årsjubiléet av hans död i Westminster Abbey 1784.

Händel - Vatten och fyrverkerier - Dirigent Andrew Mogrelia

...
Dirigent Andrew Mogrelia leder orkestern med solister från Prague Chamber Orchestra och Virtuosi di Praga som framför den tysk-engelske kompositören Georg Friedrich Händels (1685-1759) "Vattenmusik" och "Musik till det kungliga fyrverkeriet".

Mänsklighetens myter - Pilgrimsresan

...
Del 10 av 11 i serien om mänsklighetens myter handlar om vallfartsorten Santiago de Compostela och om pilgrimsresan dit.

Mästerspionen och skaparen av Mossad har avlidit

...
David Kimche, Israels mästerspion och medskaparen av den beryktade underrättelsetjänsten Mossad avled den 8 mars i sitt hem i Tel Aviv. Se Global Axess intervju med David Kimche från 2002.

Chabrol: Den lille mannen i Batignolles

...
Émile Gaboriaus kriminalhistoria i regi av Claude Chabrol.

Våra dagars dinosaurier. Del 1

...
Del 1 av 3 - T. Rex & Co. - i en dokumentärserie om dinosaurier. Här presenteras ny kunskap om de vanor och beteenden som dinosaurierna hade.

Axess i Boxers Minipaket

Kan du inte längre se Axess TV i digitala marknätet? Kontakta Boxer: www.boxer.se/axess eller ring 0771 21 10 00 alternativt 020 21 20 20. Specialerbjudande från Axess: Du får ett års prenumeration på tidskriften Axess för 0 kr om du blir kund hos Boxer. Hör av dig till Axess: info@axess.se eller ring 070 2055708.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 2: Törnrosa

...
Pjotr Tjajkovskijs balett Törnrosa skrevs 1888. I denna uppsättning av baletten på Bolsjojteatern i Moskva ser vi Nina Semizorova som prinsessan Aurora, Aleksei Fadeyechev som prins Désiré och Nina Speranskaya som fen.

Män i vapen - Del 2

...
Del 2 av 4. Guy genomgår militär träning och skickas till Dakar i Västafrika. På grund av en kollegas dumdristiga misstag hamnar han i en internutredning och skickas tillbaka till England.

Ekonomiklubben special med Edward Lazear

...
Professor Edward Lazear var ekonomisk chefsrådgivare åt USA:s president George W Bush under finanskrisen. Efter sin avgång kommenterar han nu för första gången i svensk TV krisen inifrån, och berömmer och kritiserar hur president Obama har hanterat krisen.

Historien om pop och politik. Del 3

...
Del 3 av 6. 60-talets protestkultur. Den anarkistiska protestkulturen från 60-talet ersätts av mer strategisk märknadsföring. Istället för vida begrepp som krig och mänskliga rättigheter fokuserar man på specifika händelser som kärnkraften, skogsskövling och dylikt.

I pengarnas tid - Del 1: Girighetens drömmar

...
Del 1 av 6 i brittisk dokumentär om pengar. Historikern och Harvardprofessorn Niall Ferguson berättar om kredit och skuld, samt varför kreditsystem är ovärderliga för alla civilisationer.

Bob Dylan - En ledstjärna - Dokumentär från 2006

...
Dokumentär om hur Bob Dylans musik och texter påverkat hans fans. Filmen följer elva personer i olika åldrar, från olika samhällsklasser och olika religiösa grupper.

Mänsklighetens myter - Del 9: Förbundsarken

...
Förbundsarken, den guldbeslagna kistan där stentavlorna med Guds tio bud förvarades har enligt historiska källor varit försvunnen sedan år 586 f.Kr., då det första templet i Jerusalem förstördes. Men vilket öde gick arken tillmötes? (Bild: Berget Sinai där Moses ska ha tagit emot förbundsarken.)

Felaktig tolkning av rättsskandaler

...
På senare tid har man poängterat att några av 1950-talets mest kända rättsskandaler skulle ha haft sin bakgrund i homofoba stämningar. En närmare granskning visar dock att verkligheten var betydligt mer komplex än så.

Balzac: Konvenans eller kärlek

...
Del 2 i serien med filmatiseringar av fransk 1800-talslitteratur. Denna film är baserad på novellen La maison du chat-qui-pelote, en del av Honoré de Balzacs mästerverk Den mänskliga komedin, och handlar om Augustine Guillaume.

Maos sista strid. Kulturrevolutionen - del 1

...
Maos strid mot de intellektuella. Film från 2003. Maos kulturrevolution skakade det kinesiska samhället i grunden och bröt mot den mest grundläggande regeln i det kinesiska samhället: respekten för lärare, föräldrar och äldre.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 1: Ivan den förskräcklige

...
På den berömda Bolsjojteatern i Moskva framförs baletten Ivan den förskräcklige av Bolsjojbaletten. Musiken är komponerad av Sergej Prokofjev och för koreografin står Yuri Grigorovich. Axess TV kommer även att visa Bolsjojteaterns uppsättningar av Törnrosa (premiär 12 mars) och Svansjön (premiär 19 mars).

Europas arkitektoniska arv - Italien

...
Del 8 av 10 i en fransk dokumentärserie om Europas arkitekturhistoria. Vi besöker tre av Italiens vackraste platser: Florens och Ponte Vecchio, Rom och Colosseum - symbolen för romarriket samt den Eoliska ön Stromboli med sin aktiva vulkan.

Män i vapen - Seriestart för miniserie baserad på Evelyn Waughs romantrilogi

...
Del 1 av 4. Daniel Craig spelar huvudrollen som 35-årige Guy Crouchback, en man som återvänder till England 1939, efter en längre vistelse i Italien. Han återser sin ex-fru och inser att känslorna finns kvar. Samtidigt vill han ge sig ut i Europa och slåss för sitt land.

Ekonomiklubben - Del 6

...
Martin Ådahl tillsammans med Ekonomiklubbens medlemmar Cecilia Hermansson, Villy Bergström och Andreas Berg avhandlar arbetsmarknaden. Med sig har de Irma Rosenberg.

Historien om pop och politik - Del 2

...
Del 2 av 6. USA:s krig i Vietnam och oroligheterna i Europa 1968 radikaliserade en generation. Programmet undersöker de sociala orsaker som låg bakom popmusikens koppling till fredsrörelsen och dagens antikrigsrörelse undersöks med.

Agrippina - Opera av G F Händel

...
Michael Hampe regisserar denna uppsättning av Georg Friedrich Händels (1685-1759) opera Agrippina, skriven 1709-1710. Dirigent Arnold Östman leder London Baroque Players i en produktion från Schwetzinger Festspiele.

Mänsklighetens myter - Del 8: Eposet Mahabharata

...
6000 år gammalt eller äldre hävdar vissa forskare. De talar om det mytomspunna diktverket Mahabharata, 90 000 verser långt, skrivet på sanskrit. Än idag berör och inspirerar eposet moderna kulturella uttryck. Hur kommer det sig? Det utreder den kanadensiska författaren Paul William Roberts i programmet.