VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Amerikansk exceptionalism - Godfrey Hodgson

...
Godfrey Hodgson intervjuas av CNN-journalisten Amy Holmes. Är amerikanerna olika alla andra? Har de en annan moral?

Resa genom Ryssland: Landsbygden

- politik, geografi och historia - på en och samma gång
Del 2 av 5. Andra delen i en resedokumentär med Jonathan Dimbleby som möter intressanta människor på sin färd genom Ryssland. Jonathan lämnar städerna för att följa i Leo Tolstojs fotspår och söka efter den ryska själen på landsbygden, och han undersöker hur livet där skiljer sig idag från tidigare.

Celibidache och Dvorák

...
Under ledning av den rumänska dirigenten Sergiu Celibidache (1912-1996) framför Münchner Philharmoniker den tjeckiske kompositören Antonin Dvoráks Symfoni nr 9, "Från nya världen".

Bröderna Karamazov

...
Del 1 av 8. Rysk tv-serie från 2009 baserad på Dostojevskijs roman med samma namn. Bröderna Karamazov drivs av vrede och hämnd och blir alla involverade i mordet på sin avskyvärde far.

Massmorden i Katyn

...
Det polska presidentplanet som störtade för några dagar sedan var på väg till Katyn. Det har gått 70 år sedan ett av andra världskrigets mest systematiska och brutala massmord utfördes. Vad hände i Katyn? Polsk dokumentär med premiär på Axess TV torsdag 29 april klockan 20.50. (Bild från Andrzej Wajdas film "Katyn".)

Kvinnor på gränsen - film av Dilsa Demirbag-Sten

...
Med anledning av Dilsa Demirbag-Stens nyutkomna bok Fosterland visar Axess TV hennes film Kvinnor på gränsen till väst. Bland de medverkande i filmen finns Ayaan Hirsi Ali.

Vad Darwin inte visste - Vetenskapen efter Darwin

...
Dokumentär till 150-årsjubiléet för Charles Darwins "Om arternas uppkomst" 2009. Darwins teori kritiserades och förlöjligades av hans samtida forskare.(Bild: Programledare Armand Leroi)

Opera: Näktergalen - Med Natalie Dessay

...
Stravinskijs opera Näktergalen,baserades på H.C. Andersens saga som operafilm. Inspelad 2005 till 200-årsminnet av HC Andersen.

Julia Varadys master class - Dokumentär av Bruno Monsaingeon

...
Operasångerskan Julia Varady slutade 2003 att sjunga för publik efter en över fyrtio år lång karriär för att istället koncentrera sig på att lära unga talanger att sjunga.

Elefanternas hemliga liv - del 1 av 3

...
BBC-serie från 2009 om elefanternas liv i Samburu National Reserve i Kenya. Vi får följa elefanternas individuella berättelser om hur de kämpar för sina familjer, för att forma allianser och undvika konflikter. Del 1 av 3.

The Blues. Hemkomsten

...
Regissören Martin Scorsese hyllar deltabluesen genom ett flertal originalframträdanden med bland annat Willie King, Taj Mahal, Otha Turner, och Ali Farka Toure och exklusivt arkivmaterial med Son House, Muddy Waters, och John Lee Hooker.

Resa genom Ryssland - Islossningen

Från Karelska skogarna till eleganta S:t Petersburg
Del 1 av 5. Från Karelska skogarna till eleganta S:t Petersburg. Första delen i en resedokumentär med Jonathan Dimbleby som möter intressanta människor på sin färd genom Ryssland. Politik, geografi och historia på en och samma gång.

World's Children's Prize inställt

World's Children's Prize utgår ur tablån. Programmet skulle ha sänts den 26 april. Det kommer istället att sändas den 1 september.

Ekonomiklubben - Del 9 - Med Anders Borg

...
Nu gästas Ekonomiklubben av ingen mindre än finansminister Anders Borg. Han svarar på programledare Martin Ådahls frågor tillsammans med panelmedlemmarna Cecilia Hermansson, Villy Bergström och Andreas Berg. Observera att programmet börjar kl 21.40, torsdag 22 april.

Giuseppe Castiglione - De fridsamma hästarnas målare

Giuseppe Castiglione
Dokumentärfilm om Giuseppe Castiglione som vid 26 års ålder gav sig iväg från Genua till Kina. Han var en skicklig målare och kom att börja arbeta vid den kinesiske kejsarens hov.

Matematiken och världen - Kaosets matematik

...
Dokumentär om hur vi inte lyssnar på matematikens fakta. 1889 upptäckte Henri Poincaré fjärilseffekten och att solsystemet i sig inte är stabilt. Samtidigt studerade Aleksandr Lyapunov stabiliteten och instabilitetens matematik och hans arbete öppnade för den moderna idén om "tipping point". (Bild: Programledare David Malone.)

Franskt drama: Brott och lycka

...
En moralitet av Barbey d'Aubervilly om diabolisk skamlöshet.

Kväll med Ayaan Hirsi

...
Tisdagens program om och med Ayaan Hirsi väcker mycket uppmärksamhet och diskuteras flitigt på olika hemsidor, twitter och i papperstidningar. Många har hört av sig som har missat programmet och vill bilda sig en egen uppfattning. Därför har vi på allmän begäran beslutat visa programmet i repris inom en snar framtid. Programmet kan även ses på Axess Play.

Den hårdkokte moralisten

...
Thorsten Jonssons placering i Hemingwayfacket har länge förminskat hans författarskap. Hundra år efter hans födelse framstår han som en av svensk litteraturs stora och mest egenartade begåvningar.

Rebecca - Del 3 av italiensk miniserie

...
Del 3 av 4. Mrs. De Winter anordnar en maskeradbal på Manderley, som Mrs. Danvers gör allt för att sätta käppar i hjulet för. En segelbåt innehållande ett lik hittas i vattnet precis utanför Manderley. Det innebär problem för Maxime de Winter och hans fru.

Ekonomiklubben - Experter debatterar

...
Del 8 av 10. Ekonomiklubbens medlemmar Cecilia Hermansson och Villy Bergström avhandlar kvällens ämnen, bland annat Kina, vårbudgeten och pensionärernas villkor. Med sig har de Daniel Waldenström från Institutet för Näringslivsforskning och Fredrik Sjöholm, professor vid Örebro Universitet.

Välfärdsåren - Del 1 av 6: 1945-49

...
Göran Häggs bok Välfärdsåren, om svensk historia 1945-1986, rosades av kritikerna när den kom ut 2005. Den kallades bl.a. "en av de viktigaste politiska böckerna på många år" av Svenska Dagbladet. Nu blir boken tv-serie på Axess TV med författaren själv som programledare.

Kommunismens förlorade värld - Del 2: Glömskans kungadöme

...
Del 2 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Andra delen handlar om Tjeckoslovakien under kommunismen. (Bild: Marie Kosnerova, medverkande i programmet.)

Kväll med Ayaan Hirsi Ali - Med bland andra Lars Vilks

...
Anders Hellner samtalar med Ayaan Hirsi, Lars Vilks och Dick Erixon om yttrandefrihet, provokationer och islamism.

»Vi måste bjuda motstånd«

...
I sin nya bok lanserar Ayaan Hirsi Ali tanken att de som tror på upplysning, feminism och kristendom bör ta strid för sina idéer och hävda sina ideal i en tid av relativism. Johan Lundberg har träffat henne för ett samtal.

Leonard Bernstein själv - Porträtt av Leonard Bernstein

...
Ett personligt porträtt av dirigenten, kompositören och författaren Leonard Bernstein. Filmen berättar både om hans personliga och professionella liv, med kommentarer från Bernstein själv.

Tystnaden ökar om rasismen

...
Efter 1980-talets uppvaknande om den svenska främlingsfientligheten har samhällsdebatten gradvis förändrats. Människorna bakom statistiken syns inte längre och komplexiteten lyser med sin frånvaro.

Den amerikanska idéns framtid - Göran Rosenberg

...
Den amerikanska journalisten Amy Holmes samtalar med Göran Rosenberg om USA. Vad är den amerikanska idén? Har den någon framtid?

Lautrec - Målaren i Montmartre

...
Spelfilm om konstnären Henri Toulouse Lautrecs tragiska liv. På bilden ser vi en av Lautrecs tavlor.

Två skräckvälden - Samtal med Timothy Snyder

...
Abbe Bonnier samtalar med Timothy Snyder (bilden) om hans nya bok Bloodlands - Europa mellan Hitler och Stalin.

Ekonomiklubben - Del 7

...
Del 7 av 10. Martin Ådahl är tillbaka tillsammans med Ekonomiklubbens medlemmar Cecilia Hermansson och Villy Bergström för att avhandla ekonomins utveckling valåret 2010. Med sig har de gäster som är experter på dagens ämnen.

I pengarnas tid - Del 5: Säkra kort eller korthus

...
Del 5 av 6 i brittisk dokumentärserie om pengar med Niall Ferguson. Det lät så enkelt: ge statligt ägda tillgångar till folket. Vilken bättre grund för en egendomsbaserad demokrati än en statlig kampanj för privatiserat boende?

Satansverserna utan slut - Brittisk dokumentär från 2008

...
Boken som ledde till internationella konflikter och dödshot mot författaren. Salman Rushdies Satansverserna släpptes 1988 och på grund av dess kontroversiella innehåll, som ansågs vara förolämpande mot Islam, ledde släppet till politiska kriser, mordhot och dödsfall.

Blomkrukan i fönstret - komedi om otrohet

...
Fransk film från 2009 baserad på Georges Courtelines (1858-1929) klassiska komedi Boubouroche från 1893. Filmen är regisserad av Laurent Heynemann och Julie Depardieu spelar Adèle, Bruno Putzulu spelar Boubouroche och Roger Dumas gör rollen som grannen.

Oceanernas hemligheter - Södra ishavet

...
Del 2 av 8. Södra ishavet har ibland beskrivits som "världens lunga" och spelar en ovärderlig roll i att hålla nere mängden koldioxid i atmosfären, men temperaturen ökar dubbelt så snabbt som normalt i vissa delar av havet och forskarna försöker ta reda på vilka effekter detta har.

Jack Kerouacs Amerika. En beatnik på drift

...
Dramadokumentär om Jack Kerouac, en av beatnikrörelsens företrädare samt författare till romanen "På drift" som har haft en avgörande betydelse för amerikansk 1900-talslitteratur.

Maria Bethania - Brasiliens röst

...
Om och med den brasilianska sångerskan Maria Bethania.

Monica om Monica - konsert

...
Monica Borrfors framför Monica Zetterlunds mest kända låtar tillsammans med Gösta Nilsson, Filip Augustson och Jesper Kviberg i denna konsert från Engelsbergs Studios.

Gala från Berlin - med Berliner Philharmoniker

...
Under ledning av sir Simon Rattle framför Berliner Philharmoniker verk av de ryska kompositörerna Aleksandr Borodin och Modest Musorgskij. Inspelning från Philharmonie Berlin, 2007.