VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

När Mahler mötte Freud - Ett möte mellan två giganter

...
Gustav Mahler led av en depression och han sökte därför upp Sigmund Freud, sommaren 1910. Till tonerna av Mahlers musik återberättas detta möte.

Välfärdsstatens framtid

...
Seminarium hållet vid Engelsbergs bruk 20 maj 2010. Under ledning av Lotta Gröning hålls föredrag och diskuteras hur välfärdsstatens utmaningar skall bemötas. När allt fler blir äldre och yngre arbetar allt mindre ställs välfärdspolitiken inför svåra vägval. Vilka är alternativen?

Celibidache och Tjajkovskij

...
Den ryske kompositören Pjotr Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1 framförs här av solisten Daniel Barenboim (piano) och Münchner Philharmoniker. Den rumänske dirigenten Sergiu Celibidache leder framförandet. Tysk produktion från 1991, regi János Darvas.

Hjärtats ojämnhet - Proust som balett

...
Balett i två akter och tretton scener baserad på Marcel Prousts roman På spaning efter den tid som flytt. Inspelad på Garnieroperan i Paris i april 2007.

Quadir - En afghansk Odysseus

...
Qadir flydde från Afghanistan när talibanerna invaderade hans hemstad och lyckades ta sig till Grekland. Han återvänder nu, nio år senare, för att leta efter sin familj men oroas över dagens situation - landet har krossats och försöker återbygga sig själv men talibanerna är ett ständigt hot och regeringen lyckas inte förse medborgarna med ens de mest grundläggande förnödenheterna.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 4 - Slezak

...
Leo Slezak (1873-1946) var en tjeckisk tenor som inte bara var känd för sin fantastiska röst utan även för sitt sinne för humor och robusta fysik. Slezak var beundrad för sina avslappnade och ansträngningslösa framträdanden samt för sin talang att använda sin röst för att lyfta musiken.

Den gode soldaten - Amerikansk dokumentär från 2009

...
Amerikansk dokumentär som följer amerikanska soldater som deltagit i andra världskriget, Vietnamkriget, Gulfkriget och Irakkriget. Vi får följa dem från att de gick med i armén, stred och sedan ändrade uppfattning om vad som är en "god soldat".

Filmmusikens guldålder - 1965-1975

...
Dokumentär om filmmusikens guldålder mellan 1965 och 1975 och den kult som vuxit fram kring filmmusiken. (På bild: Musikern David Holmes)

En massgrav i Rom - dokumentär

...
Sommaren 2006 gjorde arkeologer som arbetade på uppdrag av Vatikanen en chockerande upptäckt i Roms katakomber; en tidigare okänd gravkammare med 1000 romerska skelett.

Underhållningsimperiet USA - Reinhold Wagnleiter

...
I serien Global Axess om USA samtalar Anders Hellner med Reinhold Wagnleitner.

Resa genom Ryssland - Långt från Moskva

Resa genom Ryssland med Jonathan Dimbleby - Långt från Moskva
Del 5 av 5. Resan fortsätter till handelsstaden Irkutsk som plågas av en AIDS-epidemi, och till rysk-kinesiska gränsen, en gång en av de mest känsliga men idag reser kineser över dagligen. Jonathan ser hur gruvdriften har gett regionen ett starkt ekonomisk uppsving och når slutligen sitt mål, Vladivostok - där invånarnas åsikter är i stort sett desamma som i St. Petersburg.

Celibidache och Brahms - Pianokonsert nr 2

...
Daniel Barenboim (bilden) och Münchner Philharmoniker framför Johannes Brahms Pianokonsert nr 2 under ledning av den rumänske dirigenten Sergiu Celibidache. Tysk produktion från 1991, regi Klaus Lindemann.

Bröderna Karamazov - Del 4

...
Del 4 av 8. En rysk tv-serie baserad på Fjodor Dostojevskijs sista roman. Serien ligger mycket nära romanen och dess teman om Gud, fri vilja och moral.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 3 - Lauritz Melchior

...
Lauritz Melchior (1890-1973) föddes i Köpenhamn 1890. Han tränades om till en tenor 1917-1918. Efter att ha tränats om blev han känd som den ledande "heldentenoren" vid den tiden, och kanske även 1900-talets störste.

Det dolda Tibet - Med dold kamera i Tibet

...
Dokumentär om Tibet. Exiltibetanen Tash Despa riskerade sitt liv för att fly från Tibet men återvände elva år senare för att göra dokumentären om vad som faktiskt sker i Tibet.

Kokain - Del 3: En hederlig medborgare

...
Del 3 av 3 i en dokumentärserie om kokain. Vi får följa Maria Cristina Chirolla, chef över avdelning som arbetar mot pengatvätt i Colombia

Historien om en fiol - Schweizisk dokumentär från 2006

...
Dokumentär om hur en exceptionell musiker fick ett exceptionellt instrument. Den franske violinsten Renaud Capucon spelar nämligen en Guarneri-fiol som tillhört violinisten Isaac Stern.

Sooreh Hera om Lars Vilks och yttrandefrihet

Axess-bloggen fick en pratstund med Sooreh Hera, kvinnan som skapade den konstvideo, "Allah Ho Gaybar", som gav upphov till attackerna mot Lars Vilks i Uppsala häromdagen.

Det stora klimatgrälet på Axess TV

...
Se utsändning från det omtalade seminariet "Climategate och hotet mot isbjörnarna" som hölls vid Engelsbergs bruk 6 maj 2010. Under ledning av Lotta Gröning inleder ett antal framstående akademiker efterföljande hetlevrade diskussioner om klimatförändringars värde och sanningar. Programmet är 180 minuter.

Celibidache och Brahms - Pianokonsert nr 1

...
Sergiu Celibidache (1912-1996) leder Münchner Philharmoniker och Daniel Barenboim (piano) genom den tyske kompositören Johannes Brahms (1833-1897) Pianokonsert nr 1, som skrevs 1858.

Bröderna Karamazov - Del 3

...
Del 3 av 8. Regissören Yuri Moroz är ansvarig för detta tv-projekt, ett av de mest omtalade i rysk tv-historia. Inspelningarna skedde i Moskva, Minsk, Suzdal och Rossosh mellan september 2006 och februari 2007.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 2 - Richard Tauber

...
Del 2 av 13. Richard Tauber (1891-1948) föddes i Linz, Österrike. Han blev känd för sin ljuva, kontrollerade och musikaliska röst som passade mycket bra till Mozart och han blev eftertraktad för sin förmåga att snabbt lära sig nya roller.

Det stora klimatgrälet på Axess Play och TV

...
Se utsändning från det omtalade seminariet "Climategate och hotet mot isbjörnarna" som hölls vid Engelsbergs bruk 6 maj 2010. Under ledning av Lotta Gröning inleder ett antal framstående akademiker efterföljande hetlevrade diskussioner om klimatförändringars värde och sanningar. Se alla tolv avsnitten på Axess Play eller hela programmet (180 min) på Axess TV från och med lördag kväll kl 23.15.

Byta bostad på ryska - Rysk-tysk dokumentär från 2009

...
Två ryska bostadsmäklare ska sälja lägenhet som delas av sex olika ägare med familjer. I Ryssland är inte detta något ovanligt, där en hel familj bor i ett rum och sedan delar på kök, badrum och dylikt med flera andra familjer.

Kokain - Del 2: Leo och Ze

...
Del 2 av 3 i dokumentärserie om kokain. Avsnittet utspelar sig i Rio de Janeiros slum, där gängen regerar med inkomsterna från kokainförsäljningen.

Sergej Nakariakov - Trumpetens Caruso

...
Dokumentär om den ryske trumpetvirtuosen Sergej Nakariakov som kallats "trumpetens Caruso". Eller kommer det kanske snart att vara tvärtom, att Caruso kallas för "tenorernas Nakariakov"?

Elefanternas hemliga liv - del 3 av 3

...
BBC-serie från 2009 om elefanternas liv i Samburu National Reserve i Kenya. Del 3: Torkan är över, men har Breeze överlevt? När hundratals elefanter anländer till reservatet för parningssäsongen får forskningsteamet det stressigt och Saba Douglas-Hamilton spårar upp världens största landdjur, men när elefanttjuren Rommel kommer i närheten får även hon lov att hålla sig undan. Det verkar också som att tjuvskyttar kan hålla till i närheten då Onesmas Kahindi undersöker två mystiska dödsfall.

Växtzon 5 - Film av Dieter Stöpfgeshoff

...
Denna film berättar om hur trädgårdsmästaren Lars Krantz lämnar de gynnsamma förhållandena i Rosendals trädgårdar i Stockholm för att skapa Sveriges nordligaste rosenträdgård i Ockelbo i Gästrikland, Wij Trädgårdar.

Amerika och Storbritannien - Kathleen Burk

...
Kathleen Burk intervjuas av CNN-journalisten Amy Holmes.

Bröderna Karamazov - Del 2

...
Del 2 av 8. Denna tv-serie är baserad på den ryske författaren Fjodor Dostojevskijs (1821-1881) sista roman Bröderna Karamazov från 1880.

Seriestart: Belcanto - de stora tenorerna: Den sjungande roboten

...
Historiker får argumentera huruvida Emile Berliner och Thomas Edison skall dela äran för utvecklingen av ljudinspelningar på 1870-talet, men klart är i alla fall att under de följande decennierna förändrade grammofonskivorna hur allmänheten upplevde musik för alltid.

Kokain - Del 1: Viva la coca

...
Del 1 av 3 i dokumentärserie om kokain. Programmet handlar om de bönder i Peru vars enda inkomst kommer från odlandet av kokabusken.

Maestra Baltica - Anu Tali - Konsert med baltisk musik

...
Konsert och repetition med estniske dirigenten Anu Tali och Münchener Kammerorchester, The Nordic Symphony Orchestra och violinisten Pekka Kuusisto.

Ekonomiklubben - Del 10

...
I säsongens sista Ekonomiklubben gästas panelen och programledare Martin Ådahl av Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och ordförande i Finanspolitiska rådet, och Olof Åslund som reder ut begreppen kring invandring och ekonomi samt diskuterar EMU-frågan. Observera att programmet börjar kl 21.40, torsdag 29 april.

The Blues. Den djupa känslan

...
Del 2 av 7 i programserie om blues med Martin Scorsese.I seriens andra avsnitt fördjupar sig regissören Wim Wenders i några av sina favoritbluesartisters liv.

Elefanternas hemliga liv - del 2 av 3

...
BBC-serie från 2009 om elefanternas liv i Samburu National Reserve i Kenya. Del 2: Elefantungen Breeze växer upp snabbt, men hon är fortfarande den yngsta elefanten i reservatet och med torkan på väg kommer hon möta sin tuffaste utmaning hittills - och samtidigt gör hennes äldre bror Buster sitt bästa för att skapa problem för de två.