VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Opera av Richard Strauss - Från Royal Opera House

...
Rosenkavaljeren: opera i tre akter av Richard Strauss.

Karajan och Mutter - Beethovens violinkonsert

...
En klassisk konsert med Berlinfilharmonikerna från 1984. Herbert von Karajan leder Beethovens violinkonsert. Tillsammans med violinisten Ann-Sophie Mutter skapar de ett oförglömligt framträdande.

Kommunismen - Lenins statskupp

...
Del 1 av 3 i serien Kommunismen - en illusion och dess historia. Filmen spänner från Lenins statskupp till Stalins maktövertagande. Vi får se ett rikt arkivmaterial från den kommunistiska verkligheten.

Jazzens historia - Del 6: Swing i Carnegie Hall

...
Del 6 av 12. Count Basie's Band från Kansas City skapar nytt liv i jazzens New York och bandets saxofonist Lester Young samarbetar med Billie Holiday vilket resulterar i flera hyllade inspelningar.

Werther - Opera av Jules Massenet

...
Rolando Villazón gör titelrollen i Jules Massenets (1842-1912) opera som är baserad på den klassiska romanen Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe.

En konsthandlares säkra blick - Ett porträtt av Ernst Beyeler

...
Ernst Beyeler har varit konsthandlare sen 1947 och sedan dess har han samlat på sig en imponerande samling av värdefulla konstverk som visas för allmänheten via The Beyeler Foundation.

Kartagos undergång. Del 2

...
Del 2 av 2 i en brittisk dokumentär om Kartago. Ca 150 f.Kr. förstörde Romarriket Kartago och utplånade dess befolkning efter tre krig, de "Puniska krigen". Varför fruktade romarna Kartago, och varför vet vi så mycket om Rom men så lite om Kartago? (Bild: Kartago, idag beläget intill Tunisiens huvudstad Tunis.)

Maktens män - Del 3

...
Del 3 av 12. Collingridge tvingas avgå efter alla politiska skandaler, men han litar fortfarande på Urquhart. Mattie börjar misstänka att allt inte stämmer men är för djupt involverad med Urguhart för att misstänka honom.

Sköna Helena - Opera av Offenbach. Liveinspelning från Théatre du Châtelet

Sköna Helena - Opera av Offenbach
Denna operett är en av Offenbachs största succéer och ett lysande exempel på hur han med respektlöshet och humor behandlade antika ämnen.

Polen 1970 - Kommunismens krig

...
I december 1970 uppstod en kraftfull arbetarprotest mot kommunistregimen som svarade med soldater och pansarvagnar. Det var dagar som skakade hela Polen. Makthavarna i Folkrepubliken Polen dödade sitt eget folk.

Bröderna Karamazov - Sista delen

...
Den omfattande romanen "Bröderna Karamazov" berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Denna ryska tv-serie från 2009 följer romanen närmare än tidigare inspelningar.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 7 - George Thill

...
Den franske tenoren George Thill (1897-1984) var en av de största franska tenorerna under 1900-talet och hyllades för sin oklanderliga teknik. Programmet innehåller även en intervju med Thills änka.

Vad gör vi med tiden? - En lättsam historia

...
I dagens samhälle blir vi allt mer besatta av tiden och vi känner att vi aldrig har tillräckligt med tid. Vad beror detta på? Skulle vi kunna bete oss annorlunda?

Arkeologi - Del 4: Att rädda undan konstskatter - Innan vattnet tar över

...
Del 4 av 7. I juli år 2000 medförde uppdämningen av floden Eufrat i Turkiet att staden Zeugma till delar lades under vatten. Zeugma grundades på 300-talet f.Kr av Alexander den store. Staden var en viktig knutpunkt längsmed sidenvägen.

Kartagos undergång. Del 1

...
Del 1 av 2 i en brittisk dokumentär om Kartago. Ca 150 f.Kr. förstörde Romarriket Kartago och utplånade dess befolkning efter tre krig, de "Puniska krigen". Varför fruktade romarna Kartago, och varför vet vi så mycket om Rom men så lite om Kartago?

1900-talsmyter om USA - David Reynolds

...
I tre avsnitt av Global Axess undersöker Anders Hellner vilka myter som omgärdar Amerikas Förenta Stater. Del 3: USA:s århundrade - myter från 1900-talet.

Körsbärsträdgården av Anton Tjechov

...
Ny rysk filmatisering av Anton Tjechovs storverk med Anna Vartanyan som fru Ranevskya.

Bröderna Karamazov - Del 7

...
Del 7 av 8. Den omfattande romanen "Bröderna Karamazov" kom ut 1880 och kom att bli Dostojevskijs sista. Den berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Denna ryska tv-serie från 2009 följer romanen närmare än tidigare inspelningar.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 6 - Tito Schipa

...
Den italienske tenoren Tito Schipa (1889-1965) beskrivs i det här programmet av en expert som "en solstråle som tränger genom dimman". Hur han använde sin röst var något alldeles extra, och hans utseende skadade knappast hans tidiga karriär heller.

Columbia - En rymdtragedi - Om NASA och rymdkatastrofen 2003

...
1 februari 2003, bara sexton minuter före landning, exploderade rymdfärjan Columbia under återinträdet i atmosfären efter 15 dagar i rymden. Sju av astronauterna dog...

Béjarts sista balett - Jorden runt på 80 minuter

...
Inspirerad av Jules Vernes "Jorden runt på 80 dagar", samt av egna resor, tar korreografen Maurice Béjart oss jorden runt på 80 minuter. Denna balett kom att bli Béjarts sista innan han avled den 22 november 2007. Med: Béjart Ballet Lausanne-balettkompani

Att vara Magritte - Ett annorlunda porträtt

...
Istället för att göra en traditionell biografisk dokumentär om den belgiske surrealistkonstnären René Magritte (1898-1967) valde regissören Henri de Gerlache en annan väg.

The Blues - Pianoblues. Clintans blues

Regissören (och pianisten) Clint Eastwood utforskar sin livslånga passion för pianoblues genom historiskt arkivmaterial, intervjuer och framträdanden med levande blueslegender, så som Pinetop Perkins och Jay McShann, så väl som Dave Brubeck och Marcia Ball.

1800-talsmyter om USA - David Walker Howe

...
I tre avsnitt av Global Axess undersöker Anders Hellner vilka myter som präglat Amerikas Förenta Stater. Del 2: Amerikas omvandling, myter från 1800-talet.

Rififi - filmen som skapade ett begrepp

...
Fransk kriminalklassiker från 1955. Den åldrande gangstern Tony har precis kommit ut ur fängelset och får ett erbjudande om att delta i ett inbrott mot en juvelerare men avböjer. Han ändrar sig snabbt och tillsammans med sina kumpaner planerar han ett spektakulärt brott - men problem med rivaliserande gangsters hotar Tony och vänner.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 5 - John McCormack

...
Den irländske tenoren John McCormack (1884-1945) var på sin tid en av världens mest kända operasångare, ungefär lika känd som Pavarotti var under 1990-talet.

Människans röst - Del 2 av 3: Den manliga rösten

...
Del 2 av 3 i en dokumentär om människans röst. I detta avsnitt ligger fokus på manliga vokalister under 1900-talet. (Bild: Jussi Björlin)