VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Röd Sion - Den judiska sovjeten

...
Kort efter den ryska revolutionen började man i Sovjet tala om att bilda judiska bosättningar i södra Ukraina och de norra delarna av Krim. Hur uppkom idén till projektet och vad hände med planerna i slutändan?

Mahabharata - del 5

Mahabharata
Del 5 av 6 i det fornindiska eposet Mahabharata tolkat av Peter Brook och skådespelare från hela världen.

Historien om jorden. Rastlös jord

BBC-serie om jordens unika historia. Planetens alla skrymslen och vrår som går att filma har filmats och det man inte kunnat fånga på bild illustreras med den senaste animationstekniken.

Tati - Fest i byn. Kreativ postutdelning

Tati - Fest i byn
Fest i byn: Axess TV presenterar ett urval filmer ur den franske filmregissören och skådespelaren Jacques Tatis repertoar. I en liten fransk by förbereder man sig för att fira Nationaldagen. Ett kringresande tivoli anländer till den årliga festen och sätter upp en tältbio. Inspirerad av en film om det amerikanska postverket bestämmer sig byns brevbärare för att modernisera och effektivisera sin verksamhet.

Min håriga familj - Del 1

...
Del 1 av 2. Ing-Marie Persson har dedikerat sitt liv till schimpanserna, människans närmaste släkting. I trettio år har hon arbetat med schimpanserna i Furuviksparken utanför Gävle. Hon har utvecklat en unik relation till dem och i det närmaste blivit accepterad som en medlem i flocken. I det första avsnittet av två följer vi hennes arbete med schimpanserna i Furuviksparken.

Curtis och indianerna. Han fotograferade försvinnande indianstammar

Curtis och indianerna
En kanadensisk dokumentärfilm om fotografen Edward Curtis (1868-1952). Curtis kom att bli en av sin tids största fotografer. Av Anne Makepeace.

James Joyce i Trieste

...
En TV-föreläsning av Joyce-specialisten professor Renzo Crivelli. 1904 kommer James Joyce från Dublin till österrikiska Trieste. Med sig har han Nora, en servitris han just träffat och som inte ens vet målet för resan, när de ger sig av. Det är i Trieste han skriver Dublinbor och Ulysses.

Nyhetskriget - War of Ideas

...
Korrespondenten Lowell Bergman undersöker de politiska, kulturella, juridiska och ekonomiska krafterna som utmanar dagens nyhetsmedier.

Maktens män - Del 8

...
Del 8 av 12. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med serien Maktens män som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritanien.

Hans och Greta. Royal Opera House 2008

...
Moshe Leiser och Patrice Caurier regisserar denna uppsättning av den tyske kompositören Engelbert Humperdincks opera Hans och Greta på Royal Opera House i London.

Kremer och Argerich. Konsert från 2008

...
Konsertfilm om violinisten Gidon Kremer och pianisten Martha Argerich. Under 2008 turnerade de tillsammans. De framförde verk av Robert Schumann och Béla Bartók.

Urskogens puls. Leva i det vilda

Urskogens puls
Serie om urskogen Bialowieza som sträcker sig över Polen och Vitryssland. Skogen är en kvarleva av de urskogar som täckte stora delar av mellersta Europa och har en stor mångfald av växter och djur. Serien följer skogens rytm.

Historien om jorden. Bygga en planet

...
Del 1 av 4 i en BBC-serie om jordens unika historia, om att bygga en planet.

Djurens perspektiv. Myran

...
Del 5 av 10 i en dokumentärserie om djuren i urskogen Bialowieza. Avsnittet handlar om myran.

Herzog: Cobra Verde. Film av Werner Herzog

...
Herzog och Kinskis sista gemensamma film på Axess TV. Den brasilianske boskapsvaktaren Francisco Manoel da Silva, även känd som Cobra Verde, blir förpassad till västafrika för att blåsa liv i den avsomnade slavhandeln med Brasilien i början av 1800-talet. Detta är både ett livsfarligt och omöjligt uppdrag, men Cobra Verde lyckas över förväntan.

Belcanto - de stora tenorerna. Del 12 - Jussi Björling

...
Den svenske tenoren Jussi Björling (1911-1960) kallas ofta för 1900-talets störste sångare. Efterkrigstiden brukar räknas som hans gyllene år och mellan 1945 och 1960 gjorde han nästan varenda tenorroll, och specialiserade sig på italienska och franska operor. Han avled av hjärtproblem innan han hann fylla 50 och sörjdes av en hel värld av musikälskare.

James Joyce i Trieste

...
En TV-föreläsning av Joyce-specialisten professor Renzo Crivelli. 1904 kommer James Joyce från Dublin till österrikiska Trieste. Med sig har han Nora, en servitris han just träffat och som inte ens vet målet för resan, när de ger sig av. Det är i Trieste han skriver Dublinbor och Ulysses.

Penderecki - Te Deum. Uruppfördes 1980 i Assisi

...
Ett framförande av den polske kompositören Krzysztof Pendereckis (1933-) tonsättning av den kristna hymnen av samma namn, också känd som den ambrosianska lovsången. Tillägnad framlidne påven Johannes Paulus II.

Tristan och Isolde. Glyndebournefestivalen 2007

...
Wagners Tristan och Isolde från Glyndebourne Theatre med Robert Gambill och Nina Stemme i en uppsättning av Nikolaus Lehnhoff.

I Beethovens fotspår - Biografi över en titan

...
Dokumentär om Beethovens liv och musik med bland annat dirigenten Kurt Masur, pianisten David Fray och musikologen Beate Kraus från Beethoven-House.

Mahabharata - del 3

...
Del 3 av 6. Krishna uppmanar till fred. Det fornindiska eposet Mahabharata tolkat av Peter Brook och skådespelare från hela världen.

Spädbarnsräddaren - Ett barnhem i 1700-talets London

...
Dramadokumentär om Thomas Corams 17-åriga kamp för fattiga barn.

Peter Ustinovs Haydn. Del 1

...
Del 1 av 2. Dokumentär om den österrikiske kompositören Joseph Haydns (1732-1809) liv och musik, med den brittiske skådespelaren och författaren Peter Ustinov (1921-2004). Amerikansk produktion från 1994.

En kärlekssommar. Sommaren 1967 - droger och sex

...
De Oscarsnominerade filmmakarna Gail Dolgin och Vicente Franco står bakom dokumentären från 2007 som skildrar San Francisco's Haight Ashbury district under sommaren 1967.

Konststaden London - dokumentär

...
Film av Peter Vogel. Vi får besöka platser som guideböckerna ofta missar.

Genernas gengångare

...
Brittisk dokumentärfilm från 2005 om gener och deras ärftlighet, så kallad epigenetik.

Djurens perspektiv - Sorken

...
Del 4 av 10 i en dokumentärserie om djuren i urskogen Bialowieza. Avsnittet handlar om sorken.

Belcanto - de stora tenorerna. Del 11 - Ivan Koslovski

...
Den sovjetiske tenoren Ivan Koslovski (1900-1993) föddes i Ukraina och var inte bara en sångare av högsta klass, utan också en mycket talangfull skådespelare och artist.

Morgondagens väder - politisk komedi

...
Efter 17 år av total isolering i ett kloster tvingas Jozef gå tillbaka till ett normalt liv utanför dess murar. Han förstår varken sina barn eller de tider han plötsligt har hamnat i och kämpar med att finna sig i den nya verkligheten.

Cosi Fan Tutte - Glyndebournefestivalen 2006

...
Skola för älskande. För att fira Mozarts 250e födelsedag sattes Così fan tutte upp för Glyndebourne Festival Opera 2006 med den svenska sopranen Miah Persson.

Historien om Theodore Roosevelt

Historien om Theodore Roosevelt
Del 1 av 4 i en dokumentärserie om USA:s yngste president Theodore Roosevelt. Med hjälp av dagböcker, fotografier, rörliga bilder och intervjuer berättas Roosevelts historia.

Jazzens historia. Del 9: Rasbarriärer faller

...
Del 9 av 12 i Ken Burns klassiska dokumentärserie om den amerikanska jazzen. Charlie Parker, bebopens stora namn, imiteras friskt bland jazzmusiker, och då inte bara hans musik utan även hans problematiska liv med narkotikamissbruk och självdestruktivitet.

I Chopins fotspår. En biografi över Frédéric Chopin

...
Fransk dokumentär om Frédéric Chopins (1810-1849) liv och musik. Chopin föddes utanför Warzawa. Hans musikaliska talang visade sig tidigt och redan vid tio års ålder förklarades han vara ett underbarn. Från 2007.

Maos sista strid. Kulturrevolutionen - Del 1

...
Del 1 av 2. Maos strid mot de intellektuella. Film från 2003. Maos kulturrevolution skakade det kinesiska samhället i grunden och bröt mot den mest grundläggande regeln i det kinesiska samhället: respekten för lärare, föräldrar och äldre.

Ekonomiklubben Almedalen. Sammanträde i Visby inför valet

...
Sveriges ekonomer tar sig an de mest brännande frågorna i Ekonomiklubben. Vad händer efter finanskrisen? Hotar en bostadsbubbla? Eller en skuldkris? Hur ska Greklandskrisen sluta?

Kommunismen - Diktaturernas kollaps

...
Del 3 av 3 i serien Kommunismen - en illusion och dess historia handlar om sammanbrottet i slutet av 1980-talet.

Almedalen 2010. Om Kristdemokraterna

...
Martin Ådahl med gäster analyserar partiledartalen i Almedalen valåret 2010. Här struntar vi i matchande kläder eller dåliga vitsar. Tillsammans med experter placerar vi talet ideologiskt, räknar ut hur mycket pengar som lovades bort, hur många procent som var sant och pressar talen genom en avancerad IT-analys.

Konststaden New York. Konsten i New York - New York i konsten

...
Dokumentär om konsten och konstlivet i New York. Hur påverkar staden konstnären, och hur mycket påverkar konstnären staden?

Almedalen 2010 - Om Socialdemokraterna

...
Martin Ådahl med gäster analyserar partiledartalen i Almedalen valåret 2010. Här struntar vi i matchande kläder eller dåliga vitsar. Tillsammans med experter placerar vi talet ideologiskt, räknar ut hur mycket pengar som lovades bort, hur många procent som var sant och pressar talen genom en avancerad IT-analys.

Herzog: Nosferatu - Film av Werner Herzog

...
Jonathan Harker, en mäklare från Wismar, får i uppgift att sälja ett hus till greve Dracula. Men Dracula håller Jonathan fången eftersom han åtrår Jonathans fru, Lucy. Med Klaus Kinski och Bruno Ganz.

Axess nominerade till årets varumärke i Almedalen

...
Axess är av PR-byrån Hill & Knowlton nominerade till årets varumärke i Almedalen. Prisutdelning kommer att äga rum fredag den 9 juni.

Ekonomiklubben Almedalen - Sammanträde i Visby inför valet

...
Sveriges ekonomer tar sig an de mest brännande frågorna i Ekonomiklubben. Vad händer efter finanskrisen? Hotar en bostadsbubbla? Eller en skuldkris? Hur ska Greklandskrisen sluta?

En smula värdighet.

I Almedalen verkar ”negative campaigning” vara en brännande fråga.

Almedalen 2010 - Om Centerpartiet

...
Martin Ådahl med gäster analyserar partiledartalen i Almedalen valåret 2010. Här struntar vi i matchande kläder eller dåliga vitsar. Tillsammans med experter placerar vi talet ideologiskt, räknar ut hur mycket pengar som lovades bort, hur många procent som var sant och pressar talen genom en avancerad IT-analys.

Soldater med samvete - att döda eller inte döda

Soldater med samvete - att döda eller inte döda
En dokumentär som skildrar åtta amerikanska soldater i krig och deras våndor inför dödandet som krig förutsätter.

Almedalen 2010. Om Vänsterpartiet

...
Martin Ådahl med gäster analyserar partiledartalen i Almedalen valåret 2010. Här struntar vi i matchande kläder eller dåliga vitsar. Tillsammans med experter placerar vi talet ideologiskt, räknar ut hur mycket pengar som lovades bort, hur många procent som var sant och pressar talen genom en avancerad IT-analys.

Mozarts Zaide. Sångspel i två akter

...
Mozarts ofullbordade opera Zaide (1779-1780) i Peter Sellars tappning. Från Aix-en-Provence festivalen 2008 med Camerata Salzburg Orchestra under ledning av Louis Langrée. Peter Sellars kontroversiella version av Mozarts räddningsopera Zaide med Ekaterina Lekhina som Zaide.

Almedalen 2010 - Om Moderaterna

...
Martin Ådahl med gäster analyserar partiledartalen i Almedalen valåret 2010. Här struntar vi i matchande kläder eller dåliga vitsar. Tillsammans med experter placerar vi talet ideologiskt, räknar ut hur mycket pengar som lovades bort, hur många procent som var sant och pressar talen genom en avancerad IT-analys.

Amerikanska inbördeskriget. Fyra traumatiska år

...
Del 7 av 7 i en prisbelönt dokumentärfilm om Amerikanska inbördeskriget. Om händelserna som ledde fram till Lincolns kungörelse över slavarnas frihet. Sista avsnittet i serien handlar om krigets slut och mordet på Lincoln.

Mahabharata - Del 1

...
Del 1 av 6. Det fornindiska, hinduiska, eposet Mahabharata i serieform, tolkat av Peter Brook och med skådespelare från hela världen.

Maktens män - Del 5

...
Del 5 av 12. Francis Urquhart har nått sitt mål och är nu Storbritanniens premiärminister men minnet av Mattie Storins öde spökar. Han får dock kritik från den nyblivna liberala kungen som anser att Urquharts politik inte har folkets bästa för ögonen.

Om Huckleberry Finns äventyr

...
Mark Twain fick redan under sin livstid vara med om hur hans roman blev firad och censurerad, vördad och skymfad - Huckleberry Finns äventyr har eldat på hetlevrade diskussioner sedan den utkom 1885. Denna PBS-film berättar historien om boken som kanske är USA:s främsta klassiker.

Kaspar Hauser - Werner Herzogs internationella genombrott

...
Tysk filmatisering om Kaspar Hauser (1812-1833) av Werner Herzog. Bruno Schlierstien spelar Kaspar.

Den private Henry Miller

...
I denna dokumentär filmades Miller när han var 81 år av den kände regissören Tom Schiller, känd för det i USA mycket populära TV-programmet Saturday Night Live. Henry Miller berättar om sitt konstgalleri som råkar befinna sig i hans badrum.

Kommunismen - Stalins onda imperium

...
Del 2 av 3 i serien Kommunismen - en illusion och dess historia, som i detta avsnitt handlar om Stalin.

Belcanto - de stora tenorerna: Del 9 - Helge Rosvaenge

...
Den danske tenoren Helge Rosvaenge (1897-1972) var på många sätt den raka motsatsen till de så kallade heldentenorerna. Rosvaenge var en sångare som passade bäst i roller som inte krävde speciellt mycket finess och han passade mycket bra i Verdis verk.