VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Rebecca - Del 3

...
Del 3 av 4. Mrs. De Winter anordnar en maskeradbal på Manderley, som Mrs. Danvers gör allt för att sätta käppar i hjulet för. En segelbåt med ett lik hittas i vattnet precis utanför Manderley. Det innebär problem för Maxime de Winter och hans fru.

Framtidens arbeten - seminarium med Lotta Gröning

...
Alla partier placerar frågan om jobben på första plats i valrörelsen. Förslagen är många om hur jobb ska skapas; alltfrån sänkta skatter, till bättre villkor för företagen såsom tillgång till riskkapital, färre regler och mindre byråkrati, utbildning. Det som däremot nästan aldrig diskuteras är vad vi ska jobba med i framtiden.

Världens skulpturer - Del 3

...
Del 3 av 3. I den avslutande delen av serien om skulpturer och deras betydelse granskar Waldemar Januszczak skulpturens koppling till jorden och kosmos.

Europas arkitektoniska arv . Ungern, Österrike och Slovenien

Europas arkitektoniska arv
Del 6 av 10 i en serie om arkitektoniska märkvärdigheter runtom i Europa besöker Budapest, Bled och Salzburg.

I Beethovens fotspår. Biografi över en titan

...
Dokumentär om Beethovens liv och musik med bland annat dirigenten Kurt Masur, pianisten David Fray och musikologen Beate Kraus från Beethoven-House.

Kieslowskis Trikoloren - Den röda filmen

...
Under tre fredagar kl 20.00 visas de tre världsberömda filmerna i serien Trikoloren: Den röda filmen, Den blå filmen och Den vita filmen.

Ljusets dramaturgi - Bakom kulisserna på Glyndebourne Festival Opera

...
Dokumentär om Glyndebourne Festival Operas uppsättning av Wagners Tristan och Isolde från 2007.

Målaren från Bishop Hill - En film av Göran Gunér

...
Olof Krans räknas som en av de främsta i amerikansk folkkonst. 1850 följde han som tolvåring sin familj som utvandrade till Bishop Hill.

Heimat 3 - Ryssarna kommer

...
Del 3 av 6. De rysstyska invandrarna innebär förändringar för alla. Åren 1992-93.

Europas arkitektoniska arv - Ungern, Österrike och Slovenien

Europas arkitektoniska arv
Del 6 av 10 i en serie om arkitektoniska märkvärdigheter runtom i Europa besöker Budapest, Bled och Salzburg.

Satansverserna utan slut. Brittisk dokumentär från 2008

...
Boken som ledde till internationella konflikter och dödshot mot författaren. Salman Rushdies Satansverserna släpptes 1988 och på grund av dess kontroversiella innehåll, som ansågs vara förolämpande mot Islam, ledde släppet till politiska kriser, mordhot och dödsfall.

Världens skulpturer - Del 2

...
Del 2 av 3. Waldemar Januszczak fortsätter sin resa genom skulpturernas värld och fokuserar den här gången på hur skulpturer har använts i samhälle, politik och religion.

Maestra Baltica - Anu Tali. Konsert med baltisk musik

...
Konsert och repetition med estniske dirigenten Anu Tali och Münchener Kammerorchester, The Nordic Symphony Orchestra och violinisten Pekka Kuusisto.

Tati: Semestersabotören - Kaotiskt semesterfirande

Semestersabotören
I sin typiska utstyrsel med alltför korta byxor, tyghatt och pipa skapar Monsieur Hulot kaos när han anländer till den lilla badorten.

Från getto till Gershwin - Fransk dokumentär från 2005

...
De judiska immigranternas inflytande på den amerikanska musiken. Mellan 1880 och 1924 anlände två och en halv miljoner judar till USA. De försökte bland annat genom musiken att integrera sig i det amerikanska samhället.

En nypa mull - Vad är vi mer? - Om Döderhultarn Axel Pettersson

...
Filmberättelse av Göran Gunér. Döderhultarn är det smeknamn som träsnidaren Axel Pettersson (1868-1925) fick i början av sin karriär och som så småningom kom att bli ett etablerat efternamn i konstvärlden.

Sjöröveri - i vems intresse? - Norsk dokumentär från 2010

...
Vill omvärlden verkligen stoppa de somaliska piraterna? Under de senaste åren har piraterna vid Somalias kust fått stor uppmärksamhet och man har sagt sig göra vad man kan för att stoppa dem.

Rebecca - italiensk miniserie i fyra delar

...
Del 1 av 4. Denna miniserie är baserad på Daphne du Mauriers roman Rebecca, som publicerades 1938. Handlingen kretsar kring en ung flicka som gifter med en förmögen änkling efter en kort tids förälskelse.

Händel - Vatten och fyrverkerier - Dirigent Andrew Mogrelia

...
Dirigent Andrew Mogrelia leder orkestern med solister från Prague Chamber Orchestra och Virtuosi di Praga som framför den tysk-engelske kompositören Georg Friedrich Händels (1685-1759) "Vattenmusik" och "Musik till det kungliga fyrverkeriet".

Världens skulpturer - Del 1

...
Del 1 av 3. Sunday Times konstkritiker Waldemar Januszczak leder oss genom skulpturernas historia och fokuserar här på skulpturer av kvinnor.

Män i vapen - Del 1

...
Del 1 av 4. Den 35-årige engelsmannen Guy Crouchback (spelad av Daniel Craig) återvänder 1939 till England från sitt hem i Italien. I England återser han sin ex-fru Virginia som han fortfarande älskar, men då Europa närmar sig krig känner Crouchback att det är hans plikt att slåss för sitt land och han går med i armén.

Örternas rike. Del 1

...
Del 1 av 5. Lesley Bremness, författare till böckerna "World of Herbs" och "Vår örtabok", berättar om olika typer av örter och om deras historia och användningsområden. Hon visar även hur man odlar örter.

Musikmästarna - Seriestart

...
Porträttserie i 12 delar som gör en djupdykning i några av de största musikkompositörernas liv och verk. Första delen handlar om Johann Sebastian Bach, kompositören som trots sin genialitet länge var bortglömd efter sin död.

Tati - Play Time - Plast och stålrör

Tati - Play Time
Play Time, en film av Jacques Tati. Monsieur Hulot, spelad av Jacques Tati, hamnar i Paris modernaste superkomplex. Nyfiken och förvirrad av det som händer runt omkring honom vandrar han runt genom flyplatser, superlyxhotell och kontorsbyggnader. Omringad av sterila miljöer och en uppsjö av teknologiska uppfinningar möter han en värld han aldrig tidigare skådat.

Mysteriet Picasso - 1900-talets störste bildkonstnär målar i sin ateljé

...
Fransk dokumentärklassiker från 1956 om Picasso och hans skapande där Picasso målar direkt framför kameran.

Heimat 3 - Världens lyckligaste folk

...
Del 1 av 6 - Året är 1989 och Hermann och Clarissa återförenas i denna första del av succéserien Heimat 3.

Barack Obama - Vem är han?

...
Han blev president och nu Nobelpristagare. I en repris från januari 2009 möter vi Obama innan han blev den han är i dag.

Natalie Dessay som Lucia - Fransk operastjärna i praktroll

...
Dokumentär den franska operastjärnan Natalie Dessay från Nationaloperan i Paris. Hon uppträder i Andrei Serbans uppsättning av operan Lucia di Lammermoor. Från 2007. Vi får se Natalie Dessay göra rollen som Lucia och höra hennes egna kommentarer och åsikter under framförandets gång.

Historien om Theodore Roosevelt

...
Del 4 av 4 i en dokumentärserie om amerikas yngste president Theodore Roosevelt. I detta avsnitt skildras bl.a. Roosevelts tid efter presidentämbetet och hans medverkan under första världskriget.

Sufism: bortom orden - En inblick i islamisk mystik

...
Denna dokumentär lyfter fram överraskande, och för många okända, sidor av islam. Thomas Giefer och Ahmad Taheri åker till Pakistan, Egypten och Turkiet för att få en bättre inblick i islamisk mystik, sufism, något som påverkat den muslimska världen mer än vad de flesta förstår.

Historien om jorden - Krockande kontinenter. Vad händer då kontinenter krockar

Vad händer då kontinenter krockar
Del 3 av 4 i en BBC-serie om jordens unika historia. Avsnittet handlar om krockande kontinenter.

Peter Ustinovs Mendelssohn. Del 2

...
Del 2 av 2. Dokumentär om den tyske kompositören Felix Mendelssohns (1809-1847) liv och musik, med den brittiske skådespelaren och författaren sir Peter Ustinov (1921-2004).

Jacques Tati - Min onkel

Tati - Min onkel
Tati-film: Min onkel. Familjen Arpel lever i ett modernt, helautomatiserat hem där allt styrs av mekaniska uppfinningar och miljontals knappar...

Sufism: bortom orden - En inblick i islamisk mystik

...
Denna dokumentär lyfter fram överraskande, och för många okända, sidor av islam. Thomas Giefer och Ahmad Taheri åker till Pakistan, Egypten och Turkiet för att få en bättre inblick i islamisk mystik, sufism, något som påverkat den muslimska världen mer än vad de flesta förstår.

Hjärtats ojämnhet - Proust som balett

...
Balett i två akter och tretton scener baserad på Marcel Prousts roman På spaning efter den tid som flytt. Inspelad på Garnieroperan i Paris i april 2007.

Peter Ustinovs Mendelssohn. Del 1

...
Del 1 av 2. Dokumentär om den tyske kompositören Felix Mendelssohns (1809-1847) liv och musik. Med den brittiske skådespelaren och författaren sir Peter Ustinov (1921-2004).

Barberaren i Sevilla. Från Glyndebourne Festival Opera

...
Komisk opera i två akter från Glyndebourne Festival Opera 1981. Gioacchino Rossinis Barberaren i Sevilla sattes upp för första gången 1816 och är här regisserad av John Cox. I rollen som Rosina ser vi Maria Ewing. Dirigenten Sylvain Cambreling leder London Philharmonic Orchestra.

Anne-Sophie Mutter. Porträtt av en världsartist

...
Dokumentär om violinisten Anne-Sophie Mutter. Vi får lära känna henne både privat samt utifrån hennes profession som violinist.

Jazzens historia. Del 12: Möte med rocken

...
Del 12 av 12. Jazzen tappar popularitet under 1960-talet då publiken vänder sig till rock 'n' roll istället. Många jazzmusiker flyttar till Europa men vissa stannar i USA, exempelvis John Coltrane och Charles Mingus som båda släpper verk som räknas som deras bästa under sextiotalet. (Bild: John Coltrane.)

Belcanto - de stora tenorerna. Del 13 - Enrico Caruso

...
Enrico Caruso var en italiensk operasångare som föddes i Neapel 1873 och dog i samma stad 1921. Han debuterade i mitten på 1890-talet utan att få någon större uppmärksamhet men efter några år tog hans karriär fart på riktigt.