VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Doktor Zjivago - Del 4

...
Del 4 av 10. Larisa och Antipov gifter sig i kyrkan. Under Zijvagos tid vid fronten får han reda på att hans fru Tonja har fött ett barn.

92,8 Mhz - Film av Jan Troell

...
Svensk film från 2000 om den lokala radiostationen Radio SMF, 98,2 MHz i Trelleborg och människorna runt den under vintern - när Trelleborgs palmer flyttat söderut och vinden viner.

Talibaner - Samtal med fienden

...
Dokumentär om talibaner som slåss mot brittiska soldater i Afghanistan och extrema islamister som slåss för ett globalt jihad.

Kurt Elling och Norrbotten Big Band - Sverigeturné med jazzens stjärnor.

...
Följ med när en av världens mest hyllade manliga jazzsångare, Kurt Elling, åker på Sverigeturné tillsammans med Norrbotten Big Band.

Faraonernas privata liv - Artonde dynastins undergång

...
Del 1 av 3 i dokumentär om faraonernas privata liv. Varför dog den artonde dynastin plötsligt ut? Arkeologiska framsteg ger nya evidens. (Bild: Tutankhamun.)

Om kapitalismen - Gerard Baker. Marknadens triumf

...
Hur påverkas kapitalismen av ekonomiska kriser? Kan en kris leda till något bättre? Gerard Baker började som ekonom vid Bank of England, men lämnade till förmån för journalistik. Har har arbetat vid BBC, Financiel Times och är nu chefredaktör vid Wall Street Journal.

Nyläst med Ann Heberlein och ondskan

...
Axess TV:s nya programserie Nyläst tar upp de nya böckerna och dess författare. I det första avsnittet möter Abbe Bonnier författarinnan Ann Heberlein och diskuterar hennes nyutkomna verk En liten bok om ondskan.

Musikmästarna - Vivaldi

...
Del 7 av 12 i serien som porträtterar några av de största musikkompositörernas liv och verk. I del 7 stiftar vi bekantskap med den italienske barockkompositören Antonio Vivaldi (1678-1741), respekterad under sin livstid men bortglömd efter sin död innan han återupptäcktes under 1900-talet.

Kriget som skapade Amerika. Del 4

...
Del 4 av 4. Brittiska trupper tränger in i Kanada och belägrar det i det närmaste ointagliga fortet i Quebec. Men genom en vågad manöver av den brittiske generalen Wolfe lyckas de slutligen inta fortet, dock på bekostnad av Wolfe själv.

Axess på Bokmässan

...
Axess befinner sig på Bokmässan i Göteborg. Redaktionen finns på plats för att svara på dina frågor. (Monter C04:42)

Kvinnan i huset bredvid - av Francois Truffaut

...
Den franske filmikonen och regissören François Truffauts kanske allra bästa film med Gérard Depardieu och Fanny Ardant i huvudrollerna.

Doktor Zjivago - Del 3

...
Del 3 av 10. Larisas bror har spelat bort pengar som han behöver. När Larisa ber Komarovskij om 700 rubel får hon summan, men han säger att han aldrig vill se henne igen.

Rachmaninov - Pianokonsert nr 2 i c-moll, Opus 18 - Med Herbert von Karajan

...
Den österrikiske dirigenten Herbert von Karajan (1908-1989) leder Berliner Philharmoniker, med solisten Alexis Weissenberg, genom den ryske kompositören Sergej Rachmaninovs (1873-1943) "Pianokonsert nr 2 i c-moll". Inspelad på Berliner Philharmonie. Tysk produktion från 1974.

Kampen mellan könen - Könshormonernas konsekvenser

...
Del 2 av 2 i dokumentärserie om mäns och kvinnors olika evolutionära mål. Andra delen handlar om sex och samlevnad. Programmet visar vad de fysiska skillnaderna mellan könen får för konsekvenser när det gäller känslomässiga, praktiska och biomekaniska aspekter av samlag. (Bild: Beat Schegg, medverkande i programmet.)

Kriget mot cancern - Del 1: Den dödliga sjukdomen

...
Del 1 av två i dokumentär om cancerns historia.President Nixon förklarade krig mot cancern 1971 och lovade att botemedel skulle finnas klart inom fem år. Hur har det gått med det löftet och hur mycket framsteg har egentligen gjorts?

Det musikaliska geniet - Kan inte räkna, men spelar Mozart

...
Vad innebär det egentligen att vara ett musikaliskt geni? Derek Paravicini är 25 år och nästan helt blind, visar flera tecken på autism och kan knappt räkna till tio. Just för att världen ter sig annorlunda för Derek har han utvecklat ett otroligt musikaliskt sinne.

Om kapitalismen - Johan Norberg. Allas vårt ansvar

...
I sin senaste bok En perfekt storm analyserar Norberg den aktuella krisen och varnar för att vi är på väg in i en ny. I detta samtal med Per Svensson beskriver Johan Norberg det ansvar som han menar att vi alla har.

Kriget som skapade Amerika. Del 3

...
Del 3 av 4. Efter tre års krigande vänder lyckan och britterna får övertaget över de nu underlägsna franska styrkorna.

»Keynes har fått rätt«

...
Den brittiske ekonomhistorikern Robert Skidelsky är världens främste expert på John Maynard Keynes. Han konstaterar att den ekonomiska krisen inte bara har återupprättat Keynes utan också har visat att ekonomkåren har mycket att lära.

Doktor Zjivago - Del 2

...
Del 2 av 10. Alla i Moskva är trötta på att det inte skett någon förändring i Ryssland på 50 år. Larisa Ivanovna lär känna yrkesrevolutionären Antipov. Med honom kan hon skrämma varje advokat och tjänsteman som kommer henne för nära.

Kampen mellan könen - Mäns och kvinnors olikhet

...
Del 1 av 2 i en dokumentärserie om mäns och kvinnors olika evolutionära mål och om de psykologiska skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller hjärnan, musklerna och den sexuella upphetsningen.

Naturligt geni - Jakten på en 'intelligensgen'

...
Dokumentär som följer forskaren Robert Plomin i hans jakt på en speciell "intelligensgen", en gen som skulle förekomma endast hos intelligenta personer och därför kunna förklara varför vissa blir smarta medan andra blir dumma.

Flyglarnas kamp - Bechstein utmanar Steinway

...
Dokumentär om den växande pianomarknaden. Tyska Bechstein försöker återerövra sitt gamla rykte i flyglarnas värld och utmanar Steinway.

John Wayne - en amerikansk ikon

...
Dokumentär om den kanske största amerikanska filmstjärnan någonsin, John Wayne (1907-1979). Han är i alla fall den mest amerikanska filmstjärnan och han är fortfarande bland de absolut populäraste skådespelarna i USA, mer än trettio år efter sin död.

Om kapitalismen - Emma Rothschild. Med fokus på Adam Smith

...
Emma Rotschild är professor i historia vid Harvarduniversitetet och chef för samarbetscentret för historia och ekonomi även vid Kings College i Cambridge. Hon har även innehaft en rad uppdrag för FN. Emma Rotschild är specialiserad på historien om ekonomiskt tänkande och inte minst Adam Smith. Han verkade på 1700-talet och brukar beskrivas som nationalekonomins moder och liberalismens fader.

Örternas rike. Del 5

...
Del 5 av 5. Lesley Bremness, författare till böckerna World of Herbs och Vår örtabok, berättar om de olika typerna av örter och deras historia och användningsområden, samt visar hur man odlar örter.

Kriget som skapade Amerika. Del 2

...
Del 2 av 4 i en dokumentär om kriget som skapade Amerika. När kriget förflyttas till staten New York blir relationerna mellan britter, fransmän, indianer och de europeiska bosättarna i Nordamerika ännu mer spända, och fronten allt farligare.

Trikoloren - Den blå filmen

...
Film av Krzysztof Kieslowski med Juliette Binoche i huvudrollen.

Doktor Zjivago - Seriestart

...
Del 1 av 10. Viktor Komarovskij är en känd advokat som sitter i duman. På ett tåg till Moskva bli han bekant med familjen Ivanovna och bestämmer sig för att hjälpa dem med deras syateljé. Som beskydare av familjen får han mycket makt och kontroll och kommer nära Larisa Ivanovna. När modern Anna Ivanovna blir dödligt sjuk får familjen hjälp av doktor Jurij Zjivago.

Hadrianus - en kejsare i Rom - En man som formade Europa

...
Kejsar Hadrianus är för många i dag mest känd för att ha låtit bygga en mur som gräns för det romerska riket i Storbritannien. Men muren var egentligen bara en fotnot för Hadrianus som kejsare. Historikern Dan Snow berättar i denna dokumentär om den Hadrianus som historien glömt.

Zimmermann och Bach - Konsertfilm från 2009

...
Den världskände tyske violinsten Frank Peter Zimmermann framför tillsammans med den italienske pianisten Enrico Pace Johann Sebastian Bachs (1685-1750) Sonater för violin och klaviaturinstrument (BWV 1014-1019).

Carlo Goldoni och hans Venedig - Venedigs teater på 1700-talet

...
En film om den italienske pjäsförfattaren Carlo Goldoni (1707-1793) och den reform av teatern som hans arbete i Venedig förde med sig.

Om kapitalismen - Kjell A Nordström. En maskin och dess framtider

...
Kjell A Nordström intervjuas av Niklas Ekdal. Globaliseringen är inte längre en teori och det är upp till människorna hur den skall utvecklas - inte minst kapitalismen som egentligen bara är en maskin. Det du stoppar in i den, det kommer också ut.

Kultureliten talar ut - om kultursidorna

...
Hur står det egentligen till med kulturjournalistiken i Sverige? I det här samtalet medverkar kulturcheferna vid Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

Kriget som skapade Amerika. Del 1

...
Del 1 av 4 i en dokumentär om kriget som skapade Amerika. När USA:s självständighetsförklaring blir uppläst för armén inför det amerikanska revolutionskriget minns en av ledarna, George Washington, som senare kommer att bli USA:s första president, sina krigserfarenheter från ett krig ungefär tjugo år tidigare. Vid den tiden var Washington en ung officer och slogs på britternas sida mot fransmännen om makten över de nordamerikanska kolonierna.

Trikoloren - Den vita filmen

...
Film av Krzysztof Kieslowski med Julie Delpy och Zbigniew Zamachowski i huvudrollerna.

Den thrakiska kungagraven - En glömd civilisation

...
I Augusti 2004 upptäckte den bulgariska arkeologen Geurgui Kitov "den trakiska kungagraven" utanför Sofia. Thrakien sträckte sig från Egeiska havet till Ukraina för mer än tvåtusen år sedan. Riket täckte större delen av Balkanhalvön och Mindre Asien.

Heimat 3 - 1995 Alla har det bra

...
Del 4 av 6. Clarissa inser att hennes verkliga kärlek är till musiken och börjar turnera igen.

I pengarnas tid - Del 3: Konsten att blåsa bubblor

...
Del 3 av 6 i en dokumentärserie om pengar. Varför leder aktiemarknaden till bubblor och krascher? Professor Niall Ferguson berättar om aktiemarknadens ursprung och drar paralleller mellan dagens ekonomiska kris och tidigare kriser, exempelvis Enron-kollapsen 2001 och Mississippibubblan på 1800-talet.