VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Yuri Temirkanov i Verbier - Konsert Verbier Festival 2009

...
Vi får här avnjuta den ryska dirigenten Yuri Temirkanovs tolkning av Shostakovichs symfoni nr.10, Opus 93 på Verbier Festival, 2009.

Bröderna Karamazov - Del 4

...
Del 4 av 8. En rysk tv-serie baserad på Fjodor Dostojevskijs sista roman. Serien ligger mycket nära romanen och dess teman om Gud, fri vilja och moral.

Oceanernas hemligheter. Atlanten

...
Del 4 av 8. Vi följer med utforskaren Paul Rose, Jacques-Yves Cousteaus sonson miljörättskämpen Philippe Cousteau Jr., marinarkeologen Dr. Lucy Blue och oceanografen Tooni Mahto när de utforskar Atlanten.

Global Axess. Till minne av Töger Seidenfaden

...
Tøger Seidenfaden har avlidit efter en längre tids kamp mot cancer. Han var en av Danmarks främsta journalister. Seidenfaden var chefredaktör för den danska tidningen Politiken. I denna intervju med Thomas Gur berättar Seidenfaden om vilken betydelse EU spelar för det framtida Europa.Visas på Axess Play.

Den sluga lilla räven - Opera av Leos Janacek

...
Den tjeckiske kompositören Leos Janacek skrev både musiken och librettot till operan "Den sluga lilla räven" som handlar om livet och döden. Operan uppfördes för första gången 1924.

Bättre sent än aldrig?

Axess har sent omsider tagit steget in på Facebook. Detta innebär att möjligheten att läsa och kommentera Axess-texter nu inte inskränker sig till papperstidningen och Axess hemsida.

Världens skulpturer - Del 1

...
Del 1 av 3. Sunday Times konstkritiker Waldemar Januszczak leder oss genom skulpturernas historia och fokuserar här på skulpturer av kvinnor.

Global Axess. Jekaterina Sokirianskaja - Kamp för demokrati i Kaukasus

...
Möt Jekaterina Sokirianksaja, aktiv i den ryska människorättsorganisationen Memorial. Memorial skapades under glasnostperioden med syfte att rehabilitera offren för terrorn och att göra landet till en rättsstat. Visas på Axess Play.

Gustavo Dudamel i Caracas - Konsert

...
I den nyöppnade konserthallen i Caracas, får vi uppleva en fantastisk afton när den unga dirigenten Gustavo Dudamel tillsammans med den venezuelanska orkestern Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela framför några av de största sydamerikanska kompositörernas verk.

Graham och Martineau i Verbier - Konsert Verbier Festival 2009

...
Verbier Festival Academy: femton musikstycken framförda av pianisten Malcolm Martineau och mezzosopranen Susan Graham.

Månens mörka sida. Är månlandningen en bluff?

Är månlandningen en bluff?
Fransk dokumentär om människan på månen. Det är drygt 40 år sedan, den 20 juli 1969, då astronauten Neil Armstrong i direktsändning över hela världen uttalade de berömda orden: "That's one small step for (a) man - one giant leap for mankind". Han synes ta människans första steg på månens yta. Men var Neil Armstrong på månen eller i en studio?

Oceanernas hemligheter: Röda havet

...
Del 3 av 8. Det outforskade södra Röda havet

Placido Domingo 70 år

...
Porträtt av en av vår tids stora sångare som fyller 70 år den 21 januari och oförtrutet fortsätter sin karriär både som sångare och dirigent.

Seriestart: Henrik VIII - en tyrann

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Kommunismens förlorade värld - Del 3: Socialism i en familj

...
Del 3 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Tredje och sista delen handlar om Rumänien där Ceausescu styrde landet med järnhand under nästan 25 år.

Kursk - ubåt i grumligt vatten: Putin och statsnyttan

...
Dokumentär om den ryska ubåten Kursk som sjönk i augusti år 2000 - 118 besättningsmän omkom.

Maskeradbalen - Från Teatro Real i Madrid, 2008

...
Maskerdadbalen "Un ballo in maschera": Verdi-opera i tre akter om mordet på Gustav III. Från Teatro Real i Madrid, 2008.

Thibaudet Quintet i Verbier - Konsert Verbier Festival 2009

...
Verbier Festival Academy. Francks pianokvintett och Brahms sexton valser för piano, fyra händer.

Kommunismens förlorade värld. Del 2: Glömskans kungadöme

...
Del 2 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Andra delen handlar om Tjeckoslovakien under kommunismen.

Howard Goodall om Mozart 1791

...
Del 1 av 3: Wolfgang Amadeus Mozart. En av Storbritanniens mest kända kompositörer, Howard Goodall, berättar om tre stora kompositörers liv, Mozart, Wagner och Shostakovich - och de sociala, kulturella och politiska influenser som i mångt och mycket påverkade deras musikaliska mästerverk.

Det stora klimatgrälet på Axess Play

...
Se utsändning från det omtalade seminariet "Climategate och hotet mot isbjörnarna" som hölls vid Engelsbergs bruk 2010. Under ledning av Lotta Gröning inleder ett antal framstående akademiker efterföljande hetlevrade diskussioner om klimatförändringars värde och sanningar. Se alla tolv avsnitten på Axess Play.

Van Gogh. En konstnärs död

...
En porträttfilm om den holländske målaren Vincent Van Goghs sista 67 dagar. Det handlar inte om den store mästarens konstnärskap utan om hans relationer. Regissör: Maurice Pialat

Wagners fru Cosima

...
Brittisk dokumentär från 2007 om kvinnorna i Wagners liv och hur de påverkade hans verk.

I huvudet på självmordsbombare - dokumentär

...
I dagens nyhetsvärld är självmordsbombningar något av en självklarhet, något som inträffar dagligen i delar av världen. Vad är det som driver den typen av terrorister?

Slaget om Arktis - Kanadensisk dokumentär från 2009

...
Dokumentär om jakten på naturtillgångar och ekonomiska fördelar som skapar konflikter. Den stigande temperaturen gör att isen smälter och öppnar de nordligaste delarna av vår planet...

Margaret Thatcher - Det politiska lönnmordet

...
Dramadokumentär om Margaret Thatchers sista år som Storbritanniens premiärminister (1979-1990). Dokumentären är skriven av Richard Cottan som lyckas göra en gripande skildring av det 'politiska lönnmordet' på Thatcher som ägde rum under hennes sista år som premiärminister.

Slaget om Saigon. Vietnamkrigets sista dagar

...
Denna dramadokumentär gjordes till 30-årsdagen av Saigons fall och bygger på arkivmaterial, intervjuer med de som var där samt rekonstruktioner. Den 6 mars 1975 bestämmer sig den Nordvietnamesiska regimen för att satsa allt på att attackera Sydvietnam och avancerar snabbt.

Gustaf Sjökvists kammarkör med Sven-David Sandström

...
Del 2 av 4: Kyrkomusik. I det andra programmet där denna Stockholmsbaserade kör repeterar får vi höra kompositioner av en av Sveriges mest internationellt kända kompositörer: Sven-David Sandström.

Oceanernas hemligheter - serie i åtta delar

...
Del 1 av 8. Cortez hav - havens akvarium.

Satansverserna utan slut - Brittisk dokumentär från 2008

...
Boken som ledde till internationella konflikter och dödshot mot författaren. Salman Rushdies Satansverserna släpptes 1988 och på grund av dess kontroversiella innehåll, som ansågs vara förolämpande mot Islam, ledde släppet till politiska kriser, mordhot och dödsfall.

Familjen Clinton - Vägen till Vita huset

...
Brittisk dokumentär från 2008 om Clintonfamiljens väg från Little Rock, Arkansas till Vita huset.

Kommunismens förlorade värld - Del 1: Ett socialistiskt paradis

...
Del 1 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Första delen handlar om Östtyskland där regeringen sade sig bygga ett "socialistiskt paradis".

Det stora klimatgrälet på Axess Play

...
Se utsändning från det omtalade seminariet "Climategate och hotet mot isbjörnarna" som hölls vid Engelsbergs bruk 2010. Under ledning av Lotta Gröning inleder ett antal framstående akademiker efterföljande hetlevrade diskussioner om klimatförändringars värde och sanningar. Se alla tolv avsnitten på Axess Play.

Genetiken och gen-etiken - dokumentär

...
Dokumentär om integritetsriskerna med genetiken och dess användningsområden när världens befolkning är på väg att kartläggas.

Frauenkirchekonserten. Harding i Dresden Staatskapelle

...
Till 200-årsjubiléet av den stora kompositören Robert Schumanns födelsedag (1810-1856), hyllar man honom i en konsert där några av hans största kompositioner framförs i en av världens äldsta orkestrar, Sächsische Staatskapelle (1548) i Dresden, Tyskland. Dirigent Daniel Harding.

Columbia - En rymdtragedi - Om NASA och rymdkatastrofen 2003

...
1 februari 2003, bara sexton minuter före landning, exploderade rymdfärjan Columbia under återinträdet i atmosfären efter 15 dagar i rymden. Sju av astronauterna dog...

En konsthandlares säkra blick - Ett porträtt av Ernst Beyeler

...
Ernst Beyeler har varit konsthandlare sen 1947 och sedan dess har han samlat på sig en imponerande samling av värdefulla konstverk som visas för allmänheten via The Beyeler Foundation.

Under moskéns täckmantel. Brittisk dokumentär från 2007

...
Dokumentär som undersöker om moskéer i Storbritannien verkligen står för fred och samarbete så som de säger...

Om kapitalismen - Keynes: omprövningens tid. Robert Skidelsky om nya perspektiv

...
Robert Skidelsky är professor i politisk ekonomi vid Warwick-universitetet i USA. Han har blivit vida läst genom sina omfattande verk om John Maynard Keynes. När Skidelsky förra året gav ut boken "Keynes - The Return of the Master" översattes den omedelbart till femton språk. I detta samtal med den brittiske journalisten John Lloyd beskriver Skidelsky vad "mästarens återkomst" innebär. Den brittiske journalisten John Lloyd samtalar med Robert Skidelsky.

En historia om månen. Nya fakta om grannen

...
Dokumentär som följer den japanska rymdsonden Kaguya under dess expedition till månen. Uppdraget är att ta reda på hur jorden och månen påverkat varandra genom historien. Kaguya ska också leta efter bevis för att det funnits vatten på månen.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 3. Svansjön

...
Axess serie med balettföreställningar från Bolsjojteatern i Moskva avslutas med en balett om den eviga kampen mellan gott och ont. Pjotr Tjajkovskijs balett Svansjön skrevs 1876 och hade premiär på just Bolsjojteatern 1877.