VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Nyfiken på - Göran Norrby och eliterna

...
Lotta Gröning intervjuar Göran Norrby om hans senaste bok "Ordnade eliter" på bokmässan i Göteborg.

Global Axess - Auktoritär kapitalism. Robert Kaplan

...
Niklas Ekdal samtalar med den amerikanske forskaren och författaren Robert Kaplan om auktoritär kapitalism som ideologi. Kaplan är en central person inom säkerhetsforskningen i USA. Han har arbetat inom Pentagon och med en rad forskningsinstitutioner samt skrivit ett dussin bästsäljande böcker om bland annat Balkan, demokrati och anarki samt säkerhetspolitik. New York Times har utnämnt Kaplan till en av världen mest spridda författare inom ämnet efter Kalla kriget tillsammans med Francis Fukuyama, Samuel Huntington och Paul Kennedy.

På agendan - Björklunds skolpolitik. Del 2 av 8

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om skola och utbildning. Är ordning och reda, läxor och disciplin vägen till en svensk skola i världsklass? Utbildningsminister Jan Björklund gästar studion och panelen består av Martin Ingvar, professor vid Karolinska Institutet, Peter Gärdenfors, professor vid Lunds universitet och Mats Ekholm, professor emeritus vid Karlstads universitet.

I gökens värld - en brutal historia

...
Göken har inspirerat många folksagor, poeter och filosofer. Inte minst Shakespeare har inspirerats av den. Men verklighetens gök är kanske både mer intressant och mer brutal än myterna.

Kulturexpressen - Del 3

...
Del 3 av 6. Veckans program handlar om det allt glesare skolbiblioteket. I panelen sitter Annina Rabe, litteraturkritiker, Gunilla Hammar Säfström, svensklärare, samt Fredrik Segerfeldt, debattör. Specialgäst är bloggaren och samtidshistorikern Rasmus Fleischer, aktuell med två böcker om biblioteket i den digitala tidsåldern.

Tre evolutioner - Björnens historia

...
Del 3 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om björnens utveckling, en verklig evolutionens hjälte som har anpassat sig till en stor mängd olika klimat.

Den inbillade sjuke. Molières klassiska komedi

...
Fransk film från 2008, baserad på den franske pjäsförfattaren Molières klassiska komedi "Den inbillade sjuke" från 1673.

Professor Sandels dilemman - Del 3: Att sätta pris på livet

...
Del 3 av 24. Professor Sandel ger exempel på hur företag i modern tid har använt sig av 1700-talsfilosofen Jeremy Benthams så kallade välfärdsmoral: "största möjliga lycka åt störst antal individer". Detta leder till en diskussion om bland annat utilitarismens tillkortakommanden: Är det rättvist att lägga större vikt vid majoritetens värderingar även om dessa är inhumana?

Goethes Faust. Del 7

...
Del 7 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

En börsbubblas mörka skugga - 1929 - den stora kraschen

...
Del 1 av 2 i en fransk dokumentär om börskraschen på Wall Street 1929 och dess konsekvenser - det är slut på 20-talets euforiska drömmar om gränslös rikedom. Vi får bland annat ta del av bildmaterial som aldrig tidigare visats.

Daniel Harding i Verbier - En konsertfilm från 2010

...
Den brittiske dirigenten Daniel Harding framför Schumanns Manfred Overture, opus 115 samt Brahms Symfoni nr 2 i d-moll, opus 73. Konserten spelades in från den årliga musikfestivalen i Verbier i juli 2010.

Nyfiken på - Bo Andersson och Wittgenstein

...
Lotta Gröning intervjuar Bo Andersson om hans senaste bok "Ludwig Wittgensteins idévärld" på bokmässan i Göteborg.

På agendan med Lars Adaktusson. Del 1 av 8 - Romson möter forskarna

...
I det första programmet kommer Miljöpartiets språkrör Åsa Romson att redogöra för sitt partis energipolitik. Tre forskare granskar och diskuterar hennes idéer: Lisa Sennerby Forsse, Rektor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sven Kullander ordf. Kungl. vetenskapsakademiens energiutskott samt Louise Trygg, docent vid Linköpings universitet.

En historia om månen. Nya fakta om grannen

...
Dokumentär som följer den japanska rymdsonden Kaguya under dess expedition till månen. Uppdraget är att ta reda på hur jorden och månen påverkat varandra genom historien. Kaguya ska också leta efter bevis för att det funnits vatten på månen.

Solsystemets gåtor. Del 4

...
Om bergen och bergrunden på vår planet handlar det fjärde avsnittet av dokumentären. Professor Brian Cox tar oss med upp på världens högsta vulkaniska berg, Mauna Kea på Hawaii.

Tre evolutioner - Kalkonens historia

...
Del 2 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om kalkonens utveckling, från den livsfarliga velociraptorn till dagens bondgårdsdjur.

Brott och lycka. Franskt 1800-tal: TV-film

...
Fransk film från 2009 baserad på en novell av Jules Barbey D'Aurevilly, ur Les Diaboliques från 1874. I vapenrummet på Chateau de Savigny tränar vapenmästaren Stassin unga adelsmän i konsten att fäktas. Tillsammans med adelsmännen tränar Stassins vackra dotter Claire och när greve Charles de Savigny kommer till vapenrummet blir han snabbt förälskad i Claire. Tillsammans smider de en diabolisk plan för att göra sig av med grevens hustru så att de kan leva tillsammans. Denis Malleval står för regi, Grégori Derangere spelar Charles de Savigny och Marie Kremer spelar Claire Stassin i denna filmatisering från 2009.

Professor Sandels dilemman - Del 2. När man måste äta sin nästa

...
Del 2 av 24. I denna föreläsning illustrerar professor Sandel utilitarismen med ett känt rättsfall från 1800-talet. En besättning på fyra man råkar ut för ett skeppsbrott. Efter 19 dagar till sjöss utan mat bestämmer kaptenen att de ska döda den svagaste besättningsmedlemmen och äta upp honom för att rädda sina egna liv. Rätt eller fel? Hör vad Harvard-professorn Michael Sandel och hans elever har att säga.

Dansa med rösten - Maria Joao: En stor portugisisk sångerska

...
Fransk-tysk musikdokumentär från 1998 om Maria Joao (1956-) som är känd för sin musikaliska förmåga att behärska ett flertal olika musikstilar. Joao har på ett konstnärligt sätt sammanfört traditionell folkloristisk gitarrmusik, med allt från jazz till modern electro. Hennes repertoar har sina rötter i den portugisiska folkmusikstilen fado, en slags klagosång med brasilianska, afrikanska och arabiska influenser.

Kriget som skapade Amerika. Del 2

...
Del 2 av 4 i en dokumentär om kriget som skapade Amerika. När kriget förflyttas till staten New York blir relationerna mellan britter, fransmän, indianer och de europeiska bosättarna i Nordamerika ännu mer spända, och fronten allt farligare.

Vet(en)skapen om själen. En undersökning om liv och död

...
Kanadensisk dokumentär från 2010 om hur vi ser på själen och hur vetenskapen har påverkat vår bild av vad det innebär att vara en människa.

Amerikas musikaliska mästare. Ray Charles

...
Amerikansk musikdokumentär från 1987 med intervjuer och arkivmaterial om Ray Charles liv och musik.

Tre evolutioner. Valens historia

...
Del 1 av 3. Brittisk dokumentär från 2009 om valens utveckling, från ett vargliknande landdjur som åt fisk till oceanens kejsare.

Geniernas sammansvärjning - Historien om Silicon Valley

...
Dokumentärfilm från 2009 om Silicon Valley i ett historiskt perspektiv. Vi får bland annat träffa genierna William Shockley och Robert Noyce.

Nyfiken på. Svante Nordin och filosofin

...
Lotta Gröning intervjuar idéhistoriker Svante Nordin om hans senaste bok "Filosoferna - Det västerländska tänkandet sedan år 1900" på bokmässan i Göteborg.

Celibidache och Brahms - Pianokonsert nr 1

...
Sergiu Celibidache (1912-1996) leder Münchner Philharmoniker och Daniel Barenboim (piano) genom den tyske kompositören Johannes Brahms (1833-1897) Pianokonsert nr 1, som skrevs 1858.

Global Axess - Arabvåren - löfte eller hot. Hisham Melhem

...
Nathan Shachar samtalar med TV-stationen Al-Arabiyas chef i Washington om en komplicerad utveckling för demokrati i Nordafrika och Mellersta Östern.

Guldsoten. Om pengar och psykologi

...
Vad är det som styr våra omdömen när vi handskas med ekonomi? Dokumentär om människan och ekonomi, hur vårt förhållande till pengar ser ut.

Kulturexpressen - Slut på frihet?

...
Del 2 av 6. En idédebatt om frihetsbegreppet, från terrordådet 9/11 till Annie Lööfs libertarianska bokhylla. Dessutom om Thomas Manns Bergtagen och Gunilla Brodrejs Klassiska youtube-lista. Medverkande: Isobel Hadley-Kamptz, Göran Rosenberg, Daniel Suhonen samt Ulrika Wallenström. Programledare: Karin Olsson och Johan Hilton.

Seriestart: Professor Sandels dilemman - Mord och moral

...
Del 1 av 24. Vad skulle du göra om du tvingades välja mellan att döda en person eller fem? Michael Sandels presenterar en situation där de flesta av hans elever säger att de skulle döda en person för att rädda fem andra. Men sen presenterar han andra, liknande situationer och svaren är inte alltid givna.

Goethes Faust - Del 5

...
Del 5 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Primtalens mysterium - Matematikens problem nr 1

...
Japansk dokumentär där vi får följa mattegenier som vigt sina liv åt att lösa gåtan om primtalen. Vi hamnar bland de mest akademiska sammanhang världen över - i Oxford, i Cambridge, i Tyskland och i USA - för att ta del av den senaste forskningen.

Psykopater. I huvudet på en psykopat

...
Psykopat - ett ord som väcker både rädsla och förundran. Vad är det som skiljer en psykopats sätt att begripa sig på världen från andra, så kallade "normala", människor? Denna dokumentär ger en djupare förståelse för vad personlighetsstörning är. Vi får ta del av den senaste forskningen och möta de mest aktuella forskarna.

Nyfiken på - Birgitta Almgren och spionerna

...
Lotta Gröning intervjuar Birgitta Almgren på bok- och biblioteksmässan i Göteborg om hennes nyutkomna bok "Inte bara spioner... - Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget".

Männens heder - flickornas död. Beduinsk familjetragedi i Israel

...
Dokumentär om hederskultur i en israelisk stad med palestinska och judiska invånare. Här förekommer det hedersmord bland beduinstammar - männen mördar sina egna barn och systrar...

Kalla kriget - ett seminarium. Sverige - Stormakt utan vapen

...
Föredrag med Robert Dalsjö, Försvarsdepartementet om Sveriges hemliga militära samarbeten under kalla kriget och Iben Björnsson, Köpenhamns universitet om socialismen och kommunismen i Sverige under kalla kriget. Med moderator John Chrispinsson.

Victor Hugo: Straffången

...
Film från 2009 som är baserad på Victor Hugos novell Claude Gueux som publicerades 1834. Handlingen kretsar kring Claude Gueux, en fattig invånare i staden Troyes, och hur han döms till fängelse för att ha stulit bröd.

Bob Dylan - En ledstjärna: Fansen om sitt stora föredöme

...
Dokumentär om hur Bob Dylans musik och texter påverkat hans fans. Filmen följer elva personer i olika åldrar, från olika samhällsklasser och olika religiösa grupper.

Ekonomiklubben hösten 2011 - Del 1

...
Del 1 av 8. Dags för nya samtal i studion med panelen och programledare Martin Ådahl. Dagens sammanträde handlar om konjunkturen, Grekland och huruvida Sverige är ett nytt Schweiz. Medverkande: Mats Persson, Professor i nationalekonomi Villy Bergström, f d vice riksbankchef Andreas Bergh, forskare, Lunds Universitet Irma Rosenberg, ledamot, Riksgäldskontorets styrelse Robert Bergqvist, Chefsekonom, SEB

Robert F Kennedy i Sydafrika - Ett historiskt besök 1966

...
Amerikansk dokumentär från 2010 om Robert Kennedys besök i Sydafrika. 1966 stod apartheiden på sin höjdpunkt i Sydafrika och Kennedys resa i landet blev ett uttryck för amerikanskt stöd till apartheidmotståndarna.

Kalla kriget - ett seminarium - Kalla kriget i världen

...
Föredrag om kalla kriget i världen av Kim Salomon, professor i historia vid Lunds universitet och Mikael Nilsson, fil.dr i teknikhistoria. Föredragen är inspelade från ett seminarium: "Kalla kriget - Sverige, en stormakt utan vapen?" med moderator John Chrispinsson.

Gergiev och Tjajkovskijs 3:a. Med Mariinskijorkestern

...
Fransk konsertfilm från 2010 med dirigent Valery Gergiev som leder Mariinskijorkestern genom Piotr Iljitj Tjajkovskijs tredje symfoni från 1875.

Fladdermusen och människan - Medicinsk forskningsdokumentär

...
Kanadensisk dokumentär från 2009 om fladdermusen, om hur den används för att utveckla våra medicinska kunskaper. Dess unika och otroliga genetik har mycket att lära människan inom medicin och studiet av fladdermöss kan leda till utvecklandet av nya, bättre mediciner.

Fabiana och de 40 sångarna - Manskör i en kvinnas händer

...
Dokumentär från 2008 om Fabiana Noros arbete med manskören i den italienska byn Ruda. Sedan hon tog över som körledare har körens rykte växt. Vi får följa hennes arbete med kören och vi får följa körmedlemmarnas liv.

Global Axess - ideologi och politik i antiken. Richard Miles

...
Del 3. Richard Miles är föreläsare vid avdelningen för antik och klassisk historia vid universitet i Sydney, Australien. Hans senaste böcker handlar om Kartago och västerlandets ursprung. Han har blivit berömd för sina teveserier på BBC till exempel serien Antika världar som handlar om de urbana kulturernas utveckling i medelhavsområden. Här möter Richard Miles Niklas Ekdal i ett samtal om ideologi och politik i antika samhällen.