VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Goethes Faust - Del 12

...
Del 12 - sista delen - av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Människans instinkt - Del 3 - Vinnarinstinkt

...
Tredje delen i dokumentären Människans instinkt handlar om vår vinnarinstinkt. Vad är det som så starkt driver oss att vilja vinna? Programledare Robert Winston testar genom experiment sina vinnarinstinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Nyfiken på - Klas Eklund och Kina

...
Lotta Gröning intervjuar Klas Eklund på bokmässan i Göteborg om hans bok "Kina: den nygamla supermakten".Kina är en nygammal supermakt, som efter ett sekel av förnedring och kaos återtar sin historiska position som Mittens rike.

Global Axess - Massrörelser och lokal lojalitet. Roger Scruton

...
Johan Wennström samtalar med Roger Scruton, akademiker och profilstark författare till mer än trettio böcker samt komponist och landsbygdsförkämpe. Mycket av hans skriftliga produktion försöker förstå och försvara den västerländska kulturen och de institutioner denna skapat och fört vidare genom generationerna. I detta samtal med Johan Wennström ser han samhällsutvecklingen i perspektiv av vårt behov av lokalsamhället.

På agendan - Annie Lööf. Hur ser framtidens Sverige ut?

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om näringspolitiken. Hur skapas nya jobb, nya företag och nya entreprenörer i framtidens Sverige? Näringsminister Annie Lööf (C) möter Maria Khorsand, Magnus Henrekson och Nils Karlson.

Amerikas musikaliska mästare - Count Basie

...
Den amerikanske jazzpianisten Count Basie ledde sin beryktade orkester i femtio år och hade ett stort inflytande över världens jazzmusik fram till sin död vid 80 års ålder 1984.

Kulturexpressen - Del 5

...
Del 5 av 6. Kvällens avsnitt har temat "Press under press" och handlar mediekrisen. I panelen sitter Björn af Kleen, Jan Gradvall och Christina Jutterström. Programledare är som vanligt Expressens kulturchef Karin Olsson och Johan Hilton. Dessutom Gunilla Brodrej med klassiska you-tube-listan.

Henrik VIII - en tyrann - Del 3: Älskaren

...
Del 3 av 4, år 1526-1536. 1526 börjar kung Henrik uppvakta Anne. Hon vägrar att bli hans älskarinna så han bestämmer sig för att gifta sig med henne. Detta kräver en skilsmässa från hans fru Katherine, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

Professor Sandels dilemman - Del 7: Mitt hus är min borg

...
Del 7 av 24. Professor Michael Sandel presenterar filosofen John Locke. Han hävdar att i "naturtillståndet", innan någon politisk struktur har upprättats, har varje människa vissa naturliga rättigheter till liv, frihet och egendom. Men i ett samhälle samtycker vi till att dessa rättigheter regleras av ett system av lagar.

Maria Bethania - Brasiliens röst

...
Om och med den brasilianska sångerskan Maria Bethania. Maria är själv berättaren i denna dokumentär om hennes liv och musik. Förutom att ge oss en inblick i sin egen karriär tar hon med oss på en resa genom den brasilianska musikens historia och även Brasiliens sociala utveckling under hennes tid.

Goethes Faust - Del 11

...
Del 11 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Människans instinkt - Del 2 - Starka drifter

...
Del två i dokumentären om människans instinkt handlar om våra starka drifter. Programledare Robert Winston testar genom experiment sina egna drifter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Nyfiken på - Bodil Jönsson och horisonten

...
Lotta Gröning intervjuar Bodil Jönsson på bokmässan i Göteborg om hennes bok "När horisonten flyttar sig : att bli gammal i en ny tid". Bodil Jönsson berättar om våra seglivade uppfattningar om åldrandet - hon får oss att se pensioneringen som en tid av möjligheter och helt nya utmaningar.

Bleak House av Charles Dickens - Del 4

...
Del 4 av 8. George tvingas fatta ett omöjligt beslut då Tulkinghorn ökar pressen. Esther drabbas av smittkoppor men överlever - dock är hon ärrad för livet, och Guppy upptäcker något mycket chockerande om henne.

Normlösheten förklarar krisen

...
Normer är svåra att mäta och förändras långsamt. Därför studeras sällan dygder av samhällsvetare. Men för att förstå hur olika länder hanterar finanskrisen är de emellertid viktiga att beakta.

Nyfiken på - Lotta Gröning möter Svante Nordin - Filosoferna och Stora Fackbokspriset

...
Svante Nordin tilldelades i fredags Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor. Juryns motivering lyder bland annat: "Med encyklopedisk kunskap och intellektuell kvickhet lyckas Svante Nordin att med enkelhet och briljans åskådliggöra stora filosofiska utvecklingslinjer och problemområden under det 20:e århundradet, utan att göra avkall på ämnets djup och komplexitet." Lotta Gröning intervjuar idéhistoriker Svante Nordin om hans prisbelönta bok "Filosoferna - Det västerländska tänkandet sedan år 1900". Se programmet på Axess Play

På agendan. Del 5 av 8. Arkelsten möter forskare

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om välfärdspolitiken. Har vi råd med generell välfärd eller tvingas vi prioritera välfärdens kärna när befolkningen åldras och fler ska försörjas? Sofia Arkelsten, partisekreterare i Moderaterna, får stå till svars inför en panel bestående av Thomas Fürth, John Hassler och Johan Carlstedt.

Stora Fackbokspriset till Svante Nordin

Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor tilldelas 2011 Svante Nordin för Filosoferna.

Elefanternas hemliga liv - del 1 av 3

...
BBC-serie från 2009 om elefanternas liv i Samburu National Reserve i Kenya. Vi får följa elefanternas individuella berättelser om hur de kämpar för sina familjer, för att forma allianser och undvika konflikter. Del 1 av 3.

Henrik VIII - en tyrann - Del 2: Krigaren

...
Del 2 av 4, år (1509-1525). Den unge kung Henrik VIII försökte överträffa sin far som krigarkung. Med hjälp av den machiavelliske kardinalen Thomas Wolsey vann han vissa framgångar.

Professor Sandels dilemman - Del 6: Vem äger mig?

...
Del 6 av 24. I denna föreläsning debatterar Harvard-eleverna för- och nackdelar med progressiv beskattning. Är det ett rättvist system? Hur har de förmögna egentligen fått sina pengar? Förtjänar de fattiga de samhällstjänster som de åtnjuter? En grupp studenter väljs ut för att försvara invändningarna mot libertarianismen.

Amerikas musikaliska mästare. Billie Holiday

...
Amerikansk musikdokumentär om Billie Holidays liv och musik. Genom intervjuer och arkivmaterial lär vi känna den legendariska sångerskan.

Människans instinkt - Del 1 - Född att överleva

...
Första delen i denna BBC-dokumentär om människans instinkt handlar om vår överlevnadsinstinkt. Programledare Robert Winston testar genom experiment sina egna instinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Bleak House av Charles Dickens - Del 3

...
Del 3 av 8. Ett chansartat möte mellan Esther och Lady Dedlock väcker frågor samtidigt som Richard och John Jarndyce relation försämras. Tulkinghorn upptäcker slutligen Nemos riktiga identitet, och Nemos gamle vän Sergeant George har bevisen som Tulkinghorn är redo att göra vad som helst för... Men George har egna problem.

Nyfiken på - Stefan Olsson och konservatismen

...
Lotta Gröning intervjuar Stefan Olsson på bokmässan om "Handbok i konservatism".

Global Axess - gröna mellan blocken. Maria Wetterstrand

...
Niklas Ekdal samtalar med Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet, om de grönas ideologi.

På agendan - tilltron till politiken. Statsvetare möter Lars Ohly

...
Del 4. Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om ideologi och pragmatism. Vad händer med tilltron till svensk politik när pragmatism och kompromisser ersätter ideologi, övertygelse och värderingar? Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är huvudgäst och möter forskarpanelen bestående av Olof Petersson, statsvetare, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH och Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Rebecca - Del 3

...
Del 3 av 4. Mrs. De Winter anordnar en maskeradbal på Manderley, som Mrs. Danvers gör allt för att sätta käppar i hjulet för. En segelbåt med ett lik hittas i vattnet precis utanför Manderley. Det innebär problem för Maxime de Winter och hans fru.

Från Hitler till Hollywood - del 1

...
Del 1 av 2. När Hitler kom till makten 1933 var en av hans första åtgärder att bannlysa judar från att arbeta inom den tyska filmindustrin, som ansågs vara en av de bästa i världen. Omkring 800 av denna filmpersonal flydde och hamnade i Hollywood som gick en lysande framtid till mötes.

Kulturexpressen - Del 4

...
Del 4. Expressens kulturchef Karin Olsson och Johan Hilton om det senaste inom kulturen. Kvällens gäster är Rikard Wolff, Staffan Westerberg och Åsa Liderborg, Aftonbladets kulturchef. Dessutom presenterar Gunilla Brodrej klassiska you-tube-listan.

Seriestart: Henrik VIII - en tyrann

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Professor Sandels dilemman - Del 5: Vårt fria val

...
Del 5 av 24. Libertarianer menar att idealsamhället ska ha så lite statlig styrning som möjligt. Professor Sandel presenterar den libertarianska filosofen Robert Nozick som anser att stater inte ska få stifta lagar för att skydda folk från sig själva (t.ex. bilbälteslagen) eller lagar som omfördelar inkomster från de rika till de fattiga.

Goethes Faust - Del 9

...
Del 9 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

Leonidas Kavakos i Verbier 2010 - Bartóks andra violinkonsert

...
Violinisten Leonidas Kavakos framför Bartók, violinkonsert nr 2. Dirigent Charles Dutoit, Verbier Festival Orchester.

Nyfiken på - En svensk skolhistoria

...
Lotta Gröning intervjuar Hans Albin Larsson, professor i historia vid högskolan i Kristianstad, om hans bok "Mot bättre vetande. En svensk skolhistoria." Vad har hänt med den svenska skolan?

Janácek: På en övervuxen stig - Solist Andras Schiff

...
Solisten Andras Schiff framför Leos Janáceks pianoverk "På en övervuxen stig". Den tjeckiske tonsättaren Leos Janácek (1854-1928) inspirerades av mährisk och slavisk folkmusik i sina modernistiska kompositioner.

På agendan - EU och Euron. Del 3 av 8

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om EU och Euro. Kostar det svenska EU-medlemskapet mer än det smakar och är Euron ett dödsdömt projekt såväl ekonomiskt som politiskt? Carl B Hamilton, riksdagsledamot (FP) förklarar sin politik och forskarpanelen består av Dick Harrison, professor vid Lunds universitet, Harry Flam, professor vid Stockholms universitet och Göran von Sydow, forskare vid Sieps.

Global Axess - Den tredje vägen. Stephan Eisel

...
Anders Hellner samtalar med politikern och författaren Stephan Eisler från Tyskland om den tredje vägens marknadsekonomi. Eisler var tidigare medlem av det tyska parlamentet och talskrivare åt förbundskansler Helmut Kohl. Han leder i dag Konrad Adenauerstiftelsens avdelningar för lokalpolitik och socialmarknadsekonomi.

Rebecca - Del 2

...
Del 2 av 4. Max Winters andra fru försöker anpassa sig till livet på godset Manderley. Det är inte lätt då Max förra frus, Rebeccas, ande vilar över stället. Tjänstefolket vårdar ömt hennes minne och till råga på allt förändras även relationen till Max till det sämre.

Hadrianus - en kejsare i Rom - En man som formade Europa

...
Kejsar Hadrianus är för många i dag mest känd för att ha låtit bygga en mur som gräns för det romerska riket i Storbritannien. Men muren var egentligen bara en fotnot för Hadrianus som kejsare. Historikern Dan Snow berättar i denna dokumentär om den Hadrianus som historien glömt.

Professor Sandels dilemman - Del 4: Lustens parametrar

...
Del 4 av 24. Michael Sandel introducerar utilitaristen JS Mill för sina studenter. Vilken roll spelar olika sorters lustar för samhället?

Goethes Faust - Del 8

...
Del 8 av 12 av tysk teaterfilm från år 2000 med Peter Steins uppsättning av Faust och med Bruno Ganz i huvudrollen.

En börsbubblas mörka skugga - 30-talets långa depression

...
Del 2 av 2 i en fransk dokumentär om börskraschen på Wall Street 1929 och dess konsekvenser - det är slut på 20-talets euforiska drömmar om gränslös rikedom. Vi får bland annat ta del av bildmaterial som aldrig tidigare visats.