VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Gott Nytt År!

Axess redaktion önskar alla läsare av tidskriften, hemsidan och bloggen ett gott nytt år! Som avslutande läsning på 2011 rekommenderas varmt P J Anders Linders ledare i dagens SvD om Axess i allmänhet och Horace Engdahls artikel om E N Tigerstedt i synnerhet.

Livet i livmodern. Det befruktade ägget

...
I det första avsnittet av Livet i livmodern, får vi ta del av detaljerade bilder från varje utvecklingsstadie det befruktade ägget genomgår de första veckorna.

Kollektivet Eremitaget - Del 1

...
Del 1 av 5. Vadim, Valentina och Juna berättar om några av sina mest älskade konstverk, och om sig själva och de andra som jobbar på Eremitaget.

Bella Figura - Röster och kroppar på operan

...
Dokumentär från 2006 om operahusens syn på skönhet och skönhetsideal. År 2004 bröt Royal opera Covent Garden sitt kontrakt med sopranen Deborah Voigt på grund av att hon ansågs vara för tjock.

Det röda kylskåpet - En resa genom Himalaya

...
Följ med 17-åriga Hari Rai på hans resa längs med bergsstråken i Himalaya. Hari har i tre år arbetat som väskbärare åt turister för att finansiera sina studier. Till skillnad från många av de 60 000 barn som idag arbetar som väskbärare i Nepal har Hari haft tur som fått möjligheten att också studera.

Kunskapens gränsmarker - Är vi ensamma?

...
Del 1 av 3. Är jorden den enda planeten i universum, befolkad av komplexa varelser? Är vi ensamma ute i den stora rymden eller ej?

Sylvia Vrethammar in concert. Del 2

...
Del 2 av 2. Sylvia Vrethammar firar 40 år på scenen med en jubiléumskonsert från Cirkus i Stockholm den 26 oktober 2009. Sylvia musicerar tillsammans med Jan Lundgren, Georgie Fame, Hector Bingert, Mads Vinding och Roger Bergs storband. Tillsammans med "Bar Brasil" presenterar Sylvia också några av sina brasilianska favoriter.

Faraonernas privata liv - Artonde dynastins undergång

...
Del 1 av 3 i dokumentär om faraonernas privata liv. Varför dog den artonde dynastin plötsligt ut? Arkeologiska framsteg ger nya evidens.

Sylvia Vrethammar in concert. Del 1

...
Del 1 av 2. Sylvia Vrethammar firar 40 år på scenen med en jubiléumskonsert från Cirkus i Stockholm den 26 oktober 2009. Sylvia musicerar tillsammans med Jan Lundgren, Georgie Fame, Hector Bingert, Mads Vinding och Roger Bergs storband. Tillsammans med "Bar Brasil" presenterar Sylvia också några av sina brasilianska favoriter.

Den gode soldaten - en dokumentär

...
Amerikansk dokumentär som följer amerikanska soldater som har deltagit i andra världskriget, Vietnamkriget, Gulfkriget och Irakkriget. Vi får följa dem från att de gick med i armén, stred och sedan ändrade uppfattning om vad som är en "god soldat".

Jules och Jim - En film av François Truffaut

...
Fransk film om kärlek, vänskap, och invecklade relationer av François Truffaut. Från 1962.

Min håriga familj - Del 2

...
Del 2 av 2. I Afrika pågår en brutal slakt av vår närmaste släkting, schimpansen, vars dagar i det vilda är räknade. Men det finns de som kämpar. I den andra delen av dokumentären "Min håriga familj" reser vi med djurvårdaren Ing-Marie Persson till Jane Goodalls reservat i Kenya där räddade schimpanser får en chans att överleva.

Byta bostad på ryska - Rysk-tysk dokumentär från 2009

...
Två ryska bostadsmäklare ska sälja en lägenhet som delas av sex olika ägare med familjer. I Ryssland är inte detta något ovanligt; att en hel familj bor i ett rum och sedan delar kök, badrum och dylikt med flera andra familjer.

Doktor Zjivago - Del 2

...
Del 2 av 10. Alla i Moskva är trötta på att det inte skett någon förändring i Ryssland på 50 år. Larisa Ivanovna lär känna yrkesrevolutionären Antipov. Med honom kan hon skrämma varje advokat och tjänsteman som kommer henne för nära.

Leonardo da Vinci - Del 2 - Mannen som ville veta allt

...
Del 2 av 2. Brittisk dramadokumentär från 2003 om den mytomspunne Leonardo da Vinci, som berättar den sanna historien om ett extraordinärt geni. Här följer vi honom från 40-årsåldern fram till hans död 1519.

Nyfiken på - Kristian Gerner och Ryssland

...
Lotta Gröning intervjuar Kristian Gerner om hans bok "Ryssland. En europeisk civilisationshistoria" på bokmässan i Göteborg. Med en kombination av skarpa analyser och personliga betraktelser skildrar Gerner utvecklingen från Peter den stores tid fram till Vladimir Putins regering.Här framträder en stats brokiga historia som å ena sidan känns europeisk och liknar vår egen, å andra sidan är helt okänd och främmande.

Muslimska brödraskapet - om frihet och jämlikhet

...
Vad vill Egyptens islamister? Exilirakiern Walid al-Kubaisi möter brödraskapets ledare för att prata om frihet och jämlikhet.

Genetiken och gen-etiken - dokumentär

...
Dokumentär om integritetsriskerna med genetiken och dess användningsområden när världens befolkning är på väg att kartläggas.

Global Axess - Christopher Hitchens. En moralisk intellektuell

...
Christoffer Hitchens har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han gjorde sig världskänd som en oförutsägbar intellektuell gigant. I detta samtal från 2003 med Cristine Ockrent diskuteras bland annat USA:s och de allierades invasion av Irak i mars 2003 samt betydelsen av en självständig intellektuell analys gentemot flockbeteenden.

Intolerans i toleransens namn

Bakom tal om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet försöker muslimska länder att kriminalisera förtal av islam. Genom att använda sig av FN försöker de sprida budskapet att religioner, inte individer, har rättigheter.

Hitchens har tystnat

...
En av av samtidens mest briljanta skribenter, Christopher Hitchens, har gått ur tiden.

Julia Varadys master class - Dokumentär av Bruno Monsaingeon

...
Operasångerskan Julia Varady slutade 2003 att sjunga för publik efter en över fyrtio år lång karriär för att istället koncentrera sig på att lära unga talanger att sjunga.

Professor Sandels dilemman - Del 10: Moderskap till salu

...
Del 10 av 24. Professor Sandel och hans elever diskuterar rätten att skaffa barn, ur ett marknadsperspektiv. De tar upp handeln med spermier och ägg, samt ett känt rättsfall där en kvinna tecknat ett avtal med ett par om att vara deras surrogatmamma, men sedan ändrar sig och vill behålla barnet. Det leder dem till frågan: Vem äger ett barn?

Leonardo da Vinci - Mannen som ville veta allt

...
Del 1 av 2. Brittisk dramadokumentär från 2003 om den mytomspunne Leonardo da Vinci, som berättar den sanna historien om ett extraordinärt geni. Da Vincis verkliga liv har näst intill glömts bort på grund av alla myter som omvälvt honom men här lär vi känna den verkliga Leonard - konstnär, forskare och ingenjör - en man långt före sin tid.

Nyfiken på - Tomas Björk och bilden av Orienten

...
Lotta Gröning intervjuar Tomas Björk, docent i konstvetenskap, om hans bok "Bilden av Orienten" - om exotism i 1800-talets svenska visuella kultur.

Global Axess - liberalismens framtid. Oliver Kamm

...
Niklas Ekdal samtalar med Oliver Kamm, författare och journalist vid tidningen The Times i London. Kamm har studerat vid Oxfords universitet och arbetat inom europeiska banker. Hans bok med titeln Anti-Totalitarianism kom 2005 och i detta samtal ger Kamm sina perspektiv på liberalismens framtid.

På agendan - Sveriges försvar. Tidigare försvarsministern Björn von Sydow (s)

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om försvarspolitiken. Är det säkerhetspolitiska hot och instabilitet i närområdet, eller ekonomi och budgetproblem, som avgör hur Sverige ska försvaras? Riksdagsledamoten och tidigare försvarsministern Björn von Sydow (S) möter ledande forskare. Forskarpanelen består av Stefan Ring, generalsekreterare Allmänna Försvarsföreningen, Robert Dalsjö, forskningsledare FOI och Peter Nordlund, försvarsekonomi, FOI.

Liu Xiaobo - fredpristagare i fängelse. Samtal under ledning av Svante Weyler

...
När Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010 placerade de kinesiska myndigheterna honom i fängelse. Det har gått på dagen ett år och fortfarande sitter han isolerad i norra Kina. Vad händer med demokrati och mänskliga rättigheter i det väldiga Kina? I programmet möter vi Bei Ling som känner Liu bättre än någon annan utanför familjen. Vidare kommenterar Klas Eklund, Hanna Sahlberg och Maria Wetterstrand utvecklingen.

Pianogeniet Chopin - en musikalisk biografi

...
Ett porträtt av pianokompositören Frédéric François Chopin (1810-1849) liv - om det polska underbarnets uppväxt, senare karriär, och de musikala och existentiella influenser han påverkades av. Vi får träffa några av de mest framstående pianisterna idag, som alla berättar om sina egna relationer till Chopins verk.

Farväl till feminismen? Del 3

...
Del 3 av 3. Föredrag med Roland Poirier Martinsson - Farväl till feminismen?, Ebba Busch - Framtidens feminism, Bahareh Andersson - Kulturrelativism och samhällets ansvar för hedersbrott, samt Alice Teodorescu.

Professor Sandels dilemman - Del 9: Måste man tjäna sitt land?

...
Del 9 av 24. Under det amerikanska inbördeskriget blev många av männen inkallade, men det var tillåtet att hyra in någon annan för att ta ens plats. Professor Sandel frågar studenterna om detta är en form av tvång eller ett exempel på en fri marknad.

Farväl till feminismen? - Del 1

...
Föredrag med: Steven Sampson - Livet före feminismen, Anita Du Rietz - Svenska kvinnors företagande under 400 år, Susanna Popova - Från elitfeminister till kvinnliga företagare. Från seminariet "Farväl till feminismen?" med Lotta Gröning.

Människans instinkt - Del 4 - Hjältar av naturen

...
Sista delen i dokumentären Människans instinkt handlar om hjältar. Vad är det som får oss att ta risker, att vi är beredda att utsätta oss för fara för att hjälpa andra? Programledare Robert Winston testar genom experiment sina vinnarinstinkter samtidigt som den senaste vetenskapen får berätta.

Nyfiken på - Per Gahrton och Miljöpartiet

...
Lotta Gröning intervjuar Per Gahrton om hans senaste bok "Det gröna genombrottet - Mina trettio år med Miljöpartiet" på bokmässan i Göteborg.

På agendan - Veronica Palm (s). Familjepolitiken

...
Politiken möter vetenskapen under ledning av Lars Adaktusson i ett program om socialdemokratisk familjepolitik; ett värn för jämställdhet och feminism - eller ett hot mot familjernas valfrihet och en trygg uppväxt för de unga? Veronica Palm (S) möter Petra Östergren, Louise Hallin och Ann-Zofie Duvander.

Global Axess - Religion och intolerans. Paul Berman

...
Paul Berman är en inflytelserik amerikansk författare som skriver uppmärksammade artiklar i The New Republic och New York Times of Book Review bland andra. Han är även känd författare till böcker som Terror och liberalism samt De intellektuellas flykt som kommit på svenska i år. I det här samtalet med Niklas Ekdal handlar det om relationen mellan religion och intolerans.

Margaret Thatcher. Det politiska lönnmordet

...
Dramadokumentär om Margaret Thatchers sista år som Storbritanniens premiärminister (1979-1990). Dokumentären är skriven av Richard Cottan som lyckas göra en gripande skildring av det 'politiska lönnmordet' på Thatcher som ägde rum under hennes sista år som premiärminister.

Sista delen: Henrik VIII - en tyrann

...
Del 4 av 4, år 1533-1547. Brittisk dokumentär från 2009 om Henrik VIIIs sista fjorton år på tronen och hur hans tid som kung förändrade England.

Fotbollslagets intelligens - Så bygger man en smart grupp

...
Dokumentär om ett fotbollslags kollektiva intelligens. Vetenskapsmän - hjärnforskare, psykologer och neurologer - resonerar kring den senaste forskningen och jämförelser görs med den kollektiva intelligensen i fiskstim och bisamhällen.