VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bella Figura. Röster och kroppar på operan

...
Dokumentär från 2006 om operahusens syn på skönhet och skönhetsideal. År 2004 bröt Royal opera Covent Garden sitt kontrakt med sopranen Deborah Voigt på grund av att hon ansågs vara för tjock.

Bröderna Karamazov - Del 8

...
Den omfattande romanen "Bröderna Karamazov" berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Denna ryska tv-serie från 2009 följer romanen närmare än tidigare inspelningar.

Konststaden New York. Konsten i New York - New York i konsten

...
Dokumentär om konsten och konstlivet i New York. Hur påverkar staden konstnären, och hur mycket påverkar konstnären staden?

Amerikanska inbördeskriget. Dödsskuggans dal

...
Del 5 av 7 i en dokumentärserie om Amerikanska inbördeskriget. Kvinnornas roll i kriget samt duellen mellan Lee och Grant. Lincolns tal vid Gettysburg öppnar programmet som sedan fortsätter med att berätta om kvinnornas roll i kriget.

Oceanernas hemligheter. Norra ishavet

...
Del 8. Brittisk dokumentär från 2008 om Norra ishavet. I en av världens mest ogästvänliga omgivningar utforskar Philippe Cousteau Jr., marinarkeologen Dr. Lucy Blue, forskaren Paul Rose och oceanografen Tooni Mahto hur Norra ishavet förändras och hur detta kommer att påverka klimatet.

Flyglarnas kamp - Bechstein utmanar Steinway

...
Dokumentär om den växande pianomarknaden. Tyska Bechstein försöker återerövra sitt gamla rykte i flyglarnas värld och utmanar Steinway.

Warren Buffet - Världens rikaste man

...
Warren Buffet har år efter år överträffat börsen med sina investeringar. Hans förmögenhet beräknas uppgå till 37 miljarder, men trots det lever han ett anspråkslöst liv i sin hemstad Omaha.

Frukost och diskussion på Axess magasin . Den rumsrena extremismen

...
Axess chefredaktör Johan Lundberg bjuder in Expressens kulturchef Karin Olsson och skribenten Torbjörn Elensky för att diskutera rumsren extremism i Svergie. Är det skillnad på extremism och extremism i de svenska spalterna?

Fiolfavoriter - Del 2

...
I den andra delen av Capuçons och Ducros CD-inspelning får vi avnjuta stycken, av bland annat G. Dinicu, E. Elgar, J. Suk och F. Schubert.

Mannen under attack. Hot mot männens fertilitet

...
Brittisk dokumentär om faran med de kemikalier vi får i oss och hur de riskerar att förstöra den manliga reproduktionsförmågan.

Hvad vilja Socialdemokraterna 2011?. Se och hör partiledarkandidaterna tala

...
Från seminarium vid Engelsbergs bruk i februari 2011 med Lotta Gröning som moderator. Medlemmar av den socialdemokratiska kriskommissionen och andra ledande socialdemokrater ger sina visioner av Socialdemokraterna 2011. Dessa kommenteras även av ett antal utomstående publicister och statsvetare.

Argerich & Yuja Wang i Verbier - Konsert Verbier Festival 2009.

...
Ett mycket vackert möte mellan den unga pianisten Yuja Wang och den mer erfarna pianisten Martha Argerich på Verbier Festival, 2009.

Schmidt - en rastlös pensionär. Del 2 Rådgivaren

...
Serie i tre delar om Västtysklands förre förbundskansler Helmut Schmidt

Att vara Magritte. Ett annorlunda porträtt

...
Istället för att göra en traditionell biografisk dokumentär om den belgiske surrealistkonstnären René Magritte (1898-1967) valde regissören Henri de Gerlache en annan väg.

Oceanernas hemligheter. Medelhavet

...
Brittisk dokumentär från 2008 där vi utforskar Medelhavet, som på många sätt är den västerländska civilisationens vagga.

I Chopins fotspår. En biografi över Frédéric Chopin

...
Fransk dokumentär om Frédéric Chopins (1810-1849) liv och musik. Chopin föddes utanför Warzawa. Hans musikaliska talang visade sig tidigt och redan vid tio års ålder förklarades han vara ett underbarn. Från 2007.

Det röda kylskåpet - En resa genom Himalaya

...
Följ med 17-åriga Hari Rai på hans resa längs med bergsstråken i Himalaya. Hari har i tre år arbetat som väskbärare åt turister för att finansiera sina studier. Till skillnad från många av de 60 000 barn som idag arbetar som väskbärare i Nepal har Hari haft tur som fått möjligheten att också studera.

Degas och dansen. Hans målningar ansågs stötande

...
BBC-dokumentär om Edgar Degas (1834-1917) målningar från balettens värld. Målningarna, glamorösa och idag älskade av många, ansågs av sin samtid skandalösa och omoraliska.

Fiolfavoriter - Del 1

...
I den första delen av Capuçons och Ducros CD-inspelning får vi avnjuta fantastiska stycken, av bland annat A. Dvorak, F. Mendelssohn, C. Débussy och S. Prokofiev.

Hvad vilja Socialdemokraterna 2011?

...
Axplock från seminarium vid Engelsbergs bruk i februari 2011. Moderator: Lotta Gröning. Hela seminariet kan ses på Axess Play från och med fredag18 februari.

Pianomani. Att nå den perfekta klangen

...
Möt pianoteknikern Stefan Knüpfer i denna prisbelönade dokumentär. En film om kärlek, perfektion, och lite galenskap. Om att lyfta fram det bästa i varje pianos personlighet.

Röda havets koraller - Expedition utrotningshotad

...
Under en timme får vi följa med på en fantastisk resa till ögruppen Farasan Islands utanför Saudiarabiens kust, när amerikanska och saudiarabiska forskare åker på expedition för att undersöka de utrotningshotade korallrevens tillstånd.

Yuja Wang spelar i Verbier - Konsert Verbier Festival 2009

...
Fransk konsertfilm från 2009 med pianisten Yuja Wang som framför verk av Johannes Brahms, Frédéric Chopin, och Igor Stravinskij.

Julia Varadys master class. Dokumentär av Bruno Monsaingeon

...
Operasångerskan Julia Varady slutade 2003 att sjunga för publik efter en över fyrtio år lång karriär för att istället koncentrera sig på att lära unga talanger att sjunga.

Schmidt - en rastlös pensionär. Del 1 Resenären

...
Serie i tre delar om Västtysklands förre förbundskansler Helmut Schmidt

Amerikanska inbördeskriget. Fria för alltid

...
Del 3 av 7 i prisbelönt dokumentärfilm om Amerikanska inbördeskriget. Om händelserna som ledde fram till Lincolns kungörelse över slavarnas frihet.

Oceanernas hemligheter. Indiska oceanen 2

...
Brittisk dokumentär från 2008 där teamet reser till Kryddöarna i Tanzania för att undersöka vad som händer där den Indiska oceanen möter en kontinent.

Nötknäpparen - En julsaga

...
Den ungerske balettkoreografen Youri Vámos kombinerar E.T.A. Hoffmans välkända novell Nötknäpparen och Pjotr Tjajkovskijs musik, som skrevs för en balettproduktion av just Nötknäpparen, med Charles Dickens klassiker En julsaga.

Henrik VIII - en tyrann - Del 4: Tyrannen

...
Del 4 av 4, år 1533-1547. Brittisk dokumentär från 2009 om Henrik VIIIs sista fjorton år på tronen och hur hans tid som kung förändrade England.

Bröderna Karamazov - Del 6

...
Del 6 av 8. Rysk tv-serie från 2009 baserad på Dostojevskijs roman. Handlingen kretsar kring de tre bröderna Karamazov som representerar tre typer av män: den fromme troende, den intellektuelle tvivlaren samt livsnjutaren.

Krossa hierarkierna!

...
Kulturarvet bör ses utifrån ett internationellt och gränsöver skridande perspektiv snarare än som kopplat till olika gruppidentiteter. Det sätt på vilket vi uppskattar och påverkas av kultur är oväntat och förutsättningslöst.

Kissin spelar Chopin i Verbier - Konsert från Verbier Festival 2009

...
Ett samarbete mellan pianisten Evegny Kissin och dirigenten Charles Dutoit på Verbier Festival, 2009. Tillsammans tolkar de Frédéric Chopins pianokonsert nr. 2, etudes nr. 1, 2, 3, 4, 12, Op. 10; och etudes nr. 5, 6, 11, Op. 25 (1829-1830).

Bröderna Karamazov - Del 5

...
Del 5 av 8. Rysk tv-serie från 2009 baserad på Dostojevskijs roman. Med: Sergey Gorobchenko som Mitya, Anatoly Beliy som Ivan och Alexander Golubev som Alesha.

Amerikanska inbördeskriget - 150 år. En blodig historia

...
Del 2 av 7. Hur det amerikanska inbördeskriget kom att handla om avskaffandet av slaveriet och det moderna krigets födelse. Detta avsnitt följer nordstatsgeneralen George McClellans olycksaliga krigståg mot Robert E. Lee på Virginiahalvön.

Oceanernas hemligheter. Indiska oceanen 1

...
Indiska oceanen är världens tredje största hav. Här finns några av världens mest orörda havsområden, men den är också omgiven av många välbefolkade länder.

Mozarts Zaide. Sångspel i två akter

...
Mozarts ofullbordade opera Zaide (1779-1780) i Peter Sellars tappning. Från Aix-en-Provence festivalen 2008 med Camerata Salzburg Orchestra under ledning av Louis Langrée. Peter Sellars kontroversiella version av Mozarts räddningsopera Zaide med Ekaterina Lekhina som Zaide.

Henrik VIII - en tyrann - Del 3: Älskaren

...
Del 3 av 4, år 1526-1536. 1526 börjar kung Henrik uppvakta Anne. Hon vägrar att bli hans älskarinna så han bestämmer sig för att gifta sig med henne. Detta kräver en skilsmässa från hans fru Katherine, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

Världens skulpturer - Del 2

...
Del 2 av 3. Waldemar Januszczak fortsätter sin resa genom skulpturernas värld och fokuserar den här gången på hur skulpturer har använts i samhälle, politik och religion.