VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Verkligheten bakom skräckfilmer - Dracula

...
Brittisk dramadokumentär från 2009 om den historiska bakgrunden till den kanske mest kända skräckikonen - vampyren greve Dracula.

Robert F Kennedy i Sydafrika. Ett historiskt besök 1966

...
Amerikansk dokumentär från 2010 om Robert Kennedys besök i Sydafrika. 1966 stod apartheiden på sin höjdpunkt i Sydafrika och Kennedys resa i landet blev ett uttryck för amerikanskt stöd till apartheidmotståndarna.

Egyptens mystiska drottning Nefertiti

...
Brittisk dokumentär om den artonde egyptiska dynastin för tre tusen år sedan och faraon Akhenaten, hans fru Nefertiti och son Tutankhamon. Vem var drottning Nefertiti och vilken roll spelade hon?

Dansa med rösten - Maria Joao - En stor portugisisk sångerska

...
Fransk-tysk musikdokumentär från 1998 om Maria Joao (1956-) som är känd för sin musikaliska förmåga att behärska ett flertal olika musikstilar. Joao har på ett konstnärligt sätt sammanfört traditionell folkloristisk gitarrmusik, med allt från jazz till modern electro. Hennes repertoar har sina rötter i den portugisiska folkmusikstilen fado, en slags klagosång med brasilianska, afrikanska och arabiska influenser.

Den första passionen - världens första film om Jesus. Filmpionjären i Jerusalem

...
Fransk dokumentär från 2010 om den första filmen om Jesu liv, "From the Manger to the Cross". Originalfilmen spelades in på plats i Palestina 1912 och var en stor kommersiell succé, men idag minns knappast någon filmen eller dess regissör Sidney Olcott. Den här dokumentären följer dock i filmens fotspår och berättar dess historia.

Quadir - En afghansk Odysseus. Söker sin familj efter nio år

...
Qadir flydde från Afghanistan när talibanerna invaderade hans hemstad och lyckades ta sig till Grekland. Han återvänder nu, nio år senare, för att leta efter sin familj men oroas över dagens situation - landet har krossats och försöker återbygga sig själv men talibanerna är ett ständigt hot och regeringen lyckas inte förse medborgarna med ens de mest grundläggande förnödenheterna.

Cern - letandet efter partikeln. Jakten på Higgs-partikeln

...
Vi får lära känna världens största partikelfysiklaboratorium i Cern genom att under fyra år följa professor Stan Bentvelsen och hans holländska forskningsgrupp i deras jakt på Higgs-partikeln.

Sex författare i New York

...
Vad händer inom världsmetropolens amerikanska litteratur? Den franske litteraturvetaren Nelly Kapriélian besöker författarna och tar tempen på staden efter 9/11 och Bret Easton Ellis.

Talibaner - Samtal med fienden

...
Dokumentär om talibaner som slåss mot brittiska soldater i Afghanistan och extrema islamister som slåss för ett globalt jihad.

Verkligheten bakom skräckfilmer. Frankenstein

...
Brittisk dramadokumentär från 2009 om den historiska bakgrunden till en av vår tids mest kända skräckikoner - Frankenstein. I 1800-talets London, två decennier innan Mary Shelley skrev sin berömde roman om Frankenstein lyckades vetenskapsmannen Giovanni Aldini återväcka döda djur, delar av människor och nyligen halshuggna brottslingar med hjälp av elektricitet.

Tre evolutioner - Björnens historia

...
Del 3 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om björnens utveckling, en verklig evolutionens hjälte som har anpassat sig till en stor mängd olika klimat.

Cern - letandet efter partikeln - Jakten på Higgs-partikeln

...
Vi får lära känna världens största partikelfysiklaboratorium i Cern genom att under fyra år följa professor Stan Bentvelsen och hans holländska forskningsgrupp i deras jakt på Higgs-partikeln.

Elefanternas hemliga liv - del 1 av 3

...
BBC-serie från 2009 om elefanternas liv i Samburu National Reserve i Kenya. Vi får följa elefanternas individuella berättelser om hur de kämpar för sina familjer, för att forma allianser och undvika konflikter. Del 1 av 3.

Fabiana och de 40 sångarna - Manskör i en kvinnas händer

...
Dokumentär från 2008 om Fabiana Noros arbete med manskören i den italienska byn Ruda. Sedan hon tog över som körledare har körens rykte växt. Vi får följa hennes arbete med kören och vi får följa körmedlemmarnas liv.

Konst som konsumtion. Bakom konstvärldens kulisser

...
Dokumentär om de stora pengarna och de inofficiella spelreglerna. Vi får komma bakom världens stora konstscen - vad är det som sätter priset och vem är beredd att betala..?

Oljans värld. Del 2: The Oil Curse

...
Del 2 av 3. Att upptäcka olja brukar ofta ses som en enkelbiljett till rikedom och ekonomisk tillväxt men så är inte alltid fallet. (Bild: flicka från programmet.)

Mozart och Muti i Salzburg. Från Grosses Festspielhaus

...
Mozart-konsert med Wienfilharmonikerna i en inspelning från Grosses Festspielhaus i Salzburg 1994. Dirigent: Riccardo Muti. (På bild)

Natalie Dessay som Lucia. Fransk operastjärna i praktroll

...
Dokumentär den franska operastjärnan Natalie Dessay från Nationaloperan i Paris. Hon uppträder i Andrei Serbans uppsättning av operan Lucia di Lammermoor. Från 2007. Vi får se Natalie Dessay göra rollen som Lucia och höra hennes egna kommentarer och åsikter under framförandets gång.

Verkligheten bakom skräckfilmer - Varulven

...
Brittisk dramadokumentär från 2009 om den historiska bakgrunden till en av de mest varaktiga skräckikonerna i världen - varulven. Alla känner till legenden om mannen som förvandlas till en varg när det är fullmåne, men varifrån kommer denna berättelse?

Tre evolutioner - Kalkonens historia

...
Del 2 av 3 Brittisk dokumentär från 2009 om kalkonens utveckling, från den livsfarliga velociraptorn till dagens bondgårdsdjur.

Det vulkaniska helvetet - Om att förutsäga utbrottet

...
Brittisk dokumentär om vetenskapens utmaning att förutsäga vulkanutbrott. Vi får ta del av två seismologers teorier, Bernard Chouet och Stanley Williams.

Frukost med Axess - Blir vi verkligen smartare?. Se hela diskussionen på Axess Play

...
Ett samtal om intellekt, intelligens och internet. Johan Lundberg, chefredaktör på Axess magasin samtalar med Inger Enkvist, professor vid Lunds Universitet och Johan Norberg, liberal debattör och författare.

Nénette - Representant för en ras

...
Fransk dokumentär från 2010 om orangutangen Nénette som nyligen fyllt 40 år och som sedan 1972 lever i djurpark i Paris, på Jardin des Plantes. Hon är något av en stjärna och ser hundratals besökare varje dag. Och naturligtvis har varje besökare någon kommentar om den något rufsiga damen. Frågan är om filmen säger mer om männsikan än apan?

Naturligt geni. Jakten på en 'intelligensgen'

...
Dokumentär som följer forskaren Robert Plomin i hans jakt på en speciell "intelligensgen", en gen som skulle förekomma endast hos intelligenta personer och därför kunna förklara varför vissa blir smarta medan andra blir dumma.

Från getto till Gershwin. Fransk dokumentär från 2005

...
De judiska immigranternas inflytande på den amerikanska musiken. Mellan 1880 och 1924 anlände två och en halv miljoner judar till USA. De försökte bland annat genom musiken att integrera sig i det amerikanska samhället.

Hur intelligenta kan vi bli?

...
Den tekniska revolutionen når snart vår hjärna. I framtiden kan den mycket väl förstärkas med minimala mikroprocessorer som förstärker vårt minne, då kan också robotar i nanostorlek diagnostisera och reparera hjärnskador.

Arkeologi. Del 3: Från Petra till Hegra - Nabateernas rike

...
Del 3 av 7. Fransk dokumentär om nabateernas rike. Vad vet vi om folket som härskade över de stora ökenområdena? Från 2004. Bild: Även nabateerna lät bygga sig in i de dramatiska, höga klipporna, precis som i Petra.

Opera: Näktergalen. Med Natalie Dessay

...
Stravinskijs opera Näktergalen baserades på H.C. Andersens saga som operafilm. Inspelad 2005 till 200-årsminnet av HC Andersen.

Samhällsbyggarna. Myror och bin i 50 miljoner år

...
Brittisk-schweizisk dokumentär om de ultimata samhällsbyggarna, myror och bin, som har levt i över 50 miljoner år och som kommer att överleva oss.

Sagan om penseln. Poeten Tonino Guerra berättar

...
Italiensk-svensk film från 2008 om poeten Tonino Guerras liv och hans relation till poesi och konst med regi, manus, foto, teckningar och redigering av Andreas Kassel.

Miljonprogrammens terrorister

Ingen som har upplevt den fasansfulla tomhet som strålar ut från punkthusen på hedarna öster om Glasgow borde vara speciellt förvånad över att här finna den medhjälpare till den svenske självmordbombaren Taimour Abdulwahab, som nyligen greps av skotsk polis.

Tre evolutioner. Valens historia

...
Del 1 av 3. Brittisk dokumentär från 2009 om valens utveckling, från ett vargliknande landdjur som åt fisk till oceanens kejsare.

Händels Messias. Med Kings College Choir

...
Brittisk konsertfilm från 2009 till 250-årsminnet av Händels död. Händels Messias framförs av dirigenten Stephen Cleobury och The Choir of Kings College på King's College Chapel i Cambridge.

Alzheimers mysterier. Jakten på sjukdomens orsak

...
Fransk-tysk dokumentär från 2008 om jakten på ett botemedel mot Alzheimers som över 14 miljoner människor lider av över hela världen. Är våra grundläggande antaganden fel?

Rampfeber. Världens bästa musiker berättar

...
Dokumentär om rampfeber som för många är ett stort problem men inte för alla. Vi får möta kända musiker som berättar om sina erfarenheter, bland annat Anne Sofie von Otter.

I pengarnas tid - med Niall Ferguson. Del 1: Girighetens drömmar

...
Del 1 av 6 i brittisk dokumentär om pengar. Historikern och Harvardprofessorn Niall Ferguson berättar om kredit och skuld, samt varför kreditsystem är ovärderliga för alla civilisationer.

Muslimska brödraskapet - om frihet och jämlikhet

...
Vad vill Egyptens islamister? Exilirakiern Walid al-Kubaisi möter brödraskapets ledare för att prata om frihet och jämlikhet.

Den inbillade sjuke. Molières klassiska komedi

...
Fransk film från 2008, baserad på den franske pjäsförfattaren Molières klassiska komedi "Den inbillade sjuke" från 1673.

I Beethovens fotspår. Biografi över en titan

...
Dokumentär om Beethovens liv och musik med bland annat dirigenten Kurt Masur, pianisten David Fray och musikologen Beate Kraus från Beethoven-House.

Kokain. Del 1: Viva la coca

...
Del 1 av 3 i dokumentärserie om kokain. Programmet handlar om de bönder i Peru vars enda inkomst kommer från odlandet av kokabusken.

Den thrakiska kungagraven. En glömd civilisation

...
I Augusti 2004 upptäckte den bulgariska arkeologen Geurgui Kitov "den trakiska kungagraven" utanför Sofia. Thrakien sträckte sig från Egeiska havet till Ukraina för mer än tvåtusen år sedan. Riket täckte större delen av Balkanhalvön och Mindre Asien.

Det vi tror på. Om pengars värde

...
Tysk dokumentär från 2009 om vad pengar egentligen är och vad värdet faktiskt består av samt hur lokala valutor kan förbättra den globala ekonomin.

Fiolfavoriter. Del 3

...
I den sista delen av Capuçons och Ducros CD-inspelning får vi avnjuta fantastiska stycken, av bland annat R. Schumann, E. W. Korngold, R. Strauss och K. Szymanowski.

Faraonernas privata liv. Artonde dynastins undergång

...
Del 1 av 3 i dokumentär om faraonernas privata liv. Varför dog den artonde dynastin plötsligt ut? Arkeologiska framsteg ger nya evidens. (Bild: Tutankhamun.)

Haven - hem för 20 000 kablar. Datasamhällets motorvägar

...
Fransk-tysk dokumentär från 2010 om hur det moderna samhället fungerar, och hur information sprids mellan kontinenter på sekunden.