VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Detta är ett test

Testnyhet med ljud...

Claudio Abbado - en maestro i vår tid

...
Musikdokumentär om en av vår tids största musiker som genom intervjuer berättar om sitt artistiska, musikaliska och privata liv.

Primadonnornas kväll . Från teatern i Taormina

...
Tolv kända primadonnor samlades av André Heller 2001 i Taormina, Italien för en konsert på den kända grekiska teatern. Med Jessye Norman, Ami Koita, Dee Dee Bridgewater, Noa, Amal Murkus, Esma Redzepova, Cristina Branco, Sheila Chandra, Uxia, Haris Alexiou, Sainkho och Lina Sastri.

Vem brände Rom? Var det de kristna?

...
Dokumentär med några av vår tids mest framstående arkeologer, bland andra Andrea Carandini. De utreder nya arkeologiska rön om den mytomspunna branden i Rom.

Seriestart: Doktor Zjivago

...
Del 1 av 10. Viktor Komarovskij är en känd advokat som sitter i duman. På ett tåg till Moskva bli han bekant med familjen Ivanovna och bestämmer sig för att hjälpa dem med deras syateljé. Som beskydare av familjen får han mycket makt och kontroll och kommer nära Larisa Ivanovna. När modern Anna Ivanovna blir dödligt sjuk får familjen hjälp av doktor Jurij Zjivago.

Ekonomiklubben 2011 - Del 3

...
Del 3 av 6. Gäster hos Martin Ådahl är Robert Bergqvist, chefekonom SEB, Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan samt Lars Jonung, nationalekonom och kolumnist på DN.

Bleak House av Charles Dickens - Del 3 av 8

...
I den tredje delen av åtta väcker ett chansartat möte mellan Esther och Lady Dedlock frågor samtidigt som Richard och John Jarndyce relation försämras. Tulkinghorn upptäcker slutligen Nemos riktiga identitet, och Nemos gamle vän Sergeant George har bevisen som Tulkinghorn är redo att göra vad som helst för... Men George har egna problem.

Solsystemets gåtor - Del 3

...
I den tredje delen av Solsystemets gåtor får vi lära mer om vårt solsystem och hur gas kan skapa några av de vackraste platserna i vårt solsystem.

Amerikas musikaliska mästare - Charlie Parker

...
Amerikansk musikdokumentär från 1987 med intervjuer och arkivmaterial om Charlie Parkers liv och musik.

Ekonomiklubben 2011 - Del 2

...
Del 2 av 6. Gäster i kvällens avsnitt är Göran Zettergren, TCO:s chefsekonom, och Marian Radetzki, professor i nationalekonomi. Ämnen som tas upp är arabvärldens revolutioner, oljan och Riksbanken. Dessutom besvaras ett vardagsproblem från en tittare.

Vivaldis cellokonserter. Ensemblen Il Giardino Armonico

...
Fransk konsertfilm från 2007 där fyra av Vivaldis 27 cellokonserter framförs i San Mauriziokyrkan, Milano. Med den berömde cellisten Christophe Coin och Il Giardino Armonico.

Kristus grav. Den heliga gravens kyrka i Jerusalem

...
Programmet följer Oxfordarkeologerna, och äkta paret, Martin Biddle och Birthe Kjølbye-Biddle i deras undersökning om huruvida Kristus grav verkligen ligger i Den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Den heliga gravens kyrka byggdes på 300-talet e.Kr. men brändes av perserna 614 och förstördes återigen av den muslimske kalifen år 1009 varefter den återuppbyggdes än en gång. Kyrkan sägs enligt skriftliga källor vara byggd på den plats där Kristus grav är belägen.

Brahms: Sonat nr 1, op 78. Med Itzhak Perlman och Daniel Barenboim

...
Två av de mest respekterade levande solisterna arbetar här tillsammans för att framföra den tyske kompositören Johannes Brahms (1833-1897) Sonat för piano och violin nr 1, op 78.

Korset under halvmånen - Om kristna i Pakistan

...
För tolv år sedan tog den katolske biskopen i Pakistan, John Joseph, livet av sig utanför en domstolslokal. Det var en dramatisk protest mot landets hädelselag som ger dödsstraff för den som skändar Koranen eller förtalar profeten Mohammed. Många kristna i Pakistan har fått betala med sina liv för denna intolerans.

Bleak House av Charles Dickens. Del 2 av 8

...
Filmatisering av Charles Dickens omfångsrika roman från 1852. Del 2 av 8. Dickens romanbygge omfattar mer än 800 sidor och räknas som den främsta beskrivningen av det victorianska London. I rollerna: Gilliam Anderson, Alun Armstrong, Pauline Collins, Charles Dance, Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, med flera.

Ekonomiklubben 2011 - Del 2

...
Del 2 av 6. Gäster i kvällens avsnitt är Göran Zettergren, TCO:s chefsekonom, och Marian Radetzki, professor i nationalekonomi. Ämnen som tas upp är arabvärldens revolutioner, oljan och Riksbanken. Dessutom besvaras ett vardagsproblem från en tittare.

Viktoria Mullova och friheten - En sovjetisk violinists berättelse

...
Musikdokumentär från 2005 om violinisten Viktoria Mullova och hennes historia. Mullova tränades i den sovjetiska talangfabriken under Leonid Kogan och Volodar Bronin. Hon blev först uppmärksammad internationellt i början av 1980-talet och flydde 1983 från Sovjetunionen.

Solsystemets gåtor - Del 2

...
Avsnitt två i dokumentären om solsystemet visar hur all skönhet i vårt solsystem formades av något så simpelt som ett gasmoln.

Staden av guld - El Dorado

...
1595 gavs sig den elisabetanske äventyraren Sir Walter Ralegh ut på en resa i den sydamerikanska djungeln. Hans mål var att finna "den stora guldstaden". Nu följer författaren Charles Nicholl i hans spår.

Leos Janaceks musikmysterium - En kompositörs kärlekstörst

...
1917 stötte den tjeckiske kompositören Leos Janácek ihop med den 25-åriga judinnan Kamila Stösslova. Han var 63 år och levde sedan länge i ett kärlekslöst äktenskap. Nu blev han störtförälskad i den unga kvinnan. Det var en på många sätt omöjlig relation.

Mariinskijteatern i S:t Petersburg. Valery Gergievs egen scen

...
Mot bakgrund av musikfestivalen "Vita nätter" i Petersburg synar filmen Rysslands bästa orkester, opera och balett vid Mariinskij, också känd som Kirovteatern.

Den unge Freud - Psykoanalysens obehagliga ursprung

...
Genom dramatisering, intervjuer och Freuds egna brev berättas historien om den unge Sigmund Freud och en av hans tidiga patienter, Emma Eckstein - ett fall han nog helst skulle ha glömt bort, men som hjälpte honom att forma de teorier som kom att bli hans arv till världen.

En midsommarnattsdröm - Balett i Monte Carlo

...
Shakespeares 'En midsommarnattsdröm' i fransk balettversion. Inspelad i september och oktober 2008 på Atelier des Ballets de Monte Carlo i Monte Carlo.

Ekonomiklubben är tillbaka - Vårbudget och Pippi Långstrump

...
Del 1 av 6 Om vårbudgeten och något som ibland kallas för Pippi Långstrump-ekonomin. Ständiga medlemmar i klubben är Cecilia Hermansson, Andreas Berg och Willy Bergström. Martin Ådahl håller i ordförandeklubban som vanligt.

Bleak House av Charles Dickens. Del 1 av 8

...
Filmatisering av Charles Dickens omfångsrika roman från 1852. Del 1 av 8. Dickens romanbygge omfattar mer än 800 sidor och räknas som den främsta beskrivningen av det victorianska London. I rollerna: Gilliam Anderson, Alun Armstrong, Pauline Collins, Charles Dance, Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, med flera.

Männens heder - flickornas död - Beduinsk familjetragedi i Israel

...
Dokumentär om hederskultur i en israelisk stad med palestinska och judiska invånare. Här förekommer det hedersmord bland beduinstammar - männen mördar sina egna barn och systrar...

Solsystemets gåtor - Del 1

...
I den första delen i dokumentären om vårt solsystemet visar professor Brian Cox vilka krafter solen har. Med den senaste vetenskapen och tekniken får vi följa med på en resa om rymden.

Allt du vill veta om musik - En lektion i klassisk musik

...
I en mycket humoristisk tappning visar den berömda violinisten Aleksey Igudesman tillsammans med den framstående pianisten Richard Hyung-ki Joo vägen in i den klassiska musikens värld.

Flykten från döden - längtan efter odödlighet

...
Skådespelaren Gabriel Bryne reser jorden runt för att få veta mer om människans ångestfyllda förhållande till döden. En tankeväckande och flerfaldigt prisbelönad dokumentär om den tanke som ingen enda individ är oberörd av.

Män i vapen - Del 2

...
Del 2 av 4. Guy genomgår militär träning och skickas till Dakar i Västafrika. På grund av en kollegas dumdristiga misstag hamnar han i en internutredning och skickas tillbaka till England.

Vespasianus - Kejsare i Rom

...
Brittisk dokumentär om kejsar Vespasianus, hans liv och tid vid makten och om rikets frammarsch mot "guldåldern".

Middle East: Shifting Sands - the New Generation. Seminarium på engelska

...
Seminarium i samarbete med Utrikespolitiska Institutet om utvecklingen i Mellanöstern med deltagare från Egypten, Tunisien och Frankrike.

Robert Stevenson - äventyr i ord och handling

...
Robert Louis Stevenson levde visserligen på 1800-talet, men hans berättelser och böcker läses konstant och filmatiseras i ständigt nya varianter. Skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde är två exempel på vad som tycks vara odödligt. Vem var Robert Stevenson?

Konst och oligarker - dokumentär om dagens Ryssland

...
Berättelsen om de ryska nyrikas intresse för investeringar i konst. Vi möter även den för hundra år sedan verksamme konstsamlaren Sergej Shchukin, vars enorma samling av bland annat fransk konst konfiskerades av Lenin. I dag finns en viss oro bland oligarkerna att historien kan upprepa sig.

Historien om Buddha - en dramadokumentär

...
För hundra år sedan var historien om Buddha djupt begravd i den indiska djungeln. På 1800-talet började arkeologer och upptäcksresande från väst leta efter den verklige Buddha, Siddhartha Gautama. Detta är berättelsen om mannen som ändrade historien om människan och sökandet efter inre ro och lycka.

Pianogeniet Chopin - en musikalisk biografi

...
Ett porträtt av pianokompositören Frédéric François Chopin (1810-1849) liv - om det polska underbarnets uppväxt, senare karriär, och de musikala och existentiella influenser han påverkades av. Vi får träffa några av de mest framstående pianisterna idag, som alla berättar om sina egna relationer till Chopins verk.

En stasiagents ångest - Östtyskt spioneri. När vänskapen offras

...
Fransk-tysk dokumentär från 2009 om Östtysklands spioneri på sitt eget folk, här exemplifierat med den unge regimkritiske studenten Peter och hans vän Hans.

Anne-Sophie Mutter. Porträtt av en världsartist

...
Dokumentär om violinisten Anne-Sophie Mutter. Vi får lära känna henne både privat samt utifrån hennes profession som violinist.

Kulturarv räddat!

Mot bakgrund av den pågående debatten om utställningen Lust och last på Nationalmuseum, har Axess chefredaktör Johan Lundberg sett sig föranledd att gripa in och tillfälligtvis lägga beslag på den målning av Verner von Heidenstam som man på SvD förpassat till ett förvaringsutrymme i tidningens lagerlokaler.

Popov - Dubbelagent. Han var James Bonds förebild

...
Dokumentär om Dusko Popov från Serbien som rekryterades av Nazityskland för att bli spion. Men istället blev han dubbelagent för Storbritannien.