VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bortom oändligheten - En BBC-dokumentär om det otänkbara

...
Vi får i denna dokumentär ta del av den senaste forskningen om oändligheten, är det så att universum kan fortsätta i det oändliga? Programmet visar logiken i hur det skulle vara om det stämmer.

Den franska chansonen - Charles Trenet

...
Musikdokumentären om den franska chansonen ger i detta avsnitt ett porträtt av den franske vissångaren och kompositören Charles Trenet (1913-2001).

Satansverserna utan slut. Brittisk dokumentär från 2008

...
Boken som ledde till internationella konflikter och dödshot mot författaren. Salman Rushdies Satansverserna släpptes 1988 och på grund av dess kontroversiella innehåll, som ansågs vara förolämpande mot Islam, ledde släppet till politiska kriser, mordhot och dödsfall.

Frukost med Axess - Ju mer vi är tillsammans

...
Ett samtal om konsensus, åsiktspluralism och grindvakter. Samtalsledare är Johan Lundberg, chefredaktör på Axess. Medverkande: Sakine Madon, redaktionschef Newsmill Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter Mikael Jalving, historiker och författare till Absolut Sverige - en resa i tystnadens rike

Den franska säkerhetstjänsten 1960 - 1981

...
Del 2 av 4 om det kalla krigets heta år. Serie om en europeisk säkerhetstjänsts arbete under efterkrigstiden. Under 60-talet är Charles de Gaulle president i Frankrike och det är inte bara Europas uppdelning i en kommunistiskt och en demokratisk del som skapar säkerhetspolitiska aktiviteter.

Vad Darwin inte visste. Vetenskapen efter Darwin

...
Dokumentär till 150-årsjubiléet för Charles Darwins "Om arternas uppkomst" 2009. Darwins teori kritiserades och förlöjligades av hans samtida forskare. Programledare Armand Leroi.

Norrbotten Big Band i världen - skivinspelning och festival

...
Axess-TV tar er med till en skivinspelning i New York med Norrbotten Big Band och några av dagens främsta amerikanska jazzsolister, Peter Erskine, Rufus Reid, Randy Brecker, George Garzone och David Liebman.

Genetiken och gen-etiken - dokumentär

...
Dokumentär om integritetsriskerna med genetiken och dess användningsområden när världens befolkning är på väg att kartläggas.

Bleak House av Charles Dickens - Del 7

...
Del 7 av 8. Esthers känslor för Woodcourt växer sig allt starkare. Richard och Adas nyheter oroar Esther och Jarndyce. Kommissarie Bucket undersöker mordet på Tulkinghorn; ett fall med många misstänkta mördare. Bevisen pekar mot Lady Dedlock och Bucket gillrar en fälla för henne, med häpnadsväckande resultat.

Mendelssohns kammarmusik - Del 2

...
Del 2 av 3. Gewandhaus-Quartet framför Felix Mendelssohns (1809-1847) Pianokvartett nr 3 och Stråkkvartett nr 6 med pianisten Vladimir Stoupel på Gohliser Schlösschen. Tysk produktion från 1997.

Prinsessan Marie och Freud - del 2

...
Mellan Marie Bonaparte och Sigmund Freud uppstod snart en djup vänskap som bland annat innebar att prinsessan blev en viktig banérförare för den psykoanalytiska rörelsen under 1900-talet. I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Monumentet Bob Dylan

...
Det går inte att överblicka den betydelse Bob Dylan haft på popkulturen under de senaste 50 åren. Mer eller mindre på egen hand gav han konstnärlig legitimitet åt en musikform som tidigare, och oftast på goda grunder, avfärdats som efemär underhållning av högpannade kritiker.

Pluto i våra hjärtan - en upprörd historia

...
Sedan planeten Pluto upptäcktes 1930 har den varit en plats för folklig fantasi. När Amerikanska Naturhistoriska Museet för några år sedan slutade kalla Pluto för "planet" blev det folkstorm utan dess like.

Ekonomiklubben - Borg och Feldt

...
Finansminister Anders Borg möter förre socialdemokratiske finansministern Kjell Olof Feldt i samtal med Ekonomiklubben.

Amerikas musikaliska mästare - Count Basie

...
Den amerikanske jazzpianisten Count Basie ledde sin beryktade orkester i femtio år och hade ett stort inflytande över världens jazzmusik fram till sin död vid 80 års ålder 1984.

Den franska säkerhetstjänsten 1940 - 1960. Tid för strid i Europa

...
Serie i fyra delar om en säkerhetstjänsts verksamhet i Europa från 1940 till 2009. Del 1 handlar om andra världskriget och tiden fram till Berlinmuren 1960. Efter kapitulationen mot Nazityskland byggdes den franska säkerhetstjänsten upp från grunden och kom att spela avgörande roll för motståndsrörelsen och senare för det befriade Frankrike.

Amerikas musikaliska mästare. Ray Charles

...
Amerikansk musikdokumentär från 1987 med intervjuer och arkivmaterial om Ray Charles liv och musik.

Bortom Multikulti. Seminarium på Axess Play

...
Seminarium under ledning av Lotta Gröning om en av vår tids stora frågor: Migration och dess konsekvenser. Hur kan invandringen bli friare? Programmet visas i fyra delar.

Vad gör oss till människa? - Del 2: Härmapor

...
Del 2 av 2. I det första avsnittet argumenterade evolutionsbiologen Armand Marie Leroi att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor. Hur har då människan utnyttjat sin större hjärna för att forma världen runt oss? Svaret involverar språk, kultur och även hur vi imiterar varandra, vilket apor är mycket dåliga på.

Doktor Zjivago - Del 4

...
Del 4 av 10. Larisa och Antipov gifter sig i kyrkan. Under Zijvagos tid vid fronten får han reda på att hans fru Tonja har fött ett barn.

Bortom Multikulti. Seminarium på Axess Play

...
Seminarium under ledning av Lotta Gröning. Programmet visas i fyra delar.

Ekonomiklubben 2011 - Del 6

...
Del 6 av 6. Martin Ådahl med gäster avhandlar aktuella ekonomiska frågor. Gäst är Urban Bäckström (bilden), vd för Svenskt Näringsliv, samt Pehr Wissén, adjungerad professor vid Handelshögskolan.

Bleak House av Charles Dickens - Del 6

...
Del 6 av 8. George blir rasande när Tulkinghorn bryter sitt löfte och raserar hans ekonomi. Richard har det inte heller lätt, men Ada och Esther kan kanske hjälpa honom. Esther överraskas av ett frieri. Kommer det från rätt man? Woodcourt återvänder till England och försöker hjälpa den dödssjuka Jo. Tulkinghorn tror att han har Lady Dedlock under kontroll, men hon trotsar honom vilket får katastrofala följder.

Prinsessan Marie och Freud. Del 1

...
Del 1 i filmen om Freuds behandling av den grekisk/danska prinsessan Marie Bonaparte och deras djupa vänskap som ledde dem från soffan i Wien till flykten till London.I rollen som prinsessan ser vi Cathrine Deneuve och som Freud, Heinz Bennent. Regi: Benoit Jacquot.

Fotbollslagets intelligens - Så bygger man en smart grupp

...
Dokumentär om ett fotbollslags kollektiva intelligens. Vetenskapsmän - hjärnforskare, psykologer och neurologer - resonerar kring den senaste forskningen och jämförelser görs med den kollektiva intelligensen i fiskstim och bisamhällen.

Middle East: Shifting Sands - Mellanöstern efter revolutionen

...
Seminarium i samarbete med Utrikespolitiska Institutet om utvecklingen i Mellanöstern. Seminariet hålls på engelska. Deltagare: Ioannis Kaltsas från Grekland, Oussama Kanaan från USA samt Peter Stein från Sverige.

Leonard Bernstein själv - Porträtt av Leonard Bernstein

...
Ett personligt porträtt av dirigenten, kompositören och författaren Leonard Bernstein. Filmen berättar både om hans personliga och professionella liv, med kommentarer från Bernstein själv.

Montezuma II - aztekernas sista härskare. En kung av Guds nåde

...
Montezuma föddes omkring 1465 och ärvde ett imperium som sträckte sig från dagens Mexico till Nicaragua. 1519 mötte Montezuma II conquistadoren Hernán Cortés som avsatte azteken och tvingade honom att erkänna Spaniens överhöghet. Förmodligen stenades han till döds den 29 juni 1520 av sitt eget folk när han höll ett tal om den spanska närvaron. Brittisk dokumentär av BBC från 2009. Regi av John Trefor och programledare är Dan Snow.

Franska filmvågen - Jules och Jim. En film av François Truffaut

...
Fransk film om kärlek, vänskap, och invecklade relationer av François Truffaut. Från 1962.

Vad gör oss till människa? - Del 1: Stora huvuden

...
Del 1 av 2. I det första avsnittet argumenterar evolutionsbiologen Armand Marie Leroi om att den fundamentala skillnaden mellan människor och apor är våra hjärnor.

Doktor Zjivago - Del 3

...
Del 3 av 10. Larisas bror har spelat bort pengar som han behöver. När Larisa ber Komarovskij om 700 rubel får hon summan, men han säger att han aldrig vill se henne igen.

Ekonomiklubben 2011 - Del 5

...
Del 5 av 6. Martin Ådahl med panel och gäster avhandlar aktuella ekonomiska ämnen och tar upp en tittarfråga.

Bleak House av Charles Dickens - Del 5

...
Del 5 av 8. Richards besatthet av domstolsfallet har växt till oroande nivåer samtidigt som John Jarndyce måste bestämma sig för om han ska berätta om sina känslor för Esther. Lady Dedlock berättar något för Esther som kommer att förändra hennes liv för alltid. Guppy utsätter sig för stor risk när han hamnar i vägen för Tulkinghorn. Tulkinghorn har till slut bevis för att Lady Dedlock är skyldig, och ställer henne inför ett ultimatum.

Solsystemets gåtor - Del 5

...
Brittisk dokumentär från 2010 om vårt extraordinära solsystem och om möjigheten till liv på andra planeter.

Amerikas musikaliska mästare - Billie Holiday

...
Amerikansk musikdokumentär om Billie Holidays liv och musik. Genom intervjuer och arkivmaterial lär vi känna den legendariska sångerskan.

Bleak House av Charles Dickens - Del 4

...
Del 4 av 8. George tvingas fatta ett omöjligt beslut då Tulkinghorn ökar pressen. Esther drabbas av smittkoppor men överlever - dock är hon ärrad för livet, och Guppy upptäcker något mycket chockerande om henne.

Margaret Thatcher. Det politiska lönnmordet

...
Dramadokumentär om Margaret Thatchers sista år som Storbritanniens premiärminister (1979-1990). Dokumentären är skriven av Richard Cottan som lyckas göra en gripande skildring av det 'politiska lönnmordet' på Thatcher som ägde rum under hennes sista år som premiärminister.

Den gode soldaten - en dokumentär

...
Amerikansk dokumentär som följer amerikanska soldater som har deltagit i andra världskriget, Vietnamkriget, Gulfkriget och Irakkriget. Vi får följa dem från att de gick med i armén, stred och sedan ändrade uppfattning om vad som är en "god soldat".

Middle East - Shiitisk expansionism. Seminarium på engelska

...
Seminarium i samarbete med Utrikespolitiska Institutet om utvecklingen i Mellanöstern och den iranska drömmen om shiamuslimskt herravälde. Seminariet kan även ses på Axess Play fr o m fredag 6 maj.

Kurt Elling och Norrbotten Big Band - Sverigeturné med jazzens stjärnor.

...
Följ med när en av världens mest hyllade manliga jazzsångare, Kurt Elling, åker på Sverigeturné tillsammans med Norrbotten Big Band.

Doktor Zjivago - Del 2

...
Del 2 av 10. Alla i Moskva är trötta på att det inte skett någon förändring i Ryssland på 50 år. Larisa Ivanovna lär känna yrkesrevolutionären Antipov. Med honom kan hon skrämma varje advokat och tjänsteman som kommer henne för nära.

Ekonomiklubben 2011 - Del 4

...
Del 4 av 6. Martin Ådahl med gäster är tillbaka i studion för att avhandla aktuella ekonomiska frågor. Ekonomiprofessor Nils Gottfries, chefekonom Ola Pettersson samt Anders Rune, chefekonom för Teknikföretagen, debatterar med panelen.

Bleak House av Charles Dickens - Del 4

...
Del 4 av 8. George tvingas fatta ett omöjligt beslut då Tulkinghorn ökar pressen. Esther drabbas av smittkoppor men överlever - dock är hon ärrad för livet, och Guppy upptäcker något mycket chockerande om henne.

Grekiska myter och sanningar - Del 2

...
Andra delen av dokumentären handlar om striden mellan gudar, giganter och monster. Robin Lane Fox reder ut myternas ursprung, hur de genom disparata källor vävts samman och om hur det mediterrana landskapet även påverkat dem.

Solsystemets gåtor - Del 4

...
Om bergen och bergrunden på vår planet handlar det fjärde avsnittet av dokumentären om. Professor Brian Cox tar oss med upp på världens högsta vulkaniska berg, Mauna Kea på Hawaii.

Ordets makt. Del 1: Läsningens magi

...
Del 1 av 4. Om skriftens utveckling och hur människor under historiens gång haft olika sätt att uttrycka sig på.

Amerikas musikaliska mästare - Louis Armstrong

...
Del två i serien om Amerikas musikaliska mästare handlar om Louis Armstrong. Dokumentären bygger på en sammanställning av arkivmaterial och intervjuer - dvs den senaste informationen och forskningen om den store jazzlegenden.

Ljusets dramaturgi. Bakom kulisserna på Glyndebourne Festival Opera

...
Dokumentär om Glyndebourne Festival Operas uppsättning av Wagners Tristan och Isolde från 2007.

Ekonomiklubben 2011 - Del 3

...
Del 3 av 6. Gäster hos Martin Ådahl är Robert Bergqvist, chefekonom SEB, Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan samt Lars Jonung, nationalekonom och kolumnist på DN. Ämnen som tas upp är bland annat Eurokrisen och Tysklands ekonomi.

Ett liv för flyget. Daniel Rundströms passion

...
Dokumentär om Daniel Rundström, en svensk pensionerad pilot, och hans intensiva önskan: efter en lång karriär uppe i luften vill han bygga ett eget flygplan.