VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Columbia - En rymdtragedi. Om NASA och rymdkatastrofen 2003

...
1 februari 2003, bara sexton minuter före landning, exploderade rymdfärjan Columbia under återinträdet i atmosfären efter 15 dagar i rymden. Sju astronauter dog...

Sista delen av Rebecca

...
Del 4 av 4. Rätten tycks inte hitta en anledning till Rebeccas död och avblåser fallet. Rebeccas kusin Favel besöker Max och har med sig dåliga nyheter. Max och hans fru skiljs åt, och han överväger att ta sitt liv, något som Danver hoppas på.

Människans röst - Del 2 av 3: Den manliga rösten

...
Del 2 av 3 i en brittisk dokumentär om människans röst. I detta avsnitt ligger fokus på de manliga vokalister under 1900-talet.

Den sluga lilla räven. Opera av Leos Janacek

...
Den tjeckiske kompositören Leos Janacek skrev både musiken och librettot till operan "Den sluga lilla räven" som handlar om livet och döden. Operan uppfördes för första gången 1924.

Henrik VIII - en tyrann - Del 1: Prinsen

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Den franska chansonen - Édith Piaf

...
Ett porträtt av Edith Piaf (1915-1963). Hennes livshistoria berättad av henne själv, vännerna och musiken. Från hårda uppväxtförhållanden till världsberömmelse kantades vägen av kärlekshistorier, skandaler, kriser och sjukdom.

Konststaden London - dokumentär

...
Film av Peter Vogel. Vi får besöka platser som guideböckerna ofta missar.

Henrik VIII - en tyrann. Del 1: Prinsen

...
Del 1 av 4, år 1485-1509. I denna första del i dokumentären om Henrik VIII får vi följa hans dramatiska barndom. När hans storebror Arthur dör blir Henrik en ung tronföljare och gifter sig sedan med sin brors änka; Katarina av Aragonien.

Från Hitler till Hollywood - del 1

...
Del 1 av 2. När Hitler kom till makten 1933 var en av hans första åtgärder att bannlysa judar från att arbeta inom den tyska filmindustrin, som ansågs vara en av de bästa i världen. Omkring 800 av denna filmpersonal flydde och hamnade i Hollywood som gick en lysande framtid till mötes.

En midsommarnattsdröm. Balett i Monte Carlo

...
Shakespeares 'En midsommarnattsdröm' i fransk balettversion. Inspelad i september och oktober 2008 på Atelier des Ballets de Monte Carlo i Monte Carlo.

Kunskapens gränsmarker. Finns vi på riktigt?

...
Del 3 av 3. Om den saknade pusselbiten om fysikens lagar för att förstå vår egen existens. Skulle upptäckten av denna lag ge svar på varför vi finns, om vi är ensamma, och hur universum är uppbyggt? Sir Martin Rees ger oss en intressant och spännande hypotes om varför vi ännu inte kartlagt den sista pusselbiten i fysikens värld.

Den bästa tid är nu. En konsert till minne av Olle Adolphson

...
En minneskonsert med kompositören och vissångaren Olle Adolphsons mest älskade låtar. Medverkar gör bland andra Anna-Lotta Larsson, Björn Johansson och Storkyrkans kör under ledning av Gustaf Sjökvist.

Doktor Zjivago - Del 9

...
Del 9 av 10. Året är 1921. Jurij har flytt från partisanerna och kommer till Larisa i Jurijatin. Han får veta att hans fru har emigrerat till Paris och fött en dotter. Jurij och Larisa flyttar till godset Varykino där Jurij börjar skriva.

Den verklige "Rain Man"

...
Dokumentär om Kim Peek som hade savant syndrom och som inspirerade Dustin Hoffmans rollfigur i filmen Rain Man. Kim Peek dog i december 2009, 58 år gammal.

Rebecca - Del 3

...
Del 3 av 4. Mrs. De Winter anordnar en maskeradbal på Manderley, som Mrs. Danvers gör allt för att sätta käppar i hjulet för. En segelbåt med ett lik hittas i vattnet precis utanför Manderley. Det innebär problem för Maxime de Winter och hans fru.

Människans röst - Del 1 av 3: Den kvinnliga rösten

...
Del 1 av 3 i en dokumentär om människans röst. Avsnittet handlar om 1900-talets största kvinnliga vokalister inom olika genrer. Vilka var kvinnorna som utvecklade sången och skapade historia?

Ayaan Hirsi möter Tariq Ramadan

...
Vid ett unikt möte samtalar Ayaan Hirsi Ali och Tariq Ramadan om islam i Europa.

Europeiska kammarorkestern - Vladimir Jurowski dirigerar

...
En av världens främsta dirigenter, Vladimir Jurowski, möter en av världens främsta orkestrar, Chamber Orchestra of Europe tillsammans med pianisten Hélène Grimaud.

Den franska chansonen - Juliette Gréco

...
I detta avsnitt av dokumentärserien om den franska chansonen får vi möta Juliette Gréco (1927-). Arkivmaterial och intervjuer har sammanställts till ett unikt porträtt av den franska sångerskan.

Muslimska brödraskapet - om frihet och jämlikhet

...
Vad vill Egyptens islamister? Exilirakiern Walid al-Kubaisi möter brödraskapets ledare för att prata om frihet och jämlikhet.

Djingis Khan - Erövraren

...
Han kallades för hela mänsklighetens härskare. Khan föddes dock som Temujin under extremt fattiga förhållanden i Mongoliet efter att hans far hade mördats. Tillsammans med sin blodsbroder Toghril började han plundra och förstöra och lyckades på så sätt ena de mongoliska stammarna. Med hjälp av nytänkande krigskonst byggde han sedan ett av världens största riken. Fortfarande 700 år efter hans död praktiserades flera av hans stridsmetoder under andra världskriget.

Kunskapens gränsmarker. Varför finns vi här?

...
Del 2 av 3. Programmet handlar om människans existens i universum. Är det möjligt att vi är ensamma i universum - vad är det som finns där ute?

Images of Sweden - Del 3

...
Del 3 av 4. Seminarium på engelska där svenskar och andra ger varierande bilder av Sverige såväl historiskt som i nutid. Med Andrew Brown, Thomas Gür, Richard Swartz, Markus Uvell, Patrick Salmon, Anders Hellner och Anna Jardfelt.

När Mahler mötte Freud - Ett möte mellan två giganter

...
Gustav Mahler led av en depression och han sökte därför upp Sigmund Freud, sommaren 1910. Till tonerna av Mahlers musik återberättas detta möte.

Leonardo da Vinci: Del 2 - Mannen som ville veta allt

...
Del 2 av 2. Brittisk dramadokumentär från 2003 om den mytomspunne Leonardo da Vinci, som berättar den sanna historien om ett extraordinärt geni. Här följer vi honom från 40-årsåldern fram till hans död 1519.

Maria Bethania - Brasiliens röst

...
Om och med den brasilianska sångerskan Maria Bethania. Maria är själv berättaren i denna dokumentär om hennes liv och musik. Förutom att ge oss en inblick i sin egen karriär tar hon med oss på en resa genom den brasilianska musikens historia och även Brasiliens sociala utveckling under hennes tid.

Zimmermann och Bach - Från barockhallen i Polling

...
En tysk konsertfilm från 2009. Den världskände tyske violinsten Frank Peter Zimmermann framför tillsammans med den italienske pianisten Enrico Pace Johann Sebastian Bachs (1685-1750) Sonater för violin och klaviaturinstrument (BWV 1014-1019).

»Ordet islamofobi ska tysta kritik«

...
Paul Berman har med sin bok De intellektuellas flykt visat hur liberala intellektuella kommit att stödja totalitära rörelser i Mellanöstern. De har drivit kampanjer mot de få fritänkare som finns i den muslimska världen, något som påminner om hur dissidenterna från Sovjetunionen attackerades.

Den franska chansonen - Yves Montand

...
Musikdokumentär om den populäre kabarésångaren Yves Montand (1921-1991). Montand porträtteras genom arkvimaterial och intervjuer i en unik dokumentation.

Den franska säkerhetstjänsten 1989 - 2009

...
Del 4 av 4 om "en ny världs nya krig". Efter Berlinmurens fall fokuserar säkerhetstjänsten på ekonomiskt spioneri. Tolv år senare, 2001, skakas säkerhetstjänsten av attacken på Twin Towers. Allt förändras. Man har att göra med en ansiktslös fiende, med okänt antal trupper som slår till var som helst, hur som helst.

Kunskapens gränsmarker. Är vi ensamma?

...
Del 1 av 3. Är jorden den enda planeten i universum, befolkat av komplexa varelser? Är vi ensamma ute i den stora rymden eller ej?

Det röda kylskåpet - En resa genom Himalaya

...
Följ med 17-åriga Hari Rai på hans resa längs med bergsstråken i Himalaya. Hari har i tre år arbetat som väskbärare åt turister för att finansiera sina studier. Till skillnad från många av de 60 000 barn som idag arbetar som väskbärare i Nepal har Hari haft tur som fått möjligheten att också studera.

Doktor Zjivago - Del 7

...
Del 7 av 10. Jurij Zjivago och hans familj bor i Varykino och han tillbringar mycket tid i biblioteket i Jurijatin, där Larisa bor. En dag springer han på henne av en slump.

Leonardo da Vinci - Mannen som ville veta allt

...
Del 1 av 2. Brittisk dramadokumentär från 2003 om den mytomspunne Leonardo da Vinci, som berättar den sanna historien om ett extraordinärt geni. Da Vincis verkliga liv har näst intill glömts bort på grund av alla myter som omvälvt honom men här lär vi känna den verkliga Leonard - konstnär, forskare och ingenjör - en man långt före sin tid.

Rebecca - italiensk miniserie i fyra delar

...
Del 1 av 4. Denna miniserie är baserad på Daphne du Mauriers roman Rebecca, som publicerades 1938. Handlingen kretsar kring en ung flicka som gifter med en förmögen änkling efter en kort tids förälskelse.

Under moskéns täckmantel - Brittisk dokumentär från 2007

...
Dokumentär som undersöker om moskéer i Storbritannien verkligen står för fred och samarbete så som de säger...

Longitudens gåta - Navigationens genombrott

...
Dokumentär om navigationens genombrott. Under 1700-talet kunde man fortfarande inte beskriva exakt position till havs och många fartyg försvann spårlöst. Problemet växte sig större när den globala handeln expanderade. Tills snickaren John Harrison hittade en lösning på problemet.

Röda havets koraller - Expedition utrotningshotad

...
Under en timme får vi följa med på en fantastisk resa till ögruppen Farasan Islands utanför Saudiarabiens kust, när amerikanska och saudiarabiska forskare åker på expedition för att undersöka de utrotningshotade korallrevens tillstånd.

Den franska säkerhetstjänsten 1981 - 1989

...
Del 3 av 4 om "det stora missförståndet". Vänstern och Francois Mitterrand har tagit makten och det uppstår fnurror på tråden till säkerhetstjänsten. Samtidigt uppstår det misstro i förhållande till den amerikanska säkerhetspartnern och affären med Rainbow Warrior försvårar ytterligare för den franska säkerhetstjänsten. Till sist drabbar det även regeringen och presidenten.

Bortom Multikulti. Intolerans i toleransens namn

...
En inspelning från ett seminarium under ledning av Lotta Gröning. I detta sista avsnitt diskuteras intolerans i toleransens namn. Medverkande: Paulina Neuding - Bortom immigrationismen Nima Dervish - Integrationens fallgropar Sara Mohammad - Integrationspolitikens Janusansikte - Hedersmord i Sverige

John Wayne - en amerikansk ikon

...
Dokumentär om den kanske största amerikanska filmstjärnan någonsin, John Wayne (1907-1979). Han är i alla fall den mest amerikanska filmstjärnan och han är fortfarande bland de absolut populäraste skådespelarna i USA, mer än trettio år efter sin död.

Doktor Zjivago - Del 6

...
Del 6 av 10. Zjivago arbetar på ett sjukhus dit Antipovs far skickas. Genom sin höga ställning hjälper han Jurijs familj. Lara bor med sin dotter i Jurijatin och arbetar som lärare. Zjivagos familj flyttar till svärfaderns gods i närheten av Juijatin. På vägen träffar Zjivago Laras man Antipov som har blivit bolsjevik.

Bleak House av Charles Dickens - Sista delen

...
Del 8 av 8. Smallweed har bevis från Lady Dedlocks hemliga förflutna och han tänker använda det mot henne. Hon känner sig trängd och fattar ett fruktansvärt beslut. Woodcourt friar till Esther men hon slitas mellan sin kärlek till honom och sitt löfte till Jarndyce. Sedan händer något otroligt: ett resultat i domstolen, men det är ett resultat som förbluffar alla.

Marilyn - de sista åren i livet. En filmikon i analys

...
En film om en olycklig människa, om Marilyn Monroe, som under sina sista två år i livet gick i psykoterapi hos Ralph Greenson. Porträttet baseras på inspelningar från terapin. Greenson som kom att bli den sista personen att se henne i livet blev i efterhand anklagad för delaktighet till hennes död.

Middle East - A Palestinian State. Seminarium på engelska

...
Vad händer i Mellanöstern? Seminarieserie på engelska i samarbete med Utrikespolitiska Institutet. Medverkande: former foreign minister Nasser Al-Qudwa, Palestinian National Authority H.E Mrs. Gunilla Carlsson, Minister for International Development Cooperation, Sweden Dr. Gershon Baskin, Co-Director and founder of the Israel/Palestine Center for Research and Information (IPCRI) Dr. Corinna Mullin, Lecturer of Politics of the Middle East, Department of Politics and International Studies, School of Oriental and African Studies, University of London