VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Oceanernas hemligheter - Södra ishavet

...
Del 2 av 8. Södra ishavet har ibland beskrivits som "världens lunga". Det spelar en ovärderlig roll i att hålla nere mängden koldioxid i atmosfären, men temperaturen ökar dubbelt så snabbt som normalt i vissa delar av havet och forskarna försöker ta reda på vilka effekter detta har.

Livet i livmodern. Det befruktade ägget

...
I det första avsnittet av Livet i livmodern, får vi ta del av detaljerade bilder från varje utvecklingsstadie det befruktade ägget genomgår de första veckorna.

Historien om pop och politik - Del 5

...
Innebär goda avsikter alltid stor konst? När musiker och artister blir allt större och mer kända kan de använda sin berömmelse för att samla in pengar till goda saker, genom exempelvis Live Aid, The Freddy Mercury Tribute Concert for AIDS, Farm Aid och många dylika välgörenhetsgalor. Med bland andra Bob Geldof, George Harrison, Willie Nelson, Bono, David Bowie, Tom Robinson och Elton John.

Faraonernas privata liv - Artonde dynastins undergång

...
Del 1 av 3 i dokumentär om faraonernas privata liv. Varför dog den artonde dynastin plötsligt ut? Arkeologiska framsteg ger nya evidens.

Psykopater - I huvudet på en psykopat

...
Psykopat - ett ord som väcker både rädsla och förundran. Vad är det som skiljer en psykopats sätt att begripa sig på världen från andra, så kallade "normala", människor? Denna dokumentär ger en djupare förståelse för vad personlighetsstörning är. Vi får ta del av den senaste forskningen och möta de mest aktuella forskarna.

Hadrianus - en kejsare i Rom: En man som formade Europa

...
Kejsar Hadrianus är för många i dag mest känd för att ha låtit bygga en mur som gräns för det romerska riket i Storbritannien. Men muren var egentligen bara en fotnot för Hadrianus som kejsare. Historikern Dan Snow berättar i denna dokumentär om den Hadrianus som historien glömt.

Toscanini med egna ord

...
Brittisk-fransk-kanadensisk dokumentär från 2009 som baseras på inspelningar av Toscaninis konversationer.

Kommunismens förlorade värld. Del 1: Ett socialistiskt paradis

...
Del 1 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Första delen handlar om Östtyskland där regeringen sade sig bygga ett "socialistiskt paradis".

Med cellon i centrum. Master class på danska Lolland

...
På en dansk herrgård samlas musiker och de fyller huset med musik. Filmen är uppbyggd som en musiklektion med upprepning, övning, komponering och analys av musiken.

Vikingarnas långskepp - del 2

...
Del 2 av 2. Det blir en hård resa över Nordsjön för ungdomarna från de brittiska universiteten Cambridge och Oxford. De ska ta sig från Danmark till England som vikingarna gjorde: i långskepp.

Byta bostad på ryska: Rysk-tysk dokumentär från 2009

...
Två ryska bostadsmäklare ska sälja en lägenhet som delas av sex olika ägare med familjer. I Ryssland är inte detta något ovanligt; att en hel familj bor i ett rum och sedan delar kök, badrum och dylikt med flera andra familjer.

Pianots värld - Roland Pöntinen: Dokumentär och konsert

...
Dokumentär och konsert om och med pianisten Roland Pöntinen som förutom många av klassikerna även spelar verk av Busoni och Rameau.

Beethoven: Symfoni nr 9 - Med Eschenbach

...
Konsertfilm med den tyskfödde dirigenten Christoph Eschenbach som här leder Beethovens Symfoni nr 9.

Till minne av Roland Petit

...
Den franske balettkoreografen Roland Petit (1924-2011) avled den 10 juli vid 87 års ålder. Petit var känd för sina nyskapande och teatraliska baletter, och grundade 1972 Ballet National de Marseilles, där han stannade fram till 1998. Han fortsatte skriva baletter fram till sin död. Under sin karriär samarbetade han med såväl Serge Gainsbourg som Max Ernst och Orson Welles. Den 15 augusti och framåt visar vi repriser av hans baletter L'Arlésienne och The Young Man and the Death. De kommer då även att finnas på Axess Play.

Julia Varadys master class - Dokumentär av Bruno Monsaingeon

...
Operasångerskan Julia Varady slutade 2003 att sjunga för publik efter en över fyrtio år lång karriär för att istället koncentrera sig på att lära unga talanger att sjunga.

Kriget mot cancern - Del 2: Arv eller miljö?

...
Del 2 av 2 i en dokumentär om cancerns historia. Vi får ta del av hur organisationer och folkrörelser har bildats som alternativ till de politiska agendor som förs i kampen mot cancern.

Valskungen - Johann Strauss d.y. och d.ä.

...
I början av 1800-talet fick valsen sitt stora genombrott i Europa, och den ackompanjerades av en ny typ av musik - wienervalsen. Valsen kommer för alltid att vara kopplad till en viss familj, nämligen den österrikiska familjen Strauss, och främst då Johann Strauss d.ä. och hans son Johann Strauss d.y. som båda kom att kallas "Valskungen".

Vikingarnas långskepp - del 1

...
Del 1 av 2. Två rivaliserande roddarlag, ett representerande Oxfords universitet och ett universitetet i Cambridge, ska försöka sig på en resa från Danmark till England - precis som vikingarna gjorde.

En självständig människa - Vid yttrandefrihetens gränser

...
Tänk dig att bli fängslad för ett skämt, torterad för en dikt eller tvungen att gå i exil på grund av en sång. Denna dokumentär låter åtta olika personer redogöra för vad som hände dem när deras uttalanden och åsikter inte ansågs acceptabla i deras länder.

Haven - hem för 20 000 kablar - Datasamhällets motorvägar

...
Fransk-tysk dokumentär från 2010 om hur det moderna samhället fungerar, och hur information sprids mellan kontinenter på sekunden.

Porgy och Bess - opera av George Gershwin

...
George Gershwins opera från 1935 i en uppsättning av Trevor Nunn. Porgy och Bess är baserad på DuBose och Dorothy Heywards pjäs Porgy. DuBose skrev också librettot till operan, och texterna tillsammans med Ira Gershwin.

Nadia Boulanger - ett porträtt

...
Dokumentär om den stora musikpedagogen Nadia Boulanger (1887-1979) vars studenter innefattade många av de som kom att bli bland de största kompositörerna och dirigenterna under 1900-talet.

Kriget mot cancern. Del 1: Den dödliga sjukdomen

...
Del 1 av 2 i en dokumentär om cancerns historia. President Nixon förklarade krig mot cancern 1971 och lovade att botemedel skulle finnas klart inom fem år. Hur har det gått med det löftet och hur mycket framsteg har egentligen gjorts?

Blue Labour - Can Social Democratic Conservatism Save the Left?

...
Seminarium från Almedalen på engelska. Moderator: Ulf Wickbom. Deltagare: Maurice Glasman, David Goodhart, Marc Steirs.

Gustavo Dudamel i Caracas. Konsert

...
I den nyöppnade konserthallen i Caracas, får vi uppleva en fantastisk afton när den unga dirigenten Gustavo Dudamel tillsammans med den venezuelanska orkestern Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela framför några av de största sydamerikanska kompositörernas verk.

Hegemonin utmanad - Socialdemokratin i en borgerlig tid

...
Seminarium i Almedalen. Moderator: Mattias Hessérus. Deltagare: Stig-Björn Ljunggren, Tommy Möller, Jytte Guteland.

Legalisera knark? Om prostitution, kriminalitet och narkotika

...
Seminarium i Almedalen. Moderator: Ulf Wickbom. Deltagare: Petra Östergren, Alexander Bard, Johan Ingerö.

En ny meritokrati och klassresor

...
Axess seminarieserie under Almedalsveckan. Moderator: Alice Teodorescu. Bland deltagarna: Johnny Munkhammar, Alexander Bard.

Big State or Big Society? Sweden at a Crossroad

...
Seminarium från Almedalen på engelska. Moderator: Ulf Wickbom. Bland deltagarna: Richard D. North, Johnny Munkhammar.

Lämna Svenska kyrkan eller konvertera?

...
Axess seminarieserie under Almedalsveckan. Moderator: Karin Olsson. Deltagare: Thomas Idergard, samhällsdebattör, Johan Lundberg, chefredaktör Axess magasin, Cristina Grenholm, chefteolog Svenska kyrkan och Peter Wejderud, Socialdemokrater för tro och solidaritet (fd Broderskapsrörelsen).

Feminism vs. Family? - Centre-right Perspectives on Gender Equality

...
Seminarium från Almedalen på engelska. Moderator: Ulf Wickbom. Deltagare: Samantha Callan, Centre for Social Justice, Catherine Hakim, London School of Economics, Bonnie Bernström, ledare för kvinnliga liberaler i Sverige.

Integrationspolitikens tillkortakommanden

...
Del 3. Axess seminarieserie under Almedalsveckan. Moderator: Dick Erixon. Deltagare: Adam Cwejman, Tino Sanandaji, Paulina Neuding.

Beyond Economism - Compassionate Conservatism as a Centre-right Vision

...
Seminarium från Almedalen 2011 på engelska. Moderator: Ulf Wickbom. Deltagare: Ben Gummer, MP, Johan Norberg, Johan Tralau.

Konservatism och liberalism - Ett nödvändigt äktenskap?

...
Del 1. Axess seminarieserie under Almedalsveckan. Konservatism och liberalism, ett nödvändigt äktenskap? Moderator: Paulina Neuding. Deltagare: Mattias Svensson från magasinet Neo, Johan Tralau, statsvetare vid Uppsala universitet och Per Gudmundson, ledarskribent Svenska Dagbladet.

Warren Buffett - Världens rikaste man

...
Warren Buffett har år efter år överträffat börsen med sina investeringar. Hans förmögenhet beräknas uppgå till 37 miljarder, men trots det lever han ett anspråkslöst liv i sin hemstad Omaha.

Från Hitler till Hollywood - del 2

...
Del 2 av 2 När Hitler kom till makten 1933 var en av hans första åtgärder att bannlysa judar från att arbeta inom den tyska filmindustrin, som ansågs vara en av de bästa i världen. Omkring 800 av denna filmpersonal flydde och hamnade i Hollywood som gick en lysande framtid till mötes.

Bob Dylan - En ledstjärna. Fansen om sitt stora föredöme

...
Dokumentär om hur Bob Dylans musik och texter påverkat hans fans. Filmen följer elva personer i olika åldrar, från olika samhällsklasser och olika religiösa grupper.

Seriestart: Historien om pop och politik

...
Del 1 av 6. En översiktlig inledning om popmusikens förhållande till politik och protestsångens ursprung i USA samt hur musik använts för att främja mänskliga rättigheter under andra halvan av 1900-talet. Med bland andra Bono, Pete Seeger, Martin Sheen, Roger McGuinn, Jackson Browne och Bob Geldof.

Doktor Zjivago - Sista delen

...
Del 10 av 10. Året är 1929. Jurij bor i Moskva med Marina, vaktmästare Markels dotter. Jurij får brev från Tonya som bor i Paris med deras barn.