VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Det vi tror på - Om pengars värde

...
Tysk dokumentär från 2009 om vad pengar egentligen är och vad värdet faktiskt består av samt hur lokala valutor kan förbättra den globala ekonomin.

Naturligt geni - Jakten på en 'intelligensgen'

...
Dokumentär som följer forskaren Robert Plomin i hans jakt på en speciell "intelligensgen", en gen som skulle förekomma endast hos intelligenta personer och därför kunna förklara varför vissa blir smarta medan andra blir dumma.

Toradze och hans klaviatur - En alldeles särskild pianoskola

...
Amerikansk dokumentär från 2009 om pianisten Alexander Toradze och hans unika pianoskola i South Bend, Indiana. Toradzes historia började i Sovjetunionen där han som ung lyssnade på amerikansk jazz i hemlighet, något som påverkade både hans stil som klassisk pianist och hans politiska vägval och ledde till att han hoppade av till USA. I USA startade han den idag världsberömda pianoskolan The Toradze Piano Studio vars verksamhet vi får följa, både i skolans lokaler samt under de världsturnéer som de genomför.

Beijing - imperiets huvudstad - Del 1

...
Del 1 av 3. I det här avsnittet undersöker vi hur Beijings unika placering geografiskt och dess design, som skall efterlikna kosmos, har påverkat staden. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008, 50 min.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 3. Svansjön

...
Axess serie med balettföreställningar från Bolsjojteatern i Moskva avslutas med en balett om den eviga kampen mellan gott och ont. Pjotr Tjajkovskijs balett Svansjön skrevs 1876 och hade premiär på just Bolsjojteatern 1877.

Händels Messias - Med Kings College Choir

...
Brittisk konsertfilm från 2009 till 250-årsminnet av Händels död. Händels Messias framförs av dirigenten Stephen Cleobury och The Choir of Kings College på King's College Chapel i Cambridge.

Berättelsen om Hannibal - Del 2

...
Del 2 av 2. Med en armé på 40 000 soldater och 37 elefanter korsar Hannibal Pyrenéerna och sedan Alperna till Italien innan han krossade Romarrikets motstånd. Följ med på Hannibals otroliga resa i denna dramadokumentär i två delar från BBC.

Korset under halvmånen - Om kristna i Pakistan

...
För tolv år sedan tog den katolske biskopen i Pakistan, John Joseph, livet av sig utanför en domstolslokal. Det var en dramatisk protest mot landets hädelselag som ger dödsstraff för den som skändar Koranen eller förtalar profeten Mohammed. Många kristna i Pakistan har fått betala med sina liv för denna intolerans.

Samhällsbyggarna - Myror och bin i 50 miljoner år

...
Brittisk-schweizisk dokumentär om de ultimata samhällsbyggarna, myror och bin, som har levt i över 50 miljoner år och som kommer att överleva oss.

Max Lorentz - En av 1900-talets största tenorer

...
Biografisk dokumentär om Max Lorentz, den ambivalente konstnärssjälen som var Hitlers favorittenor. Lorentz var både homosexuell och gift med en judinna.

Bortom oändligheten. En BBC-dokumentär om det otänkbara

...
Vi får i denna dokumentär ta del av den senaste forskningen om oändligheten. Är det så att universum kan fortsätta i det oändliga? Programmet visar logiken i hur det skulle vara om det stämmer.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 2. Törnrosa

...
Pjotr Tjajkovskijs balett Törnrosa skrevs 1888. I denna uppsättning av baletten på Bolsjojteatern i Moskva ser vi Nina Semizorova som prinsessan Aurora, Aleksei Fadeyechev som prins Désiré och Nina Speranskaya som fen.

Det musikaliska geniet - Kan inte räkna, men spelar Mozart

...
Vad innebär det egentligen att vara ett musikaliskt geni? Derek Paravicini är 25 år och nästan helt blind, visar flera tecken på autism och kan knappt räkna till tio. Just för att världen ter sig annorlunda för Derek har han utvecklat ett otroligt musikaliskt sinne.

Berättelsen om Hannibal - Del 1

...
Del 1 av 2. Hannibal brukar tillsammans med Alexander den Store, Julius Caesar, Napoleon och Djingis Khan räknas som en av de bästa militärstrategerna någonsin och hans fälttåg mot Rom är legendariskt.

Radions revolutionära roll - Rumänien och kommunismens fall

...
Under 1980-talet var Radio Free Europe en hoppets symbol för sina rumänska lyssnare.

Belcanto - de stora tenorerna - Enrico Caruso

...
Enrico Caruso var en italiensk operasångare som föddes i Neapel 1873 och dog i samma stad 1921. Han debuterade i mitten på 1890-talet utan att få någon större uppmärksamhet men efter några år tog hans karriär fart på riktigt.

Carlo Goldoni och hans Venedig - Venedigs teater på 1700-talet

...
En film om den italienske pjäsförfattaren Carlo Goldoni (1707-1793) och den reform av teatern som hans arbete i Venedig förde med sig.

Kampen mellan könen. Mäns och kvinnors olikhet

...
Del 1 av 2 i en dokumentärserie om mäns och kvinnors olika evolutionära mål och om de psykologiska skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller hjärnan, musklerna och den sexuella upphetsningen.

Bolsjoj på Bolsjojteatern - Del 1. Ivan den förskräcklige

...
På den berömda Bolsjojteatern i Moskva framförs baletten Ivan den förskräcklige av Bolsjojbaletten. Musiken är komponerad av Sergej Prokofjev och för koreografin står Yuri Grigorovich. Axess TV kommer även att visa Bolsjojteaterns uppsättningar av Törnrosa och Svansjön.

Om kapitalismen - Ineffektiva marknader. Niklas Ekdal samtalar med John Kay

...
John Kay har unika erfarenheter av såväl praktisk affärsekonomi som ekonomisk forskning. Han är i dag gästprofessor vid London School of Economics i Storbritannien. I detta samtal med Niklas Ekdal uppmärkdsammar han särskilt marknadernas sätt att fungera och decentraliseringen av ekonomin. Hur kan man nå en mer effektiv konkurrens på marknaderna?

Korset under halvmånen - Om kristna i Pakistan

...
För tolv år sedan tog den katolske biskopen i Pakistan, John Joseph, livet av sig utanför en domstolslokal. Det var en dramatisk protest mot landets hädelselag som ger dödsstraff för den som skändar Koranen eller förtalar profeten Mohammed. Många kristna i Pakistan har fått betala med sina liv för denna intolerans.

Faraonernas privata liv - Sexualitet, död & lotusblomma

...
Del 3 av 3. Vi förundras över väggmålningarna i de egyptiska gravkamrarna. Egyptierna framstår som ett folk där hälsa och skönhet dominerade, men var det verkligen så att sjukdomar inte fanns? Och vad fyllde den återkommande symboliska blåa lotusblomman för funktion?

Slaget om Saigon - Vietnamkrigets sista dagar

...
Denna dramadokumentär gjordes till 30-årsdagen av Saigons fall och bygger på arkivmaterial, intervjuer med de som var där samt rekonstruktioner. Den 6 mars 1975 bestämmer sig den Nordvietnamesiska regimen för att satsa allt på att attackera Sydvietnam och avancerar snabbt.

Airbus - En europeisk historia - Grus i maskineriet

...
Del 2 av 2 i en dokumentär om Airbus, det största europeiska samarbetsprojektet inom industrin. Men samarbetet gnisslar betänkligt både i Airbus och dess moderbolag EADS, som är ett konglomerat inom försvarsindustrin...

Den inbillade sjuke - Molières klassiska komedi

...
Fransk film från 2008, baserad på den franske pjäsförfattaren Molières klassiska komedi "Den inbillade sjuke" från 1673.

Kommunismens förlorade värld. Del 3: Socialism i en familj

...
Del 3 av 3 i brittisk dokumentär från 2009 om kommunismen i Europa. Tredje och sista delen handlar om Rumänien där Ceausescu styrde landet med järnhand under nästan 25 år.

Livet i livmodern. Fostrets sista veckor

...
Del två av två i dokumentären om livet i livmodern - om fostrets sista veckor. Vad är det egentligen som händer efter att ett ägg har befruktats?

Oljans värld - Del 1

...
Del 1 av 3. Dokumentär om byggandet av en pipeline mellan Kaspiska havet och Medelhavet. Programmet följer byggandet av en pipeline för att transportera Kaspiska havets olja till marknaderna i Europa och USA.

Faraonernas privata liv - Pyramidbyggarnas stad

...
Del 2 av 3 i en dokumentär om faraonernas privata liv. Vilka var det egentligen som byggde pyramiderna? Länge har man trott att det var slavar, men nu ges en mer nyanserad bild.

Om kapitalismen - Johan Norberg. Allas vårt ansvar

...
I sin senaste bok En perfekt storm analyserar Norberg den aktuella krisen och varnar för att vi är på väg in i en ny. I detta samtal med Per Svensson beskriver Johan Norberg det ansvar som han menar att vi alla har.

Yuja Wang spelar i Verbier. Konsert Verbier Festival 2009

...
Fransk konsertfilm från 2009 med pianisten Yuja Wang som framför verk av Johannes Brahms, Frédéric Chopin och Igor Stravinskij.

Maestra Baltica - Anu Tali. Konsert med baltisk musik

...
Konsert och repetition med den estniska dirigenten Anu Tali och Münchener Kammerorchester, The Nordic Symphony Orchestra och violinisten Pekka Kuusisto.