VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Kulturexpressen - Del 1 av 6

...
Expressens kulturchef Karin Olsson och Johan Hilton om det senaste inom kulturen. Del 1: Om "jaget i litteraturen" med PO Enquist, Stig Larsson, Unni Drougge och Mats Johnsson. Dessutom Gunilla Brodrej med klassiska you-tube- listan.

Vad skulle jag nu komma ihåg? En forskningsresa i minnet

...
En film som på ett lättsamt sätt tar oss med på en upplysande resa in i vårt minne. Vi möter personer vi känner men kan inte minnas deras namn. Vi glömmer var vi lägger vår plånbok eller våra nycklar. Då vi lever allt längre håller minnesförlust på att bli ett av våra stora folkhälsoproblem. Men även att minnas för mycket kan bli ett problem.

Goethes Faust - Del 3

...
Tredje delen av Peter Steins uppsättning av den fullständiga versionen av Goethes Faust. Faust spelas av Bruno Ganz och den unge Faust spelas av Christian Nickel.

I huvudet på självmordsbombare - dokumentär

...
I dagens nyhetsvärld är självmordsbombningar något av en självklarhet, något som inträffar dagligen i delar av världen. Vad är det som driver den typen av terrorister?

Bokmässan 2011 - böcker, pengar och makt

...
Johan Lundberg, chefredaktör Axess magasin, leder ett samtal om litteraturvärldens kommersialisering. Vad blir konsekvenserna av att de stora bokförlagen numera äger också de stora bokhandelskedjorna? Vad spelar det för roll att den kvalificerade facklitteraturen kommer på undantag när tidningarnas annonsörer efterfrågar trivselläsning? Och hur påverkas den seriösa skönlitteraturens framtid av förläggarnas allt tydligare krav på omedelbar profit. Deltagare: Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Peter Luthersson, förlagschef på Atlantis och Pelle Andersson, förlagschef på Ordfronts förlag.

Extremismen i historia och nutid - Del 1. Seminarium med Lotta Gröning

...
Hur kommer det sig att i en tid när alla samlas i mitten, och konsensus kring välfärdssamhället aldrig varit större, tvingas vi samtidigt leva med terrorhot från olika typer av extremister och extrema rörelser? Del 1 av 3. Seminarium under ledning av Lotta Gröning.

Resa med Gergiev och Tjajkovskij - Mariinskijorkestern på turné

...
Fransk dokumentär från 2010 om en turné med Valery Gergiev och Mariinskijorkestern. Vi får följa med på framträdanden och repetitioner. Framförallt får vi lära oss om Gergievs syn på Tjajkovskij och hans verk.

Global Axess - ideologins historia. Kenneth Minogue

...
Niklas Ekdal samtalar med Kenneth Minogue, professor vid London School of Economics. Han har skrivit ett flertal verk om bland annat liberalism, nationalism och demokrati. Hans senaste bok kom 2010 och har titeln: The Servile Mind: How Democary Erodes the Moral Life.

Koreakriget. Misslyckade förhandlingar

...
Del 1 av 2 i en dokumentärserie om kriget i Korea (1950-1953). Kriget inledde den långa, ideologiska maktkamp som färgade de internationella relationerna i världen flera decennier framöver.

David Fray och Bach pianokonserter

...
Del 1 av 2. Musikdokumentär om den unge pianisten David Frays arbete med att på ett personligt vis bemästra Bachs konserter.

Djingis Khan - Erövraren

...
Han kallades för hela mänsklighetens härskare. Khan föddes dock som Temujin under extremt fattiga förhållanden i Mongoliet efter att hans far hade mördats. Tillsammans med sin blodsbroder Toghril började han plundra och förstöra och lyckades på så sätt ena de mongoliska stammarna. Med hjälp av nytänkande krigskonst byggde han sedan ett av världens största riken. Fortfarande 700 år efter hans död praktiserades flera av hans stridsmetoder under andra världskriget.

Bokmässan i Göteborg

...
Hela programmet för vad som händer i Axess monter B07:28. Författarintervjuer med Lotta Gröning och debatt med Johan Lundberg.

Den thrakiska kungagraven - En glömd civilisation

...
I augusti 2004 upptäckte den bulgariska arkeologen Geurgui Kitov "den trakiska kungagraven" utanför Sofia. Thrakien sträckte sig från Egeiska havet till Ukraina för mer än tvåtusen år sedan. Riket täckte större delen av Balkanhalvön och Mindre Asien.

Allan Pettersson 100 år - En film om första symfonin

...
Tonsättaren Allan Pettersson (1911-80) var en av Sveriges främsta symfoniker. Men den första symfonin ville han inte ha framförd. Först för ett år sedan uruppfördes den. I samband med 100-årsminnet av hans födelse har filmaren David Lindberg i samarbete med Gunnar Källström, fotograf, Marianne Gillgren, redaktör, och Peter Berggren, producent, gjort en film om rekonstruktionen av Allan Petterssons mytomspunna första symfoni.

Den gröna rörelsen. Miljö i tanke och gärning

...
Inspelning från seminariet Den gröna rörelsen med moderator Lotta Gröning. Föreläsare: Gullög Norquist, professor i antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet och Björn Gillberg, Miljödebattör, grundare av stiftelsen Miljöcentrum och vd för VärmlandsMetanol.

Kalla kriget - Birgitta Almgren. Om svenska Stasispioner

...
Birgitta Almgren berättar om sin bok Inte bara spioner. Hon har som enda forskare i Sverige fått tillgång till SÄPO:s hemliga handlingar om vilka svenskar som var agenter åt DDR i Sverige. Regeringsrätten har i en dom fastställt att om hon talar om vilka personer som finns utpekade i materialet kommer hon själv att dömas till fängelse. Tidningar, radio och TV spekulerar nu om vilka svenskar som var Stasispioner. Lyssna här till Birgitta Almgrens egen berättelse om sin forskning.

En massgrav i Rom - dokumentär

...
Sommaren 2006 gjorde arkeologer som arbetade på uppdrag av Vatikanen en chockerande upptäckt i Roms katakomber; en tidigare okänd gravkammare med 1000 romerska skelett.

Sjöröveri - i vems intresse? Norsk dokumentär från 2010

...
Vill omvärlden verkligen stoppa de somaliska piraterna? Under de senaste åren har piraterna vid Somalias kust fått stor uppmärksamhet och man har sagt sig göra vad man kan för att stoppa dem.

KGB-agenten som fällde Sovjet - Del 2

...
Del 2 av 2. Mordförsöket på älskarinnan blev början på slutet för den sovjetiske dubbelagenten Vladimir Vetrov. Han dömdes till tolv års fängelse och när väst fick reda på detta använde man snabbt den information som Vetrov tillhandahållit.

Goethes Faust - Del 1

...
Första delen av Peter Steins uppsättning av den fullständiga versionen av Goethes Faust. Faust spelas av Bruno Ganz Young och den unge Faust spelas av Christian Nickel.

Leos Janáceks musikmysterium - En kompositörs kärlekstörst

...
1917 stötte den tjeckiske kompositören Leos Janácek ihop med den 25-åriga judinnan Kamila Stösslova. Han var 63 år och levde sedan länge i ett kärlekslöst äktenskap. Nu blev han störtförälskad i den unga kvinnan. Det var en på många sätt omöjlig relation.

Claudio Abbado - ett porträtt - En maestro i vår tid

...
Musikdokumentär om en av vår tids största musiker som genom intervjuer berättar om sitt artistiska, musikaliska och privata liv.

Bin Ladins död. Dokumentär från 2011

...
Den 1 maj i år tog sig amerikanska specialtrupper in i Bin Ladins villa utanför Islamabad i Pakistan. Nära tio års jakt kunde därmed avslutas. Den här filmen beskriver hur det gick till när Ladin dödades.

Grekiska myter och sanningar. Del 2

...
Andra delen av dokumentären handlar om striden mellan gudar, giganter och monster. Robin Lane Fox reder ut myternas ursprung, hur de genom disparata källor vävts samman och om hur det mediterrana landskapet påverkat dem.

Påbjudande tystnad. Dramadokumentär om bestigning av Eiger

...
Brittisk dramadokumentär från 2007 om fyra unga tyskar och österrikare som försökte bestiga nordväggen av Eiger i Alperna 1936 och deras öde. Eigers nordvägg sågs länge som en stor utmaning bland bergsbestigare och flera försök gjordes innan man slutligen lyckades. Baserad på Joe Simpsons bok The Beckoning Silence.

KGB-agenten som fällde Sovjet - Del 1

...
Del 1 av 2. I unga år var Vladimir Vetrov en sovjetisk mönstermedborgare. Han var en brinnande kommunist och god patriot. Han tillhör den generation som Sovjetunionen plikttroget belönat. När han skickas till andra sidan järnridån, närmare bestämt Paris, för att arbeta som spion får han smak för västvärldens lyx och frihet. Han hamnar i problem och kallas hem till Moskva.

Om Goethes Faust - Om en teateruppsättning

...
Vi får följa med under förberedelserna av den fullständiga versionen av Goethes Faust - ett historiskt teaterprojekt under ledning av Markus Stein.

Kameliadamen - dokumentären - Bakom kulisserna på en balett

...
Vi får i en fransk dokumentär följa med bakom kulisserna på baletten Kameliadamen av John Neumeiers, baserad på Dumas roman och Chopins musik.

Beijing - imperiets huvudstad Del 2

...
Del 2 av 3. Brittisk-kinesisk-singaporiansk dokumentär från 2008 om Beijing, Kinas huvudstad, och en av de viktigaste städerna i världshistorien. Serien tar oss med på en resa genom Beijings och Kinas historia, och varje avsnitt tittar på en speciell aspekt som har format stadens historia. I det andra avsnittet studerar vi hur Beijing har varit platsen där Kina mött omvärlden, där man samarbetat och kolliderat. Beijing låg på gränsen mellan Kina och nomadstammarna från Centralasien och det var hit kristna missionärer först anlände.

Grekiska myter och sanningar. Del 1

...
Den brittiske historikern Robin Lane Fox berättar om de skapelsemyter som påverkat de grekiska myterna. Han tar oss med till Kreta för att besöka Zeus födelseplats och han tar oss till Delfi. Han lär oss skilja sant och falskt.

Talibaner - Samtal med fienden

...
Dokumentär om talibaner som slåss mot brittiska soldater i Afghanistan och extrema islamister som slåss för ett globalt jihad.

Den unge Freud - Psykoanalysens obehagliga ursprung

...
Genom dramatisering, intervjuer och Freuds egna brev berättas historien om den unge Sigmund Freud och en av hans tidiga patienter, Emma Eckstein - ett fall han nog helst skulle ha glömt bort, men som hjälpte honom att forma de teorier som kom att bli hans arv till världen.