VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Den biologiska klockan - En underjordisk upptäckt

...
Grottforskaren Michel Siffre gjorde 1962 en vetenskaplig upptäckt då han i ett experiment begav sig ned i en grotta, 100 meter under jorden, på gränsen mellan Frankrike och Italien. Experimentet ledde till att han upptäckte människans biologiska klocka.

Django Reinhardts gitarrjazz - Från zigenarläger till Carnegie Hall

...
Django Reinhardt (1910-1953) växte upp i ett zigenarläger i Paris. Där lärde han sig tidigt spela både gitarr och fiol. Han kom att utveckla en egen jazzgitarrstil och framgångarna ledde honom till de stora internationella scenerna.

Korset under halvmånen. Om kristna i Pakistan

...
För tolv år sedan tog den katolske biskopen i Pakistan, John Joseph, livet av sig utanför en domstolslokal. Det var en dramatisk protest mot landets hädelselag som ger dödsstraff för den som skändar Koranen eller förtalar profeten Mohammed. Många kristna i Pakistan har fått betala med sina liv för denna intolerans.

Holmes: The Secret Weapon. Klassisk thriller från 1942

...
Klassisk Sherlock Holmes-deckare från 1942. Sherlock Holmes (Basil Rathbone) har fått i uppdrag av brittiska flygministeriet att föra den av Gestapo kidnappningshotade, schweiziske vetenskapsmannen Dr. Franz Tobel (William Post Jr.) i säkerhet.

Kollektivet Eremitaget - Del 5

...
Del 5 av 5 i serie om de anställda på S:t Petersburgs konstmuseum Eremitaget. Eremitaget grundades av kejsarinnan Katarina II av Ryssland som en plats för hennes egen privata konstsamling.

Hvad vilja Socialdemokraterna?. Seminarium på Axess Play

...
Från seminarium vid Engelsbergs bruk med Lotta Gröning som moderator. Medlemmar av den socialdemokratiska kriskommissionen och andra ledande socialdemokrater ger sina visioner av Socialdemokraternas framtid. Dessa kommenteras även av ett antal utomstående publicister och statsvetare. Inspelat i februari 2011

Professor Sandels dilemman - Del 13: En lektion i att ljuga

...
Del 13 av 24. Enligt Immanuel Kants stränga moralteori är även vita lögner ett brott mot den personliga värdigheten. Eleverna ställs inför ett hypotetiskt fall: Om din vän gömde sig hos dig och en mördare knackar på och frågar efter vännen, hur skulle du då svara för att rädda din väns liv utan att ljuga? Professor Sandel tar också upp fallet Clinton och hur han förnekade sin relation till Monica Lewinsky utan att ljuga.

Den thrakiska kungagraven - Kung Seuthes hemligheter

...
I augusti 2004 upptäckte den bulgariska arkeologen Geurgui Kitov "den trakiska kungagraven" utanför Sofia. Thrakien sträckte sig från Egeiska havet till Ukraina för mer än tvåtusen år sedan. Riket täckte större delen av Balkanhalvön och Mindre Asien.

Montezuma II - aztekernas sista härskare - En kung av Guds nåde

...
Montezuma föddes omkring 1465 och ärvde ett imperium som sträckte sig från dagens Mexico till Nicaragua. 1519 mötte Montezuma II conquistadoren Hernán Cortés som avsatte azteken och tvingade honom att erkänna Spaniens överhöghet. Förmodligen stenades han till döds den 29 juni 1520 av sitt eget folk när han höll ett tal om den spanska närvaron. Brittisk dokumentär av BBC från 2009. Regi av John Trefor och programledare är Dan Snow.

Pierre Boulez och Eldfågeln - En liveinspelning från Louvren

...
Pierre Boulez, en av vår samtids mest framstående kompositörer och tillika direktör för L´Orchestre de Paris, framför Stravinskijs Eldfågeln. Konserten hölls på Louvren i Paris.

Berättelsen om Hannibal - Del 1

...
Del 1 av 2. Hannibal brukar tillsammans med Alexander den Store, Julius Caesar, Napoleon och Djingis Khan räknas som en av de bästa militärstrategerna någonsin och hans fälttåg mot Rom är legendariskt.

Jättens andedräkt - om Finland och Sverige. Seminarium om en ny bok

...
Utrikesministrarna Carl Bildt och Erkki Tuomioja samtalar om professor Krister Wahlbäcks nya bok Jättens andedräkt; om Finlandsfrågan i Sverige. Inspelat på Finlands ambassad måndagen 16 januari.

Den musikaliska hjärnan . Prisbelönt dokumentär

...
Film om hur hjärna och musikalitet hör ihop. Flera hypermusikaliska artister genomgår musiktester och vi får "se" in i deras hjärnor, bland andra Sting, Wyclef Jean, Michael Bublé och Feist.

Kollektivet Eremitaget - Del 4

...
På 1930-talet sålde Stalin flera av Eremitagets vackraste konstverk, något som fortfarande smärtar de anställda. Stalin betraktade konstverken av bland andra Monet och Matisse som kapitalistiska, och de konstverk som inte såldes gömdes undan, men de anställda på museet har gett Stalin en dos av hans egen medicin.

Global Axess. Therése Delpeche - EU och Ryssland

...
Den framstående franska intellektuella Therèse Delpeche har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hon skulle ha besökt Sverige i april för ett seminarium om våldets rötter som arrangeras av Johnsonstiftelsen. Delpeche hade ett långt förflutet som rådgivare åt den franska regeringen i ryska frågor. I den här intervjun från 2008 begränsade hon sig dock inte till franska intressen. Hon sätter EUs Rysslandspolitik i centrum.

Claude Chaloub och en violin - Porträtt av en musiker från Libanon

...
En film om den begåvade violinisten och kompositören Claude Chalhoub som kommer från Libanon och har fått sin utbildning vid Royal College of Music i London. Han komponerar och spelar med hjälp av abstrakta visioner där han visualiserar ljud som ljusstrålar i olika nyanser. Vi får se en karismatisk världsmusikartist i olika inspelningar och liveframträdanden.

Kriget mot cancern - Del 2: Arv eller miljö?

...
Del 2 av 2 i en dokumentär om cancerns historia. Vi får ta del av hur organisationer och folkrörelser har bildats som alternativ till de politiska agendor som förs i kampen mot cancern.

Ansikte mot ansikte: Nina Lagergren. Om sin halvbror Raoul Wallenberg

Raoul Wallenbergs syster minns sin antihjälte
Diplomaten Raoul Wallenberg föddes för ett hundra år sedan, den 17 januari 1912. Han räddade tusentals judar i Ungern under andra världskriget innan han greps och fördes till Moskva. I mer än ett decennium förnekade ryssarna att han fanns i Sovjetunionen, men 1957 kom beskedet att han dött 1947, något som familjen inte tror på.

Jättens andedräkt - om Finland och Sverige. Seminarium om en ny bok

...
Utrikesministrarna Carl Bildt och Erkki Tuomioja samtalar om professor Krister Wahlbäcks nya bok Jättens andedräkt. Inspelat på Finlands ambassad måndagen 16 januari.

Kursk - ubåt i grumligt vatten - Putin och statsnyttan

...
Dokumentär om den ryska ubåten Kursk som sjönk i augusti år 2000 - 118 besättningsmän omkom.

Franska filmvågens stjärnor - Godard och Truffaut

...
I den här dokumentären från 2009 skildras hur den djupa vänskapen mellan den franska filmvågens främsta företrädare Jean-Luc Godard och François Truffaut tar ett abrupt slut.

Global Axess - i ett vägskäl för USA. David Frum

...
I början av 2000-talet var David Frum talskrivare och närstående rådgivare till president George W Bush. Senare var han utrikes rådgivare till förra New York-borgmästaren Rudy Giulianis presidentkampanj. Han har skrivit ett flertal böcker om amerikansk politik, senast "Conservatism that can win again". I detta samtal med Niklas Ekdal redogör han för sina tankar om hur Republikanerna skall kunna komma tillbaka till makten i USA.

Keith Jarrett - improvisatören. Film om mästarens liv & konst

...
En unik och mycket omfattande dokumentär om en av världens mest populära jazzmusiker - Keith Jarrett. Genom intervjuer med både Jarrett, hans familj och de artister han har samarbetat med, får vi lära känna en person som står för mycket mer än bara jazzen.

Kollektivet Eremitaget - Del 3

...
Del 3 av 5 i en serie om de anställda på St. Petersburgs konstmuseum Eremitaget. 76-åriga Olga är en av de äldsta bland de anställda och är en tsarinna på Eremitaget.

Professor Sandels dilemman - Del 11: Rätt och moral

...
Del 11 av 24. Professor Sandel presenterar Immanuel Kant, en av kursens svåraste och mest utmanande filosofer. Kant menar att vi som individer har rättigheter, men inte för att vi äger oss själva utan för att vår förmåga att resonera och välja fritt gör oss unika och skiljer oss från djuren. Han menar att det är bara när vi handlar av plikt som våra handlingar har ett moraliskt värde.

Doktor Zjivago - Del 5

...
Del 5 av 10. Jurij lär känna Gintse, representant för den provisoriska regeringen, som anser att Moskva är en stad för krymplingar och desertörer. Genom att avväpna desertörer hoppas han få ett slut på anarki och sabotage så att nya trupper kan starta en slutoffensiv väster om Ryssland.

Klassiska baletter på Covent Garden - Vals och Törnrosa

...
Klassiska baletter från Covent Garden: "Törnrosa" av Tjajkovskij och "Vals" av Ravel. Vi får även lära känna en av 1900-talets största dansöser Margot Fonteyn.

Kunskapens gränsmarker - Finns vi på riktigt?

...
Del 3 av 3. Om den saknade pusselbiten om fysikens lagar för att förstå vår egen existens. Skulle upptäckten av denna lag ge svar på varför vi finns, om vi är ensamma, och hur universum är uppbyggt? Sir Martin Rees ger oss en intressant och spännande hypotes om varför vi ännu inte kartlagt den sista pusselbiten i fysikens värld.

Nyfiken på - Stefan Bleckert och ekoparken

...
Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog, intervjuas av Lotta Gröning på bokmässan i Göteborg om hans bok Ekoparksresan. Tillsammans med Stefan Bleckert får läsaren besöka 12 av Sveriges 36 ekoparker.

Ordets makt. Del 2: Att lära sig läsa

...
Del 2 av 4. Om hur det går till när vi lär oss att läsa. Hur fungerar våra hjärnor när vi tyder komplexa symboler och ord? Och vad kan det finnas för hinder när man försöker lära sig läsa?

Stulna kyssar. En film av François Truffaut

...
Som fortsättning på Truffauts klassiska debutfilm från 1959, De 400 slagen, har huvudrollsinnehavaren Antoine Doinel precis blivit hemskickad från sin tjänstgöring i armén för lydnadsbrott.

Allan Pettersson 100 år - En film om första symfonin

...
Tonsättaren Allan Pettersson (1911-80) var en av Sveriges främsta symfoniker. Men den första symfonin ville han inte ha framförd. Först för ett år sedan uruppfördes den. I samband med 100-årsminnet av hans födelse har filmaren David Lindberg i samarbete med Gunnar Källström, fotograf, Marianne Gillgren, redaktör, och Peter Berggren, producent, gjort en film om rekonstruktionen av Allan Petterssons mytomspunna första symfoni.

Mannen under attack - Hot mot männens fertilitet

...
Brittisk dokumentär om faran med de kemikalier vi får i oss och hur de riskerar att förstöra den manliga reproduktionsförmågan.

Himalaya - en stig nära himlen - Om Kenrap, en klok liten munk

...
Dokumentär om livet i klostret Phuktal i Himalaya. Klostret ligger på 4000 meters höjd omgivet av ett underskönt landskap. Här lever munkarna ett stilla avlägset liv i enlighet med sedvänjor som går tillbaka till medeltiden.

Fonteyn och Nurejev på Covent Garden - Sylfiderna och Korsikanen

...
Klassiska baletter från Covent Garden: "Sylfiderna" av Frédéric Chopin och "Korsikanen" av Riccardo Drigo. Vi får även lära känna 1900-talets kanske två största dansörer, Rudolf Nurejev och Margot Fonteyn.

Kunskapens gränsmarker - Varför finns vi här?

...
Del 2 av 3. Programmet handlar om människans existens i universum. Är det möjligt att vi är ensamma i universum - vad är det som finns där ute?

Nyfiken på - Tove Lifvendahl - Framtidslandet

...
Lotta Gröning möter Tove Lifvendahl och pratar om hennes nya bok: Från sagoland till framtidsland. Om nationell identitet, utveckling och emigration utgiven hos Hjalmarson & Högberg 2011.

Ordets makt. Del 1: Läsningens magi

...
Del 1 av 4. Om skriftens utveckling och hur människor under historiens gång haft olika sätt att uttrycka sig på.