VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

De sista upptäckarna - Del 4: Thomas Blake Glover

...
Del 4 av 4. I det sista avsnittet i serien om viktiga upptäcktsresande följer Neil Oliver i Thomas Blake Glovers (1838-1911) fotspår. Glover var en av huvudfigurerna i industrialiseringen av Japan. Resan går från Shanghai till Nagasaki och avslöjar såväl konfrontationen mellan de imperier som han hjälpte till att forma som hans personliga liv i Japan.

Europas naturhistoria - Del 4: Ett nytt årtusende

...
Del 4 av 4. Trots Europas befolkningstäthet finns det fortfarande många platser där naturen har övertaget, och många arter har lärt sig leva nära oss människor. Råttor har länge levt i städerna men på senare tid har allt fler djur blivit urbaniserade. Vilka är vinnare och vilka är förlorare när städer och människor sprider ut sig?

Antika kulturers hemligheter - Del 3: Krigsmaskiner

...
Del 3 av 4. År 213 f.Kr. skickade romarna en välbeväpnad armé till den strategiskt viktiga grekiska stadsstaten Syrakusa. De stötte på oväntat hårt motstånd i form av Archimedes krigsmaskiner. Först bombarderades de med hjälp av olika katapulter, men de skepp som kom nära nog mötte ett än värre öde: En kloliknande konstruktion som lyfte upp deras för ur vattnet.

Amerika - en historia om framtiden - Vad är en amerikan?

...
Del 4 av 4. Simon Schama tittar närmare på konflikten kring invandring i USA:s historia. Vem bör tillåtas komma in i landet och kalla sig amerikan? Han spårar konflikten till grundandet av USA. De första bosättarna var själva invandrare men de såg USA som en huvudsakligen vit och protestantisk nation. Flera historiska händelser kom dock att utmana detta synsätt.

Simma med valar - Den riskfyllda jakten på valars löss

...
Den franske parasitologen Laurent Soulier leds av övertygelsen om att hans studie av valars löss kan rädda artens bestånd. Trots stor risk simmar han med valar för att samla in lössen.

Ekonomiklubben - Del 3

...
Vi beklagar att det igår kväll (torsdag 25 oktober) var problem med sändningen av Ekonomiklubben. Vi ger er nu möjligheten att se programmet här på vår Playtjänst istället.

Den bästa tid är nu - En konsert till minne av Olle Adolphson

...
En minneskonsert med kompositören och vissångaren Olle Adolphsons mest älskade låtar. Medverkar gör bland andra Anna-Lotta Larsson, Björn Johansson och Storkyrkans kör under ledning av Gustaf Sjökvist.

Seriestart: Vår tid - En dags tid

...
Del 1 av 4. Tiden är en av de mest ofrånkomliga krafter vi styrs av, men ofta är vi omedvetna om hur vår uppfattning av tid skiljer sig från andras, från naturens rytm eller från vår egen inbyggda klocka. Programledare Michio Kaku bevittnar hur fiskstim punktligt anländer till en strand i Kalifornien för att para sig. Vi träffar också en familj som lider av en störning som gör att de vaknar kl 3 varje morgon.

De sista upptäckarna - Del 3: John Muir

...
Del 3 av 4. Äventyraren John Muir (1838-1914) utforskade den amerikanska vildmarken och ägnade sitt liv åt att försvara naturen. Muir reste till storslagna platser som Alaska, Carolina, Florida och Kalifornien. Han var en av de första som hävdade att vissa landskap borde bevaras enbart på grund av sin skönhet. Han kom att betraktas som grundare av USA:s nationalparksrörelse.

Europas naturhistoria - Del 3: Tämja det vilda

...
Del 3 av 4. Det tredje avsnittet i serien om hur Europas natur och landskap har formats behandlar perioden från grundandet av de första jordbrukarnas samhällen till den industriella revolutionen. Under denna period ökade kontinentens befolkning från några tusental till miljontals människor.

Nyfiken på 2012 - Del 2: Åke Lundqvist - Kultursidan

...
Del 2 av 28. Johan Lundberg intervjuar Åke Lundqvist om hans nya bok "Kultursidan: Kulturjournalistiken i Dagens Nyheter 1864-2012" under bokmässan i Göteborg.

Amerika - en historia om framtiden - Del 3: Amerikansk lidelse

...
Del 3 av 4. Simon Schama utforskar hur tron har format USA:s politik. Religionen har varit en viktig kraft i landets historia. De första invandrarna på 1600-talet kom till USA på grund av sin religion och landet var det första i världen som skrev in religionsfrihet i grundlagen.

Den elektriska människan - När science fiction blir verklighet

...
Existerar vi över huvud taget utan det elektriska samspelet i vår hjärna? Kärlek, depression, minnen och religiös övertygelse, alla uttrycks de elektriskt. Följ med in i hjärnan och hjärtat på fyra personer som lider av depression, bipolär sjukdom, epilepsi och dystoni. De är representanter för miljontals människor som lider av olika sjukdomar i hjärnan. Kan de hjälpas av den senaste tekniken där man med elektrisk stimulering påverkar hjärnan?

von Otters Chaminade - Sånger av Cécile Chaminade

...
I en inspelning från Musée d'Orsay i Paris 2005 framför den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter och pianisten Bengt Forsberg en samling "lieder" av den franska kompositören Cécile Chaminade (1857-1944). Mellan styckena presenterar de båda artisterna musikstyckena.

Diamanter en kvinnas bästa vän?

...
Vad är viktigast i livet? Uppfattningarna torde vara delade, men de flesta kan nog enas om att sex (eller kärlek) och pengar hör till människans främsta drivkrafter.

Ekonomiklubben - Del 2

...
Del 2 av 8. Programledare Martin Ådahl reder ut det ekonomiska läget med hjälp av panelen bestående av Cecilia Hermansson, Villy Bergström och Andreas Bergh. Ämnen som tas upp är bland annat eurokrisen, USA och Kina. Kvällens gäst är Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi.

Grekiska myter och sanningar - Del 1

...
Del 1 av 2. Den brittiske historikern Robin Lane Fox berättar om de skapelsemyter som påverkat de grekiska myterna. Han tar oss med till Kreta för att besöka Zeus födelseplats och han tar oss till Delfi. Han lär oss skilja sant och falskt.

De sista upptäckarna - Del 2: William Speirs Bruce

...
Del 2 av 4. William Speirs Bruce (1867-1921) är en av Storbritanniens största men ändå minst kända upptäcktsresande. 1902 deltog han i en expedition till Antarktis. Syftet var att främja vetenskapen och under denna expedition la han grunden för modern klimatforskning. Författaren Neil Oliver följer i hans fotspår.

Europas naturhistoria - Del 2: Istider

...
Del 2 av 4. Istiderna sträckte sig över en period om 1,6 miljoner år och under denna tid formades många av Europas mest dramatiska landskap, från Norges fjordar till Matterhorns dramatiska topp och Polens sanddyner. Även många nya djurarter såg dagens ljus och för 40 000 år sedan fick de sällskap då människor för första gången kom till Europa.

Säsongsstart Nyfiken på: Mattias Göransson och fallet Thomas Quick

...
Johan Lundberg intervjuar Mattias Göransson om Hannes Råstams reportagebok "Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare" på bokmässan i Göteborg.

Global Axess: Europa - Del 3: Josef Joffe

...
Avsnitt 3 av 29 i programserie om Europa. Den stora tragedin bakom eurosamarbetet, enligt Die Zeit´s chefredaktör Josef Joffe, är att systemet har det gjort det för enkelt att synda. Och nu står vi inför ett vägskäl. Antingen kommer samarbetet att fördjupas, eller så blir länderna tvungna att ta flera steg bakåt.

Arkitektmästarens återkomst - Film om I.M. Pei

...
I.M. Pei är en av vår tids största arkitekter och framför allt berömd i hela världen för glaspyramid-entrén till Louvren i Paris. Pei, född 1917, är 90 år när ett av hans sista stora verk år 2006 står färdigt - det stora museet i Suzhou, en gång Kinas kulturhuvudstad. Museet innehåller gammal kinesisk konst från Song-, Ming- och Qingdynastierna. I filmen får vi följa det fyra år långa projektet, som kantas av motsättningar om hur man ska evakuera den fattiga befolkning som bor på platsen, hur mycket av gamla byggnader som ska behållas och hur "modernt" det nya ska få vara.

Rysslands unika konst - Del 3

...
Del 3 av 3. I den sista delen i serien om Rysslands konst letar Andrew Graham-Dixon fram Stalinporträtt ur gömda förråd och undersöker hur Moskvas tunnelbana förvandlades till konstgalleri. Han besöker också Rymdmonumentet.

Konnässörens frestelser

...
Den akademiska expertisen spelar en stor roll när det gäller att få till stånd en värdeökning på konst. Redan i slutet av 1800-talet knöts intima band mellan konsthistoriskt drillade akademiker och profithungriga konsthandlare.

Säsongsstart: Ekonomiklubben

...
Del 1 av 8. Programledare Martin Ådahl ställer frågor om det ekonomiska läget. Panelen benar ut svaren i säsongens första program. Panelen består av Andreas Bergh och Cecilia Hermansson. Gäst i kvällens program är Hans Tson Söderström, adjungerad professor, Handelshögskolan Stockholm.

De sista upptäckarna - Del 1: David Livingstone

...
Del 1 av 4. Den första delen om 1800-talets upptäcktsresor följer David Livingstones episka expedition till Zambezi där han vill rädda själar och få ett slut på slavhandeln. Hans resor bidrog visserligen till kolonialiseringen av Afrika men de hade också ett moraliskt syfte. Livingstones tro på människors grundläggande jämlikhet och att afrikanerna skulle vara européernas likar är något man minns i Afrika än idag.

Europas naturhistoria - Del 1: Skapelsen

...
Del 1 av 4. I det första avsnittet i serien om hur Europas landskap och natur skapades följer vi kontinentens långsamma resa från det södra halvklotet till sin nuvarande position. Med hjälp av animationer väcks historien till liv. Dinosaurier vandrar runt i Oxford, Frankrikes vingårdar ligger under tropiska hav och St. Petersburg är begravd i ökensand.

Konsten att bygga en stat

...
Det var i början av 1960-talet, då ett allt rikare västerland började se fattigdomen i resten av världen som ett moraliskt problem, som biståndspolitiken föddes.

Iraks förlorade städer - Dan Cruickshank reser i Irak

...
I november 2002 fick ett tv-team från BBC med arkitekturhistorikern Dan Cruickshank i spetsen tillstånd att resa runt i Irak för att dokumentera den historia och den kultur som då riskerade falla offer i kriget mot Saddam. De besöker några av världens mest imponerande historiska platser och möter allt från kristna munkar till djävulsdyrkare.

Global Axess: Europa - Gunnar Hökmark - Det nya Europa

...
Avsnitt 2 av 29 i programserie om Europa. Vi måste damma av vårt intellektuella arv och inleda en ny upplysningsperiod, anser den svenska Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark i detta samtal med Per Svensson.

Klassisk teater: Othello

...
En klassisk uppsättning av Shakespeares tragiska kärleksdrama Othello, av National Theatre Company. Med skådespelarna Laurence Olivier, Maggie Smith, Frank Finlay och Joyce Redman.

Rysslands unika konst - Del 2

...
Del 2 av 3. Andrew Graham-Dixon undersöker konstens ställning i Ryssland, från den feodala nationens aristokratiska excesser till 1900-talets revolution. Resan genom rysk konsthistoria tar oss från glittrande palats och diamanttäckta Faberge-ägg till radikala avant-garde målningar.

Det romerska imperiets historia - Del 1: Nero

...
Del 1 av 6 i brittisk dramaserie om det romerska rikets historia. År 64 drabbades Rom av en omfattande brand. Kejsar Nero påbörjade ivrigt ett omfattande återuppbyggnadsarbete men så till den grad att det ledde till besatthet. Påeggad av kejsarinnan Poppea tömde han alla rikets tänkbara reserver.

Människans sexuella evolution

...
Våra könsroller och sexuella beteenden är till stor del en konsekvens av en evolutionär process som sträcker sig många miljoner år bakåt i tiden. Det framgår alltför sällan i debatten om jämställdhet och sexualitet.

Den första kretsen - sista delen

...
Sista delen i dramaserie baserad på Aleksandr Solzjenitsyns roman (1969). Romanen handlar om fångarna i en gulag utanför Moskva. Många av dem är välutbildade akademiker och tekniker och deras uppgift blir att hjälpa statens säkerhetstjänst...

Hjärnan - så håller du den igång - Del 2: Bevara syn och hörsel

...
Del 2 av 2. Världens mest innovativa neurobiologer och psykologer undersöker hjärnans fantastiska förmåga att anpassa sig. Programledare är skådespelaren Peter Coyote.

Jerusalems historia - Del 3: Domens dag

...
Del 3 av 3. Sista delen i serien om Jerusalem handlar om hur staden reste sig ur ruinerna efter korstågen och återuppbyggdes som centrum för muslimska pilgrimsfärder. Programledaren Simon Sebag Montefiore förklarar hur staden blev föremål för religiös rivalitet och platsen för en av väldens mest svårlösta konflikter.