VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Knut Ahnlund har avlidit

Knut Ahnlund har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 89 år. Knut Ahnlund medverkade återkommande i Axess magasin.

Paris - målarnas magnet: Del 2

...
Del 2 av 2. Paris var i tre decennier under det tidiga 1900-talet en magnet för konst, litteratur och musik som bröt mot det traditionella mönstret. Möt avantgardet som gav upphov till modernismen.

Framtiden - löfte eller hot? - Del 2: Biomolekylär revolution

...
Del 2 av 3. Michio Kaku tittar närmare på utvecklingen inom områdena genetik och bioteknik. Genom att kartlägga den mänskliga arvsmassan kan vi utrota de flesta allvarliga sjukdomar och förlänga vår livslängd med tiotals år. Men möjligheterna väcker också svåra frågor. Kommer vi att skapa en värld uppdelad av genetisk apartheid?

Nina Burton vinnare av Stora Fackbokspriset 2012

...
Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Det delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Juryn har den 28 november 2012 enats om följande motivering: "Stora Fackbokspriset 2012 tilldelas Nina Burton för Flodernas bok, en ordodyssé med livfulla iakttagelser och svindlande tidsdjup, av en resenär som förmår överbrygga avståndet mellan humaniora och naturvetenskap."

Renässansen - Del 3: Konstens magi

...
Del 3 av 5. Detta avsnitt i serien om renässansens konst utforskar de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Konstnärerna skänkte sina mecenater bilder som bekräftade deras rikedom och status. Och prinsar med obegränsade resurser öppnade nya möjligheter för ambitiösa konstnärer och arkitekter.

Nyfiken på 2012 - Del 9. Axel Odelberg och Sven Hedin

...
Nominerad till Stora Fackbokspriset 2012. Lotta Gröning intervjuar Axel Odelberg om hans nya bok " Vi som beundrade varandra så mycket - Sven Hedin och Adolf Hitler".

Kan man älska en robot?. Vetenskapens stora frågor

...
Det görs ständigt nya innovationer och upptäckter inom vetenskapen. Några av dem kan komma att förändra hela vår livsstil. Från sociala robotar och robotbilar till avancerade jordbävningsvarningssystem och smarta elnät.

Normanderna - Del 2: Erövrarna

...
Del 2 av 4. Professor Robert Bartlett undersöker effekten av normandernas erövring av Storbritannien och Irland. Bartlett visar hur Vilhelm erövraren införde en ny aristokrati och brutalt slog ner allt motstånd. Han byggde mängder av slott och katedraler för att kontrollera folket och demonstrera sin makt. Han lät också upprätta Domedagsboken, en folkbokföring för att kunna ta ut skatt av undersåtarna.

Omar Khayyam - Ett geni för 1 000 år sedan

...
Omar Khayyam levde och verkade under 1000-talet, en guldålder av vetenskap och lärande i öst. Han var del i en grupp forskare som påverkades av idéer från antikens Grekland, Indien och Kina. Dokumentären avslöjar hur islam och utveckling inom vetenskap gick hand i hand. Trots Khayyams uppenbara religiösa skepticism är han en viktig person även i nutidens Iran.

"Ni, vita människor..." - En svart pojkes funderingar

...
Dokumentär om en svart pojkes funderingar. Vi lära känna den 8-årige Eira och hans kompisar från Uganda. Vi får höra då de pratar om hur de har det och om vad de tror om vita människor och om västerländska samhällen.

Paris - målarnas magnet: Del 1

...
Del 1 av 2. Paris var i tre decennier under det tidiga 1900-talet en magnet för konst, litteratur och musik som bröt mot det traditionella mönstret. Möt avantgardet som gav upphov till modernismen.

Framtiden - löfte eller hot? - Del 1: Artificiell intelligens

...
Del 1 av 3. Den första delen i serien om framtidsvisioner handlar om artificiell intelligens. I framtiden kan vi komma att leva som i en sagovärld. Vi kan tala med allt och tingen kommer att svara oss. Michio Kaku intervjuar Marvin Minsky and Rodney Brooks som är framstående forskare på området artificiell intelligens.

Renässansen - Del 2: Det förgångnas strålglans

...
Del 2 av 5. Andra delen i serien om renässansens konst undersöker staden Florens bidrag till renässanshistorien under det tidiga 1400-talet. Programmet visar hur Brunelleschi blåste nytt liv i den klassiska arkitekturen och gav staden dess viktigaste symbol: katedralen Santa Maria del Fiores kupol.

Hur länge kan vi leva?

...
I detta program om möjligheterna att förlänga vår livslängd träffar vi en långlivad bil, långlivade maskar och ser vad forskare kan lära sig av djur som går i ide.

Normanderna - Del 1: Krigare från norr

...
Del 1 av 4. Professor Robert Bartlett undersöker hur normanderna utvecklades från en grupp plundrande vikingar till de skickliga krigare som erövrade England 1066.

Dödade Darwin Gud? - Skapelsen och darwinismen

...
Darwinismen och religion ses ofta som motstridiga idéer. Enligt Richard Dawkins, känd för sin bok "The God Delusion", finns det en oförsonlig konflikt mellan evolutionsteorin och tron på Gud. Men teologen Conor Cunningham tror att Dawkins misstar sig.

Den vetenskapliga stranden

...
Hur kan de vanliga blötdjur som vi hittar på våra stränder och i våra hav hjälpa den medicinska forskningen? Kan de till och med bota cancer? Denna franska dokumentär från 2008 undersöker dessa frågor.

Arkitekten Frank Lloyd Wright - Del 2

...
Del 2 av 2. Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright föddes 1867 i Wisconsin USA och dog 1959. Han efterlämnade en rad betydande arkitektoniska verk, såsom de så kallade präriehusen och inte minst Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Den här dokumentärserien porträtterar USA:s första stora arkitekt.

Vår tid - Del 4: Kosmisk tid

...
Del 4 av 4. Michio utforskar platser där tiden blir väldigt konstig. I atomer blir den så otydlig att något kan vara på två ställen samtidigt. På extrema platser, som svarta hål, är tiden så sammanpressad att den verkar stå stilla. Tid är mer varierande än vi tror. Den kan även teoretiskt sett gå baklänges, men betyder det att vi kan resa i tiden?

Nomineringar till Stora Fackbokspriset 2012

Stora Fackbokspriset på 125 000 kronor är Sveriges största fackbokspris. Det delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

Renässansen - Del 1: Kropp och själ

...
Del 1 av 5. Serien börjar med att ställa frågan: Var och när började renässansen i bildkonsten? Man undersöker den traditionella uppfattningen att renässansen hade sitt ursprung i de florentinska konstnärernas återupprättande av antiken, och hävdar att vi istället ska se renässansen som en komplex väv av influenser.

Hur kloka är djuren?

...
Banbrytande forskning visar hur djur i många fall är smartare än vi tror. Träffa en hund med ett ordförråd på över 1000 ord och se hur delfiner kommunicerar med varandra. Även bläckfiskars intelligens undersöks och Irene Pepperberg demonstrerar papegojors kommunikationsförmåga med hjälp av sin talande papegoja Alex.

Förvillad av den goda viljan

...
Pseudovetenskap innehåller ofta ideologiska element och styrs av höga och ädla mål. Den äkta vetenskapen har däremot en klinisk blick som gör att den kan beskyllas för cynism.

Antika kulturers hemligheter - Del 5: Babylons hängande trädgårdar

...
Del 5 av 5. Än idag är Babylon en symbol för överflöd och rikedom. Stadens mest berömda kännetecken var de hängande trädgårdarna. De sägs ha byggts för att ära en av kung Nebukadnessars fruar, men än idag har man inte hittat några säkra arkeologiska spår av efter dem. Så hur de var konstruerade och hur de bevattnades är ett mysterium.

Global Axess: Europa - Del 7: George Pagoulatos - Eurokrisen: Ett grekiskt perspektiv

...
Avsnitt 7 av 29 i programserie om Europa. I hur hög grad är det Greklands fel att Europa är i ekonomisk kris? Anders Hellner intervjuar George Pagoulatos, rådgivare till Greklands förre premiärminister Lucas Papademos.

Rovdjurens återkomst - Ekosystem i obalans

...
Många menar att fler vilda rovdjur behövs för att få en balans i ekosystemen. Efter att vargar har introducerats i nationalparken Yellowstone har man blivit av med de problem man hade med prärievargar, och skogen, som älgarna gick hårt åt, frodas nu. Väger fördelarna tyngre än nackdelarna när rovdjuren blir fler?

Vad stressen gör med oss - Forskare om den nutida stressen

...
Forskare inom psykologi, sociologi och neurologi undersöker hur vår kropp och vårt psyke påverkas av att leva i en ständigt stressig miljö. Leder stressen till kronisk vrede? Har vreden ökat i vår stressade tid? Filmen tar också reda på hur individen kan utveckla hälsosamma anpassningsmekanismer för ett mer stabilt och meningsfullt liv.

Arkitekten Frank Lloyd Wright - Del 1

...
Del 1 av 2. Den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright föddes 1867 i Wisconsin USA och dog 1959. Han efterlämnade en rad betydande arkitektoniska verk, såsom de så kallade präriehusen och inte minst Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Den här dokumentärserien porträtterar USA:s första stora arkitekt.

Vår tid - Del 3: Jordens tid

...
Del 3 av 4. Vår medvetenhet om att tiden sträcker sig tillbaka till långt innan vi föddes och kommer att fortsätta att sträcka sig in i framtiden är kärnan i vår mänsklighet. Utan denna vetskap skulle vi inte kunna lära av det förflutna och inte kunna planera för framtiden. Varje kultur försöker finna svar på frågan: Fanns det en början och finns det ett slut?

Meningslöshetens gemenskap

...
De centrala postmodernistiska verken av Deleuze, Guattari och Derrida är nutida motsvarigheter till besvärjelseböckerna inom alkemin. Att nonsens attraherar så många akademiker beror antagligen på vårt behov av tillhörighet.

Margaret More - en renässansdotter - En okonventionell kvinna

...
Thomas More var en framträdande karaktär i brittisk historia men hans dotter var en än mer extraordinär person. I en tid när kvinnan bara skulle vara tyst och lydig läste hon klassiker på grekiska och latin och publicerade en egen bok vid 19 års ålder. De idéer som formade henne bidrog till att förändra England för alltid.

Hur fungerar din hjärna? Vetenskapens stora frågor

...
Mer om hur hjärnan fungerar får vi veta här. Ligger hemligheten bakom magiska trick egentligen i hjärnan? Magikerna Penn och Teller hjälper vetenskapsmän att avslöja hur hjärnan bearbetar visuell information. Kan robotar tänka som oss? Vi träffar en dator som ställer upp i Jeopardy.

Nyfiken på - Del 4: Bibi Jonsson om kvinnor och nazism

...
Del 4 av 28. Lotta Gröning intervjuar Bibi Jonsson om hennes nya bok "Bruna pennor. Kvinnor, nazism och litteratur" under bokmässan i Göteborg. Bibi Jonsson är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. I "Bruna pennor" undersöker författaren hur kvinnliga diktatur- och fascistvänners värderingar fördes vidare och speglades i deras verk.

Global Axess: Europa - Hoten mot Europas inre marknad

...
Avsnitt 6 av 29 i programserie om Europa. Den viktigaste utmaningen för Europa i dag är att försvara den fria marknaden. Det menar den brittiske journalisten David Rennie, här i samtal med Thomas Gür.

Bleak House av Charles Dickens - Del 1

...
Del 1 av 8. Filmatisering av Charles Dickens omfångsrika roman från 1852. Dickens romanbygge omfattar mer än 800 sidor och räknas som den främsta beskrivningen av det viktorianska London. I rollerna: Gilliam Anderson, Alun Armstrong, Pauline Collins, Charles Dance, Denis Lawson, Anna Maxwell Martin, med flera.

Fotokonstens pionjärer - Bilder från New York och Paris

...
Fransmannen Eugène Atget (1857-1927) anses vara den moderna fotograferingens fader. Han försökte inte efterlikna måleriet utan eftersträvade realism i sina bilder. I slutet av sitt liv mötte han den unga amerikanskan Berenice Abbott (1898-1991) som influerades starkt av Atgets fotostil i sin berömda dokumentation av 30-talets New York.

Vår tid - Del 2: Ett livs tid

...
Del 2 av 4. Fysikern Michio Kaku reder ut frågor kring vår dödlighet i det andra avsnittet i serien om tid. Han intervjuar forskare som försöker lösa åldrandets gåta, besöker ett 5 000 år gammalt träd som fortfarande får kottar och en kvinna född på 1800-talet vars enkla recept för ett långt liv är "dö inte".